Tyskland: Finn fram i vannlabyrinten i vakre Spreewald

Lübbenau: Båttur på en kanal i Spreewald
Lübbenau: Båttur på en kanal i Spreewald Foto: Marcin Nowak / Anna Nowak
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturområdet Spreewald er kjent for sine agurker, robåter og mange elver. Området kalles også ofte for «det landlige Venezia», fordi man får oppleve byen fra elvene. La deg friste av lokale spesialiteter som for eksempel «Spreewald-agurken» og andre gode delikatesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TYSKLAND: I Spreewald spalter elvene og bekkene seg til lange grønne armer. Legenden sier at dette skyldes at djevelens okser stakk av mens han pløyde jorden, og dens ridninger skapte de mange bekkene og elvene.

Denne vannlabyrinten er over 300 kilometer lang og området er utpekt som et UNESCOs biosfærereservat på grunn av sitt unike dyre- og planteliv.

- I Spreewald kan man ikke gjøre noe annet enn å lene seg tilbake og nyte livet i sin vakre natur, som også oppleves best fra elvene,» sier turistsjef Joelle Janz fra Tysklands Nasjonale Turistkontor i en pressemelding.

Naturområdet Spreewald ligger i det tidligere DDR, omtrent 85 kilometer syd for Berlin, og er Europas største innlandsdelta som er sentrert rundt elven som renner gjennom Berlin kalt Spree. Området er rikt på vannveier, små øyer og hus med stråtak og kalles derfor også for «det landlige Venezia».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat som i Venezia foregår transporten ofte via vannveiene i en flatbunnet båt kalt «Kahn».

Lübbenau: Liten restaurant ved en vannvei Foto: Marcin Nowak / Anna Nowak
Lübbenau: Liten restaurant ved en vannvei Foto: Marcin Nowak / Anna Nowak

De berømte agurkene

Ønsker du å oppleve Spreewald fra sjøsiden, tilbys det en rekke båtturer, eller så kan du velge mellom å padle eller ro selv. Rutene starter vanligvis fra byer som Lübbenau, Leipe, Lübben og Schlepzig, og varierer i lengden.

Du kan velge mellom korte turer på 1 – 1,5 timer til heldagsturer. Padleturen til den idylliske landsbyen Lehde passer spesielt godt for nybegynnere. I Lehde finnes det også et friluftsmuseum som har en severdig utstilling om livet og tradisjonene i Spreewald.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spreewald er kjent for sine syltede agurker kalt «Spreewaldgurgen», som opprinnelig stammer fra DDR-tiden. Mange husker dem fra den tyske filmen «Good Bye Lenin», der gutten Alexander desperat prøver å holde sin syke mor i illusjonen om at muren ikke har falt, blant annet ved å servere henne Spreewald-agurken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Spreewald-agurken er selve symbolet på Spreewald og finnes i utallige varianter, men området har også et bredt utvalg av andre delikatesser,» sier Joelle Janz.

Langs vannet ligger mange små spisesteder og kafeer, hvor du kan ta en pause og smake på de lokale spesialitetene som for eksempel søte gjærpannekaker.

Cottbus: Vannpyramide i Fürst-Pückler-parken Foto: Marcin Nowak / Anna Nowak
Cottbus: Vannpyramide i Fürst-Pückler-parken Foto: Marcin Nowak / Anna Nowak

Den fargefulle prinsen

Fra Spreewald er det ikke langt til Branitz slott, som ligger i nærheten av universitetsbyen Cottbus. På 1800-tallet var slottet hjemmestedet til den fargefulle prinsen Hermann av Pückler. Han var både livsglad og oppdagelsesreisende og hadde stor interesse for landskapsarkitektur. Prinsen var også en kvinnebedårer og elsket god mat.

Slottet arvet han fra sine foreldre, og i 1846 gjennomførte han en omfattende renovering av barokkpalasset slik at det skulle gjenspeile hans fargefulle livsstil og raffinerte smak. Parken er et kapittel for seg selv. Midt i det stusslige, flate og sandete landskapet i Branitz skapte prinsen en landskapspark med innsjøer og bekker etter engelsk stil.

Parken er utsmykket av to pyramider, hvorav den ene ligger i innsjøen. Prins Pückler lot dem bygge etter egyptisk stil som gravkammer for seg selv og sin avdøde kone, engelske Lucie Pückler, som døde i 1854.

Prins Pückler døde selv i 1871 og ble gravlagt i pyramiden.

Følg ABC Nyheter Reise på Facebook