7 svenske kunstopplevelser i naturen du ikke vil gå glipp av

Skulptur i Pilane på øya Tjörn i Vest-Sverige.
Skulptur i Pilane på øya Tjörn i Vest-Sverige. Foto: Roger Borgelid

Om høsten er lufta klarere og naturen spraker i varme farger, det er ingen tvil om at sesongen byr på fine dager som lokker til aktiviteter utendørs. Hva med å kombinere en friluftstur med å fylle på kulturkontoen i høst? Sverige er fylt av utendørs kunstutstillinger, skulpturparker og gatekunst.

SVERIGE: Kunst beveger og inspirerer, og det å oppleve kunst utendørs gjør, om mulig, kunstopplevelsen enda sterkere.

Verkene får nytt uttrykk i samspill med omgivelsene, og sammen skapes det en unik helhetsopplevelse i en annen kontekst enn innenfor museumsveggene.

Her tipser Opplev Sverige om 7 utendørs kunstopplevelser du ikke vil gå glipp av.

Høstlyst på Smögen: Island of light Foto: Jesper Ahende

Lysfestivaler i Vest-Sverige

I Vest-Sverige fargelegges naturen med lyskunst i høst. Hele fire lyskunstfestivaler finner sted i regionen som ligger rett over grensa, og her blir alt fra naust og klipper til byer og øyer opplyst.

I Smögen går Island of Lights av stabelen, hvor naturens råhet møter moderne lysteknikk, mens i byen Alingsås finner du Lights i Alingsås, hvor kreativ lyskunst preger offentlige plasser.

Omgivelsene rundt fossen Nossan inviterer gjester til spektakulær belysning i oktober, og Borås Bright Art satser på urban lyskunst med lysvandringer og workshops.

Kunstverket Absit Omen på Kvarntorpshögen. Foto: Konst på Hög
Kunstverket Absit Omen på Kvarntorpshögen. Foto: Konst på Hög

Kunstinstallasjoner i nedlagt industriområde

Örebro kan i tillegg til urban kunst også tilby kunstopplevelser i kombinasjon med industrihistorie.

Konst på Hög er en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla, ca. 20 minutter fra Örebro. Her kan du spasere blant verk av noen av Sveriges mest kjente kunstnere. Kvarntorpshögen er et industriminne fra olje- og skiferproduksjon, og på plassen ligger en høyde på 100 meter, hvor du finner flere kunstverk.

Kvarntorpshögen er et fantastisk rekreasjonsområde der kunst, industriminner og natur veves sammen.

Street art i Borås. Foto: Robert Dahlberg

Byen som galleri

Den kreative Borås-mentaliteten har satt et tydelig preg på byen med innovativ gatekunst. Borås er forvandlet til et gigantisk utendørsgalleri med graffiti og skulpturer.

No Limit Street Art er en samling kunstverk fra internasjonale gatekunstnere, som fyller byens vegger og torg med alt fra små skulpturer til store veggmalerier.

Hildasholm i Dalarna. Foto: Anna Holm / Visit Dalarna
Hildasholm i Dalarna. Foto: Anna Holm / Visit Dalarna

Skulpturer i historiske omgivelser

Hildasholm var læreren og forfatteren Axel Munthes bryllupsgave til sin kone Hilda Pennington Mellor. Huset ble bygget i 1910 og rundt huset ligger en fantastisk hage som er fylt med magiske kriker og kroker, blomster og skulpturer.

Hvert år stiller ulike kunstnere ut verkene sine i parken, og i år er det kunstnerne Lena Lervik, Thomas Qvarsebo, Fredrik Zackrisson og Ulla Corin Lindroth som stiller ut sine skulpturer. Utstillingen står frem til 23. september.

Skulpturparken på Hishult i Halland. Foto: Hishult
Skulpturparken på Hishult i Halland. Foto: Hishult

"Lille Louisiana” i Halland

Kunsthallen og skulpturparken i Hishult går under navnet “lille Louisiana” og er et sted fylt med kunstverk både inne og ute.

I hagen kan du spasere blant skulpturer og la deg inspirere av over 50 ulike utsmykninger i stein, bronse og keramikk.

Gå heller ikke glipp av de 400 rhododendronbuskene!

I et område av hagen er det også anlagt en japansk-inspirert Zen-hage hvor du kan finne roen og nyte stillheten.

Kunstverkene på OpenArt preger Örebros bybilde. Foto: OpenArt

Urban kunstbiennal i Örebro

OpenArt er en temporær kunstutstilling som finner sted sentralt i Örebro. Hele byen forvandles til en urban kunstbiennal, hvor ulike kunstverk pryder plasser, parker, vegger og gater.

OpenArt aktiverer og engasjerer besøkende med sine uventede og inspirerende kunstopplevelser. Du kan gå rundt å oppleve kunsten på egenhånd eller bestille guidede turer. Kunstverkene står fram til 4. september.

Skulptur i Pilane finner du i Vest-Sverige. Foto: Roger Borgerlid

Skulpturpark ved havet

Midt i Bohusläns kulturlandskap ligger skulpturparken Pilane.

Utstillingsområdet er ingen tradisjonell park, men et levende beitelandskap der du kan bevege deg fritt blant knauser, enger og stier. I høyden har du fantastisk utsikt over Västerhavet og skjærgården.

Områdets mest kjente verk er skulpturen Anna laget av Jaume Plensa, som imponerer besøkende med sin monumentale tilstedeværelse.

Skulptur i Pilane har høstet internasjonal anerkjennelse, og for noen år siden kåret The Guardian skulpturparken til en av Europas topp ti beste skulpturparker.