Vinreise: De gode vinene fra Rhônedalen

Hermitage: Rhônedalens små vinområder.
Hermitage: Rhônedalens små vinområder. Foto: Christophe Grilhe

I Frankrike er Rhônedalen det nest største området for dyrking av kvalitetsvin i verden, etter Bordeaux. Prisene på kvalitetsvin er fremdeles moderate i forhold til kvaliteten.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

VINREISE: Norge er et stort og viktig marked for hele regionen, spesielt selges det mye rødvin fra den sørlige delen av enklere kvalitet. Selv om det finnes mange bomkjøp i polets hyller, er prisene på kvalitetsvin fremdeles moderate sett i forhold til kvaliteten i andre vinområder som Bordeaux og Burgund.

Fra nord begynner Rhônedalen en times kjøretur langs motorveien A-7 sør for den franske mathovedstaden Lyon, før den ender rundt den gamle pavebyen Avignon i Sør Frankrike.

Rhônedalens enorme flate med over 66.000 hektar med vinmarker deler seg mot to hovedområder, nord og sør, hvor de nordlige vinområdene Hermitage, Condrieu, Cornas og St. Joseph fronter noen av de beste vinene i verden.

Se også mot Sør-Rhône

De store klimatiske forskjellene i området fra Vienne til Avignon gjør at man kan snakke om to forskjellige klimasoner i konkrete hovedområder: Nord-Rhône og Sør-Rhône.

I praksis gir dette viner i sør som er mer fruktdrevne og mindre syrlige på smak enn i nord. Historisk sett kan man også si at kvalitetsområdene finnes i nord, men de siste ti årene har vist at vinene fra sør også kan oppnå svært høy kvalitet. Spesielt gjelder dette viner i høyere klassifikasjoner som Gigondas, Vacqueyras og Châteauneuf-du-Pape, etter vår mening.

Den nordlige delen er vesentlig kjøligere med mindre soltimer enn i sør. Nedbøren er stort sett den samme, men i nord fordeler den seg stort sett over hele året dersom vi trekker fra juli og vintermånedene som er relativt tørre. Vinene herfra gir en smaksmessig høyere syrestruktur, og i kombinasjon med gamle vinstokker i solfylte skråninger gir det optimale forhold for konsentrerte kvalitetsviner.

I den sørlige delen er det ikke tvil om at det er middelhavsklima; vinmarkene er langt mer utsatt for plutselige værendringer og kraftige stormer. Det er lengre tørkeperioder i månedene juli og august før det vanligvis begynner å regne i september og oktober. Regn forbindes ofte med uvær hvor det kan falle opptil 100 mm i løpet av en time, og jorden kan ha problemer med å absorbere før vannet renner bort. Mistralvinden er alltid en utfordring, da den blåser langt kraftigere og mer regelmessig i sør enn i nord.

Rhône-dalens små vinområder: Gigondas. Foto: Christophe Grilhe
Rhône-dalens små vinområder: Gigondas. Foto: Christophe Grilhe

Alle kategorier av smaksopplevelser

Vinene fra sør finner man i alle kategorier av smaksopplevelser, fra de kommersielle og pregløse til fantastiske stedegne viner i verdensklasse.

Vi trekker spesielt frem tre steder: Gigondas, Vacqueyras og Châteauneuf-du-Pape i den sørlige delen er tre uavhengige steder hvor Châteauneuf-du-Pape historisk sett er det mest kjente, og opphavet til fransk vinlov slik vi ser den i dag.

Châteauneuf-du-Pape oppleves mer snerpete og alkoholsterk som unge viner, men lar du dem ligge noen år i vinkjelleren endrer de seg til balanserte smaksbomber etter 7–10 år.

Gigondas opplevde sin første offisielle anerkjennelse i 1971 da de fikk sin egen betegnelse Gigondas, Cru des Côtes du Rhône. Hele 99 prosent av produksjonen er rødvin, som lages fra 1.195 hektar med vinmarker av rundt 220 produsenter.

Vinstilen er dag i utvikling, på lik linje med naboområdet Vacqueyras, med mindre bruk av eikefat og mer fokus på å lage stedegne fruktdrevne viner med god lagringsevne, tannin- og syrestruktur.