Svensk skjærgård – aktiv ferie og total frihet

Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.
Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utforsk et fritt liv på sykkel og loffing mellom ti øyer nord for Göteborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VESTKYSTEN SVERIGE (KingGoya): På svensk heter det båtluffa i svensk skjærgård – en beskrivelse om å være på loffen mellom øyene i den bohuslenske skjærgården. Som båtloffer bestemmer du selv hvor lenger du blir på hver øy og hva du vil oppleve. Altså, en ferie på granittklipper, i båthavner, folketomme viker og småsteder i full frihet.

En samling av ti øyer nord for Göteborg virker perfekt for båtloffing. I kommunen Öckerö, der hav og øyer møtes, er det stort sett fredelig, kanskje i overkant fredelig for unge som søker liv og røre. Den sterkeste lyden jeg plukket opp under en sykkeltur hjem fra et kveldsmåltid, var gaulingen fra noen svarte fugler i det jeg passerte en av totalt fire kirker på Hönö.

På denne øya virker det som både turister og lokalbefolkning går tidlig til ro, selv på en varm sommerkveld. Jeg antar at mange aktiviteter, sykling og sjøluft gjør alle litt drømmende om kvelden. Til gjengjeld var vi tidlig oppe neste morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hør en magisk lyd og det nye navnet Iskiah

Perfekt TV-krim

Det var slett ikke en altfor opphetet sommer som førte til at flere av oss kom på forslaget at slike vennlige og rolige omgivelser er mikset av vår skaper som kulisser for nok et klassisk kriminaldrama, på linje med blodige TV-serier som «Broen», «Saltön» og den fra Kiruna i nord.

Denne skjærgården med kun 10.000 innbyggere, flere havner og mange småbåter ved porten mot havet mellom Sverige og Danmark bør være perfekt for et mord og et realistisk TV-drama blant fastboende som både er nysgjerrige og snakkesalige, og som åpenbart har kvalitet av nøkternt mysterium. Dessuten, og kanskje nettopp derfor, nærmeste politi befinner seg en times båtreise unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: La oss Fika – Sverige besatt av sin kaffe-kultur

(Saken fortsetter under)

Når Kajsa hopper i havet ute på Öckrö - da er det sommer.

Øyhopping

Du behøver ikke reise langt unna Göteborg for å finne denne skjærgården. En passasjerferge vil i løpet av en time frakte deg noen sjømil i retning nord-vest, til øya Hönö. Her på vestkysten møtes du av ren og frisk luft, noen gode restauranter og ni andre øyer som er perfekte for piknik på et stort utvalg av granittklipper og perfekt for øy-hopping eller øy-loffing. Perfekte for en båttur, se glitrende bølger, dampe egne blåskjell og oppleve full frihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykling er avgjort veien fremover, hoppe på en ferge og besøke øyer med egen karakter og sjarm – men samtidig ikke miste synet av den evigvarende sjøen.

Les også: Smak av fersk sushi og litt Tokyo i Drøbak

Evert Taube

Nærmest hver utflukt er som en familieopplevelse, slik som kajakkpadling, fange krabber direkte fra berget eller bli med på guidet båttur med Hönö Båtturer. «Så skimrande var aldrig havet» sang Evert Taube fra 1948 og til sin død i 1976. Siden har utallige artister tolket denne og andre Taube-viser av Nordens mest kjente visesanger, som de 14 første årene av sitt liv bodde på Vinga ytterst mot havet der faren var fyr mester.

Med denne bakgrunnen skjønner man påstanden at det var Taube som oppfant den svenske sommeren. Både fyrtårnet og mange av husene på utposten er bevart, og ivrige venner av øya og Taube har åpnet et lite museum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På fluefiske med proffe Lotte – og gode råd

Et liv i frihet

Båtturer til øyer og svensk skjærgård kan kombineres med makrellfiske, selsafari, båtloffing, bading i rent sjøvann, kombinert med sykling, piknik, sport og opplevelse av frihet og besøke trivelige restauranter. Fra juni til august leves lange solfylte dager, men også september og oktober er herlige tider i Vest-Sverige. Eller som de lokale påstår: Her er livet like storslaget i høstlig storm som mild og smilende om sommeren.

På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.
På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.

Det som gjør Vest-Sverige spesiell, er kystlinjen som strekker seg 150 km fra Göteborg til grensen mot Norge, en kyst med tusenvis av øyer. På de ti øyene av granittklipper like nord for Göteborg finnes ikke minst en hyggelig og vennlig lokalbefolkning. Noen har bodd her hele livet, andre har returnert til sin øy etter noen år andre stedet. Øyfolket er mer åpne og pratsom enn i andre regioner, og blir du invitert hjem til middag, husk å ta med en flaske vin eller noen blomster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Källö-Knippla møtte jeg tre eldre herrer som hadde tatt pause utenfor øyas eneste butikk. Alle like avslappet til daglige problemer, men samtidig tent på ideen om å gjøre øyene kjent som perfekt sted for et nytt svensk kriminaldrama – inkludert et mord. Men for all del, her snakker vi ikke om lovløse tilstander. Mannfolkene husker godt den siste store og dramatiske begivenhet som fant sted for 13 år siden – en ekte historie om et bankran. Ranerne kom seg unna i en rask båt og er fortsatt på frifot!

Her finner du ruter for sykkeltur

Ut på tur

Landing: Man kommer seg til Öckerö, Gøteborgs skjærgård, med bil, ferge og buss. Men enkelt å reise med passasjerferge fra byen til Hönö og ha dette stedet som utgangspunkt til andre øyer. Landvetter flyplass ligger 23 km øst for byen og har forbindelse til hovedbuss-terminalen. Alle rutetider til øyer finnes på Vasttrafik.se Gøteborg har ferger til Tyskland og Danmark.

Bo bra: På reiser med familien, er Havskatten Hotel & Hostel på Hönö og Nimbus Öckerö på øya Öckerö gode alternativer. Dobbeltrom på Havskatten koster i overkant av 1000 kroner med frokost. Her kan du lage ditt eget måltid på et moderne kjøkken like ved kaikanten og havna.

Spis godt: Mye av mater er lokale spesialiteter og relatert til havet, som reker, sjøkreps, krabbe, østers og hummer om høsten. Tullhuset er åpent hele året og byr på fersk fisk og skalldyr. Prøv sjarmerende Lilling Cottage som serverer svenske og sydeuropeiske retter. Begge ligger ved havnen i Hönö og har øl fra lokale bryggerier. Søta bror er glad i noe søtt, og spesielt i den lille pausen av dagen som de kaller fika. En god fika, ofte en kaffe og en kake eller bakervare, inntas gjerne på kafé. Klart det er mulig å fika på øyene.

Natteliv: Fiskemuseet er populært for alle. Her du kan se gamle båter og lære hvordan folk fisket. Om du vil prøve fiske-lykken, er det flere turer på tilbud fra Hönö Klåva. På sommeren går Kastor Båtturer daglig på selsafari og tømme krabbeteiner. Forøvrig er det lite fisk i havet rundt øyene.

Mini-Guide: Når du går i land fra fergen på Hönö, møter du små butikker og et utvalg av kafeer og restauranter. Lei sykkel hos Paoloscykel.com som også har barnesykler og sykkelhengere. Du kan ta en båttur fra Hönö Klåva til Vinga, bli kjent med livet til Evert Taube og besøke toppen av Vinga fyr. For å nyte utsikten i alle retninger må du først ta 125 steg til toppen.

Les også: Strømstad er blitt Lille-Norge

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no