Finland: Villmarken har flyttet inn på kjøkkenet

Hovedkokk og eier Remi Trémouille på restaurant Solitary i finske Rantasalmi har erobret verdens mest eksklusive kjøkken.
Hovedkokk og eier Remi Trémouille på restaurant Solitary i finske Rantasalmi har erobret verdens mest eksklusive kjøkken. Foto: Laura Tremouille
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den finske villmarken har flyttet inn på restaurantene i landet. Her er syv restauranter matfantaster, foodies og ellers matglade reisende bør besøke i Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store skoger og rent vann har alltid gitt finnene ferske råvarer. Men tilberedningen har historisk vært bondsk og tradisjonell også i Finland.

Men i nyere tid er også kokkekunstene blitt internasjonale, og det merkes på de mange restaurantene i landet med de (minst) tusen sjøer.

Råvarene fra villmarken har funnet veien til Michelin-restauranter og moderne menyer til avslappede omgivelser og tradisjonelle retter. Visit Finland har plukket ut syv restauranter som serverer mat rett fra de finske skogene.

Restaurant Grön i Helsinki har i tillegg til en klassisk Michelin-stjerne også oppnådd «Grønn kløver» – Michelins merke for bærekraftig gastronomi. Foto: Badass Food Stories

Spis med grønn samvittighet på Grön

Albertsgatan 36, 00180 Helsinki

Grön serverer sesongbaserte menyer som gjenspeiler årstidene. Den lille restauranten med kun 18 sitteplasser ligger i sentrum av Kampen i Helsinki og har en tilknyttet gård som leverer ferske grønnsaker og urter.

På det åpne kjøkkenet kan gjestene se mens kokkene forvandler sesongens råvarer til appetittvekkende retter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til sin klassiske Michelin-stjerne, har restauranten også blitt tildelt en grønn Michelin-kløver for sin bærekraftige matlaging.

PS. Brødet alene er en grunn til å besøke Grön!

Restaurang Vår i Borgå. Foto: Vår

Lekne klassikere i historiske omgivelser på VÅR

Prästgatan 17, 06100 Borgå

I den pittoreske byen Borgå, en times kjøretur utenfor Helsinki, ligger et av de siste tilskuddene til Finlands liste over Michelin-restauranter.

VÅR er drevet av kollektiver som verner om tradisjoner samtidig som de streber etter å presentere en leken versjon av moderne finsk mat.

Den sesongbaserte à la carte-menyen fokuserer på ferske lokale råvarer som villfisk, grønnsaker og Finlands fineste meieriprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Restaurant Kaskis i Åbo, Finland. Foto: Jarno Terho

Lokale råvarer og moderne teknologi på Kaskis

Kaskisgatan 6A, 20700 Åbo

Det er kanskje første gang du hører om Kaskis i Turku (Åbo). Men det er neppe siste gang:

Restauranten på den finske vestkysten er en kulinarisk perle kjent for sin innovative tilnærming til finsk tradisjonell mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du besøker Turkus skoger kan komme over restaurantens kokker, Erik Mansikka og Simo Raisio, som samler inn ingredienser til middagen din.

Ikke sikker på drinker? Ingen grunn til bekymring, Kaskis har blitt tildelt både en vanlig Michelin-stjerne og ble i fjor også hedret med prisen Årets Sommelier.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Restaurant Nokka i Helsinki. Foto: Laura Dove

Fra nese til hale på Nokka

Kanalkajen 7F, 00160 Helsinki

Ved en kanal i Helsingfors vakre Katajanokka-distrikt ligger restauranten som vil gi deg lyst til å bli en gjenganger etter bare ett besøk: Nokka.

Kokk og eier Ari Ruoho både høster, jakter og fisker selv, følger nøye med på årstider, høstingstider og fisketider – for å sikre de beste råvarene til restauranten.

Ingenting går til spille når Ari maksimerer smaker og minimerer svinn på Nokka.

Restaurant Harmooni i Jyväskylä, Finland Foto: Harmooni

Harmoni for alle sanser på Harmooni

Väinönkatu 1, 40100 Jyväskylä

Midt i sentrum av Jyväskylä, tre timer nord for Helsingfors med tog, ligger lokalbefolkningens favorittrestaurant Harmooni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ville og økologiske rettene består utelukkende av ferske og rene råvarer fra lokale produsenter.

Prøv retter fra á la carte-menyen eller velg mellom en 5- eller 7-retters smaksmeny.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kommer ikke til å bli skuffet!

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Restaurant Solitary i Rantasalmi, Finland. Foto: Laura Tremouille

Luksus møter villmark på Solitary

Curuntie 22, 58900 Rantasalmi

Opplev mat og natur i perfekt harmoni!

Velkommen til restaurant Solitary hvor lokale råvarer av høy kvalitet kombineres med en fortryllende utsikt over den finske skogen.

Kulinarisk magi skapes her av kjøkkensjef og eier Remi Trémouille, som returnerte til hjembyen Rantasalmi etter å ha erobret flere eksklusive kjøkken som Farang og Olo i Helsinki.

Smak lidenskapen hans i hver bit – og hvorfor ikke overnatte i en av Kuru Resorts eksklusive villaer?

Restaurant Nolla i Helsingfors, Finland. Foto: Nikola Tomevski

Bærekraftige smaker hos Nolla

Fredriksgatan 22, 00120 Helsinki

På Nolla, midt i Helsingfors, er alle ingrediensene hentet fra lokale bønder, fiskere og produsenter – med stort fokus på bærekraft.

Her er det årstidene som styrer menyen, som gjør at restauranten kan tilby det beste fra naturen uten å måtte ofre sine verdier.

Nolla har selvsagt fått en grønn Michelin-kløver for sitt bærekraftsarbeid, men også en klassisk Michelin-stjerne – som bevis på at restaurantens mat og service får høyere karakter enn null.