Barrieren som skal beskytte Venezia fortsatt ikke ferdig - etter 16 år

Video: Enorme kostnadsoverskridelser, korrupsjon og forsinkelser har ført til at flomskjermen ennå ikke er ferdig.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensarven Venezia synker stadig og trues av stigende hav og hyppige oversvømmelser. Nå er flombarrieren som skal redde byen snart ferdig - etter 16 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16 år har det tatt og tett på seks milliarder euro har det kostet, det omfattende prosjektet som skal redde den italienske kanalbyen Venezia fra å forsvinne i havet.

Nå er flombarrieren som skal beskytte byen snart på plass. De siste 10-tonns elementene fraktes i disse dager med lekter til Venezia, hvor de skal inngå i den lenge etterlengtede flomskjermen MOSE.

Prosjektet ble påbegynt i 2003, men utfordringene har stått i kø. Enorme kostnadsoverskridelser, korrupsjon og forsinkelser har ført til at flomskjermen i dag bare er 93 prosent ferdig.

Det fikk innbyggere og turister i Venezia smertelig erfare i november, da flomvann nesten to meter over normalnivå fikk 80 prosent av verdensarvbyen til å stå under vann.

Les også: Venezia rammet av ny flom

Store porter

Når MOSE står ferdig er planen at 78 store store porter skal reise seg fra bunnen av lagunen og stenge det stigende tidevannet ute. Navnet er et lite nikk til Bibelens Moses som ifølge historien delte Rødehavet i to, men navnet spiller også på det italienske akronymet for Eksperimenterende Elektromekaniske Moduler, skriver nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når MOSE-prosjektet er i operasjon skal flomportene i senket tilstand være fylt med vann, men når faren nærmer seg, skal trykkluft pumpes inn slik at de kan reise seg til overflaten.

Les også: Markusplassen i Venezia stengt på grunn av flom

Neste år

Planen er at prosjektet skal tas i bruk neste år. Det har innbyggerne i Venezia liten tro på. Tidspunkt for ferdigstillelse har nemlig stadig blitt flyttet på. Opprinnelig skulle den store flombarrieren ha stått ferdig i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I bunn og grunn har vi blitt løyet for hele tiden, sier Jane Da Mosto, leder for non-profit-organisasjonen We are Here Venice, som jobber for bevaring og beskyttelse av Venezia.

– Vi har blitt fortalt at de bygger en flombarriere, men i kjølvannet av den store flommen den 12. november, har vi ikke fått noen overbevisende forsikringer om at de virkelig vet hva som skjer med MOSE-systemet, forteller hun til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Italia erklærer unntakstilstand i Venezia

En annen innbygger uttrykker det enda sterkere etter å ha ventet i 16 år på at prosjektet skulle bli ferdig.

– Jeg har blitt veldig gammel nå. Jeg vil ikke si at jeg har lyst til å dø, men jeg har i hvert fall ikke lyst til å bevitne at systemet ikke fungerer. Den smerten vil bli for tung å bære, sier 84 år gamle Paola Scarpa.

Se reportasje om flombarrieren øverst.