
Bergström Wines: Oregon - mot alle odds

Deres mantra er «1000 dagers anstrengelse». Resultatet er den beste vinen, prydet med de vakreste etikettene.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.
VIN: Produsenter fra USA slutter aldri å imponere oss. Fra Oregon i USA kommer Bergström Wines, som ble etablert i Willamette Valley i 1999 av John og Karen Bergström.
Ekteparet Bergström plantet 53 hektar med vinranker på sørvendte skråninger med utsikt over Willamette Valley. Det var en hard start for ekteparet. Nye markeder skulle etableres, og på den tiden var vindistriktene i Oregon i skyggen av det mer kjente California.
Men som kjent vinner de som har tålmodighet, og Bergström Wines fremstår nå som en diamant på den amerikanske vinhimmelen. Rene, fruktdrevne viner med flott iboende syrlighet, og med priser som gjør dem verdt å prøve
Smaksnotater
Bergström Old Stones Chardonnay 2019
Varenummer: 13360101 (bestilling) Pris: 349 kr
Poeng: 93
Mineralsk duft av sitrus og friske, tropiske frukter, blomster og søtlig eple. Fruktig, mineralsk smak med sitrus, grønt eple og litt fat. Dette er en meget god vin som gir svært mye for pengene. Den drikker godt i 10 år og egner seg for lagring. Bør få et par år til før den nytes. Den passer til aperitif, skalldyr og lyst fuglekjøtt.
Bergström Sigrid Chardonnay 2017
Varenummer: 11587001 (bestilling) Pris: 949 kr
Poeng: 92
Middels gulgrønn farge. Frisk og mineralsk duft av sitrus, litt grapefrukt, honning, nøtter og fat. Rund og og deilig i anslaget med smak av fat, sitrus og honning. Denne vinen er meget god og ganske moden. Lagrer godt i 3-4 år, men er dessverre noe høyt priset. Den passer godt til modne oster.
Bergström Gregory Ranch Pinot Noir 2017
Varenummer: 11586701 (bestilling) Pris: 549 kr
Poeng: 91
Middels rød farge. Søt duft av kirsebær, mørke bær, urter og våt skogbunn. Friskt, kjølig og fruktig anslag med smak av søte, røde bær, litt hvit pepper og fattoner med avslepne tanniner. Dette er en meget god vin som er verdt pengene, og lagrer godt i 10 år. Den passer meget godt til fugl eller kalv uten altfor kraftige sauser.
Bergström Cumberland Riserve Pinot Noir 2018
Varenummer: 11586601 (bestilling) Pris: 475 kr
Poeng: 93
Middels rød farge. Frisk, fruktig og mineralsk duft av røde bær, urter og sopp. Kjølig, saftig og deilig mineralsk anslag med smak av røde bær, litt urter og fat. Dette er en meget god vin og et meget godt kjøp. Den lagrer godt i 10 år og kanskje lengre. Den bør få et par år til før den nytes. Den passer meget godt til fugl eller kalv uten altfor kraftige sauser.
Bergström Silice Pinot Noir 2017
Varenummer: 11586901 (bestilling) Pris: 795 kr
Poeng: 94
Kraftig duft av røde bær, urter, lakris og fat. Mykt, kjølig og deilig rundt anslag med mineralsk smak av røde bær med frisk syrlighet, fattoner og med en god lengde. Dette er en meget god vin som forsvarer en ganske høy pris. Den passer til fulg og oksekjøtt, men unngå altfor sterke sauser.
Bergström Pantagruel Syrah 2018
Varenummer: 13879001 (bestilling) Pris: 365 kr
Poeng: 92
Middels rød farge. Kraftig duft av våt skogbunn, mørke, røde bær, lakris, urter, hvit pepper og mørk sjokolade. Smak av mørke, røde bær, urter, anis, krydder og fat. Dette er en kraftig og meget god vin og et meget godt kjøp. Prøv den til lammeskank og kraftige kjøttretter generelt.
Samme år som Bergström Wines ble etablert, flyttet sønnen Josh Bergström med sin forlovede Caroline til vingården. Han hadde tatt sin ønologiutdannelse i Bourgogne i Frankrike, hvor han møtte franskfødte Caroline. Sammen leder de i dag den daglig driften i den lille familiebedriften, etter biodynamiske prinsipper og med fullt fokus på bærekraft.

Liten produksjon
Bergström Wines produserer rundt 10.000 kasser vin årlig, med syv Pinot Noir-viner, seks Chardonnay-viner og et utvalg Syrah-viner. Det tar tre år å dyrke, fermentere, lagre og produsere hver flaske før den sendes ut for salg. Deres mantra er «1000 dagers anstrengelse».
