Pølsebua, pølsebua, hvor har du gjort av deg?

<p>Pølsekiosker, døde og levende: Hovedbildet: Pølsebua i Ulbenveien 96, som fortsatt er i drift, men planlegges revet. Øverst fra venstre: Bua i Strømsveien ved Alnabru (nedlagt) og Syverkiosken («Joss sin pølsebu») i Sannergata (i drift). Nederst fra venstre: Mor i Bakken i Nannestadgata (nedlagt på 80-tallet), Sotahjørnet-kosken i Etterstadgata på Vålerenga (nedlagt) og Ryenbua på Galgeberg (nedlagt).</p>
Pølsekiosker, døde og levende: Hovedbildet: Pølsebua i Ulbenveien 96, som fortsatt er i drift, men planlegges revet. Øverst fra venstre: Bua i Strømsveien ved Alnabru (nedlagt) og Syverkiosken («Joss sin pølsebu») i Sannergata (i drift). Nederst fra venstre: Mor i Bakken i Nannestadgata (nedlagt på 80-tallet), Sotahjørnet-kosken i Etterstadgata på Vålerenga (nedlagt) og Ryenbua på Galgeberg (nedlagt). Foto: David Stenerud, Mimsy Møller og Kampen historielag

Husker du da det sto ei pølsebu nesten på hvert gatehjørne i Oslo? I dag er det bare en håndfull igjen. Og mimringen om de som forsvant.

Og ved Joss sin pølsebu sa hun: «Kanskje vi ses igjen?»

I Lillebjørn Nilsens klassiker «Alexander Kiellands plass» er den bittelille pølsekiosken åsted for en vakker kjærlighetshistorie.

I en av norgeshistoriens beste sketsjer prøver Leif Juster, Ernst Diesen og Arve Opsahl å forklare den stakkars pølseselgeren Kari Diesen til å gi dem korrekt mengde pølse, sennep, lomper og lokomotiver i en kiosk av samme type.

Og ærlig talt, hva er egentlig 10.000-metern på skøyter eller skihopp i Kollen uten ei god gammaldags bu?

De er med andre ord en minneverdig del av vår felles kulturarv som er i ferd med å dø hen, når vi ikke lenger har pølsekiosker å besøke. Sånne gode, gammeldagse, da, hvor man står ute og bestiller sin fylte grisetarm fra en pølseselger som står inne i varmen.

For nå er de jo nesten borte alle sammen.

Les mer om den legendariske pølsebua «Mor i bakken» på Kampen historielag!

Vi har riktignok en på Årvoll, det står fortsatt en på Ulven, og så har vi den som Nilsen sang om da, på Alexander Kiellands plass.

Nå heter den visst Syverkiosken, men i byens hukommelse vil den vel alltid huskes som Joss sin.

Vi har tatt en ørliten runde i redaksjonen, og bedt Dagsavisens Oslo-journalister fortelle historien om «sin» gamle pølsekiosk.

Dobbel spessial

Av Tom Vestreng

«To wiener fra Sagen & Grønvold, lompe, brød, sennep og ketsjup, toppet med rekesalat».

Og rå eller stekt løk.

En «dobbel spessial», for de som hadde den lille pølsebua i Strømsveien 256, rett ovenfor Alnasenteret som fast lunsjsted fram til et sted på 90-tallet kanskje. Husker ikke helt når den ble lagt ned.

Dagsavisens Tom Vestreng ved det som en gang var pølsebua i Strømsveien på Alnabru. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen
Dagsavisens Tom Vestreng ved det som en gang var pølsebua i Strømsveien på Alnabru. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen

Da jeg vokste opp på Alnabru på 60- og 70-tallet, var bua den eneste som også hadde åpent på søndager.

Men først etter kirketiden, som offisielt var over klokken 13.00 på søndager.

I dag er kiosken der fortsatt. Bak et hagegjerde, malt i en annen farge enn grønnfargen jeg husker, og selve kioskluka hvor danske Tage regjerte i en årrekke er tettet med hel vegg.

Med en danske bak pølseklypa til den dagen pølsevannet rant ut for siste gang, fantes det også andre varer å få kjøpt enn pølser, brus, sjokolade, smågodt til 10 øre og åttespors kasetter med utgått rock.

Selv hadde jeg ved noen få tilfeller pølsevakt, og håndterte pølseklypa med stor ro og innlevelse. Jeg husker også godt de mer vågale, danske magasinene, som lå gjemt under disken, og som enkelte diskret ba om et eksemplar av i tillegg til «spessialene».

Mener også at «Gammel Dansk» var på den høyst uoffisielle varelista.

Mange dro nok sultne fra jobb, og kom mette hjem til konas middag.

Etter en «dobbel spessial» i pølsebua på Alnabru.

Pølse til lunsj

Av David Stenerud

Den gang Oslo fortsatt luktet diesel, og pølser fortsatt var mat for voksne karer, jobbet jeg som hjelpemann på flyttebil. For uinnvidde: hjelpemannen er han som ikke kjører bilen. Det var en jævlig jobb, jeg gruet meg hver dag. Til slitet og at vi aldri ble ferdig til tida, alt tok alltid lengre tid enn vi trodde, det ble alltid mørkt før vi kom oss hjem. Men jeg var i begynnelsen av tjueåra og skolelei, så da måtte jeg jobbe.

