Top Of Europe:

7 ski- og snøopplevelser i Grindelwald

Grindewald
Grindewald

Grindelwald ligger ved foten av fjellene Eiger og Wetterhorn og er den største skidestinasjonen i Jungfrau-regionen i Sveits.

Her finner du alt fra skiløyper og halfpiper til turstier og taubaner. I tillegg ligger Grindelwald ved foten av Jungfraujoch, hvor du finner Europas høyeste beliggende togstasjon.

Jungfrau Railways and Grindelwald Tourism har satt sammen en liste på sju opplevelser du ikke bør gå glipp av på en vinterferie i Grindelwald.

Europas høyeste beliggende togstasjon

Jungfraujoch - også kjent som Top of Europe - er Europas høyest beliggende togstasjon, 3454 meter over havet. Fra observasjonsdekket kan du nyte 360-graders panoramautsikt over vakre, snødekte fjell med det sveitsiske Mittelland på den ene siden og Aletschbreen, som står på UNESCOs verdensarvliste, på den andre.

Reisen fra Grindelwald til Jungfraujoch tar 45 minutter - først et kvarter med den splitter nye, moderne gondolbanen Eiger Express, og så en halvtimes togtur på skinner som ble lagt for over 100 år siden.

Første etappe fra Grindelwald til Jungfrajoch går med den splitter nye gondolbanen Eiger Express før togturen videre på den over 100 år gamle jernbanen.
Første etappe fra Grindelwald til Jungfrajoch går med den splitter nye gondolbanen Eiger Express før togturen videre på den over 100 år gamle jernbanen.

Verdens mest moderne gondolbane

Eiger Express er verdens mest moderne gondolbane og kan - med 44 gondoler med 26 seter hver - frakte 2200 passasjerer i timen.

I tillegg har alle gondolene oppvarmede vinduer, så du er garantert flott utsikt uansett vær. I tillegg er det Wi-Fi og varme i setene. All strøm genereres av kablene som trekker gondolene oppover.

Med heisen er det mye raskere enn før å komme opp til bakkene og Europas høyest beliggende togstasjon. Heisen ble innviet i vinter, og turen fra Grindelwald til Eiger Glacier tar nå bare 15 minutter. Dermed vil det gå inntil 47 minutter raskere å nå både skibakkene og Jungfraujoch.

VM-løyper og andre populære fjell

Når snøen faller i fjellene rundt Grindelwald, forvandles området til et paradis for skientusiaster. Grindelwald-området har til sammen 160 km med bakker - inkludert Lauberhorn, som hvert år arrangerer verdenscuprenn i alpint. Av andre nærliggende fjell kan nevnes Kleine Scheidegg og Männlichen.

I tillegg er det 300 km med naturskjønne turstier der, hvorav 80 km også kan utforskes i vinterhalvåret.

Kveldsstemning i snøparken
Kveldsstemning i snøparken

Snøeldorado for snowboard og freeski

Så snart den første snøen faller i Grindelwald, begynner byggingen av snøparken Snowpark Grindelwald-First. Her skal det blant annet settes opp en 130 meter lang halfpipe-bane og bygges hinderløyper i ulike vanskelighetsgrader som både snowboard- og freeskientusiaster kan ha glede av.

Den første halfpipen i Grindelwald ble bygd vinteren 1989 ved Männlichen. Det tok flere uker å grave den ut, og veggene var 1,5 meter høye og med veldig skarpe kanter. Siden den gang har flere - og mye bedre - halfpipes kommet til, og i dag er Grindelwald kjent blant snowboardere som et sant snøparadis.

Om Grindelwald

Byen Grindelwald ligger ved foten av fjellene Eiger og Wetterhorn og er den største skidestinasjonen i Jungfrau-regionen.

Fortsatt kan området skryte av ekstremt konkurransedyktige hotellpriser sammenlignet med andre sveitsiske skiområder.

Byen har vært en hit blant turister siden slutten av 1700-tallet, men det var da jernbanestasjonen ved Jungfraujoch - også kjent som «Top of Europe» - ble etablert i 1912, at området virkelig ble godt besøkt.

Det går tog til Grindelwald fra de fleste byene i Sveits.

De fleste skandinaver flyr til Zürich og tar tog fra flyplassen til Grindelwald.

Løypestreng og taubane med fjellutsikt

Med løypestrengen First Flyer kan du få luft under vingene og sveve over fjellene i Grindelwald med en hastighet på over 84 kilometer i timen. Banen er 800 meter lang og går fra Mount First til Schreckfeld stasjon. Du svever opptil 50 meter over snøen.

Du kan også prøve taubanen First Glider, som også er 800 meter lang og når en toppfart på 83 kilometer i timen. Her «flyr» 4 passasjerer ved siden av hverandre.
Begge banene er åpne i vinterhalvåret fra 18. desember til 27. mars.

Grindelwald Snowpark Superpipe
Grindelwald Snowpark Superpipe

På kjelke i nattemørket

Akebakken Eiger Run er en slager for barn i alle aldre, og med en helning på opptil 36 prosent kan du få god fart på kjelken. Men den 3,5 kilometer lange bakken fra Alpiglen til Brandegg er enda mer spennende om natten. For heisen går også til Alpiglen på kveldstid.

Her kan du nyte en runde fondue før du aker nedover den opplyste stien i mørket. «Eiger Run Night Sledging» kalles det. Arrangementet kan oppleves hver dag fra 26. desember til 1. januar, og deretter hver torsdag, fredag og lørdag fra 6. januar til 5. mars.

Sphinx-observatoriet er et astronomisk observatorium som ligger over Jungfraujoch i Sveits. På 3 571 moh er det et av de høyeste observatoriene i verden. Tilgjengelig for publikum. Det er også det nest høyeste observasjonsdekket i Sveits.
Sphinx-observatoriet er et astronomisk observatorium som ligger over Jungfraujoch i Sveits. På 3 571 moh er det et av de høyeste observatoriene i verden. Tilgjengelig for publikum. Det er også det nest høyeste observasjonsdekket i Sveits.

Fotturer om vinteren

De fleste ser nok for seg alpeblomster og gress når det snakkes om fotturer i Alpene, men det er fullt mulig å gå tur i vinterhalvåret også. Grindelwald har til sammen 300 km med naturskjønne turstier, hvorav 80 km også kan utforskes i vintermånedene.

Det er ruter fra én til seks timers varighet, og underveis kan du ta en pause i ulike hytter og sveitsiske gjestehus. Du kan for eksempel gå til Berggasthaus First, hvor du kan få deg en kopp varm kakao før turen går videre til innsjøen Bachalpsee, som ligger 2265 meter over havet. Her kan de tøffeste ta en dukkert i sjøen før de legger ut på den siste strekningen til Bort, hvor gondolbanen ned til byen er å finne.

Personvernpolicy