Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Hildurs urterarium:Urter og rariteter i tre generasjoner i Brønnøysund

Video: Hildurs urterarium drives av tredje generasjon urtefolk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å komme til Hildurs urterarium skal være som å komme hjem. En motvekt til alt det overfladiske i dagens samfunn, sier Aina Solbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRØNNØYSUND (ABC Nyheter): – Det navnet deres. Urterarium? Hva betyr det?

– Da Hildur og Torbjørn åpnet stedet i 1988, trengte de et navn. De spurte seg selv: hva skal dette stedet være? Svaret var urter og rariteter. Derav navnet, forteller Aina Merete Solbakken til ABC Nyheter.

– Så de fant på et nytt ord?

– Det stemmer. Du finner ikke urterarium i ordboken.

Solbakken er gift med barnebarnet til Hildur og Torbjørn Tilrem, som åpnet en urtehage for publikum på gården sin utenfor Brønnøysund tilbake i 1988.

I frodig jord i le av et fjell seks kilometer utenfor Brønnøysund kan besøkende vandre rundt og titte på bibel-urter, mat-urter, nytte-urter, duft-urter og krydder-urter. For å nevne noe.

– Hildur og Torbjørn drev en av Helgelands største melkegårder. Da sønnen Atle overtok gården, fortalte Hildur mannen sin om en drøm hun hadde om å drive en urtehage. Torbjørn visste ikke hva han hadde i vente. Han trodde de endelig skulle få tid til å reise og lese bøker. Slik ble det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Urtene som dufter godt har blitt satt i opphøyde potter så de besøkende kan lukte. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Urtene som dufter godt har blitt satt i opphøyde potter så de besøkende kan lukte. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Viking-Torbjørn svømte på kjærestebesøk

Det første året var det rundt 200 urter i hagen. 31 år senere vokser det over 3000 forskjellige urter her. I tillegg er det en stor restaurant, samt et tilbygg som fungerer som kurs- og konferansesenter om vinteren og kafé og butikk om sommeren.

Torbjørn pleide å svømme på kjærestebesøk til Hildur. Siden bygget de opp en av Helgelands største melkegårder, og deretter startet de Hildurs urterarium sammen. Foto: Privat
Torbjørn pleide å svømme på kjærestebesøk til Hildur. Siden bygget de opp en av Helgelands største melkegårder, og deretter startet de Hildurs urterarium sammen. Foto: Privat

– Hildur og Torbjørn begynte å invitere besøkende inn i gårdshuset der de selv bodde på mat og te laget av urter fra hagen, og på hjemmelaget vin. De var de første i Norge som fikk lov til å selge vin de hadde laget selv. Det var jo en vei å gå opp. Du vet hvordan alkoholpolitikken er i dette landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbakken mener gjennomføringen av vin-prosjektet sier mye om hvordan Hildur og Torbjørn er som mennesker.

– Når de satte seg mål, jobbet de hardt for å nå dem. De var veldig arbeidsomme begge to.

Etter hvert bestemte ekteparet seg for å gjøre hjemmet sitt om til en restaurant. Kun soverommene forble private. I 1990 utvidet de gårdshuset for å få plass til flere gjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bygget i en grov stil. Rundt her er det veldig mye kulturhistorie. Spesielt er det gjort mange funn fra vikingtiden. Torbjørn er historieinteressert og særlig interessert i dette med vikingene. Han ser ut som en viking selv og har oppført seg som en viking fra tidlig morgen. Han svømte på kjærestebesøk til Hildur uti øyene her. Der andre tok båt, svømte han over.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

Et hjem som ikke er et hjem

Torbjørn og Hildurs sønn Atle tok over driften av Hildurs urterarium i 1999 sammen med kona Laila. Hildur sluttet ikke å ha en hånd med i stellet av den kjære urtehagen sin før hun var passert 90 år.

