Svensk skjærgård – aktiv ferie og total frihet

Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.
Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.

Utforsk et fritt liv på sykkel og loffing mellom ti øyer nord for Göteborg.

VESTKYSTEN SVERIGE (KingGoya): På svensk heter det båtluffa i svensk skjærgård – en beskrivelse om å være på loffen mellom øyene i den bohuslenske skjærgården. Som båtloffer bestemmer du selv hvor lenger du blir på hver øy og hva du vil oppleve. Altså, en ferie på granittklipper, i båthavner, folketomme viker og småsteder i full frihet.

En samling av ti øyer nord for Göteborg virker perfekt for båtloffing. I kommunen Öckerö, der hav og øyer møtes, er det stort sett fredelig, kanskje i overkant fredelig for unge som søker liv og røre. Den sterkeste lyden jeg plukket opp under en sykkeltur hjem fra et kveldsmåltid, var gaulingen fra noen svarte fugler i det jeg passerte en av totalt fire kirker på Hönö.

På denne øya virker det som både turister og lokalbefolkning går tidlig til ro, selv på en varm sommerkveld. Jeg antar at mange aktiviteter, sykling og sjøluft gjør alle litt drømmende om kvelden. Til gjengjeld var vi tidlig oppe neste morgen.

Les også: Hør en magisk lyd og det nye navnet Iskiah

Perfekt TV-krim

Det var slett ikke en altfor opphetet sommer som førte til at flere av oss kom på forslaget at slike vennlige og rolige omgivelser er mikset av vår skaper som kulisser for nok et klassisk kriminaldrama, på linje med blodige TV-serier som «Broen», «Saltön» og den fra Kiruna i nord.

Denne skjærgården med kun 10.000 innbyggere, flere havner og mange småbåter ved porten mot havet mellom Sverige og Danmark bør være perfekt for et mord og et realistisk TV-drama blant fastboende som både er nysgjerrige og snakkesalige, og som åpenbart har kvalitet av nøkternt mysterium. Dessuten, og kanskje nettopp derfor, nærmeste politi befinner seg en times båtreise unna.

Les også: La oss Fika – Sverige besatt av sin kaffe-kultur

(Saken fortsetter under)

Når Kajsa hopper i havet ute på Öckrö - da er det sommer.

Øyhopping

Du behøver ikke reise langt unna Göteborg for å finne denne skjærgården. En passasjerferge vil i løpet av en time frakte deg noen sjømil i retning nord-vest, til øya Hönö. Her på vestkysten møtes du av ren og frisk luft, noen gode restauranter og ni andre øyer som er perfekte for piknik på et stort utvalg av granittklipper og perfekt for øy-hopping eller øy-loffing. Perfekte for en båttur, se glitrende bølger, dampe egne blåskjell og oppleve full frihet.

Sykling er avgjort veien fremover, hoppe på en ferge og besøke øyer med egen karakter og sjarm – men samtidig ikke miste synet av den evigvarende sjøen.

Les også: Smak av fersk sushi og litt Tokyo i Drøbak

Evert Taube

Nærmest hver utflukt er som en familieopplevelse, slik som kajakkpadling, fange krabber direkte fra berget eller bli med på guidet båttur med Hönö Båtturer. «Så skimrande var aldrig havet» sang Evert Taube fra 1948 og til sin død i 1976. Siden har utallige artister tolket denne og andre Taube-viser av Nordens mest kjente visesanger, som de 14 første årene av sitt liv bodde på Vinga ytterst mot havet der faren var fyr mester.

Med denne bakgrunnen skjønner man påstanden at det var Taube som oppfant den svenske sommeren. Både fyrtårnet og mange av husene på utposten er bevart, og ivrige venner av øya og Taube har åpnet et lite museum.

Les også: På fluefiske med proffe Lotte – og gode råd

Et liv i frihet

Båtturer til øyer og svensk skjærgård kan kombineres med makrellfiske, selsafari, båtloffing, bading i rent sjøvann, kombinert med sykling, piknik, sport og opplevelse av frihet og besøke trivelige restauranter. Fra juni til august leves lange solfylte dager, men også september og oktober er herlige tider i Vest-Sverige. Eller som de lokale påstår: Her er livet like storslaget i høstlig storm som mild og smilende om sommeren.

På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.
På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.

Det som gjør Vest-Sverige spesiell, er kystlinjen som strekker seg 150 km fra Göteborg til grensen mot Norge, en kyst med tusenvis av øyer. På de ti øyene av granittklipper like nord for Göteborg finnes ikke minst en hyggelig og vennlig lokalbefolkning. Noen har bodd her hele livet, andre har returnert til sin øy etter noen år andre stedet. Øyfolket er mer åpne og pratsom enn i andre regioner, og blir du invitert hjem til middag, husk å ta med en flaske vin eller noen blomster.

