Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

– Bare et tidsspørsmål før elsykkel-turisme blir utbredt

Syklistenes Landsforening og Innovasjon Norge har tro på at elsykler vil bli hyppigere brukt av turister i fremtiden.
Syklistenes Landsforening og Innovasjon Norge har tro på at elsykler vil bli hyppigere brukt av turister i fremtiden. Foto: Illustrasjonsbilde: Flystock / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis turister virkelig vil oppleve Norges natur kan det lønne seg å ta i bruk elsykler: – Elsykkelen er svaret på alle utfordringer, sier Syklistenes Landsforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I prosjektet «To på strømmen» har ABC Nyheters journalister, Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold, lagt ut på den strabasiøse turen fra Lindesnes til Nordkapp på elsykkel - og turister kan med fordel la seg inspirere, tror Øyvind Wold i Syklistenes Landsforening.

Turister som vil oppleve norsk natur bør i høyeste grad vurdere elsykkel. Sykkelen er middelet å bruke hvis du vil ha en naturopplevelse, og med batteri kan du konsentrere deg mer på naturen enn tråkkinga. Det er som et kinderegg!

En elsykkel ser akkurat ut som en ordinær sykkel - men med en påmontert elektrisk hjelpemotor som hjelper deg når du tråkker, så du får en høyere hastighet med mindre innsats eller drahjelp i oppoverbakker, ifølge elsykler.no.

Wold forteller at det ennå ikke er en stor trend å bruke elsykkel på langtur - men:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bare et tidsspørsmål før folk benytter seg av dette mer.

Også Haaken Michael Christensen, seniorrådgiver for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge, har tro på elektrisk sykkelturisme:

– Det å sette seg på sykkelsetet og få vekk motordur fra bil og buss gjør at du får en annen opplevelse av naturen. Det å kunne klatre fra fjord til fjell er jo noe du ellers måtte gjort hvis du var i god form, men på elsykkel kan stort sett alle klarer det.

Han påpeker samtidig at rammene rundt naturen må tilpasses for at det skal bli et optimalt tilbud, og at det må tilrettelegges for lading underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norsk natur er egnet, men infrastrukturen må tilpasses så man får tilrettelagte hotell, restauranter til sykkelturer. Skal vi lykkes med sykkelturisme generelt, må infrastrukturen bli bedre mange steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får alle med på tur

– Jeg har ennå ikke møtt noen som ikke synes elsykkel var morsomt, sier Wold.

Han tror elsykkel kan være et viktig verktøy for å få hele familien med på tur - store og små, unge og gamle.

Haaken Michael Christensen fra Innovasjon Norge har tro på en fremtidig elsykkel-turisme. Foto: Privat
Haaken Michael Christensen fra Innovasjon Norge har tro på en fremtidig elsykkel-turisme. Foto: Privat

– Det er veldig vanskelig å finne noen veldig lette turer i Norge, selv i Indre Østfold, som man tror er et flatt fylke, er det mye motbakker og motvind. Elsykkelen er svaret på alle de utfordringene. Det kan være nøkkelen for å få med barn og ungdommer på tur, som kan synes det er slitsomt.

Spesielt eldre, for eksempel med vonde ledd eller dårlige knær, bør prøve elsykkel før de legger hobbyen fullstendig på hylla. Wold har møtt flere godt voksne på elsykkeltur langt inne i Nordmarka i Oslo.

Selv om jeg er ivrig syklist selv må jeg bare godta at jeg blir frakjørt i oppoverbakkene av folk på 70-80 år, humrer Wold. Han bruker for det meste vanlig sykkel selv, og forteller om et inntrykk av at elsykkel er litt juks - men:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man sitter på den selv tenker man bare at det er kjempegøy, ler han.

Også Christensen fra Innovasjon Norge tror elsykler er ideelt for eldre:

– I Nordmarka hører vi om flere eldre, som kanskje er dårlige til beins, kan plutselig komme seg til markastuene for å møte venner og familie i naturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norges topografi er godt egnet for elsykler

Christensen ser tendenser til at den elektriske sykkelturismen i Norge er i anmarsj:

– Elsykkel-turismen er på vei til å bli etablert noen steder i Norge. Enkelte steder leies det ut elsykler til bruk på vei, og vi hører stadig om nye selskaper som leier ut vanlige elsykler og terrengsykler som leies ut til korte og lange turer.

Han presiserer at tilbudet ikke er spesielt utbredt ennå, men at stadig flere ser at det kan være lurt å satse på elsykler som fremkomstmiddel for turister - både utenlandske og norske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelt vet vi at dem som oppsøker Norge for å oppleve natur gjerne vil være i aktivitet, og Norges topografi - med kort avstand mellom fjord og fjell - er godt egnet for elsykler.

Christensen tror ethvert sted som er bra å sykle, også er fint for elsykler. Han trekker frem at Trysil har satset på elsykler de siste årene, og utvikler stier som er spesielt egnet for elsykler.

– På sikt vil man nok også se en økning i antallet reiselivsrelaterte produkter knyttet til elsykler.

Dersom du planlegger langtur på elsykkel bør du undersøke sykkelen din etter hver tusen tilbakelagte kilometer - noe Elisabeth og Rogers fikk erfare. Rogers bremseklosser hadde blitt nedslitt etter rundt 1150 kilometer, som kunne fått alvorlige konsekvenser:

Det er av hensyn til sikkerheten, spesielt bremsene. Hvis du i en nedoverbakke plutselig ikke har noen bremser igjen og du i tillegg har en tung sykkel, kan det få dårlig utfall i forhold til en liten krasj, fortalte daglig leder hos Intersport Gigant Orkanger, Even Krokstad, mens han hjalp de syklende journalistene.