Bergström-familien foretrekker også å lage mange hundre tonn egen kompost med lokal og organisk kugjødsel, lokalt og organisk gress, tidligere innhøstningers fermenterte drueskinn, frø, stenger og vinterbeskjæringen av drueplantene. I tillegg blander de inn homøopatiske urter og tesorter som kamille, ryllik, valerian, løvetann og brennesle. Når denne komposten føres tilbake til vinmarkene hver vår, bidrar den til å utvikle rikt og fruktbart jordsmonn med bedre struktur, vannholdighet og vitalitet.
American Viticultural Area (AVA)
American Viticultural Area, eller AVA, er en spesifikk vingårdssone basert på geografi og klima, og sammenlignes ofte med det franske vinbetegnelsessystemet.
Frankrikes AOC-system regulerer ganske detaljert, mens det amerikanske AVA-systemet har en hands-off tilnærming. Det er for eksempel ingen spesifikke regler for druer som kan eller ikke kan dyrkes.
Alle kan i teorien søke om å lage en AVA, men man må fly til Washington DC for å levere kart, bevis og et overbevisende argument for å få registrert en AVA hos US Alcohol and TobaccoTax and Trade Bureau (TTB), som fører det offisielle registeret .
TTB uttrykker det slik: "En AVA er en avgrenset druedyrkingsregion med spesifikke geografiske eller klimatiske trekk som skiller den fra de omkringliggende regionene og påvirker hvordan druer dyrkes."
Det kan også hende du må få naboene på din side, fordi det normalt er en offentlig kommentarfrist. Alt i alt kan det ta flere år. For å bruke AVA-navnet på flaskeetiketter sier føderale regler at minst 85 % av druene som brukes til å lage vinen, må komme fra området. Noen stater har strengere standarder, ifølge California Wine Institute.
Det finnes også andre typer appellasjoner. Hvis et appellasjonsnavn er definert av en politisk grense, for eksempel fylkesnavn, må 75 % av druene komme fra denne sonen hvis det brukes på flaskeetiketter, ifølge Wine Institute.
Enhver vin som bruker navnet «California» må være laget utelukkende av druer dyrket i staten.
Biodynamiske prinsipper i vinmarkene
Bergström Wines består i dag av fem heleide vinmarker (se under) som utgjør 283 hektar beplantet areal. Det er Bergström Vineyard (1999), Silice (2001), Winery Block (2002), Le Pré du Col Vineyard (2006) og La Spirale Vineyard (2018). De ligger i tre såkalte American Viticultural Area’s som omfatter Dundee Hills, Chehalem Mountains og Ribbon Ridge. Alle vinmarkene dyrkes etter biodynamiske prinsipper uten bruk av kjemikalier.
Bergström Vineyard: Som mange andre eiendommer i Dundee Hills var fjellsidene en gang beplantet med plommetrær, deretter valnøtter og så hasselnøtter. Da Bergströms kjøpte gården hadde den vært forlatt en stund. Den var overgrodd og huset en flokk rådyr. Etter å ha plantet og dyrket vinmarkene i en av de mest berømte appellasjonene for kjølig pinot noir i Amerika, produserer de nå fra de vulkanske fjellsidene meget gode og kraftige viner som egner seg utmerket til kraftige kjøttretter. Vinmarkene ligger i Dundee Hills AVA.
Le Pré du Col: Navnet betyr «feltet på fjellet» eller «engen på fjellovergangen. Vinmarken er eid av Hill-familien, og dyrkes av Bergström. Familien har hatt partnerskapet siden oppstarten i 2006. Jordsmonnet til disse vinmarkene stammer fra 60 millioner år gammel sandsjøbunn på skifer og siltstein, og gir elegante viner. Vinmarkene ligger i Ribbon Ridge AVA.
La Spirale: Det marine, sandholdige jordsmonnet på skifer og siltstein på sørvestvendte skråninger gir delikate, florale og krydrete smaker med en fin silkemyk struktur. Vinmarken ligger hovedsakelig i Ribbon Ridge AVA.
Silice: Dette er de mest sandholdige vinmarkene Bergström produserer vin fra. Jordsmonnet består av marine sedimenter på sandstein. Vinene er fruktige, krydrete og delikate. Vinmarkene ligger i Chehalem Mountains AVA.
Winery Block: Denne vinmarken består av kun åtte hektar, og må dyrkes 100 prosent for hånd. Jordsmonnet som består av marine sedimenter på sandstein ligner på Silice, men gir kraftigere og mer lagringsdyktige viner.