På Källö-Knippla møtte jeg tre eldre herrer som hadde tatt pause utenfor øyas eneste butikk. Alle like avslappet til daglige problemer, men samtidig tent på ideen om å gjøre øyene kjent som perfekt sted for et nytt svensk kriminaldrama – inkludert et mord. Men for all del, her snakker vi ikke om lovløse tilstander. Mannfolkene husker godt den siste store og dramatiske begivenhet som fant sted for 13 år siden – en ekte historie om et bankran. Ranerne kom seg unna i en rask båt og er fortsatt på frifot!

Her finner du ruter for sykkeltur

Ut på tur

Landing: Man kommer seg til Öckerö, Gøteborgs skjærgård, med bil, ferge og buss. Men enkelt å reise med passasjerferge fra byen til Hönö og ha dette stedet som utgangspunkt til andre øyer. Landvetter flyplass ligger 23 km øst for byen og har forbindelse til hovedbuss-terminalen. Alle rutetider til øyer finnes på Vasttrafik.se Gøteborg har ferger til Tyskland og Danmark.

Bo bra: På reiser med familien, er Havskatten Hotel & Hostel på Hönö og Nimbus Öckerö på øya Öckerö gode alternativer. Dobbeltrom på Havskatten koster i overkant av 1000 kroner med frokost. Her kan du lage ditt eget måltid på et moderne kjøkken like ved kaikanten og havna.

Spis godt: Mye av mater er lokale spesialiteter og relatert til havet, som reker, sjøkreps, krabbe, østers og hummer om høsten. Tullhuset er åpent hele året og byr på fersk fisk og skalldyr. Prøv sjarmerende Lilling Cottage som serverer svenske og sydeuropeiske retter. Begge ligger ved havnen i Hönö og har øl fra lokale bryggerier. Søta bror er glad i noe søtt, og spesielt i den lille pausen av dagen som de kaller fika. En god fika, ofte en kaffe og en kake eller bakervare, inntas gjerne på kafé. Klart det er mulig å fika på øyene.

Natteliv: Fiskemuseet er populært for alle. Her du kan se gamle båter og lære hvordan folk fisket. Om du vil prøve fiske-lykken, er det flere turer på tilbud fra Hönö Klåva. På sommeren går Kastor Båtturer daglig på selsafari og tømme krabbeteiner. Forøvrig er det lite fisk i havet rundt øyene.

Mini-Guide: Når du går i land fra fergen på Hönö, møter du små butikker og et utvalg av kafeer og restauranter. Lei sykkel hos Paoloscykel.com som også har barnesykler og sykkelhengere. Du kan ta en båttur fra Hönö Klåva til Vinga, bli kjent med livet til Evert Taube og besøke toppen av Vinga fyr. For å nyte utsikten i alle retninger må du først ta 125 steg til toppen.

