Lokale smaksopplevelser på Balearene

IBIZA::Bullit de Peix
IBIZA::Bullit de Peix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera - de Baleariske øyene har sine matskatter som du absolutt burde prøve ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Balearene venter det mange matopplevelser og lokale produkter fra både land og vann.

De ulike øyene har alle sine egne kjennetegn, og maten er preget av autentisitet, kvalitet og tradisjon. Her finner du alt fra olivenolje med middelhavssmak og prestisjetunge viner til smakfulle oster og deilige desserter.

Turistkontoret for de Baleariske øyene - Agencia de Turismo de Baleares -har hentet fram noen av de lokale rettene og produktene du ikke må gå glipp av under et besøk på øyene.

IBIZA::Bullit de Peix
IBIZA::Bullit de Peix

Tradisjonsrik fiskerett på Ibiza

Bullit de peix, en gryterett med fisk, er en tradisjonell rett blant Ibizas fiskere.

Retten tilberedes med fisk fanget på grunt vann og serveres med poteter og ris. Den dag i dag er retten fortsatt å få på mange restauranter.

MALLORCA: Mallorcanske mandler er en vanlig ingrediens i mange av øyas tradisjonelle retter og søtsaker
MALLORCA: Mallorcanske mandler er en vanlig ingrediens i mange av øyas tradisjonelle retter og søtsaker

Dronningen av tradisjonelle mallorcanske oppskrifter

Med den geografisk beskyttede opprinnelsesbetegnelsen - som garanterer for kvaliteten - er mallorcanske mandler en vanlig ingrediens i mange av øyas tradisjonelle retter og søtsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandler brukes blant annet i retter som ristet mandelsuppe og «escaldums» (en vanlig kyllingrett).

Av samme grunn er det nesten også umulig å besøke øya uten å få øye på mandeltrærne som pryder landskapet og som er på sitt vakreste tidlig på våren når de blomstrer.

FORMENTERA: Peix sec
FORMENTERA: Peix sec

Den karakteristiske peix sec-fisken fra Formentera

«Ensalada payees» er en lett og næringsrik rett, der blant annet fisken «peix sec» fra Formentera står på ingredienslisten.

Peix Sec er en middelhavsfisk som først tørkes i salt og deretter i den friske havbrisen i solen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ensalada payees» er blant de mest tradisjonelle og særegne rettene på øya, og den nytes av både lokalbefolkningen og besøkende. Retten tilbredes tradisjonelt med kokte poteter og sesongens grønnsaker, slik som rød og grønn paprika, løk og tomater.

I tillegg tilsettes hardkokte egg og tørt brød, eller bescuit som det kalles på øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mallorca: Coca de Trampó
Mallorca: Coca de Trampó

Salte fristelser

Coca de Trampó er en tynn og sprø deig med små skiver tomat, pepperfrukt og løk.

Retten er inspirert av den berømte mallorcanske sommersalaten Trampó, som har de samme ingrediensene.

Selv om deigen er sprø og ikke legges til heving, holdes den likevel luftig ved hjelp av grønnsakene som legges på. Coca de Trampó minner på mange måter om en pizza eller focaccia, men hvis du hevder det overfor lokalbefolkningen, vil de alltid forsvare sin egen, mindre kjente utgave.

MENORCA: Figat
MENORCA: Figat

Menorcas tradisjonelle syltetøy

Figat er en spesiell type hjemmelaget syltetøy som kan spores helt tilbake til middelalderen. Den er laget med de siste av sesongens fiken mot slutten av sommeren.

Syltetøyet er perfekt til frokost eller som tilbehør til ost. Syltetøyet tilberedes for hånd ved å koke fikenene over en liten flamme til de danner en masse.

Det beste stedet for å smake syltetøyet er i byen Ciutadella.