"Geitenes øy": Oppdag den ukjente baleariske øya Cabrera

SLOTTESFERIE: Den baleariske øya Cabrera tar imot med restene av et slott fra 1400-tallet.
SLOTTESFERIE: Den baleariske øya Cabrera tar imot med restene av et slott fra 1400-tallet. Foto: Jaume Rossello Cuni / Shutterstock / NTB

Øya Cabrera er ukjent for mange, selv om Cabrera også er en del av Balearene, i likhet med Mallorca og Ibiza. Øya er ubebodd og har en helt spesiell natur og dyreliv. Cabrera er også en del av den største marine nasjonalparken i det vestlige Middelhavet.

MALLORCA: Den lille ubebodde øya Cabrera ligger ca. 10 kilometer sør for kysten av Mallorca. Sammen med andre småøyer og det omkringliggende havområdet utgjør Cabrera Marine National Park The Cabrera Archipelago Maritime Terrestrial National Park, som ble etablert i 1991.

- Cabrera - som betyr «geitenes øy» på latin - har fått navnet sitt fra de mange ville geitene som tidligere levde og trivdes spesielt godt i det steinete, men gjengrodde landskapet, skriver Agencia de Turismo de Baleares (AETIB). Byrået jobber for å promotere øygruppen Balearene - Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera.

Fyret på Cabrera utenfor Mallorca Foto: Felip Gelabert Vidal / Shutterstock / NTB
Fyret på Cabrera utenfor Mallorca Foto: Felip Gelabert Vidal / Shutterstock / NTB

Forlatt slott

På øya finner du et vell av turstier og små høydepunkter som du kan utforske. Det høyeste punktet er ca. 170 meter høy og lett tilgjengelig til fots for hele familien. Det er også en mindre strand der som heter Sa Platgeta.

Man kan også besøke et forlatt slott bygget i det fjortende århundre, som på den tiden fungerte som et vakttårn mot piratangrep. Det er også et fyrtårn på halvøya l'Enciola, og der kan du nyte en uforstyrret utsikt over Middelhavet.

VIDSYN: Fra utkikkspunktet på Cap Blanc på Cabrera, ien 91 meter høy klippe, kan man se helt over til havna i Palma på Mallorca. Foto: Olga Rincon Castellanos / Shutterstock / NTB
VIDSYN: Fra utkikkspunktet på Cap Blanc på Cabrera, ien 91 meter høy klippe, kan man se helt over til havna i Palma på Mallorca. Foto: Olga Rincon Castellanos / Shutterstock / NTB

Største marine nasjonalpark i det vestlige Middelhavet

Cabrera Archipelago Maritime Terrestrial National Park dekker et område på 90 000 hektar, noe som gjør den til den største marine nasjonalparken i det vestlige Middelhavet.

Av de 90 000 hektarene er 89 482 hektar en del av det marine miljøet, hvor det finnes et unikt biologisk mangfold med mer enn 500 arter. Det omfatter blant annet ulike typer krepsdyr, sopp, kråkeboller og rundt 220 fiskearter. Det finnes blant annet både havabbor, barracudaer og skorpionfisk der. Større marine dyr som skilpadder, blekksprut, delfiner og spermhval lever også der.

Fuglelivet på Cabrera er også svært viktig for områdets status som nasjonalpark. Her finner du sjøfugler som skarv, måker og skorpioner og rovfugler som fiskeørn, vandrefalk og tårnfalk.

Før du drar til øya, kan du besøke øyas informasjonssenter i byen Colonia de Sant Jordi på Mallorcas sørkyst. Her kan du lære mer om øyas spesielle biologiske mangfold og flora og fauna.

Cabrera Archipelago Maritime Terrestrial National Park er den største marine nasjonalpark i det vestlige Middelhavet. Foto: Agencia de Turismo de Baleares
Cabrera Archipelago Maritime Terrestrial National Park er den største marine nasjonalpark i det vestlige Middelhavet. Foto: Agencia de Turismo de Baleares

Båtturer til øya

Du kan besøke Cabrera med båt. I høysesongen går båtene daglig fra enten Palma eller Colonia Sant Jordi. Avhengig av utgangspunktet tar overfarten mellom 30 minutter og en time og et kvarter.

Blant øyas attraksjoner finner du også grotten Cova Blava på nordøstkysten. Den 160 meter lange grotten kan bare nås fra vannet, og ofte stopper båtene her på vei tilbake til Mallorca om kvelden. Den spesielle måten lyset fra solnedgangen treffer hulen på, skaper spektakulære gjenspeilinger i vannet, som gjør at det ser helt lyseblått ut.