Fra jungel og regnskog til luksus-cruise på Belgoda

Kveldsstmening over innsjøen Bolgoda og båten "Flow 2" på tur. Foto: KingGoya
Kveldsstmening over innsjøen Bolgoda og båten "Flow 2" på tur. Foto: KingGoya

Chill Out i nye Sri Lanka der nattens dronning stadig fyller luften med parfyme.

SRI LANKA (King Goya): «Det nye året begynner i stillhet, kun lyd fra en tempelklokke langt borte i jungelen. Over oss glitrer himmelen av stjerner mens måneblomsten skinner som sølv. Det er som Nattens dronning fyller luften med en parfyme av røkelse – at hun vet hvor hun finner meg.»

Denne poetiske beskrivelsen kom jeg over i en gammel reisebok fra den tiden sjøfolk kom hjem etter år og måneder til sjøs og fortalte at de hadde vært på Ceylon. Ikke ante jeg den gang hvor Ceylon befant seg på kartet og slett ikke at landet var en britisk koloni.

Siden har jeg fått med at landet opplevde en borgerkrig som varte i 30 år, at srilankere som av den grunn kom til Norge er populære borgere og nå også at nordmenn som kommer til Sri Lanka også er populære gjester – med unntak av en forhenværende norsk fredsmekler.

(Saken fortsetter under)

Foto: KingGoya
Foto: KingGoya

Mye lyd

Fra go-stolen like inntil en kompakt regnskog i Kitulgala, kan jeg høre og se fugler, låne øre til støyende insekter og slappe av i luksus mens jeg følger med den pågående tunge lyden fra et digert fossefall. Alt dette samtidig som solen stikker innom på besøk og lyser opp mellom høye trær, bare avbrutt av heftige regnbyger.

Slik er stemningen i regnskogen, her er det egentlig mere lyd enn rushtrafikken i en millionby, men det skal sies at lyden er av den gode varianten.

Les også: Seiler jorden rundt – tar ikke slutt med det første

Designhotell

Å starte et besøk i Sri Lanka på Palmstone Retreat, et lite designhotell med seks luksuriøse suiter og en hvit hovedbygning, var egentlig en litt modig, men også kul avgjørelse.

I denne jungelen mot fjellområdet midt i landet og 5-600 meter over havet er et slikt hotell det siste man forventer å finne mellom te plantasjer, gummitrær og små landsbyer midt i et grønt og overgrodd ingenmannsland.

(Sake fortsetter under)

Dette er området for velskomst på Palmstone Retreat. Foto: KingGoya

Slapper av

Så viste det seg at besøket i denne regnskogen er perfekt for å slappe av, finne roen, lytte til omgivelser og ta fatt på noen mindre eventyr og utfordringer. Som å streve seg opp til Belilena grotten, bade under en foss, bli invitert til en liten barneskole og høre historien om familien som fant på det «umulige» å bygge et slikt hotell på et så uvanlig sted.

Ja, vi spiste utmerket srilankisk mat blandet med vestlig gastronomi og vi spiste utendørs. Det aller beste var den unike stemningen, veldig forskjellig fra den turistifiserte kysten med fem-stjerners hotell på rekke og rad.

Les også: Måløy blir nok oppdaget; Rått, vilt og vakkert

Broen over Kwai

I dette området er landsbyen Kitulgala en slags hovedstad for opplevelser, først og fremst en mulighet for rafting i elven Kelani, kjent fra den episke krigsfilmen «Broen over Kwai» fra 1957 og jeg kan forsikre at det går unna i strykene.

Det finnes også mange andre robuste aktiviteter, som å overnatte ute i skogen sammen med ville dyr.

(Sake fortsetter under)

Denne øvelsen heter "Seiling ned fossen" og er en solid utfordring. Foto: KingGoya

Bolgoda

Veien var ikke spesielt lang fra tett regnskog til veldig rolig og åpne farvann på innsjøen Bolgoda, som ligger kun 20 km fra den travle hovedstaden Colombo. På cruiseskipene Flow I og Flow II oppleves herligheten som et mini-cruise hvor den største båten har tre store lugarer, fire gjester og enda flere ansatte inkludert en begeistret kaptein Ruwan som frakter oss mot solnedgang og alle hjørner av dette lands største innsjø.

