Meny

Svensk skjærgård – aktiv ferie og total frihet

Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.
Lasse Englund på fiske- og guidebåten Kastor varter opp med sjømat.

Utforsk et fritt liv på sykkel og loffing mellom ti øyer nord for Göteborg.

VESTKYSTEN SVERIGE (KingGoya): På svensk heter det båtluffa i svensk skjærgård – en beskrivelse om å være på loffen mellom øyene i den bohuslenske skjærgården. Som båtloffer bestemmer du selv hvor lenger du blir på hver øy og hva du vil oppleve. Altså, en ferie på granittklipper, i båthavner, folketomme viker og småsteder i full frihet.

En samling av ti øyer nord for Göteborg virker perfekt for båtloffing. I kommunen Öckerö, der hav og øyer møtes, er det stort sett fredelig, kanskje i overkant fredelig for unge som søker liv og røre. Den sterkeste lyden jeg plukket opp under en sykkeltur hjem fra et kveldsmåltid, var gaulingen fra noen svarte fugler i det jeg passerte en av totalt fire kirker på Hönö.

På denne øya virker det som både turister og lokalbefolkning går tidlig til ro, selv på en varm sommerkveld. Jeg antar at mange aktiviteter, sykling og sjøluft gjør alle litt drømmende om kvelden. Til gjengjeld var vi tidlig oppe neste morgen.

Les også: Hør en magisk lyd og det nye navnet Iskiah

Perfekt TV-krim

Det var slett ikke en altfor opphetet sommer som førte til at flere av oss kom på forslaget at slike vennlige og rolige omgivelser er mikset av vår skaper som kulisser for nok et klassisk kriminaldrama, på linje med blodige TV-serier som «Broen», «Saltön» og den fra Kiruna i nord.

Denne skjærgården med kun 10.000 innbyggere, flere havner og mange småbåter ved porten mot havet mellom Sverige og Danmark bør være perfekt for et mord og et realistisk TV-drama blant fastboende som både er nysgjerrige og snakkesalige, og som åpenbart har kvalitet av nøkternt mysterium. Dessuten, og kanskje nettopp derfor, nærmeste politi befinner seg en times båtreise unna.

Les også: La oss Fika – Sverige besatt av sin kaffe-kultur

(Saken fortsetter under)

Når Kajsa hopper i havet ute på Öckrö - da er det sommer.

Øyhopping

Du behøver ikke reise langt unna Göteborg for å finne denne skjærgården. En passasjerferge vil i løpet av en time frakte deg noen sjømil i retning nord-vest, til øya Hönö. Her på vestkysten møtes du av ren og frisk luft, noen gode restauranter og ni andre øyer som er perfekte for piknik på et stort utvalg av granittklipper og perfekt for øy-hopping eller øy-loffing. Perfekte for en båttur, se glitrende bølger, dampe egne blåskjell og oppleve full frihet.

Sykling er avgjort veien fremover, hoppe på en ferge og besøke øyer med egen karakter og sjarm – men samtidig ikke miste synet av den evigvarende sjøen.

Les også: Smak av fersk sushi og litt Tokyo i Drøbak

Evert Taube

Nærmest hver utflukt er som en familieopplevelse, slik som kajakkpadling, fange krabber direkte fra berget eller bli med på guidet båttur med Hönö Båtturer. «Så skimrande var aldrig havet» sang Evert Taube fra 1948 og til sin død i 1976. Siden har utallige artister tolket denne og andre Taube-viser av Nordens mest kjente visesanger, som de 14 første årene av sitt liv bodde på Vinga ytterst mot havet der faren var fyr mester.

Med denne bakgrunnen skjønner man påstanden at det var Taube som oppfant den svenske sommeren. Både fyrtårnet og mange av husene på utposten er bevart, og ivrige venner av øya og Taube har åpnet et lite museum.