Deler av restauranten på Hildurs er fremdeles innredet slik den var da Hildur og Torbjørn Tilrem bodde i gårdshuset. Den kalles finstua. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Deler av restauranten på Hildurs er fremdeles innredet slik den var da Hildur og Torbjørn Tilrem bodde i gårdshuset. Den kalles finstua. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Nå er det Laila som har hovedansvaret for urtehagen. Aina og ektemannen Ronny Solbakken, barnebarn av Hildur og Torbjørn, tok over Hildurs urterarium i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har vi rundet tre generasjoner. Hildur og Torbjørn synes det er veldig stas at stedet er i drift fremdeles. De kommer stadig innom, selv om de nå er 92 og 95 år gamle og bor på omsorgshjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aina og Ronny bor ikke på gården, og restauranten er ikke lenger i praksis et hjem.

– Men samtlige generasjoner med drivere har klart å få gjestene til å føle seg hjemme. Å komme til Hildurs urterarium skal være som å komme hjem. En motvekt til alt det overfladiske i dagens samfunn. Alt skal være så raskt og stilig overalt. Sånn er det ikke her.

Trøndelag: Velkommen til Norges minste by, Kolvereid

(Saken fortsetter under)

Svigerdatterdatter Aina Solbakken i tredje generasjon urtefolk viser ABC Nyheters journalist rundt i urtehagen Hildur begynte å dyrke i 1988. Foto: Elisabeth Bergslaug
Svigerdatterdatter Aina Solbakken i tredje generasjon urtefolk viser ABC Nyheters journalist rundt i urtehagen Hildur begynte å dyrke i 1988. Foto: Elisabeth Bergslaug

Fisk fra fiskeren, kjøtt fra jegeren

Det er tydelig at stilen på Hildurs faller i smak. I rekordåret 2016 hadde de over 12.000 gjester i restauranten, som har fått navnet Sagastua. Alle bordbestillinger må gjøres på forhånd, så menyen og maten kan forberedes. Stedet har ikke noen fast meny, og det går ikke an å komme på drop in.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ronny Solbakken har full kontroll på kjøkkenet. Foto: Privat
Ronny Solbakken har full kontroll på kjøkkenet. Foto: Privat

Ronny styrer på kjøkkenet og med maten, mens Aina styrer det meste annet.

– Hildur startet urtehagen delvis fordi hun var opptatt av å vite hvor maten kommer fra og hvordan den er produsert. Hun var egentlig opptatt av kortreist mat før det ble et populært begrep. Den tradisjonen har vi videreført.

Urter brukes fremdeles i mye av maten. I tillegg hentes fisken fersk på fiskemottaket i Brønnøysund hver dag.

Ronny Solbakken er med i et lokalt jaktlag for det er mye rådyr i området. Mange av dyrene som blir felt av jaktlaget, fraktes rett inn på kjøkkenet hvor de blir partert og siden tilberedt.

Hva som står på menyen hos Hildurs er som regel avhengig av fiskernes fangst, jegernes vilt, bøndenes dyr og urtenes blomstring. Noen dager får gjestene tre retter, andre dager får de fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Opplev herlige Brønnøysund

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Rabarbra er i sesong, og vokser godt i urtehagen. På kjøkkenet lager lærling Jay Porntep Jørgensen både rabarbramarmelade-, saft og muffins. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Rabarbra er i sesong, og vokser godt i urtehagen. På kjøkkenet lager lærling Jay Porntep Jørgensen både rabarbramarmelade-, saft og muffins. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Selger krydder for 100.000

Utenfor sesong er innbyggerne i Brønnøysund flinke til å besøke restauranten på Hildurs urterarium, ifølge Aina Solbakken. Kurs- og konferansetilbudet brukes hyppig av bedrifter i Nordland og Trøndelag.

På gården står også en gammel viking-gamme som brukes blant annet under kurs og konferanser. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
På gården står også en gammel viking-gamme som brukes blant annet under kurs og konferanser. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Men det er ikke så mange utlendinger som finner veien hit. Noen om sommeren, når butikken og kafeen er åpen. Da kommer det også en del østlendinger.

Butikken er åpen fra 20. juni til 15. august, og selger produkter laget fra urtehagen. Oljer, marmelader, te- og krydderblandinger.

– Krydderblandingen er enormt populær. Den omsatte for 100.000 kroner i fjor, forteller Solbakken.

Kaker og godis er også å få kjøpt. Undertegnede fikk smake på både rabarbramarmelade, lakris-marrengs, urte-te og rabarbramuffins. Alt smakte ypperlig.

Samleside: Les alle artiklene fra prosjektet «To på strømmen»