Lite hotell på Sørlandet havnet på historisk liste

Det Lille Hotel i Risør har fått innpass i De Historiske Hotel og Spisesteder.
Det Lille Hotel i Risør har fått innpass i De Historiske Hotel og Spisesteder. Foto: Det Lille Hotel

Det Lille Hotel i Risør begynte som Norges minste hotell drevet av en lokal tannlege. I fjor fikk de innpass i De Historiske Hotel og Spisesteder.

(Finansavisen): – Dette er en godt bevart hemmelighet på ­Sørlandet, sier Oddvar Halvorsen, strekker ut høyre arm og ønsker velkommen til Risør.

– Selv ikke i Tvedestrand eller Arendal har de hørt om oss, og byens andre hotell, Risør Hotel, har aldri sett på oss som konkurrenter, legger han til.

Og det har hatt sin naturlige forklaring. Med ett rom skremmer de ingen konkurrenter. Jungeltelegrafen går også særdeles sakte da. At Oddvar Halvorsen skulle bli hotelleier, var det heller ingen som hadde sett for seg - ei heller ham selv:

– Far og hans brødre drev langtransport, og kanskje var mitt karriereløp allerede lagt. Fra jeg fylte 18, var jeg enten å finne som regattaseiler på fjorden, eller bak rattet i tunge kjøretøy på veien. Som 19-åring haiket jeg til Gøteborg med noen kolleger av far.

Les også : Jomfruturen til verdens største hybridskip utsatt

Halvorsen kom inn på tannlegehøyskolen i Gøteborg, hvor han traff Barbro

Eier Oddvar Halvorsen i sin Morgan. Hotelldirektør David Arnesen i døråpningen. Foto: Hilde Oreld
Eier Oddvar Halvorsen i sin Morgan. Hotelldirektør David Arnesen i døråpningen. Foto: Hilde Oreld

Printzell, kvinnen som senere skulle bli hans kone og forretningspartner. I ti år jobbet de som tannleger i den svenske byen før de i 1981 bestemte seg for å flytte til Halvorsens hjemsted Risør, nærmere bestemt til historiske Storgata 5. Fra 1900–1927 huset det Søstrene Gislesens pensjonat og i perioden 1916–1927 var det også I.M. Skaugens første rederikontor.

– På midten av 70-tallet og frem til 1981 totalrenoverte min far, sammen med min kone og meg huset. Året etter flyttet vi inn i denne leiligheten vi befinner oss i nå, i tredje etasje, sier han.

I første etasje var det frisør, i etasjen over hadde Halvorsen og Printzell tannlegekontor, og Sveriges konsulat, hvor samme Halvorsen var konsul, kontor.

Les også : Åpner ny direkterute til ny flyplass

Noen av suitene har original kunst. – Aldri opplevd at noe har blitt stjålet, sier Halvorsen. Foto: Det Lille Hotel
Noen av suitene har original kunst. – Aldri opplevd at noe har blitt stjålet, sier Halvorsen. Foto: Det Lille Hotel

– Aldri blitt frastjålet noe

Sammen med sin far, har Halvorsen og Printzell restaurert over 15 hus i Risør, i tillegg til å drive tannlegepraksis i 35 år. Noen av husene har de kjøpt, andre har de arvet.

– Barbro var interessert i innredning og jeg har en stor samling maritime antikviteter. Nærmest for moro restaurerte vi en suite som sto ferdig i 1994. Den skulle egentlig være en leilighet for venner og kjente, men vi startet forsiktig opp med hotellvirksomhet. Da var vi Norges minste hotell med ett rom.

Siden da har de kjøpt, renovert og bygget nesten én suite i året. Nå består Det Lille Hotel av 16 suiter fordelt på flere gamle bygninger i Risør. Totalt har de 65 senger, og ingen av boligene er som hotellrom å regne. Suitene er store, med blant annet originalt porselen fra NAL, sølvbestikk, original kunst, Dux senger og sittemøbler fra Hødnebø.

– Jeg har aldri opplevd at noe er blitt stjålet herfra. Kanskje fordi det er så fint og gjennomført. Det er mulig terskelen for å rappe med seg en badekåpe fra et billighotell er lavere, sier Halvorsen og får et alvorlig drag over ansiktet:

– For tre år siden døde min kone Barbro. Det tok et halvt år fra hun var supersprek og gikk i fjellet med meg til hun døde av kreft. Da tenkte jeg, hva gjør jeg nå? sier 72-åringen.

Les også : Satser 100 mill. på rorbuer

– Viktig at besøkende får det lille ekstra

Frem til da var hotellet drevet litt amatørmessig, godt hjulpet av inntekter fra tannlegepraksis og andre leieinntekter.

To snaue kilometer fra Risør sentrum har Det Lille Hotel fire historiske leiligheter. Foto: Kathrine Sørgaard
To snaue kilometer fra Risør sentrum har Det Lille Hotel fire historiske leiligheter. Foto: Kathrine Sørgaard

– Da ble jeg med på lasset, sier David Arnesen. Han er halvt engelsk og har jobbet med reiseliv i Norge i en årrekke. Mot slutten av 2016 ble han daglig leder, og i tospann med Halvorsen bestemte de seg for å drive videre. De ga gass, sørget for å kunne tilby hotellfrokost, utvidet konseptet med for eksempel å servere skalldyr på rommet eller bestille massasje samme sted.

– Det er populært. Nå som mange hoteller er ganske like, tror vi det er viktig at de får det lille ekstra her, sier Arnesen.