Les også: På fluefiske med proffe Lotte – og gode råd

Et liv i frihet

Båtturer til øyer og svensk skjærgård kan kombineres med makrellfiske, selsafari, båtloffing, bading i rent sjøvann, kombinert med sykling, piknik, sport og opplevelse av frihet og besøke trivelige restauranter. Fra juni til august leves lange solfylte dager, men også september og oktober er herlige tider i Vest-Sverige. Eller som de lokale påstår: Her er livet like storslaget i høstlig storm som mild og smilende om sommeren.

På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.
På tur via holmer og øyer i skjærgården nord for Göteborg.

Det som gjør Vest-Sverige spesiell, er kystlinjen som strekker seg 150 km fra Göteborg til grensen mot Norge, en kyst med tusenvis av øyer. På de ti øyene av granittklipper like nord for Göteborg finnes ikke minst en hyggelig og vennlig lokalbefolkning. Noen har bodd her hele livet, andre har returnert til sin øy etter noen år andre stedet. Øyfolket er mer åpne og pratsom enn i andre regioner, og blir du invitert hjem til middag, husk å ta med en flaske vin eller noen blomster.

På Källö-Knippla møtte jeg tre eldre herrer som hadde tatt pause utenfor øyas eneste butikk. Alle like avslappet til daglige problemer, men samtidig tent på ideen om å gjøre øyene kjent som perfekt sted for et nytt svensk kriminaldrama – inkludert et mord. Men for all del, her snakker vi ikke om lovløse tilstander. Mannfolkene husker godt den siste store og dramatiske begivenhet som fant sted for 13 år siden – en ekte historie om et bankran. Ranerne kom seg unna i en rask båt og er fortsatt på frifot!

Her finner du ruter for sykkeltur

Ut på tur

Landing: Man kommer seg til Öckerö, Gøteborgs skjærgård, med bil, ferge og buss. Men enkelt å reise med passasjerferge fra byen til Hönö og ha dette stedet som utgangspunkt til andre øyer. Landvetter flyplass ligger 23 km øst for byen og har forbindelse til hovedbuss-terminalen. Alle rutetider til øyer finnes på Vasttrafik.se Gøteborg har ferger til Tyskland og Danmark.

Bo bra: På reiser med familien, er Havskatten Hotel & Hostel på Hönö og Nimbus Öckerö på øya Öckerö gode alternativer. Dobbeltrom på Havskatten koster i overkant av 1000 kroner med frokost. Her kan du lage ditt eget måltid på et moderne kjøkken like ved kaikanten og havna.

Spis godt: Mye av mater er lokale spesialiteter og relatert til havet, som reker, sjøkreps, krabbe, østers og hummer om høsten. Tullhuset er åpent hele året og byr på fersk fisk og skalldyr. Prøv sjarmerende Lilling Cottage som serverer svenske og sydeuropeiske retter. Begge ligger ved havnen i Hönö og har øl fra lokale bryggerier. Søta bror er glad i noe søtt, og spesielt i den lille pausen av dagen som de kaller fika. En god fika, ofte en kaffe og en kake eller bakervare, inntas gjerne på kafé. Klart det er mulig å fika på øyene.

Natteliv: Fiskemuseet er populært for alle. Her du kan se gamle båter og lære hvordan folk fisket. Om du vil prøve fiske-lykken, er det flere turer på tilbud fra Hönö Klåva. På sommeren går Kastor Båtturer daglig på selsafari og tømme krabbeteiner. Forøvrig er det lite fisk i havet rundt øyene.

Mini-Guide: Når du går i land fra fergen på Hönö, møter du små butikker og et utvalg av kafeer og restauranter. Lei sykkel hos Paoloscykel.com som også har barnesykler og sykkelhengere. Du kan ta en båttur fra Hönö Klåva til Vinga, bli kjent med livet til Evert Taube og besøke toppen av Vinga fyr. For å nyte utsikten i alle retninger må du først ta 125 steg til toppen.

Les også: Strømstad er blitt Lille-Norge

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 – Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lovproblemer i kø for Netanyahu16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes
Siste nytt
17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46Penger– Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLovproblemer i kø for Netanyahu16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes
Populært