
Her er Oslo's beste lunsjrestauranter 2023

Forretningsfolk legger møtene til lunsjrestauranter for å slå flere fluer i en smekk. For "vanlige" folk kan lunsjen være et rimeligere alternativ for en god restaurantopplevelse enn en stor middag.
Finansavisens matanmeldere Long & Short spiser seg gjennom hovedstadens restauranter og lager Lunsjguiden.
Disse Oslo-restaurantene ga matanmelderne de beste opplevelsene i året som gikk. Tre restauranter oppnådde terningkast 6, mens hele 14 spisesteder kvalifiserte til en 5'er.
- Noen av byens restauranter disker opp med så god lunsj at vi får vann i munnen selv under oppsummeringen, konkluderer de.
Restauranter som fikk terningkast 6

Lofoten Fiskerestaurant, Sted: Stranden 75
Når alt stemmer fra A til Å og du allerede har begynt å lete etter en anledning til neste besøk, er det meste sagt.
Restauranten fikk årets første sekser. Fantastisk service, nydelig mat, herlige lokaler uten støy og nydelig utsikt.

Michaels , Sted: Briskebyveien 31
Det skjedde noe med Michaels gjennom våren og sommeren. Eierne gjorde om stedet til et Middelhavskonsept med ny meny, blomster i taket og trær inne. Også musikken gir Middelhavsvibber.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKveiteretten var en bit lykke på tallerkenen, og det samme var trøffelpastaen servert med sopp og sort trøffel. Det er faktisk mulig å gi sekser til restauranter uten hvite duker også.

Brasserie France, Sted: Øvre Slottsgate 16
Brasserie i fransk stil. En institusjon i hovedstadens restaurantliv, og det nærmeste du kommer Paris i Oslo. Sørg for å få bord i første etasje, aller helst ved vinduet.
Perfekt servering og kokkelering. Det er noe med stemningen, atmosfæren, profesjonaliteten og yrkesstoltheten til servitørene, i tillegg til at kokkene kan sitt fag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenShort trillet toppkarakter til salaten med grillet chêvre, aspargesbønner, tomat og bakt hvitløk. Long gjorde akkurat det samme for sin kalveschnitzel Cordon Bleu med kantareller, artiskokk, erter, tomat og brunet smør.
Disse restaurantene fikk terningkast 5

Il Bolognese, Sted: Fjordalleen 20
Artikkelen fortsetter under annonsenNoe av det nærmeste Italia man kommer.
Et lite lokale med plass til bare 14 gjester. Fortreffelige smaker av hjemmelaget pasta og en focaccia med oregano og olivenolje sendte anmelderne rett i brødhimmelen. Syndig gode smaker.

Babbo Collective, Sted: Parkveien 80
Long & Short fastslo umiddelbart at det ville bli kamp om bordene fremover i det lille lokalet. Særdeles hyggelig service, og desserten – pannekaker med blåbær, havregryn og en smørklatt på toppen – betegnes fortsatt som den beste pannekaken de noensinne har spist.
Også prisnivået var absolutt spiselig.

Mamma Pizza Osteria di mare, Sted: Ruseløkkveien 26
En hjemmelaget pasta laget fest i ganen, og en pizza med spennende topping likeså. Pasta er ikke bare pasta. Dermed basta.
Denne var blant de virkelig gode. I tillegg til pizza og pasta besto menyen av salater, suppe, grillede kongereker og fritert blekksprut. Også pluss for selve utformingen av lokalet.
Artikkelen fortsetter under annonsenItalia har inntatt Ruseløkka.

Fat City, Sted: Thorvald Meyers gate 3
Lunsjen har fokus på lokale råvarer, og menyen består av nøye utvalgte lunsj- og småretter som ulike oster, skinker, oliven, diverse sandwicher, kyllingvinger og skrei.
Artikkelen fortsetter under annonsenAnmelderne konkluderte med at mange hippe, unge bedrifter og kreative byråer kan ha vellykkede forretningslunsjer her. Ypperlig og upretensiøs mat, hyggelig atmosfære og mer enn akseptable priser.

Code Restaurant Oslo, Sted: Dronning Eufemias gate 18
Restaurant som også tidligere har høstet gode anmeldelser. Code tilbyr en liten og variert lunsjmeny, med alt fra lobsterroll, biff tartar, eggs Benedict og dagens fiskefangst til salat og smørbrød. Nydelig lokale og herlig service.
Et innsidetips hvis du spiser kjøtt er å velge biffsmørbrødet. Biffen var lun og saftig, og skåret i perfekte, tynne skiver, majonesen hadde en frisk gulfarge, og smørbrødet var toppet med potetchips.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Restaurant Villa Heftye, Sted: Munkedamsveien 62 A
Investor Runar Vatne kjøpte den fredede, ærverdige villaen fra 1864 for 80 millioner kroner, og har puttet ytterligere 50 millioner i potten. Stedet minnet om Sawan, men opplevdes lysere.
Et varmt og lekkert interiør og rolig loungemusikk ledet tankene hen til en strandbar på Mallorca. En nydelig opplevelse på lunsjfronten, med deilig mat og hjertelig service. En fransk meny med norsk vri.

