Atle Brynestad blir vinbonde på Hadeland og venter klimaturister

Jordsmonnet på Jevnaker kan sammenlignes med det i Champagne. har Atle Brynestad funnet ut. Han satser nå på vin i det som kan bli Norges svar på Bordeaux.
Jordsmonnet på Jevnaker kan sammenlignes med det i Champagne. har Atle Brynestad funnet ut. Han satser nå på vin i det som kan bli Norges svar på Bordeaux. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med klimaendringene kan Hadeland bli et nytt Bordeaux, mener Atle Brynestad, som er blitt både hotelleier og vinbonde. Hotellkjeden De Historiske melder om rekordsommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er tidligere publisert i Finansavisen.

Halvdan Svarte var på vei over Randsfjorden, da han og hestene gikk gjennom isen og druknet. Gravleggingen skapte så stor strid at den døde kroppen ble delt i fire deler. Mens hodet ble begravet på Stein gård i Hole, tok stormenn fra Romerike, Vestfold og Telemark med seg hver sin del og lagde egne graver.

Slik er historien, ifølge Snorre Sturlason.

Atle Brynestad er ikke i tvil om at den stemmer. Han titter ut over den syv mil lange Randsfjorden, som er en historiebok i seg selv, med rik bosetting i middelalderen. Bak ham ligger Thorbjørnrud Hotell. Også den kunne fylle et trebindsverk.

Stedet har aner tilbake til 1300-tallet. Etterhvert ble det bygget en direktørbolig for Hadeland Glassverk på Thorbjørnrud. I 1982 ble området solgt til Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, som bygget et kurs- og konferansehotell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2021 valgte Atle Brynestads selskap 3 Norske å kjøpe hotellet. Klokkene ble nullstilt. Brynestad ville skape en ny tid.

Helt nede ved Randsfjorden ligger fire store plattinger med hvert sitt luksustelt. Glamping har kommet til Hadeland. Like bortenfor er et jorde beplantet med vinranker og druer som solaris, rondo, riesling, chardonnay, pinot noir og felicia. Alle er i sin spede barndom.

Det var Brynestad selv som gikk med ideen. Han undersøkte, og kom frem til at jordsmonnet på Jevnaker kunne sammenlignes med det i Champagne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2022 ble det plantet 3.500 vinranker og i 2023 2.500 til.

Foreløpig er de på babystadiet. Men drueklasene vokser frem, på Atle Brynestads vinranker på Thorbjørnrud. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
Foreløpig er de på babystadiet. Men drueklasene vokser frem, på Atle Brynestads vinranker på Thorbjørnrud. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

– Vi har en norsk og en italiensk vinmaker som jobber på spreng. Første innhøsting blir nå i høst, og den første vinen skal stå klar våren neste år. Etter hvert som vinrankene blir eldre satser vi på å kunne produsere 12.000 flasker med vin årlig, sier Brynestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaendringene jobber for hotelleieren på Jevnaker.

– Temperaturen her i dag er omtrent som den var i Bordeaux for 100 år siden. Problemet i Frankrike er at det blir for varmt. Da modnes druene for raskt, og sukkerinnholdet blir for høyt. Plantene vokser veldig bra her nå. Det ligger godt til rette for vinproduksjon på Thorbjørnrud, sier Brynestad, som også produserer øl og mjød.

Atle Brynestad sammen med Nils Henrik Geitle i kjeden De Historiske og Hege Bredvold Hunstad, som er hotellsjef ved Thorbjørnrud Hotell. : Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
Atle Brynestad sammen med Nils Henrik Geitle i kjeden De Historiske og Hege Bredvold Hunstad, som er hotellsjef ved Thorbjørnrud Hotell. : Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Eksotiske Norge

Nils Henrik Geitle er svak for sjarmøretapper som den Brynestad har lagt ut på. Han er adm. direktør i den medlemsbaserte kjeden De Historiske, og har kommet helt fra Bergen for å se druene vokse.

– Mange av dem som nå kommer til Norge er veldig bereiste, og har allerede sett store deler av verden. De søker seg bevisst bort fra hedonistisk luksus og søker mer naturbasert luksus. Opplevelse heller enn nytelse, sier Geitle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thorbjørnrud Hotell er nytt medlem i De Historiske, som nå teller 71 hoteller, 25 spisesteder og to historiske skip. 2023 ble et rekordår, der De Historiske gjorde bookinger for 450 millioner til sine medlemmer. Nylig ble organisasjonen gjort om til et aksjeselskap, med medlemmene som aksjonærer. Fra 2023 og frem til i dag har antall rom økt fra 4.030 til 4.146.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fjor hadde vi rekordbooking. I år har vi en økning på fem prosent på fjoråret. Gjestedøgn fra nordmenn er omtrent på samme nivå. Økningen kommer fra utlandet, der vi nå bygger ut en sterk internasjonal distribusjon. Vi har stor økning i gjester fra USA, men vi har også veldig godt med bookinger fra Italia og Spania. Vi hører bookingeksperter som sier at juli kan bli den nye lavsesongen ved Middelhavet. Det er rett og slett blitt for varmt. Egentlig er det en skremmende tanke, men for Norge gir det muligheter. Asia begynner å våkne, og det kommer også stadig flere fra Australia til Norge, sier Geitle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange er nok klimaturister, som synes det rett og slett blir for varmt ved Middelhavet, sier Geitle.