– Det var også én viktig ting som hendte etter Barbros død. Jeg traff Kari Hannemyr, som er psykiatrisk sykepleier og har ledet en DPS poliklinikk i Tvedestrand de seneste 15 årene. Hun ga meg også ny giv, og er nå blitt kvalitetssjef ved hotellet. Hun har også sørget for at vi innlemmet boligen Konsulatet i driften, vi har gått gjennom alle suitene sammen, samt at vi har bygget en ny seilskutesuite som sto klar i vår, legger Halvorsen til.

Les også : Oslo Plaza-planer klare - blir Norges største igjen

Det Lille Hotel består av 16 suiter fordelt på flere gamle bygninger i Risør. Foto: Det Lille Hotel
Det Lille Hotel består av 16 suiter fordelt på flere gamle bygninger i Risør. Foto: Det Lille Hotel

Medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder

Vi har spottet logoen til De Historiske Hotel og Spisesteder på hotellveggen og på Halvorsens store, sorte Mercedes.

Ikke hotellrom, men suiter. Foto: Kathrine Sørgaard
Ikke hotellrom, men suiter. Foto: Kathrine Sørgaard

– Barbro og jeg var inne på tanken om dette for mange år siden, men følte ikke at vi var gode nok. Med drahjelp fra David, da jeg fortsatt var nede på grunn av Barbros plutselige død, fant vi likevel ut at vi skulle søke. Det var kjempeinteressant! I søknadsprosessen måtte vi se på hotellet og driften med nye øyne. Da en mystery guest dukket opp, endte det opp i en rapport på 30 sider, og vi fikk en score på 89 prosent. Det er høyt. Vi hadde ikke gjort noe for å bli et historisk hotell, vi skulle bare prøve oss, sier Halvorsen.

Av 45 søkere kom fire inn. 1. januar i fjor ble Det Lille Hotel medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

– Det har vært gull verdt for oss. De fungerer som en profesjonell døråpner, sier Arnesen, som forteller at fylket, kommunen og selskaper som Agder Energi har begynt å bruke hotellet mye.

– Folk har vært skeptiske til oss. Nå som vi er blitt en del av De Historiske, er vi i en helt annen divisjon. Vi har jo gått fra å være amatører til å drive et profesjonelt hotell som kan dekke innendørs til 22 og ute til 50 personer i den største leiligheten som også har svømmebasseng, sier Halvorsen - som selv bodde der med familien før den ble en del av hotelldriften.

Les også : Gondolbane planlegges ved Romsdalseggen

– Bygger med materialer som eldes med skjønnhet

Med en bygningsmasse som er flere hundre år gammel, er det mye vedlikehold. Det er ikke problemfritt, men Halvorsen har funnet en modell som fungerer:

– Det vi har lært, etter å ha drevet med restaurering i førti år, er at vi må bygge med materialer som eldes med skjønnhet. Flere av suitene våre har fungert i over 20 år. Vi har fokus på røffe gulv og møbler, og vedlikehold gjøres kontinuerlig.

– Har dere drift året rundt?

Det Lille Hotel skiller seg fra andre hoteller fordi de ikke har noen ordinære hotellrom. Foto: Kathrine Sørgaard
Det Lille Hotel skiller seg fra andre hoteller fordi de ikke har noen ordinære hotellrom. Foto: Kathrine Sørgaard

– Frem til nå har vi hatt det. Mange av de andre Historiske har stengt om vinteren. Jeg innrømmer at det er vanskelig å få feriekabalen til å gå opp. Kanskje skal vi holde stengt i januar, men ikke til jul og nyttår. Da er det nærmest fullt hus og fantastisk å være i Risør, sier hotelleieren som omsatte for drøye 5 millioner kroner i år og de seneste årene har gått i en forsiktig pluss på hotelldriften.

– Er neste generasjon klar for å overta?

– Jeg har tre barn med høy utdannelse og gode jobber. Dette er jo en livsstil, og de ser på dette som min kones og mitt livsverk. For å være ærlig tror jeg ikke de vil overta, og jeg tenker mye på dette med generasjonsskifte. Det er noen som har kontaktet meg for å snuse litt på kjøp, og jeg har lagt ned mange titalls millioner kroner i Det Lille Hotel, penger jeg mest sannsynlig ikke får igjen. Men jeg får håpe noen med penger synes dette likevel er interessant, sier Halvorsen og nevner i forbifarten at Jens P. Heyerdahl eller Classic Hotels kunne vært passende kandidater.

– Vi har holdt på i 27 år og ikke levd av hotelldriften, men vært tannleger. Vi har hatt to jobber og klart oss fordi vi er et lite firma med lite gjeld. Når det er sagt: vi har fått ekstremt gode tilbakemeldinger. På Booking.com denne våren og sommeren har det stort sett bare vært blanke 10-ere!

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen 17. august 2019.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14 Mann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13 Nord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24 Kinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22 Lionel lekte med norgeseliten21:06 Hærverk på to kirkegårder lørdag21:05 Hayden senket Chelsea på overtid20:57 Dobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44 Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42 160 såret i sammenstøt i Libanon20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen
Siste nytt
23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting22:14NorgeMann ranet i Trondheim, seks personer innbrakt22:13VerdenNord-Korea skal ha fått ny utenriksminister21:24VerdenKinas Sverige-ambassadør kalles inn på teppet etter mediekritikk21:22SportLionel lekte med norgeseliten21:06NorgeHærverk på to kirkegårder lørdag21:05SportHayden senket Chelsea på overtid20:57SportDobbelt norsk i kontinentalcuprenn i kombinert20:44PolitikkEriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter20:42Verden160 såret i sammenstøt i Libanon20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen
Populært