For det meste oppholder vi oss på øvre dekk der alle måltider serveres, hvor servitører og kokker oppfyller alle ønsker. Herfra glir båten forbi eksklusive eiendommer, fiskere i arbeid, du ser rikelig med fugler og kanskje oppdages en eller annen krokodille.

Les også: Eventyr og et spøkelse på Dalen Hotel i Telemark

En hus-båt

Begge skip er bygd i dette området og inspirert av kolonial arkitektur, utstyrt med antikke møbler og treskjæringer og fremstår som en luksuriøs hus-båt. Mens Flow glir langs innsjøen, velger gjester sine favorittmåltid som lages av skipets kokk og serveres under blinkende himmel eller i regnskyll. Fanger du din egen fisk, kan du få fangsten servert til kvelds.

Som man skjønner, dette er en ferie som gir følelse av luksus langt vekk fra det travle livet på jobb og horder av turister.

(Sake fortsetter under)

Langs innsjøen Bolgoda finnes eiendommer og idyller som denne. Foto: KingGoya

Ferie Sri Lanka

Selv om Palmstone og Bolgoda hver for seg og sammen er oppskrift på en avslappet og annerledes ferie i Sri Lanka, er besøk i Colombo et alternativ for et par dager i en travel havneby. Imidlertid vil jeg alltid huske regnskogen og landsbyen oppe i fjellet, og ikke minst møte med et trivelig folk.

Tretti år med borgerkrig var nok, nå er det freden som dominerer. Til og med fredsmekler Erik Solheim er i ferd med å gå i glemmeboka som den mest forhatte nordmann på øya hvor luften stadig er fylt av parfyme og minneverdige opplevelser står i kø.

Les også: Reis sakte og grønt - sterke kvinner forandrer turisme

Ut på tur: Sri Lanka

Landing: Sri Lankan Airlines flyr fra London til hovedstaden Colombo, en reise som tar mer enn 10 timer. På flyplassen venter en sjåfør fra Palmstone Retreat og bringer deg til hotellet på mindre enn tre timer.

Bo bra: Palmstone ligger mellom Colombo og Central Hills og passer for et par som søker ro i luksuriøse omgivelser, bo i stor suite og ta en dukkert i et privat oppvarmet basseng. Besøk nettstedet Palmstoneretreat.com for å få flere fakta. Også rommet på Flow er romslig, med utsikt over innsjøen, stor seng og et badekar, minibar, TV og Wifi.

Spis godt: Hvert måltid på Palmstone Retreat er som å være på en kulinarisk reise der du kan be kokkene levere din favoritt. Kokkene kan også servere lunch og kveldsmåltid på Marina der båtene ligger til kai. Når du besøker Colombo anbefales lunsj og middag på Flamingo House og Ministry og Crab, for ikke å glemme en lokal Arrack-cocktail og et måltid med utsikten på Botanik Rooftop Bisto & Bar i Hospital Street.

Natteliv: Colombos natteliv inkluderer puber, live musikk og prøve lykke og rulett på byens kasinoer.

Mini-Guide: Ceylon var et navn gitt av britene og som ble endret til Sri Lanka i 1972. Dette er et øyland i Det Indiske Hav og atskilt fra India ved Palkstredet. På Flow kan du delta på et srilankisk kokkekurs med Head Chef og lytte til en lokal naturforsker om ville dyr, fugler rundt innsjøen og innsjøens økosystem.

Prisnivå: Et av de rimeligste land jeg har besøkt. Et døgn på Palmstone and Flow vil koste 200-300 dollar, med mat inkludert. Det viktigste er imidlertid at Sri Lanka er et trygt reisemål uten områder med stor kriminalitet. Aktiviteter på Flow inkluderer jetski, seiling og fiske, eller ganske enkelt oppleve livet i sakte tempo på en stille innsjø.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd
Siste nytt
22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd
Populært