Lite hotell på Sørlandet havnet på historisk liste

Det Lille Hotel i Risør har fått innpass i De Historiske Hotel og Spisesteder.
Det Lille Hotel i Risør har fått innpass i De Historiske Hotel og Spisesteder. Foto: Det Lille Hotel

Det Lille Hotel i Risør begynte som Norges minste hotell drevet av en lokal tannlege. I fjor fikk de innpass i De Historiske Hotel og Spisesteder.

(Finansavisen): – Dette er en godt bevart hemmelighet på ­Sørlandet, sier Oddvar Halvorsen, strekker ut høyre arm og ønsker velkommen til Risør.

– Selv ikke i Tvedestrand eller Arendal har de hørt om oss, og byens andre hotell, Risør Hotel, har aldri sett på oss som konkurrenter, legger han til.

Og det har hatt sin naturlige forklaring. Med ett rom skremmer de ingen konkurrenter. Jungeltelegrafen går også særdeles sakte da. At Oddvar Halvorsen skulle bli hotelleier, var det heller ingen som hadde sett for seg - ei heller ham selv:

– Far og hans brødre drev langtransport, og kanskje var mitt karriereløp allerede lagt. Fra jeg fylte 18, var jeg enten å finne som regattaseiler på fjorden, eller bak rattet i tunge kjøretøy på veien. Som 19-åring haiket jeg til Gøteborg med noen kolleger av far.

Les også : Jomfruturen til verdens største hybridskip utsatt

Halvorsen kom inn på tannlegehøyskolen i Gøteborg, hvor han traff Barbro

Eier Oddvar Halvorsen i sin Morgan. Hotelldirektør David Arnesen i døråpningen. Foto: Hilde Oreld
Eier Oddvar Halvorsen i sin Morgan. Hotelldirektør David Arnesen i døråpningen. Foto: Hilde Oreld

Printzell, kvinnen som senere skulle bli hans kone og forretningspartner. I ti år jobbet de som tannleger i den svenske byen før de i 1981 bestemte seg for å flytte til Halvorsens hjemsted Risør, nærmere bestemt til historiske Storgata 5. Fra 1900–1927 huset det Søstrene Gislesens pensjonat og i perioden 1916–1927 var det også I.M. Skaugens første rederikontor.

– På midten av 70-tallet og frem til 1981 totalrenoverte min far, sammen med min kone og meg huset. Året etter flyttet vi inn i denne leiligheten vi befinner oss i nå, i tredje etasje, sier han.

I første etasje var det frisør, i etasjen over hadde Halvorsen og Printzell tannlegekontor, og Sveriges konsulat, hvor samme Halvorsen var konsul, kontor.

Les også : Åpner ny direkterute til ny flyplass

Noen av suitene har original kunst. – Aldri opplevd at noe har blitt stjålet, sier Halvorsen. Foto: Det Lille Hotel
Noen av suitene har original kunst. – Aldri opplevd at noe har blitt stjålet, sier Halvorsen. Foto: Det Lille Hotel

– Aldri blitt frastjålet noe

Sammen med sin far, har Halvorsen og Printzell restaurert over 15 hus i Risør, i tillegg til å drive tannlegepraksis i 35 år. Noen av husene har de kjøpt, andre har de arvet.

– Barbro var interessert i innredning og jeg har en stor samling maritime antikviteter. Nærmest for moro restaurerte vi en suite som sto ferdig i 1994. Den skulle egentlig være en leilighet for venner og kjente, men vi startet forsiktig opp med hotellvirksomhet. Da var vi Norges minste hotell med ett rom.

Siden da har de kjøpt, renovert og bygget nesten én suite i året. Nå består Det Lille Hotel av 16 suiter fordelt på flere gamle bygninger i Risør. Totalt har de 65 senger, og ingen av boligene er som hotellrom å regne. Suitene er store, med blant annet originalt porselen fra NAL, sølvbestikk, original kunst, Dux senger og sittemøbler fra Hødnebø.

– Jeg har aldri opplevd at noe er blitt stjålet herfra. Kanskje fordi det er så fint og gjennomført. Det er mulig terskelen for å rappe med seg en badekåpe fra et billighotell er lavere, sier Halvorsen og får et alvorlig drag over ansiktet:

– For tre år siden døde min kone Barbro. Det tok et halvt år fra hun var supersprek og gikk i fjellet med meg til hun døde av kreft. Da tenkte jeg, hva gjør jeg nå? sier 72-åringen.

Les også : Satser 100 mill. på rorbuer

– Viktig at besøkende får det lille ekstra

Frem til da var hotellet drevet litt amatørmessig, godt hjulpet av inntekter fra tannlegepraksis og andre leieinntekter.

To snaue kilometer fra Risør sentrum har Det Lille Hotel fire historiske leiligheter. Foto: Kathrine Sørgaard
To snaue kilometer fra Risør sentrum har Det Lille Hotel fire historiske leiligheter. Foto: Kathrine Sørgaard

– Da ble jeg med på lasset, sier David Arnesen. Han er halvt engelsk og har jobbet med reiseliv i Norge i en årrekke. Mot slutten av 2016 ble han daglig leder, og i tospann med Halvorsen bestemte de seg for å drive videre. De ga gass, sørget for å kunne tilby hotellfrokost, utvidet konseptet med for eksempel å servere skalldyr på rommet eller bestille massasje samme sted.

