Vinreise:  Den perfekte sommervinen i Soave

Den beste vinen i Soave, Italia kommer fra åssidene.
Den beste vinen i Soave, Italia kommer fra åssidene. Foto: Pieropan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er på vei, og tiden er inne for å legge fordommene til side. Soave er mye bedre enn sitt rykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lettdrikkelig, ukomplisert og rimelig.

Kan en hvitvin fra Italia være det?

Svaret er utvilsomt ja, om man smaker på de beste produsentene fra Soave.

Den norske musikeren Henning Kvitnes’ sang illustrerer Soaves historie de siste 30 årene godt: «Evig eies kun et dårlig rykte».

Masseproduksjon har ødelagt mye for Soave, selv om området utvilsomt har mange kvaliteter i seg. To av produsentene som tar kvalitet på ramme alvor er Tamellini og Pieropan.

Romerne ledet an

Soave er mest kjent for sin hvite vin, som opprinnelig ble produsert kun fra druen Garganega som er unik for regionen.

Soave ligger i Veneto-regionen i det nordøstlige Italia, i nærheten av Verona og ved foten av fjellkjeden Monti Lessini.

Det var naturligvis romerne som fant ut at de solrike åssidene med innslag av kalk og vulkanske bergarter ga svært god og finstemt vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig betyr «Soave» øm eller elskelig på dialekten i Veneto.

Hos Tamellini plukkes alle druene for hånd. Foto: Tamellini
Hos Tamellini plukkes alle druene for hånd. Foto: Tamellini

Et trygt valg: Tamellini

En god produsent av prisgunstige Soave-viner er Tamellini. Tamellini-familien var i utgangspunktet druedyrkere i fire generasjoner. De var premissleverandør til kooperativet i Soave siden starten, men i 1998 tok brødrene Gaetano og Pio Francesco steget helt ut, da de startet å lage vin under egen etikett og navn.

Målet var å skape og holde i hevd det unike i Soave.

Soave er tradisjonelt en vin basert på garganega-druen, men i de senere årene har det blitt lov å blande inn trebbiano og chardonnay, noe som gir høyere avkastning. Det er ifølge brødrene en uting som tar bort det unike ved distriktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir helt utenkelig å legge så mye arbeid i å ta Soave tilbake til røttene, og samtidig tillate andre druer i vinen, sier Pio Tamellini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Garganega er druen for oss. Vi bruker kun den, selv om det betyr økte kostnader å ikke blande inn druer med høyere avkastning, slår han fast.

Tamellini er nå den eneste produsenten som bruker 100 prosent garganega-druer til å lage DOP Soave. Målet er å holde i hevd den opprinnelige og historiske

identiteten en Soave-vin bør ha.

Brødrene Gaetano og Pio Francesco har, spesielt de siste ti årene, klart å bringe druen Garganega til nye høyder. I de flotte åsene i Soave har de fått frem stedegne økologiske vinmarker som leverer topp kvalitet, år etter år.

Noen smaksprøver:

Flaggbæreren: Pieropan

En annen god kvalitetsprodusent er Pieropan.

Pieropan-familien har vært flaggbærere for Soave DOC i flere tiår. Familiens tilknytning til vin strekker seg tilbake til 1890 da Leonildo Pieropan etablerte selskapet.

Pieropan var den første familien som satte navnet Soave på vinetiketten tilbake på 1930-tallet, og den første produsenten som tappet Soave fra én vinmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pieropans to vinmarksjuveler heter La Rocca og Calvarino. Disse er drevet økologisk i en årrekke, men ble sertifisert først i 2011.

La Rocca ble kjøpt av familien i 1978, og med sine nærmere seks hektar med skrint jordsmonn, bestående av mye kalk og leire, gir det konsentrerte viner.

Alle vinene får lang modning på eiketønner før tapping på flasker. Brødrene selv drikker La Rocca helst fra femårsalderen.

Fellesnevneren for Pieropans kvalitet er iboende fruktighet og konsentrasjon. Egenskaper der få, om noen andre, slår Pieropan i Soave.

Noen smaksprøver:

Allsidige matviner

På grunn av sin friskhet og mineralske karakter er Soave-viner av denne kvaliteten perfekt til fisk og skalldyr, som krever en vin med god syrlighet.

Vinene passer også godt til salater og lette pastaretter, kylling og svin. En allsidig og flott matvin med andre ord.