Örebro – den lille storbyen for hele familien

Barna kommer garantert ikke til å kjede seg i den lille storbyen Örebro.
Barna kommer garantert ikke til å kjede seg i den lille storbyen Örebro. Foto: Gustavsvik

Örebro i Midt-Sverige byr på et stort utvalg av byopplevelser i et mindre format. Besøk et av Sveriges største badeland, dra på oppdagelsesferd i et gammelt slott eller betrakt byen fra vanntårnet Svampen.

SVERIGE: Örebro er Sveriges sjette største by, og ligger ca. fire timer med bil fra Oslo. For dere som ønsker en storbytur med litt lavere puls enn i de største byene, er Örebro det perfekte alternativet.

Örebro har drøssevis med tilbud når det kommer til aktiviteter, museer, spisesteder og overnatting. Her tipser Opplev Sverige om sommerlige høydepunkter som passer så vel store som små.

Det tidligere vanntårnet Svampen er en av byens mest populære attraksjoner. Foto: Visit Örebro
Det tidligere vanntårnet Svampen er en av byens mest populære attraksjoner. Foto: Visit Örebro

Skybar med utsikt og

Når du besøker en ny by, kan det være fint å se den fra et fugleperspektiv. Sentralt i Örebro ligger vanntårnet Svampen, som ruver 58 meter over bakken.

Svampen er en av Örebros mest populære attraksjoner, og et ikonisk landemerke i byen. Her kan du ta turen helt til toppen og skue utover husene og landskapet. Og rumler magen mens du nyter utsikten kan du legge inn et stopp i restauranten, hvor de tilbyr lunsjbuffet til kun 100 kr, og naturligvis soppsuppe — som seg hør og bør.

Den koselige bydelen Wadköping er et opplevelsesområde for alle aldre. Foto: Hanne Marit Tobiassen
Den koselige bydelen Wadköping er et opplevelsesområde for alle aldre. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Wadköping - historisk bydel

Ønsker du å oppleve Örebro fra bakkeplan, er friluftsmuseet Wadköping stedet. I Wadköpings koselige kvartal kan du rusle rundt blant hus og gårder fra fire forskjellige århundrer. De eldste husene stammer fra 1500-tallet og her møtes nåtid og fortid på en spennende måte. Ta en titt inn til håndverkerne, besøk Cajsa Wargs museum, spis tradisjonelle retter i en av restaurantene, og få et glimt av hvordan livet var før i Örebro. Det blir også arrangert musikkvelder, teaterforestillinger, guidede turer og utstillinger i det historiske miljøet.

Pssst.. Den 13. - 14. august går det populære Wadköpings matmarked av stabelen.

Båttur på Hjälmaren med MF Sirena. Foto: Visit Örebro
Båttur på Hjälmaren med MF Sirena. Foto: Visit Örebro

Båttur på Hjälmaren

Hvem ønsker ikke å være på vannet en varm sommerdag? På Sveriges fjerde største innsjø Hjälmaren kan du oppleve Örebros vakre natur fra vannet. M/S Gustav Lagerbjelke og M/S Sirena trafikkerer på innsjøen i sommersesongen, og du kan velge mellom turer til koselige småsteder, øyer og kanaler. Nyt naturen og vakre kulturmiljøer i kombinasjon med en deilig piknik.

Kafékultur

Örebro har en sterk kafékultur, og her trenger du ikke lete lenge etter en god “fika”. Smak på den lokale isen laget på sauemelk på Ateljé Återbruk i Wadköping, eller test ut spenstige smaker som rispudding med safran og rosevann på den afghanske kafeen Kabuls hörn.

Hvis du ønsker å sitte utendørs er den nyåpnede uteserveringen til Rosengrens Skafferi stedet å dra til. Der blir det servert raw kaker og vegansk fika. Et sted som står Örebroernes hjerte nær er Fröken Brogens veranda, hvor de klassiske svenske “sju sorters kakor” står på menyen.

Sykkeltur

Sykkel er en perfekt måte å oppdage sommerbyen Örebro på. Sykkelveiene er mange og lange, og tar deg til fine naturområder. I år kan du sykle mellom Örebros mange kunstinstallasjoner når den store kunstbiennalen Open Art finner sted i byen i løpet av sommeren. Sykkelutleie finner du ved Örebro slott.

Örebro slott ligger midt i Örebro sentrum, omgitt av en vollgrav med vann. Foto: Visit Örebro
Örebro slott ligger midt i Örebro sentrum, omgitt av en vollgrav med vann. Foto: Visit Örebro

Opplevelsesslottet

Du vil ikke gå glipp av et besøk til Örebro slott når du først er i byen. Slottet har vært Örebros midtpunkt i 700 år, og er i dag et museum med utstillinger og aktiviteter for hele familien.

I år settes det opp en dobbelutstilling med håndlagde coutureplagg av papir av kunstneren Bea Szenfelds, og elegante og ekspressive tegninger og malerier av Stina Wirséns i slottets rom og haller.

Barna kan oppleve en egen interaktiv utstilling, og spøkelset Laban vil selvfølgelig være til stede for å underholde de minste.

Vanvittig mye moro i Lost City. Foto: Gustavsvik Camping
Vanvittig mye moro i Lost City. Foto: Gustavsvik Camping

Magisk badeland

Örebro huser også et av Sveriges største badeland, Lost City. Badelandet er mer enn bare et badeland, det er også fylt med eventyr om den forsvunnede byen, med all mystikk det innebærer.

Her finnes alt du kan ønske deg av morsomme vannaktiviteter og en egen avslappende spa-avdeling for de voksne. Ta en svømmetur i det morsomme bølgebassenget, en fartsfylt tur i skliene eller senk skuldrene i boblebadet.

Gustavsvik camping, Õrebro Foto: Gustavsvik Camping
Gustavsvik camping, Õrebro Foto: Gustavsvik Camping

Femstjerners camping

Vegg i vegg med badelandet ligger luksuscampingen Gustavsvik. Campingplassen har et imponerende utvalg av fasiliteter og tilbud, som golf, minigolf, fiskemuligheter, lekeplass, livemusikk og god mat.

I tillegg til 675 campingtomter, tilbyr også Gustavsvik utleie av komfortable hytter med hotellstandard, matbutikk, restaurant, hoppeslott, isbar og spillehall. Her finnes det med andre ord noe for enhver smak!