La Rosière: Alpetur på grensen

Foto: Glenn Martinsen / Kapital Reise

I jakten på det unike dro Kapital Reise på tur til La Rosière. Der fant vi mengder med puddersnø og havnet på toppen av et stort snøskred.

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital Reise 10.02.2020

I søken etter noe annet enn de store turistmaskinene i Alpene – et sted hvor sjansen for urørt snø er større – dro vi – før coronakrisens utbrudd – til La Rosière. To timer unna flyplassen i Genève ligger den lille landsbyen på 1.850 meter, urørt av den massive utbyggingen man gjerne betegner som regelrett stygge turistmaskiner – i form av kvadratiske megablokker som skjemmer naturen.

Den flotte landsbyen vi kommet til, har lav alpearkitektur som møter oss idet vi kjører over bygrensen. Vi merker at vi nå er høyt oppe i fjellet, langt fra hektisk storbyliv. Og med urørte fjellsider og stort snøfall lover dette godt for vårt besøk i La Rosière.

Landsby: Man får følelsen av å være i en liten alpelandsby i La Rosiere, som er preget av typisk lav alpearkitektur. Foto: La Rosiere Tourisme
Landsby: Man får følelsen av å være i en liten alpelandsby i La Rosiere, som er preget av typisk lav alpearkitektur. Foto: La Rosiere Tourisme

Massivt snøfall

Noe av det som lokket oss til dette skistedet, var muligheten til å kjøre over til Italia og et helt nytt skiområde som ligger opptil 2.800 meter over havet. Høyde gir ofte både bedre snøsikkerhet og bedre snø.

Under vårt besøk i La Rosière kommer det imidlertid et massivt snøfall; over en meter snø på to dager. Og på grunn av sterk vind blir deler av anlegget stengt.

Fordelen med et anlegg som ligger høyt er ofte at lavere deler av fjellet er tilgjengelige, noe som er fordelaktig ved dårlig vær, som under vårt besøk. I sterk vind og snø hjelper det nemlig å komme ned blant trærne. Beliggende på 1.850 meter er anlegget snøsikkert og vanligvis med gode solforhold, da det er vendt mot sør.

Fantastisk offpiste

Forventningsfulle til gode forhold gitt snøfallet pakker vi dermed til offpiste, før vi plutselig får beskjed om at skredfarenivået er på fire av fem.

– Det går fint, sier guiden vår, Nathan Gaidet. – Vi kjører bare litt lenger ned og blant trærne.

Det er som nevnt sikrere å kjøre offpiste blant trærne, og holder man seg under 30 graders helning, reduserer man risikoen for skred.

Gaidet er tidligere fransk mester i freeride, så det er imponerende å se skiferdighetene hans.

– Jeg møter fra tid til annen min bestemor på 87 år i løypene, forteller Gaidet.

Han har nemlig vokst opp med familien i alpelandsbyen, og med stor troverdighet gir han et godt inntrykk av å kjenne hver eneste del av fjellet, noe vi litt senere på dagen skal sette ekstra pris på.

Med pudder til langt over knærne er det en av de bedre skidagene vi kan huske. Endeløse, snødekte fjellsider i fantastisk alpelandskap er det mange skikjørere drømmer om. Tur etter tur finner vi urørt snø i store mengder. I skogene og på flatere partier føltes det sikkert og trygt.