Meny

Svensk skjærgård – aktiv ferie og total frihet

Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.
Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.

Utforsk et fritt liv på sykkel og loffing mellom ti øyer nord for Göteborg.

VESTKYSTEN SVERIGE (KingGoya): På svensk heter det båtluffa i svensk skjærgård – en beskrivelse om å være på loffen mellom øyene i den bohuslenske skjærgården. Som båtloffer bestemmer du selv hvor lenger du blir på hver øy og hva du vil oppleve. Altså, en ferie på granittklipper, i båthavner, folketomme viker og småsteder i full frihet.

En samling av ti øyer nord for Göteborg virker perfekt for båtloffing. I kommunen Öckerö, der hav og øyer møtes, er det stort sett fredelig, kanskje i overkant fredelig for unge som søker liv og røre. Den sterkeste lyden jeg plukket opp under en sykkeltur hjem fra et kveldsmåltid, var gaulingen fra noen svarte fugler i det jeg passerte en av totalt fire kirker på Hönö.

På denne øya virker det som både turister og lokalbefolkning går tidlig til ro, selv på en varm sommerkveld. Jeg antar at mange aktiviteter, sykling og sjøluft gjør alle litt drømmende om kvelden. Til gjengjeld var vi tidlig oppe neste morgen.

Les også: Hør en magisk lyd og det nye navnet Iskiah

Perfekt TV-krim

Det var slett ikke en altfor opphetet sommer som førte til at flere av oss kom på forslaget at slike vennlige og rolige omgivelser er mikset av vår skaper som kulisser for nok et klassisk kriminaldrama, på linje med blodige TV-serier som «Broen», «Saltön» og den fra Kiruna i nord.

Denne skjærgården med kun 10.000 innbyggere, flere havner og mange småbåter ved porten mot havet mellom Sverige og Danmark bør være perfekt for et mord og et realistisk TV-drama blant fastboende som både er nysgjerrige og snakkesalige, og som åpenbart har kvalitet av nøkternt mysterium. Dessuten, og kanskje nettopp derfor, nærmeste politi befinner seg en times båtreise unna.

Les også: La oss Fika – Sverige besatt av sin kaffe-kultur

(Saken fortsetter under)

Når Kajsa hopper i havet ute på Öckrö - da er det sommer.

Øyhopping

Du behøver ikke reise langt unna Göteborg for å finne denne skjærgården. En passasjerferge vil i løpet av en time frakte deg noen sjømil i retning nord-vest, til øya Hönö. Her på vestkysten møtes du av ren og frisk luft, noen gode restauranter og ni andre øyer som er perfekte for piknik på et stort utvalg av granittklipper og perfekt for øy-hopping eller øy-loffing. Perfekte for en båttur, se glitrende bølger, dampe egne blåskjell og oppleve full frihet.

Sykling er avgjort veien fremover, hoppe på en ferge og besøke øyer med egen karakter og sjarm – men samtidig ikke miste synet av den evigvarende sjøen.

Les også: Smak av fersk sushi og litt Tokyo i Drøbak

Evert Taube

Nærmest hver utflukt er som en familieopplevelse, slik som kajakkpadling, fange krabber direkte fra berget eller bli med på guidet båttur med Hönö Båtturer. «Så skimrande var aldrig havet» sang Evert Taube fra 1948 og til sin død i 1976. Siden har utallige artister tolket denne og andre Taube-viser av Nordens mest kjente visesanger, som de 14 første årene av sitt liv bodde på Vinga ytterst mot havet der faren var fyr mester.

Med denne bakgrunnen skjønner man påstanden at det var Taube som oppfant den svenske sommeren. Både fyrtårnet og mange av husene på utposten er bevart, og ivrige venner av øya og Taube har åpnet et lite museum.