– Det er populært. Nå som mange hoteller er ganske like, tror vi det er viktig at de får det lille ekstra her, sier Arnesen.

– Det var også én viktig ting som hendte etter Barbros død. Jeg traff Kari Hannemyr, som er psykiatrisk sykepleier og har ledet en DPS poliklinikk i Tvedestrand de seneste 15 årene. Hun ga meg også ny giv, og er nå blitt kvalitetssjef ved hotellet. Hun har også sørget for at vi innlemmet boligen Konsulatet i driften, vi har gått gjennom alle suitene sammen, samt at vi har bygget en ny seilskutesuite som sto klar i vår, legger Halvorsen til.

Les også : Oslo Plaza-planer klare - blir Norges største igjen

Det Lille Hotel består av 16 suiter fordelt på flere gamle bygninger i Risør. Foto: Det Lille Hotel
Det Lille Hotel består av 16 suiter fordelt på flere gamle bygninger i Risør. Foto: Det Lille Hotel

Medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder

Vi har spottet logoen til De Historiske Hotel og Spisesteder på hotellveggen og på Halvorsens store, sorte Mercedes.

Ikke hotellrom, men suiter. Foto: Kathrine Sørgaard
Ikke hotellrom, men suiter. Foto: Kathrine Sørgaard

– Barbro og jeg var inne på tanken om dette for mange år siden, men følte ikke at vi var gode nok. Med drahjelp fra David, da jeg fortsatt var nede på grunn av Barbros plutselige død, fant vi likevel ut at vi skulle søke. Det var kjempeinteressant! I søknadsprosessen måtte vi se på hotellet og driften med nye øyne. Da en mystery guest dukket opp, endte det opp i en rapport på 30 sider, og vi fikk en score på 89 prosent. Det er høyt. Vi hadde ikke gjort noe for å bli et historisk hotell, vi skulle bare prøve oss, sier Halvorsen.

Av 45 søkere kom fire inn. 1. januar i fjor ble Det Lille Hotel medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

– Det har vært gull verdt for oss. De fungerer som en profesjonell døråpner, sier Arnesen, som forteller at fylket, kommunen og selskaper som Agder Energi har begynt å bruke hotellet mye.

– Folk har vært skeptiske til oss. Nå som vi er blitt en del av De Historiske, er vi i en helt annen divisjon. Vi har jo gått fra å være amatører til å drive et profesjonelt hotell som kan dekke innendørs til 22 og ute til 50 personer i den største leiligheten som også har svømmebasseng, sier Halvorsen - som selv bodde der med familien før den ble en del av hotelldriften.

Les også : Gondolbane planlegges ved Romsdalseggen

– Bygger med materialer som eldes med skjønnhet

Med en bygningsmasse som er flere hundre år gammel, er det mye vedlikehold. Det er ikke problemfritt, men Halvorsen har funnet en modell som fungerer:

– Det vi har lært, etter å ha drevet med restaurering i førti år, er at vi må bygge med materialer som eldes med skjønnhet. Flere av suitene våre har fungert i over 20 år. Vi har fokus på røffe gulv og møbler, og vedlikehold gjøres kontinuerlig.

– Har dere drift året rundt?

Det Lille Hotel skiller seg fra andre hoteller fordi de ikke har noen ordinære hotellrom. Foto: Kathrine Sørgaard
Det Lille Hotel skiller seg fra andre hoteller fordi de ikke har noen ordinære hotellrom. Foto: Kathrine Sørgaard

– Frem til nå har vi hatt det. Mange av de andre Historiske har stengt om vinteren. Jeg innrømmer at det er vanskelig å få feriekabalen til å gå opp. Kanskje skal vi holde stengt i januar, men ikke til jul og nyttår. Da er det nærmest fullt hus og fantastisk å være i Risør, sier hotelleieren som omsatte for drøye 5 millioner kroner i år og de seneste årene har gått i en forsiktig pluss på hotelldriften.

– Er neste generasjon klar for å overta?

– Jeg har tre barn med høy utdannelse og gode jobber. Dette er jo en livsstil, og de ser på dette som min kones og mitt livsverk. For å være ærlig tror jeg ikke de vil overta, og jeg tenker mye på dette med generasjonsskifte. Det er noen som har kontaktet meg for å snuse litt på kjøp, og jeg har lagt ned mange titalls millioner kroner i Det Lille Hotel, penger jeg mest sannsynlig ikke får igjen. Men jeg får håpe noen med penger synes dette likevel er interessant, sier Halvorsen og nevner i forbifarten at Jens P. Heyerdahl eller Classic Hotels kunne vært passende kandidater.

– Vi har holdt på i 27 år og ikke levd av hotelldriften, men vært tannleger. Vi har hatt to jobber og klart oss fordi vi er et lite firma med lite gjeld. Når det er sagt: vi har fått ekstremt gode tilbakemeldinger. På Booking.com denne våren og sommeren har det stort sett bare vært blanke 10-ere!

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen 17. august 2019.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:45 23 evakuert så langt etter uværet i Olden – krisestab satt01:40 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia01:20 Oljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat
Siste nytt
01:45Norge23 evakuert så langt etter uværet i Olden – krisestab satt01:40VerdenTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia01:20VerdenOljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat
Populært