Les også: Strømstad er blitt Lille-Norge

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:30 Elever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28 Frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22 Svensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47 Én av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45 Kim Jong-un rir igjen08:43 Manchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16 – Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53 Rivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50 Venter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43 Økning i selvmord blant menn07:27 – Gir begrenset økning i one night stands07:26 Vegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26 286 narkotikadødsfall i 201807:17 Lungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15 Herrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM: Giftering i skolissa og avtale om å følge drømmene07:11 Halvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08 Kongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44 Aske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41 Brann i russisk tråler til kai i Båtsfjord06:30 Bø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10 Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01 Mor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00 UNICEF: Historisk høyt antall barn er tvunget på flukt05:51 Av-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51 Dette skjer i dag05:30 Årets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30 Flere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29 Dette skjedde i natt05:20 Flere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04 Fregatt-TV ble seersuksess05:03 Ti arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40 Polfarere forsøker å nå Ousland og Horn04:30 15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55 Italia gir grønt lys for to skip med migranter03:51 Zuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier i Florida03:33 Fagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57 NRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45 Jill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding02:13 Elon Musk forsvarer «pedo»-uttalelse01:38 Ansatte i Operaen blir syke av scenerøyk01:27 Ytterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep01:24 Saudi-Arabias konge inviterer Qatars emir til toppmøte01:01 Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere00:59 Nordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne00:42 Elleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt00:14 Sian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning23:45 Juklerød scoret i cupdrama23:38 Lie raskest på utfortrening i Canada23:30 Google-direktør blir ny toppsjef for morselskapet Alphabet23:29 Jesus frelste City med måldobbel23:25 Oslo Ap vil gi ureturnerbare flyktninger midlertidig arbeidstillatelse23:08 Jesus frelste City med måldobbel22:59 Trivelig møte mellom Solberg og dronning Elizabeth21:51 Torp-selskap fortviler – må legge ned tross flere kontroller21:46 Mann erklært død etter utforkjøring på Karmøy21:40 – Det er alt for mye jåleprat i norsk politikk21:24 Nobelstiftelsen inviterer til fest – men én mann er uønsket20:51 Sjeldent rakettangrep mot «norsk» leir i Irak20:11 Demokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt19:54 Kamala Harris trekker seg fra nominasjonskamp19:40 Strøymer du musikk? CD-plater kan vera meir miljøvenleg19:16 Det sudanske miljøet i Tromsø preget av dødsfallene18:18 Kirkens bruk av homo-maleri vekker oppsikt18:12 Skandaleofre får tilbakebetalt med renter17:04 Mann i 30-årene siktet for drap i Lakselv16:14 Savnede Emilia (20) funnet død - etterforskes som drap15:45 Stor snøskredfare i nord og vest15:44 UNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn14:52 Pochettino vil tilbake til Europa14:45 Mourinho: – Jeg var lykkelig på Old Trafford14:44 Iran innrømmer drap i demonstrasjoner14:37 Mann pågrepet for å ha ringt kundeservice 24.000 ganger14:08 Hydro har betalt 760 millioner etter utslipp ved Alunorte-fabrikken14:06 Oftedal kriget Norge til VM-seier over Serbia13:19 Børge Ousland: – Kan koke suppe på sokkene mens vi venter13:18 Bombealarm etter mistenkelig funn i fransk by13:14 Trump med frontalangrep under Nato-møtet13:12 Norge setter seks ekstra fly i NATO-beredskap12:43 Fortsatt startnekt for Østberg12:37 Krigshelten Ragnar Ulstein er død12:01 Thunberg: – Ikke undervurder kraften i sinte barn11:48 Kina varsler storsatsing på elbiler11:43 Finlands statsminister Antti Rinne går av11:30 Avis skriver at Solskjær ga spillerne beskjed om at han risikerer sparken: – Oppdiktet11:00 Mot ny varmerekord for tiåret som tar slutt ved nyttår10:49 Stortingsflertall for å utrede forbud mot homoterapi10:47 Guardiola: – Ingen nye City-spillere i januar10:47 Erna var informert måneder for Nav-skandalen ble kjent. Hva gjorde hun?10:29 Putin gjør russiske apper obligatorisk på nye datamaskiner og smarttelefoner10:28 Rapinoe med skarp kritikk av mannlige stjerner: – Hvor vanskelig kan det være?10:20 SSB: Muslimske trossamfunn vokser10:20 Staten har solgt aksjer i eiendomsselskapet Entra09:53 Nordlie klar for LSK: – Det er gambling for meg09:39 PISA: Norske 15-åringer presterer svakere i lesing og naturfag09:38 De sakkyndige mener draps- og terrorsiktede Philip Manshaus var tilregnelig09:26 Såpeglatte veier skapte ulykkesmorgen på Østlandet09:17 Tromsø: Faren til barna som ble funnet i sjøen, er avhørt09:15 Frankrike vil ha EU-svar på USAs sanksjoner08:06 Midelfart om Epstein: – Var i forretningsmessig bekjentskapskrets07:55 Vitne: Kvinnen ble slept ned på togsporet
Siste nytt