Les også: På fluefiske med proffe Lotte – og gode råd

Et liv i frihet

Båtturer til øyer og svensk skjærgård kan kombineres med makrellfiske, selsafari, båtloffing, bading i rent sjøvann, kombinert med sykling, piknik, sport og opplevelse av frihet og besøke trivelige restauranter. Fra juni til august leves lange solfylte dager, men også september og oktober er herlige tider i Vest-Sverige. Eller som de lokale påstår: Her er livet like storslaget i høstlig storm som mild og smilende om sommeren.

På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.
På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.

Det som gjør Vest-Sverige spesiell, er kystlinjen som strekker seg 150 km fra Göteborg til grensen mot Norge, en kyst med tusenvis av øyer. På de ti øyene av granittklipper like nord for Göteborg finnes ikke minst en hyggelig og vennlig lokalbefolkning. Noen har bodd her hele livet, andre har returnert til sin øy etter noen år andre stedet. Øyfolket er mer åpne og pratsom enn i andre regioner, og blir du invitert hjem til middag, husk å ta med en flaske vin eller noen blomster.

På Källö-Knippla møtte jeg tre eldre herrer som hadde tatt pause utenfor øyas eneste butikk. Alle like avslappet til daglige problemer, men samtidig tent på ideen om å gjøre øyene kjent som perfekt sted for et nytt svensk kriminaldrama – inkludert et mord. Men for all del, her snakker vi ikke om lovløse tilstander. Mannfolkene husker godt den siste store og dramatiske begivenhet som fant sted for 13 år siden – en ekte historie om et bankran. Ranerne kom seg unna i en rask båt og er fortsatt på frifot!

Her finner du ruter for sykkeltur

Ut på tur

Landing: Man kommer seg til Öckerö, Gøteborgs skjærgård, med bil, ferge og buss. Men enkelt å reise med passasjerferge fra byen til Hönö og ha dette stedet som utgangspunkt til andre øyer. Landvetter flyplass ligger 23 km øst for byen og har forbindelse til hovedbuss-terminalen. Alle rutetider til øyer finnes på Vasttrafik.se Gøteborg har ferger til Tyskland og Danmark.

Bo bra: På reiser med familien, er Havskatten Hotel & Hostel på Hönö og Nimbus Öckerö på øya Öckerö gode alternativer. Dobbeltrom på Havskatten koster i overkant av 1000 kroner med frokost. Her kan du lage ditt eget måltid på et moderne kjøkken like ved kaikanten og havna.

Spis godt: Mye av mater er lokale spesialiteter og relatert til havet, som reker, sjøkreps, krabbe, østers og hummer om høsten. Tullhuset er åpent hele året og byr på fersk fisk og skalldyr. Prøv sjarmerende Lilling Cottage som serverer svenske og sydeuropeiske retter. Begge ligger ved havnen i Hönö og har øl fra lokale bryggerier. Søta bror er glad i noe søtt, og spesielt i den lille pausen av dagen som de kaller fika. En god fika, ofte en kaffe og en kake eller bakervare, inntas gjerne på kafé. Klart det er mulig å fika på øyene.

Natteliv: Fiskemuseet er populært for alle. Her du kan se gamle båter og lære hvordan folk fisket. Om du vil prøve fiske-lykken, er det flere turer på tilbud fra Hönö Klåva. På sommeren går Kastor Båtturer daglig på selsafari og tømme krabbeteiner. Forøvrig er det lite fisk i havet rundt øyene.

Mini-Guide: Når du går i land fra fergen på Hönö, møter du små butikker og et utvalg av kafeer og restauranter. Lei sykkel hos Paoloscykel.com som også har barnesykler og sykkelhengere. Du kan ta en båttur fra Hönö Klåva til Vinga, bli kjent med livet til Evert Taube og besøke toppen av Vinga fyr. For å nyte utsikten i alle retninger må du først ta 125 steg til toppen.

Les også: Strømstad er blitt Lille-Norge

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA
Siste nytt
16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA
Populært