Dublin: Glupsk tre spiste benk – nå strømmer turistene til

Se video.

Det 80 år gamle treet har blitt en attraksjon i den irske hovedstaden etter at det begynte å fortære en benk av jern.

DUBLIN, IRLAND (ABC Nyheter): Dublin har mange kjente landemerker. Den irske hovedstaden har den vakre støpejernsbroen Ha'penny bridge fra 1816, den harpelignende Samuel Beckett Bridge, det 120 meter høye spiret Spire of Dublin ... og så har den et tre. Et 21 meter høyt og svært sultent tre.

Og, la gå da. Det er neppe attraksjonen du finner gjengitt på postkort eller trykket på t-skjorter. Ei heller er det som de berømte monumentene store folkemengder poserer ved siden av, lik Eiffeltårnet i Paris eller Det skjeve tårnet i Pisa.

Men om du noen gang er på jakt etter et tre som spiser en benk, da finnes det knapt bedre eksemplarer. Da er treet utenfor Dublins eldste Juridiske Fakultet, fra de benkspisende trærnes førstedivisjon!

Ikke minst er det en attraksjon utenom det vanlige og en høyt skattet kuriositet i Dublin.

Det bekreftes av den kjente irske politikeren og parlamentsmedlemmet Ciarán Cuffe fra miljøpartiet Green Party. Han har i flere år engasjert seg for å sikre at det snodige treet og den halvfortærte jernbenken ved inngangen til parken ved det gamle fakultetet King´s Inn blir bevart for ettertiden.

– De er en fantastisk del av Dublins arv, og både dublinere og turister pleier å besøke dem jevnlig, sier Cuffe til ABC Nyheter.

Les også: Verdens mest ensomme tre

Skyldes ikke jernmangel

«The hungry tree», det sultne treet, er navnet det har fått på folkemunne. I virkeligheten dreier det seg om en løvtreart kalt Londonplatan, et hardfør hybridtre krysset fram på 1600-tallet og populært i flere storbyer, også Oslo. I Dublin ble det hyppig plantet på 1800-tallet. Treet ansees for å være et ideelt bytre og hardfør overfor både forurensning og kompakt jordsmonn.

Men der de fleste trær som regel tyr til en stabil diett basert på karbondioksid, vann og solskinn, som de tar opp gjennom grønne blader og et sinnrikt rotsystem, har treet ved King´s Inn altså valgt å sluke en jernbenk fra begynnelsen av 1800-tallet.

Det snodige kostholdet skyldes imidlertid noe helt annet enn jernmangel. Gjennom årenes løp vokste nemlig treet, og stammen utvidet seg til å ta opp jernbenken som stod pent parkert foran. Benken forsvant stadig lengre inn. Fortsatt stikker restene av benken ut av det store lønnetreet, akkurat nok til at én person såvidt kan sitte der. Så vidt.

Les også: Hvordan utforske Dublin og samtidig spare penger

Kulturarv

I 2017 fikk treet status som et såkalt «heritage tree», et kulturarv-tre, av organisasjonen Tree Council of Ireland. Statusen kom samme år som Ciarán Cuffe kjempet for at treet skulle få offisiell beskyttelsesstatus av bystyret i Dublin.

– Det hadde vært fint om bystyret hadde gått inn for mitt syn og gitt både treet og benken beskyttelsesstatus, men slik ble det ikke, forteller Cuffe til ABC Nyheter.

– Jeg er imidlertid glad for at treet og benken er trygge. Treet står ikke under noen umiddelbar trussel.

Han er tydelig på at han elsker det spesielle treet og håper det vil kunne besøkes i mange år til.

Les også: Chester - sjarmtrollet ved fotballmetropolene

Sultne trær - også i Norge

Det er faktisk ikke helt uvanlig at trær sluker objekter av metall. Glupske trær finnes også i Norge. Da ABC Nyheter omtalte fenomenet for noen år siden, fikk vi tips om flere gjenstander som hadde blitt fortært av ulike barkvekster opp gjennom årene.

Ved Tønsberg skal det være et tre med en høygaffel igjennom. Sør for Trofors i Nordland finnes det et tre som har vokst opp med et bildekk rundt stammen, ved Røros skal et tre ha spist opp et stor jernkors, og i Langvikveien på Tjøme har vi fått tips om et tre som har spist et trafikkskilt.

Les også: Mente treet var magisk - bygde togstasjon rundt

Personvernpolicy