NAF: Gjør bilen klar for ny sommer med norgesferie

Det er viktig å foreberede bilen på sommerferien så du kommer vel frem om du skal campe, på hytta eller bo på hotell.
Det er viktig å foreberede bilen på sommerferien så du kommer vel frem om du skal campe, på hytta eller bo på hotell. Foto: NAF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele én av tre skal på bilferie i Norge i sommer. Er alt klart for avgang?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig å sørge for at bilen din er klar så du kommer vel frem og slipper biltrøbbel på veien, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

For deg og dine er ferien tiden for å lade batteriene med rolige dager. Bilen derimot skal gjennom årets hardeste periode. Tung last og sommervarme gjør at faren for havari øker om du ikke har tatt noen forholdsregler.

34 prosent på bilferie

En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for NAF viser at 34 prosent skal på bilferie for å oppleve landet i sommer.

- I år er igjen utenlandsturen byttet ut med ferie i eget land for mange. Da er det viktig å ikke glemme å gjøre bilen klar for eventyrene, sier Sødal.

Sjekk de tre væskene

En del ting kan du sjekke på egenhånd. Det man enkelt kan se i motorrommet er nivået på de tre viktige væskene:

* Olje.

* Frostvæske.

* Bremsevæske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljen er viktig fordi den smører motoren, kjøler og leder varmen vekk fra viktige motordeler. Frostvæsken er viktig for kjølesystemet i bilen og er i tillegg smørende og hindrer rust. Bremsevæsken er viktig for at bremsene skal fungere som de skal.

- Oljenivået kan man enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen i instrumentpanelet, sier NAF-rådgiveren. - Frost- og bremsevæske ser du om har riktig nivå på beholderne i motorrommet, fortsetter han.

Kjapp sjekk før sommeren

Hvis det er lenge siden du har hatt bilen på service, er det en god idé å gjennomføre det før sommeren. Da får du gått over bilen slik som serviceprogrammet sier at du skal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du usikker på om bilen er i god teknisk stand kan du også få hjelp på et NAF Senter eller et verksted. Selv om du har riktig nivå med både olje, frostvæske og bremsevæske, kan det være behov for å skifte dem ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- La eksperter sjekke bilen om du er i tvil. Det er verdt pengene å være sikker på at bilen er i best mulig stand før familieferien, sier Nils Sødal.

Batteriet er like viktig om sommeren som om vinteren

NAFs bilbergere rykker ut til mange med starttrøbbel sommerstid. Det er ikke sånn at batteritrøbbel kun eksisterer i vinterkulda.

- Kjør en vedlikeholdslading av batteriet før sommerferien, rådgir Sødal. - Er batteriet gammelt, er det lurt å få sjekket tilstanden og ladekapasiteten på et av våre sentre eller et verksted, fortsetter han.

Dette med registerreima..

Holder registerreima sommerturen?

Registerreimbrudd er ikke noe moro å oppleve. Det fører til motorhavari på de fleste biler.

- Er du i tvil om registerreima er i ferd med å gå ut på dato, tar du bilen enten til oss eller et verksted. Du ønsker ikke at den ryker på ferieturen, sier Nils Sødal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er dekkene dine klare for sommerturen?

Dekkene på bilen er den eneste kontakten med bakken. Derfor er det livsviktig at du har gode dekk både for at bilen skal holde seg på veien og at bremselengden ikke blir farlig lang.

Kravene til mønsterdybde i sommerdekk er 1,6 millimeter, mens NAF anbefaler 3 millimeter. Mønsterdybden er enkel å sjekke. Det finnes mønsterdybdemålere, men det går også an å bruke en tommestokk eller linjal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gode dekk er en billig livsforsikring. Så sørg for at du har skikkelig dekk på bilen til sommerferien, sier Sødal.

Gode lys er viktig

Ta også en sjekk om lysene på bilen din fungerer som de skal. Selv i lyse norske sommernetter er gode lys viktig.

- Ikke minst er det viktig at bremselysene og blinklysene fungerer som de skal i tett sommertrafikk, rådgir Nils Sødal.

Ikke glem forsikringen

Til slutt er det lurt å sjekke at du ikke overstiger antall kilometer du har oppgitt til forsikringsselskapet ditt.

-En rask tur på nett eller en telefon til forsikringsselskapet, gjør at du enkelt retter opp til riktig antall kilometer du kjører i året. Det kan spare deg for sure penger i etterkant, avslutter Nils Sødal.