Pølsebua, pølsebua, hvor har du gjort av deg?

<p>Pølsekiosker, døde og levende: Hovedbildet: Pølsebua i Ulbenveien 96, som fortsatt er i drift, men planlegges revet. Øverst fra venstre: Bua i Strømsveien ved Alnabru (nedlagt) og Syverkiosken («Joss sin pølsebu») i Sannergata (i drift). Nederst fra venstre: Mor i Bakken i Nannestadgata (nedlagt på 80-tallet), Sotahjørnet-kosken i Etterstadgata på Vålerenga (nedlagt) og Ryenbua på Galgeberg (nedlagt).</p>
Pølsekiosker, døde og levende: Hovedbildet: Pølsebua i Ulbenveien 96, som fortsatt er i drift, men planlegges revet. Øverst fra venstre: Bua i Strømsveien ved Alnabru (nedlagt) og Syverkiosken («Joss sin pølsebu») i Sannergata (i drift). Nederst fra venstre: Mor i Bakken i Nannestadgata (nedlagt på 80-tallet), Sotahjørnet-kosken i Etterstadgata på Vålerenga (nedlagt) og Ryenbua på Galgeberg (nedlagt). Foto: David Stenerud, Mimsy Møller og Kampen historielag

Husker du da det sto ei pølsebu nesten på hvert gatehjørne i Oslo? I dag er det bare en håndfull igjen. Og mimringen om de som forsvant.

Og ved Joss sin pølsebu sa hun: «Kanskje vi ses igjen?»

I Lillebjørn Nilsens klassiker «Alexander Kiellands plass» er den bittelille pølsekiosken åsted for en vakker kjærlighetshistorie.

I en av norgeshistoriens beste sketsjer prøver Leif Juster, Ernst Diesen og Arve Opsahl å forklare den stakkars pølseselgeren Kari Diesen til å gi dem korrekt mengde pølse, sennep, lomper og lokomotiver i en kiosk av samme type.

Og ærlig talt, hva er egentlig 10.000-metern på skøyter eller skihopp i Kollen uten ei god gammaldags bu?

De er med andre ord en minneverdig del av vår felles kulturarv som er i ferd med å dø hen, når vi ikke lenger har pølsekiosker å besøke. Sånne gode, gammeldagse, da, hvor man står ute og bestiller sin fylte grisetarm fra en pølseselger som står inne i varmen.

For nå er de jo nesten borte alle sammen.

Les mer om den legendariske pølsebua «Mor i bakken» på Kampen historielag!

Vi har riktignok en på Årvoll, det står fortsatt en på Ulven, og så har vi den som Nilsen sang om da, på Alexander Kiellands plass.

Nå heter den visst Syverkiosken, men i byens hukommelse vil den vel alltid huskes som Joss sin.

Vi har tatt en ørliten runde i redaksjonen, og bedt Dagsavisens Oslo-journalister fortelle historien om «sin» gamle pølsekiosk.

Dobbel spessial

Av Tom Vestreng

«To wiener fra Sagen & Grønvold, lompe, brød, sennep og ketsjup, toppet med rekesalat».

Og rå eller stekt løk.

En «dobbel spessial», for de som hadde den lille pølsebua i Strømsveien 256, rett ovenfor Alnasenteret som fast lunsjsted fram til et sted på 90-tallet kanskje. Husker ikke helt når den ble lagt ned.

Dagsavisens Tom Vestreng ved det som en gang var pølsebua i Strømsveien på Alnabru. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen
Dagsavisens Tom Vestreng ved det som en gang var pølsebua i Strømsveien på Alnabru. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen

Da jeg vokste opp på Alnabru på 60- og 70-tallet, var bua den eneste som også hadde åpent på søndager.

Men først etter kirketiden, som offisielt var over klokken 13.00 på søndager.

I dag er kiosken der fortsatt. Bak et hagegjerde, malt i en annen farge enn grønnfargen jeg husker, og selve kioskluka hvor danske Tage regjerte i en årrekke er tettet med hel vegg.

Med en danske bak pølseklypa til den dagen pølsevannet rant ut for siste gang, fantes det også andre varer å få kjøpt enn pølser, brus, sjokolade, smågodt til 10 øre og åttespors kasetter med utgått rock.

Selv hadde jeg ved noen få tilfeller pølsevakt, og håndterte pølseklypa med stor ro og innlevelse. Jeg husker også godt de mer vågale, danske magasinene, som lå gjemt under disken, og som enkelte diskret ba om et eksemplar av i tillegg til «spessialene».

Mener også at «Gammel Dansk» var på den høyst uoffisielle varelista.

Mange dro nok sultne fra jobb, og kom mette hjem til konas middag.

Etter en «dobbel spessial» i pølsebua på Alnabru.

Pølse til lunsj

Av David Stenerud

Den gang Oslo fortsatt luktet diesel, og pølser fortsatt var mat for voksne karer, jobbet jeg som hjelpemann på flyttebil. For uinnvidde: hjelpemannen er han som ikke kjører bilen. Det var en jævlig jobb, jeg gruet meg hver dag. Til slitet og at vi aldri ble ferdig til tida, alt tok alltid lengre tid enn vi trodde, det ble alltid mørkt før vi kom oss hjem. Men jeg var i begynnelsen av tjueåra og skolelei, så da måtte jeg jobbe.

