Superyachter og merkelig kunst:Slik ble Mykonos partyøya for de superrike

Først kom kjendisene til den greske øya Mykonos, så fulgte de superrike.
Først kom kjendisene til den greske øya Mykonos, så fulgte de superrike. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den greske øya har lenge tiltrukket seg en glamorøs gjeng, men da milliardærene kom forvandlet den seg til et tilfluktssted med absurd luksus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen steder å få kjøpt en bøtte og spade, men du får enkelt tak i en Gucci-clutch til rundt 100.000 kroner eller graffitikunst til 2,5 millioner. Stripen med sand på den sørvestlige kysten av den greske øya Mykonos er ingen vanlig strand.

– Ha ha, nei, svarer Anna, en velkledd vertinne som ønsker gjester velkommen til Nammos beachclub. Jeg er innom for å spørre om det finnes et sted å kjøpe en oppblåsbar madrass eller annet som hører bading til.
– Kundene våre er vanligvis ikke den typen mennesker.

Nammos er et foretrukket reisemål for noen av verdens rikeste og mest kjente mennesker, fra Kate Moss, Lindsay Lohan og Ariana Grande til Philip Green, Wayne Rooney og Usain Bolt. Deres inntog her har snudd lokalsamfunnet på hodet, og forvandlet det fra et fiskevær til et slags «Kings Road ved havet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om jeg kan spise middag på strandklubben svarer Anna at det kan jeg dessverre ikke, da bordbestilling må gjøres uker i forveien. Antakelig like greit – en tallerken med havabbor-sashimi ville kostet meg 2000 kroner.

Alle danser på bordene

Selv forsøket på å ta en øl i baren, baren der absolutt alle kunder, store og små, danser på bordene til dunkende RnB, blir forhindret av et team på seks sikkerhetsvakter i svarte poloskjorter og shorts.
George, en av vaktene, forklarer at kun de som har bestilt bord har lov til å være med på festen.
– Det er som en vanlig restaurant frem til klokken 18, sier han.
– Etter det starter festen, hver kveld. Folk bruker enorme beløp – en halv til en hel million kroner på en kveld er ikke uvanlig.
Det er beløp som George, som er fra Athen og jobber på Mykonos om sommeren, og som deler en liten leilighet med fem andre sesongarbeidere, må jobbe i ti sommersesonger for å tjene.
Hans jobb er å avvise alle de som ikke har viftet med sedlene, fra å delta på festen, og å forhindre at de som hygger seg får uønsket oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

34 flasker Veuve Clicquot på kjøl

Å tiltrekke seg oppmerksomhet og flagge formuen din ser ellers ut til å være en av hovedgrunnene til å besøke Nammos. Stranden ligger i Psarou-bukta, en 15 minutters kjøretur sørover fra Mykonos by.

I kveld vokter George bordet til den australske YouTube-influenseren Shani Grimmond, hvis 1,4 millioner følgere ofte ser henne avbildet i badetøy på nettopp denne typen lokasjoner.
På det ene bordet hennes, det hun ikke danser på, ligger 34 flasker Veuve Clicquot-champagne på kjøl. Hver flaske VC, som klientellet kaller boblene, koster 10.000 kroner. Grimmond nekter å snakke med meg.

I 2017 ble tidligere milliardær og Topshop-gründer Philip Green foreviget på Instagram mens han knuste tallerkener og sprutet champagne sammen med eiendomsmogul Robert Tchenguiz, Kardashian-matriarken Kris Jenner og den amerikanske designeren Tommy Hilfiger. Greens festing ved Nammos skjedde like etter at BHS, varehuset han solgte til en tidligere konkursrytter for 10 kroner, gikk dukken sammen med 11.000 arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøkt av Jackie O på 1960-tallet

Andre som har blitt avfotografert i baren (frivillig eller ei), eller inkludert i det 113 sider lange Nammos magasinet, inkluderer Lewis Hamilton, modellene Bella Hadid og Heidi Klum, sangeren Nicole Scherzinger og skuespiller Leonardo DiCaprio.
For litt ekstra privatliv kan kjente ansikter leie en cabana, komplett med et utendørs boblebad og butler, til 50.000 kroner dagen. Cabanas på en like pen, men langt fra like glamorøs strand, 10 minutters kjøretur unna, koster 100 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mykonos har tiltrukket seg turister siden 1920-tallet, da arkeologer og antikkjegere brukte øya som base for å besøke de greske ruinene på naboøya Delos. På 60-tallet fikk flere opp øynene som følge av at den tidligere amerikanske førstedamen Jackie Kennedy Onassis besøkte stedet sammen med sin andre ektemann, shipping-kongen Aristoteles Onassis. Det finnes to barer og et hotell dedikert til Jackie O på Mykonos. Etter henne fulgte Grace Kelly, Brigitte Bardot og Sophia Loren. Øya ble videre et reisemål for homofile på 70-tallet, da den italiensk-amerikanske maleren Pierro Aversa og en lokal fisker, Andreas Koutsoukos, opprettet Pierro's, en LHBT-vennlig bar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter kjendisene kommer de superrike