09:30NorgeElever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28NorgeFrykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22SportSvensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47PolitikkÉn av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45VerdenKim Jong-un rir igjen08:43SportManchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16Verden– Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53KulturRivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50NorgeVenter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43NorgeØkning i selvmord blant menn07:27Helse og livsstil– Gir begrenset økning i one night stands07:26MotorVegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26Norge286 narkotikadødsfall i 201807:17NorgeLungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15SportHerrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM: Giftering i skolissa og avtale om å følge drømmene07:11Helse og livsstilHalvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08VerdenKongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44VerdenAske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41NorgeBrann i russisk tråler til kai i Båtsfjord06:30SportBø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10NorgePetroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01NorgeMor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00VerdenUNICEF: Historisk høyt antall barn er tvunget på flukt05:51Helse og livsstilAv-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51NorgeDette skjer i dag05:30NorgeÅrets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30VerdenFlere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenFlere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04NorgeFregatt-TV ble seersuksess05:03VerdenTi arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40NorgePolfarere forsøker å nå Ousland og Horn04:30Verden15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55VerdenItalia gir grønt lys for to skip med migranter03:51SportZuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier i Florida03:33NorgeFagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57NorgeNRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45VerdenJill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding02:13VerdenElon Musk forsvarer «pedo»-uttalelse01:38NorgeAnsatte i Operaen blir syke av scenerøyk01:27VerdenYtterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep01:24VerdenSaudi-Arabias konge inviterer Qatars emir til toppmøte01:01VerdenNye tall: CO2-utslippene vokser saktere00:59VerdenNordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne00:42NorgeElleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt00:14NorgeSian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning23:45SportJuklerød scoret i cupdrama23:38SportLie raskest på utfortrening i Canada23:30VerdenGoogle-direktør blir ny toppsjef for morselskapet Alphabet23:29SportJesus frelste City med måldobbel23:25NorgeOslo Ap vil gi ureturnerbare flyktninger midlertidig arbeidstillatelse23:08SportJesus frelste City med måldobbel22:59NorgeTrivelig møte mellom Solberg og dronning Elizabeth21:51MotorTorp-selskap fortviler – må legge ned tross flere kontroller21:46NorgeMann erklært død etter utforkjøring på Karmøy21:40Politikk– Det er alt for mye jåleprat i norsk politikk21:24PolitikkNobelstiftelsen inviterer til fest – men én mann er uønsket20:51NorgeSjeldent rakettangrep mot «norsk» leir i Irak20:11VerdenDemokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt19:54VerdenKamala Harris trekker seg fra nominasjonskamp19:40KulturStrøymer du musikk? CD-plater kan vera meir miljøvenleg19:16NorgeDet sudanske miljøet i Tromsø preget av dødsfallene18:18KulturKirkens bruk av homo-maleri vekker oppsikt18:12NorgeSkandaleofre får tilbakebetalt med renter17:04NorgeMann i 30-årene siktet for drap i Lakselv16:14VerdenSavnede Emilia (20) funnet død - etterforskes som drap15:45NorgeStor snøskredfare i nord og vest15:44NorgeUNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn14:52SportPochettino vil tilbake til Europa14:45SportMourinho: – Jeg var lykkelig på Old Trafford14:44VerdenIran innrømmer drap i demonstrasjoner14:37VerdenMann pågrepet for å ha ringt kundeservice 24.000 ganger14:08PengerHydro har betalt 760 millioner etter utslipp ved Alunorte-fabrikken14:06SportOftedal kriget Norge til VM-seier over Serbia13:19NorgeBørge Ousland: – Kan koke suppe på sokkene mens vi venter13:18VerdenBombealarm etter mistenkelig funn i fransk by13:14VerdenTrump med frontalangrep under Nato-møtet13:12NorgeNorge setter seks ekstra fly i NATO-beredskap12:43SportFortsatt startnekt for Østberg12:37NorgeKrigshelten Ragnar Ulstein er død12:01VerdenThunberg: – Ikke undervurder kraften i sinte barn11:48MotorKina varsler storsatsing på elbiler11:43PolitikkFinlands statsminister Antti Rinne går av11:30SportAvis skriver at Solskjær ga spillerne beskjed om at han risikerer sparken: – Oppdiktet11:00VerdenMot ny varmerekord for tiåret som tar slutt ved nyttår10:49PolitikkStortingsflertall for å utrede forbud mot homoterapi10:47SportGuardiola: – Ingen nye City-spillere i januar10:47PolitikkErna var informert måneder for Nav-skandalen ble kjent. Hva gjorde hun?10:29VerdenPutin gjør russiske apper obligatorisk på nye datamaskiner og smarttelefoner10:28SportRapinoe med skarp kritikk av mannlige stjerner: – Hvor vanskelig kan det være?10:20NorgeSSB: Muslimske trossamfunn vokser10:20PengerStaten har solgt aksjer i eiendomsselskapet Entra09:53SportNordlie klar for LSK: – Det er gambling for meg09:39NorgePISA: Norske 15-åringer presterer svakere i lesing og naturfag09:38NorgeDe sakkyndige mener draps- og terrorsiktede Philip Manshaus var tilregnelig09:26NorgeSåpeglatte veier skapte ulykkesmorgen på Østlandet09:17NorgeTromsø: Faren til barna som ble funnet i sjøen, er avhørt09:15PengerFrankrike vil ha EU-svar på USAs sanksjoner08:06NorgeMidelfart om Epstein: – Var i forretningsmessig bekjentskapskrets07:55VerdenVitne: Kvinnen ble slept ned på togsporet
Populært