Jeg kan ikke huske noe bra med jobben som flyttemann. Bortsett fra at jeg ble

Pølsebua i Ulvenveien 96. Foto: David Stenerud
Pølsebua i Ulvenveien 96. Foto: David Stenerud

sterk av det. Og sulten. Og det, da: det vi stagget sulten med. For i pølsebua i Ulvenveien solgte de Leiv Vidar-pølser. Sjåføren insisterte på at de var de beste pølsene, helt soleklart. Jeg ble med på det. Og de hadde rekesalat og rå løk. Jeg gledet meg hele dagen til den lunsjen. Ofte ble det kveldsmat der også.

Det er Ulven AS, OBOS Forretningsbygg som eier bua i dag. Den er fortsatt i drift, forteller daglig leder Jon-Erik Lunøe. Han virker litt spøkefullt redd når jeg ringer, for at noen skal finne på å ville frede bua når det står om den i avisa. For den lille kiosken, som heter Matbit i dag (jeg husker ikke hva den het i 1995), er ikke med i utbyggingsplanene for Ulven. Den står faktisk nesten ute i veibanen ifølge planene for en bredere Ulvenveien, med sykkelvei og plass til kollektivtrafikk.

Pølsebua må rives.

Det går bra. Vi vil jo ha sykkelveier. Dessuten har de bytta ut Leiv Vidar-pølsene med wienere fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri. Det blir ikke det samme, uansett.

Surt og salt og søtt

Av Aslak Borgersrud

Det regna alltid da vi gikk hjem fra Jordal Amfi. Om vi hadde vinni eller tapt (stort sett det første, selvsagt, dette var det vakre åttitallet) piska regnet ned over den seine høstkvelden, og vi ti-elleveåringene fra Gamlebyen dro hetta over hodet og gikk sørover. Forbi Galgeberg, ned forbi fabrikkhallene i Kværnerdalen og opp på andre sida av dumpa, hvor vi bodde. Men før vi kom så langt var det alltid en

Ryen-bua i Normannsgata nederst på Kampen ved Galgeberg. Foto: Kampen historielag
Ryen-bua i Normannsgata nederst på Kampen ved Galgeberg. Foto: Kampen historielag

pitstop på Ryenbua.

Jeg aner ikke hvorfor den het Ryenbua. Den lå jo på Galgeberg. Inne i kiosken sto alltid den samme dama og spurte hva vi skulle ha av godteri.

«To sure føtter og en Lolly Fizz, takk!» Lolly fizz var forresten en sånn deilig papirpose med bruspulver, og så en liten kjærlighet på pinne man kunne dyppe den i. Kosta bare en krone. Og varte i hvert fall til brua under toget, ved Enebakkveien.

Men stort sett bare samla vi sammen de små kronestykkene vi hadde i lomma, og rakte dem til dama i vinduet. «Smågodt for sju kroner, takk!». Og hun svarte alltid: «Surt og salt og søøøøøøtt?» Og jeg svarte alltid: «Ja».

Nå er både Jordal Amfi og Ryenbua borte. Det er surt. Men minnet er i det minste fortsatt søtt.

Les mer om Ryen-bua på Kampen historielag!


Pølseslangen

Av Espen H. Rusdal


Pølseboden sto i innkjørselen til oppgangen ved siden av oss, Frognerveien 1b. Vognen dukket opp på kvelden, etter at Irma, dagligvarebutikken på hjørnet, var stengt. Jeg mener å huske at en pølse med lompe kostet fem kroner i 1985, mulig litt mindre. Det var ofte kø av drosjesjåfører. De hadde rabatt der, og så var det holdeplass rett rundt hjørnet. Uansett var boden en slik vogn der du betalte i et hull i veggen. Det var ikke så mye å velge i. Lompe, brød, rekesalat og rå løk var vel i grunn det hele. Ja, og ketchup og sennep, selvsagt, i tillegg til Melkesjokolade, Troika, brus og den slags.

Særlig en gang var det litt spesielt å stå i kø der. Jeg var kanskje 12 år. Som regel kjøpte jeg ikke pølse i boden, men Nox. Sånn lakris i to biter. Nå ville jeg ha en pølse i lompe med ketchup, jeg bruker ikke sennep. Jeg stilte meg opp bak en punker som hang utenfor luka. En sånn punker med hanekam, nagler, skinn og alt som hører med. Men var det ikke noe som beveget seg i nakken hans? Det var da et rart skjerf. Et skjerf som var kveilet rundt halsen. Kveilet? Jøsses?! Han står der med en svær diger slange rundt halsen. En gigantisk ekkel kvelerslange med et hode stort som et eple. Tungen var bare centimeter fra ansiktet mitt. Slanger var noe jeg bare hadde sett på TV. Jeg fikk panikk og vrælte ut og lot pølser være pølser. Mannen i pølseboden lo, mens punkeren ikke brydde seg nevneverdig.

Det gikk lang tid før jeg spiste pølser igjen. En wiener, i brød eller lompe, pakket inn i en tarm ble rett og slett litt vel likt slangen på skulderen til punkeren. Men pølseboden, den savner jeg den dag i dag.

(Denne saken ble først publisert i Dagsavisen 18. oktiber 2017).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17 «Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt
Siste nytt
04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20VerdenSalvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17Norge«Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt
Populært