Det er en kjent sak at dit kjendisene drar, følger ofte de superrike. Psarou-bukta som Nammos ligger i, er blitt spesielt populær fordi det er en naturlig dyphavshavn som er beskyttet mot den beryktede nordavinden. Dermed er det et perfekt sted for milliardærer å fortøye superyachtene sine. Mens jeg besøker bukta ligger 11 slike ankret opp, inkludert the Maltese Falcon, en tremaster og seildrevet superyacht til 300 millioner dollar, bygget til Tom Perkins, risikokapitalist i Silicon Valley. Yachten med 6 kahytter kan chartres for 4,9 millioner kroner i uken. Det inkludert jetski og vannscooter. Leietakere rapporteres å være blant andre Googles medgründer Larry Page og skuespillerne Tom Hanks og Hugh Jackman.
Dem som mangler sjøbein har et alternativ ved at Nammos tilbyr en privat helikoptertur noen hundre meter innover i landet. Og hvis du ikke har ditt eget helikopter, vil chartering av en 35-minutters reise fra Athen koste deg 35.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de så hvor mye penger de rike la igjen i restauranten og i strandbaren, forvandlet eierne av Nammos beachclub området bak baren til Nammos Village, en enklave av 20 luksuriøse butikker. Kate Moss var DJ på åpningsfesten i fjor. I Dior-butikken selges Breton-stripede topper med påskriften J’Adior Mykonos til 12.000 kroner, eksklusivt her på Mykonos.

I tillegg til butikkene til Gucci, Burberry og Louis Vuitton, ligger kunstgalleriet Eden her, hvor man får kjøpt verk av graffitikunstneren Alec Monopoly til to millioner og mer. Monopoly (det er ikke hans virkelige navn, han har på seg bandana til enhver tid for å skjule sin identitet) og galleriet hans kjenner tydelig publikum.

– I Nammos kan omtrent alle som kommer inn hit kjøpe alt, sier galleristen Akaash Mehta.
– Det er det dette stedet ble laget for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler om penger

Det første verket du ser når du går inn i Eden viser bankmannen fra Monopol-spillet ved roret til en yacht, og Onkel Skrue i bakgrunnen. Pris: 2,5 millioner kroner. Andre verk hos Eden inkluderer et gigantisk American Express-kredittkort i sort og sølv preget med «Your name here». Mehta forteller at det ikke er noen skjult mening bak verkene. De handler ganske enkelt om penger, med monopolkarakterer [og temaer] som viser aspektene fra livet til de superrike.

Ifølge de ansatte i baren og andre steder er det ingen fiskere igjen i Nammos; de har alle solgt seg ut til eiendomsutviklere. Men Nammos er ikke det eneste stedet på øya som har blitt forvandlet for å oppfylle kravene til de superrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 kjøpte de tyske kompisene Thomas Heyne og Mario Hertel opp Scorpios, en bar som ligger på en odde tvers over bukten fra Nammos. Baren er nå en destinasjon for superluksusfester. De tilbyr også velværeaktiviteter som inkludert yoga og psykedeliske pustekurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elena, en av tre vertinner på Scorpios som tar imot gjester som ankommer på vei (de andre er stasjonert på brygga for å ønske de som ankommer sjøveien), sier at jeg kommer til gå glipp av de store festene. De er på tirsdager, torsdager og søndager.
– Det kan dannes kø her med 2000-3000 mennesker, sier hun, og legger til at barens policy er «aldri å spille gresk musikk».

Kjente ansikter blir ofte sett på Scorpios, men Elena sier at hun ikke alltid kjenner dem igjen.
– Vi hadde Gigi Hadid her, men jeg visste ikke hvem hun var. Det var 10 minutter til stenging av kjøkkenet, og jeg sa: «Hvis du er klar og vet hva du vil bestille, så er det greit».
– Etterpå sa de andre jentene: «Elena, kom igjen – det er Gigi Hadid. Hun kan spise middag når hun vil».

