Unik norsk restaurant topper prestisje-kåring

Se video fra da ABC Nyheter besøkte restauranten i mai. 

Den undersjøiske restauranten «Under» i Vest-Agder er blant de flotteste spisestedene i verden, ifølge et amerikansk magasin. Nå satser restauranten på å få en stjerne i Michelin-guiden. 

Stig Ubostad, som eier og driver restauranten, sier at det er gøy å bli lagt merke til.

– Ikke bare at det er en interesse, men at vi blir framhevet på en konkret måte som dette. Og ikke minst at det skjer på en seriøs måte etter grundige og gode undersøkelser, sier Ubostad, ifølge Fædrelandsvennen, som først omtalte saken.

Det er det anerkjente amerikanske magasinet, Time Magazine, som har kåret Lindesnes-restauranten «Under» blant verdens flotteste spisesteder.

Kåringen er delt opp i forskjellige kategorier, og det er ingen offisiell rangering i kåringen. Men «Under» står oppført først på lista under kategorien spisesteder.

Norges eneste undersjøiske restaurant ligger ved Spangereid i Lindesnes kommune og ble åpnet i vår. «Under» er Europas første undervannsrestaurant, og lokalet rommer 40 gjester.

Utsikten til havet er noe av det som blir trukket frem i begrunnelsen til Time Magazine. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
Utsikten til havet er noe av det som blir trukket frem i begrunnelsen til Time Magazine. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om en stjerne i Michelin-guiden er neste mål for restauranten, svarer Ubostad følgende:

– Vi håper jo at jobben vi legger ned her fører til det resultatet. Samtidig så har vi knapt hørt om noen som har fått en stjerne etter første driftsår, så det har vi ingen forventninger om. Det ville i så fall være en ekstremt positiv overraskelse.

I begrunnelsen trekker Time Magazine blant annet frem panoramautsikten til havet, samt menyen, som er basert på lokale råvarer.

Da ABC Nyheter besøkte «Under» i mai forklarte Ubostad at de ønsker at vinduet mot havet skal fungere som en scene:

Vinduet skal være et fokus, det samme skal maten og arkitekturen. Hadde vi hatt glass overalt, hadde vi tatt fokus vekk fra de andre fine elementene her. Ja, du skal kikke på sjøen mens du er her, men det skal være en balansert opplevelse med flere elementer, sa han da han viste ABC Nyheter rundt.

Kjøkkensjef danske Nicolai Ellitsgaard fortalte om Unders ønske om at folk skal få øynene opp for bifangsten, som ofte bare blir kastet tilbake i havet av fiskerne, som for eksempel trollkrabben. Også fiskesorten lange har mer å by på enn folk flest tenker, mener kjøkkensjefen.

– Man tar bare fileten, så kastes resten tilbake i sjøen. Hodet, rognen og den andre innmaten som er riktig god, blir bare kastet. Vi har en rett her hvor vi bruker både halsen og rognen fra lange, sa Ellitsgaard.

I 2018 fjor hadde hele 1.200 gjester bestilt bord på undervannsrestauranten. Da var det 14 måneder til åpning, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er også et annet norsk bidrag i kåringen. Hotellet Amerikalinjen i Oslo er på listen over de beste stedene å overnatte.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært