Brite med utrolig bragd – første til å løpe Afrika på langs

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag fullførte virkelighetens Forrest Gump – briten Russell Cook (27) – siste etappe av det 351 dager lange prosjektet med å løpe Afrika på langs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den strabasiøse ferden på 16.456 kilometer – tilsvarende 376 maraton – startet fra Cape Agulhas, Afrikas sørligste punkt, 22. april i fjor.

Søndag rundt klokken 17 norsk tid passerte Cook målstreken i Ras bein Sakka i Tunisia, Afrikas nordligste punkt, og ble med det første person som har løpt kontinentet på langs.

På ferden har han samlet inn over 7,6 millioner kroner til veldedige formål. Før de siste etappene inviterte han støttespillere og fans til å slå følge det siste stykke.

– Kom og løp siste halvdel, 10 km, 5 kilometer, 1 kilometer. Hva enn du har lyst, skrev han på X/Twitter tidligere denne uken.

27-åringen har også invitert folk til å være med på en fuktig fest på et hotell i Bizerte i Tunisia for feire prestasjonen.

14 land har han løpt gjennom – men ikke alle har tatt ham like godt imot. Cook, som kommer fra byen Worthing i England, har nemlig blitt både ranet og kidnappet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli i fjor ble 27-åringen ifølge ham selv og teamet hans utsatt for et væpnet ran i Angola. Noen uker senere ble han angivelig kidnappet i Kongo. Han skal også ha blitt matforgiftet.

Da Cook i februar i fjor ble spurt om hvorfor han vil løpet Afrika på langs, svarte han at det er for å inspirerer andre.

– Jeg er en helt normal fyr. Hvis jeg kan gjøre dette, så kan forhåpentligvis folk se det og bruke det i deres eget liv på hvilken som helst måte de vil, sa han til nyhetsbyrået PA.