Kjeden hevder å ha utviklet en kvalitetsstandard med hele 798 kriterier. De to viktigste kriteriene er likevel at selve hotellet representerer en rik historie, og at det står et solid vertskap og venter på gjestene.

Glamping er kommet til Jevnaker. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
Glamping er kommet til Jevnaker. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Prøver sommeren

Thorbjørnrud Hotell, som har bygget et navn rundt matopplevelser, var tidligere stengt om sommeren. Men Brynestad har en ny plan. Bare tre minutters spasertur unna ligger hans eget Hadeland Glassverk, som er Norges eldste håndverksbedrift med over 260 års kontinuerlig drift og 500.000 besøkende hvert år. Der skjer det store ting i sommer.

– Hadeland Glassverk har manglet et godt overnattingstilbud om sommeren for besøkende. Vi ser av bookingen at det nå kommer mye barnefamilier til hotellet i sommer. Alt tyder på at vi får veldig bra sommer her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadeland Glassverk er design, norsk håndverk og industrihistorie i skjønn forening. Samtidig ligger det nært både Gardermoen og Oslo, skyter Geitle inn.

Brynestad er blitt en lidenskapelig øko-bonde. En kort spasertur unna ligger hans egen Kveldsrud Gård, der det dyrkes 50 ulike grønnsaker etter økologisk oppskrift. Tanken skal videreføres på hotellets jorder. Det skal bugne. Et sted summer det fra bikubene, et annet sted ligger grønnsaks- og urtehagen. Og snart kommer det også en egen hage for te, forteller hotelleieren.

Det er dette vi må dyrke når reiselivsnæringen skal bli en av de viktigste vekstnæringene fremover. På slutten av fjoråret la Menon Economics frem en rapport som estimerte at omsetningen i norske reiseliv vil øke fra 250 milliarder kroner i 2023 til 330 milliarder i 2030. Da skal eksportandelen stå for den største delen av veksten, med en økning på 66 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For store deler av verden er Norge noe av det mest eksotiske som finnes. Vi ser at flere og flere ønsker å oppleve Norge. Det er trygt å reise her, det er autentiske opplevelser som ikke finnes andre steder, og i øyeblikket har vi en veldig attraktiv valuta, uttaler Geitle.

– Her får turistene stillhet. Det er ingen selvfølge andre steder i verden, legger Brynestad til.

Atle Brynestad foran det som en gang var direktørboligen for sjefen på Hadeland Glassverk. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
Atle Brynestad foran det som en gang var direktørboligen for sjefen på Hadeland Glassverk. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

– Skyfri himmel varer aldri evig. Hva kan gå galt?

– Kostnadsøkningen for alle i norsk reiseliv er helt vill. Strømmen er blitt dyrere, råvareprisene rammer hoteller og kostnader på vedlikehold og finansiering er jo på vei opp over. Så selv om det ser lyst ut for bookingen, så er det nok av utfordringer. Det er tøft å drive der ute, sier Geitle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er enig med deg, Nils. Markedsutsiktene er veldig bra. Men drift er aldri en walk-over. De færreste skjønner hvor mye hardt arbeid det ligger bak en suksess, sier Brynestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geitle forteller om en gradvis endring i næringsstrukturen i Norge. Veldig mange familiebaserte virksomheter, gjerne på en gård, har inntekter fra ulike aktiviteter. Nå opplever han at stadig flere bønder melder om at de har høyere inntekter fra turisme enn fra jordbruk eller husdyrdrift.

De historiske

Medlemsbasert hotellkjede som består av 71 hoteller, 25 spisesteder og to historiske skip. Totalt 4.146 rom.

Solgte hotellovernattinger for 451 millioner kroner i fjor.

Så langt i 2024 er booking fra norske gjester opp med 7 prosent, mens økningen fra utlandet er 14 prosent.

I år blir det flere besøkende fra blant annet USA, Spania, Italia og Australia.

Cruiser på kunnskap

I De Historiske handler alt om markedsføring. Det er et fag Brynestad burde vite litt om. I resepsjonen ligger en brosjyre for cruiserederiet hans, SeaDream. «Ta gjerne med katalogen hjem», står det på en håndskrevet hilsen.

– I SeaDream jobber vi selvsagt med dette hver dag. På kontoret i Miami har vi egne folk som er eksperter. Vi er tilstede i alle digitale plattformer, og nå begynner vi også å eksperimentere med AI. Det er kunnskap vi skal kunne overføre til Thorbjørnrud.

– Vi bruker veldig mye på markedsføring. Men uansett hvilke muligheter vi får digitalt, så er den beste reklamen fortsatt gjester som er så fornøyde at de vil komme tilbake. Gjenkjøp er gratis drivstoff, sier Geitle.