Pendler med delingstjeneste for jetfly

Scorpios viste seg å være en slik hit blant eliten i Londons kunst- og medieverden at den private medlemsklubben Soho House kjøpte baren, med en avtale som inkluderte San Giorgio-hotellet med 40 rom ved siden av. Salgsprisen ble ikke opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Scorpios topp-DJer, Jean Claude Ades, som spiller på søndagsfestene, pendler til Mykonos fra hjemmet sitt på Ibiza ved hjelp av en ny delingstjeneste med privat jetfly. Den heter Aero og er startet av den kanadiske milliardæren og Uber-medgründeren Garrett Camp. Billetter til Aero-tjenesten, som ble lansert for kort tid siden, koster rundt 8000 kroner en vei på et 16 seters CRJ-200-fly. Aeros Jaimee Zullo sier at selskapet opprettet ruten etter at klubbgjengerne klaget over vanskelighet med å reise mellom de to festøyene, noe som normalt krever bytte av fly og kan ta timesvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av årets seks første måneder har antallet internasjonale besøkende på Mykonos flyplass økt med 20 prosent til 282.000 sammenlignet med samme tid i 2018. Hver dag i høysesongen i august er det mer enn 200 fly, inkludert et betydelig antall private jetfly, som tar av eller lander på flyplassen. Denne gjennomgår for tiden en oppgradering til 250 millioner kroner. Alexander Zinell, sjefen for flyplassoperatøren Fraport Greece, sier overhalingen av flyplassen vil inkludere to nye VIP-lounger når den åpnes i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Villaleie for 10 millioner i måneden

Har man ingen superyacht å overnatte i kan man få sin søvn på et femstjerners hotell eller i en ultraluksuriøs villa. Den ene er tilgjengelig for drøyt 10 millioner kroner i måneden.
Roi Deldimou, sjef for Mykonos-filialen til Londons luksuriøse eiendomsmeglerfima Beauchamp Estates, sier Villa Tamarisk «er en for milliardærer og VIP-er».
– Ord blir fattige, sier hun om villaen som ligger høyt på en klippe med nesten 270-graders utsikt over sjøen og Mykonos by, og den aller beste solnedgangen.
– Utsikten er så god, det er som å ha balkong i Egeerhavet.

Deldimou sier at villaen på nesten 1400 kvadratmeter er det største private huset på Mykonos, kanskje den største på alle de greske øyene.
Størrelse er viktig for rike kunder, ettersom «milliardærer er vant til å bo i store hus, og det kan være veldig vanskelig for dem å tilpasse seg i små villaer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Villa Tamarisk leveres komplett med en stab som er der for kunden døgnet rundt.
– Det er en butler, en kokk og en sous-chef, to servitører og et vaskerom.
Villaen har åtte soverom, ni bad og et utendørs område med plass til 120 mennesker. Til den nette sum av 3,3 millioner kroner i uken er villaen mer enn en million dyrere enn den nest dyreste leieboligen på øya.
– Mange [av kundene] kommer fra London, sier Deldimou.
– De er kanskje britiske i passene sine, men de er ikke britiske. Det er enkelt for dem å komme til Mykonos fra London; det er bare tre og en halv time i deres private jetfly.

Prisene presses opp for lokale

Solnedgang på Mykonos. Foto: Colourbox.com
Solnedgang på Mykonos. Foto: Colourbox.com

Tilstrømningen av velstående ferierende har presset prisene opp for alle hjem på øya, og noen lokale klager over at det vanskelig å finne et rimelig sted å bo.
Nick, som jobber for et bilutleiefirma, forteller at leien hans på et lite hus i innlandet har steget fra 4000 til 6000 kroner i måneden, noe han mener er to eller tre ganger det greske gjennomsnittet.
– Det har alltid kommet turister hit, men de er mange flere nå, de er mye rikere og bruker mye penger. De lokale vil gjerne ha noen av disse pengene så de legger ut hjemme sine på Airbnb, noe som betyr enda færre hus til leie, og dyrere priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den annen side er lønna mye høyere på Mykonos enn andre steder i Hellas.
– Turistene har gjort at prisene stiger, men de har også skapt mange arbeidsplasser som lønner godt.
Mange av de ansatte som jobber i barene, restaurantene og hotellene har flyttet hit for sesongen. Noen er fra fastlands-Hellas, der arbeidsledigheten for ungdommer er på 40 prosent, men det går gjetord om pengene som kan tjenes på Mykonos enda lengre av sted.
Yazar Abbsa (18) har kommet fra Pakistan for å selge klær på stranden om dagen og vaske biler og lære engelsk og gresk på kveldene.
– Det er mye mer å tjene her enn i Pakistan eller i Athen, sier han mens han venter på en heis ned til stranden Super Paradise fra Ano Mera, innlandsbyen hvor sesongarbeidere bor, ofte under forhold som ligner sovesaler.
– Ja, det er hardt arbeid her, men det er bedre enn noe annet sted jeg har testet, sier den unge mannen.

Oversatt av Guro Thorbru /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Følg ABC Nyheter Reise på Facebook