Jeg kan ikke huske noe bra med jobben som flyttemann. Bortsett fra at jeg ble

Pølsebua i Ulvenveien 96. Foto: David Stenerud
Pølsebua i Ulvenveien 96. Foto: David Stenerud

sterk av det. Og sulten. Og det, da: det vi stagget sulten med. For i pølsebua i Ulvenveien solgte de Leiv Vidar-pølser. Sjåføren insisterte på at de var de beste pølsene, helt soleklart. Jeg ble med på det. Og de hadde rekesalat og rå løk. Jeg gledet meg hele dagen til den lunsjen. Ofte ble det kveldsmat der også.

Det er Ulven AS, OBOS Forretningsbygg som eier bua i dag. Den er fortsatt i drift, forteller daglig leder Jon-Erik Lunøe. Han virker litt spøkefullt redd når jeg ringer, for at noen skal finne på å ville frede bua når det står om den i avisa. For den lille kiosken, som heter Matbit i dag (jeg husker ikke hva den het i 1995), er ikke med i utbyggingsplanene for Ulven. Den står faktisk nesten ute i veibanen ifølge planene for en bredere Ulvenveien, med sykkelvei og plass til kollektivtrafikk.

Pølsebua må rives.

Det går bra. Vi vil jo ha sykkelveier. Dessuten har de bytta ut Leiv Vidar-pølsene med wienere fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri. Det blir ikke det samme, uansett.

Surt og salt og søtt

Av Aslak Borgersrud

Det regna alltid da vi gikk hjem fra Jordal Amfi. Om vi hadde vinni eller tapt (stort sett det første, selvsagt, dette var det vakre åttitallet) piska regnet ned over den seine høstkvelden, og vi ti-elleveåringene fra Gamlebyen dro hetta over hodet og gikk sørover. Forbi Galgeberg, ned forbi fabrikkhallene i Kværnerdalen og opp på andre sida av dumpa, hvor vi bodde. Men før vi kom så langt var det alltid en

Ryen-bua i Normannsgata nederst på Kampen ved Galgeberg. Foto: Kampen historielag
Ryen-bua i Normannsgata nederst på Kampen ved Galgeberg. Foto: Kampen historielag

pitstop på Ryenbua.

Jeg aner ikke hvorfor den het Ryenbua. Den lå jo på Galgeberg. Inne i kiosken sto alltid den samme dama og spurte hva vi skulle ha av godteri.

«To sure føtter og en Lolly Fizz, takk!» Lolly fizz var forresten en sånn deilig papirpose med bruspulver, og så en liten kjærlighet på pinne man kunne dyppe den i. Kosta bare en krone. Og varte i hvert fall til brua under toget, ved Enebakkveien.

Men stort sett bare samla vi sammen de små kronestykkene vi hadde i lomma, og rakte dem til dama i vinduet. «Smågodt for sju kroner, takk!». Og hun svarte alltid: «Surt og salt og søøøøøøtt?» Og jeg svarte alltid: «Ja».

Nå er både Jordal Amfi og Ryenbua borte. Det er surt. Men minnet er i det minste fortsatt søtt.

Les mer om Ryen-bua på Kampen historielag!


Pølseslangen

Av Espen H. Rusdal


Pølseboden sto i innkjørselen til oppgangen ved siden av oss, Frognerveien 1b. Vognen dukket opp på kvelden, etter at Irma, dagligvarebutikken på hjørnet, var stengt. Jeg mener å huske at en pølse med lompe kostet fem kroner i 1985, mulig litt mindre. Det var ofte kø av drosjesjåfører. De hadde rabatt der, og så var det holdeplass rett rundt hjørnet. Uansett var boden en slik vogn der du betalte i et hull i veggen. Det var ikke så mye å velge i. Lompe, brød, rekesalat og rå løk var vel i grunn det hele. Ja, og ketchup og sennep, selvsagt, i tillegg til Melkesjokolade, Troika, brus og den slags.

Særlig en gang var det litt spesielt å stå i kø der. Jeg var kanskje 12 år. Som regel kjøpte jeg ikke pølse i boden, men Nox. Sånn lakris i to biter. Nå ville jeg ha en pølse i lompe med ketchup, jeg bruker ikke sennep. Jeg stilte meg opp bak en punker som hang utenfor luka. En sånn punker med hanekam, nagler, skinn og alt som hører med. Men var det ikke noe som beveget seg i nakken hans? Det var da et rart skjerf. Et skjerf som var kveilet rundt halsen. Kveilet? Jøsses?! Han står der med en svær diger slange rundt halsen. En gigantisk ekkel kvelerslange med et hode stort som et eple. Tungen var bare centimeter fra ansiktet mitt. Slanger var noe jeg bare hadde sett på TV. Jeg fikk panikk og vrælte ut og lot pølser være pølser. Mannen i pølseboden lo, mens punkeren ikke brydde seg nevneverdig.

Det gikk lang tid før jeg spiste pølser igjen. En wiener, i brød eller lompe, pakket inn i en tarm ble rett og slett litt vel likt slangen på skulderen til punkeren. Men pølseboden, den savner jeg den dag i dag.

(Denne saken ble først publisert i Dagsavisen 18. oktiber 2017).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget
Siste nytt
02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget
Populært