Norsk Lyspris 2021:

Se lyst på den mørke tiden

<p>Nominert til Norsk lyspris: Tana bru</p>
Nominert til Norsk lyspris: Tana bru

Selv i høst- og vintermørket er det mye lyst du kan ha lyst til å se på: Det er rekordmange nominerte prosjekter fra hele landet til Norsk Lyspris 2021. Her er de spektakulære prosjektene.

Norsk Lyspris fremhever innovative, veldesignede og velutførte lysprosjekter og -produkter i Norge.

- Prisen synliggjør betydningen av godt lysdesign og fremhever innovative belysningsprosjekter- og produkter. God belysning har stor påvirkning på klima, miljø, energi, helse og trivsel. Norsk Lyspris er derfor viktig for å synliggjøre disse fordelene for samfunnet, sier Katia Valerie Banoun, daglig leder i Lyskultur, i en pressemelding.

Prisen ble etablert av Lyskultur i 2001, og har befestet seg i bransjen som en

høythengende hedersutmerkelse som mange kjemper om. Juryens vurdering av søknadene har resultert i hele 21 nominerte prosjekter og produkter. Vinnerne kåres via en live stream fra Doga 17. november. Én av vinnerne av Norsk Lyspris går videre til Nordisk Lyspris.

De nominerte prosjektene er:

Beste innendørsprosjekt:

Nidaros Domkirke:

Nidaros Domkirke Foto: Morten Warholm Haugen / BERRE
Nidaros Domkirke Foto: Morten Warholm Haugen / BERRE

Det nye lysdesignet i Nidaros Domkirke fremhever et av Norges viktigste historiske interiør.

Belysningen kan brukes til å skape ulike stemninger for kirkelige handlinger. Eksterne brukere kan programmere inn sine lyssettinger i forestillinger, istedenfor å sette opp eget midlertidig lysutstyr. Dette minimerer slitasjen på gulvnivået til det historiske bygget.

Samtidig som at belysningen skal fremheve interiør og arkitektur gir den et sakralt inntrykk, og med et lysnivå som er akseptabelt for Riksantikvaren.

The Twist:

The Twist Foto: www.tomaszmajewski.no
The Twist Foto: www.tomaszmajewski.no

Belysningen i The Twist er et eksempel på godt samspill mellom moderne arkitektur og lysdesign, mellom dagslys og elektrisk belysning.

Prosjektet benytter enkle, tradisjonelle belysningsprinsipper som fremhever den skulpturelle arkitekturen både for brukerne inne i det store, åpne rommet, og for de som betrakter bygget utenfra. Samtidig vies kunsten full oppmerksomhet, ved at det ikke forekommer unødig blending eller speiling av lyskilder.

Dronning Eufemias gate 8