Tekehtopa, Sted: St. Olavs plass 2
Italiensk restaurant vegg i vegg med den asiatiske restauranten Happolati, i lokaler som tidligere huset et apotek – derav navnet. Ingen stor meny, men variert nok til å dekke de fleste behov, og nesten alt fristet.
Artikkelen fortsetter under annonsenSupergod burrata, nydelig ravioli med villsvin og en like herlig ravioli fylt med pesto, ricotta, asparges og erter. Mat, lokale og priser som ikke gjør vondt i lommeboken.
Artikkelen fortsetter under annonsenEt annet godt tegn er at italienere også går hit.

Arts Restaurant, Sted: Filipstad Brygge 2
Stilig lokale med hvite duker, stetteglass og stivede servietter. Skagentoasten ble presentert på en kreativ måte – med grillet surdeigsbrød i trekanter og røren lagt i en ring ved siden av.
Godt smakte det også. God var også burrataen med norske tomater, hylleblomst, pistasjnøtter og basilikum. Hjertelig service og god, men relativt enkel mat.

Bar Boman, Sted: Stortingsgata 24/26
Bar Boman er ikke som andre hotellbarer.
Her gjør du forretninger midt på lyse dagen, i omgivelser som forhåpentlig gjør alle til lags. For en burrataelsker var dette midt i blinken. Avokadokremen hadde et overraskende piff av mynte, og tomatene oste av sødme. Cæsarsalaten var litt svakere, med kylling som ikke var supersaftig og i overkant mye fett på baconet.
Artikkelen fortsetter under annonsenMatmessig en sterk firer, men på grunn av profesjonell service og beliggenhet, smakfulle lokaler og hotellets historie var det likevel en klinkende klar femmer.

Sabaki , Sted: Drammensveien 126 B
En av årets nyåpninger som overrasket positivt, med en særdeles spennende lunsjmeny for dem som finner glede i asiatisk mat.
Sabaki-konseptet betyr å dele, så Lunsjguiden bestilte crispy duck, dim sum med trøffel, sopp og asparges, bao bun med svin og hoisinsaus og bibimbap med pasta, egg, chili, grønnsaker og ris. Den soleklare favoritten var bao buns, og servicen var rett og slett så bedårende at de isolert sett ga den terningkast syv.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bønder i Byen, Sted: Seilduksgata 15
En annen av årets nyåpninger Long & Short ønsket velkommen slik: «Kjære bønder, tusen takk for at dere gjør det mulig å spise godt, mimre og ha det hyggelig uten at gjestene trenger subsidier for å ha råd til regningen».
Artikkelen fortsetter under annonsenI de gamle lokalene til Nighthawk Diner er det nå kjeledresser fra Felleskjøpet som gjelder. Lunsjguiden bestilte skogsoppsuppe med tyttebær og jordskokkchips, og braisert kje fra Hallingdal med chevre fra Haukeli. Både mat og service holdt til en knallsterk femmer.

Vintage Kitchen, Sted: Lakkegata 55
Vintage Kitchen serverer rett og slett Oslos beste, danske smørbrød.
Short spiste et smørbrød med tartar av okse, fritert egg og pepperrot, mens Long koste seg med et smørbrød toppet med panert smørflyndre, håndpillede reker og remulade.
I tillegg til å se innbydende ut, smakte begge smørbrødene himmelsk. Restauranten har fortsatt noe å gå på når det kommer til service.

Hovedbanen Spiseri, Sted: Oslo Sentralstasjon
Kanskje årets største overraskelse, sett med Lunsjguidens øyne. Mest sannsynlig har du nemlig hastet forbi nedenfor på vei til toget. Neste gang spiser du heller en matbit her, og tar et senere tog.
Artikkelen fortsetter under annonsenLokalene var langt hyggeligere enn hos de andre restaurantene som er plassert inne på Østbanehallen, og maten er en gastropub verdig – for kokken gjorde seg flid med både smaker og presentasjon.

Vinland, Sted: Henrik Ibsens gate 48, tidligere USAs ambassade
Årest siste femmer gikk til det splitter nye brasseriet på Ambassaden.
Stilig mat og stilige lokaler. Forretningsmenn så langt øyet kunne se. Rågod løksuppe med sjøkreps, gruyère og brød. Også ravioli med brisket, servert i cheddarsaus med trøffel likeså.
Manglet dog litt på servicen for å få toppkarakter.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.