Meny
Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

En av verdens vakreste veier

Video: Se litt av det som kan oppleves langs Kystriksveien, fra sør til nord.

Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø har blitt kalt en av verdens vakreste turistveier.

KYSTRIKSVEIEN (ABC Nyheter) Blant annet ble den inkludert på National Geographics oversikt over verdens 101 vakreste veistrekninger.

Langs ruta møter du mange kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen.

Kystriksveien er 650 kilometer lang, og en rekke ferger binder veien sammen.

– Kystriksveien er en reise langs verdens vakreste kyst. Dette er en vei for dem som ønsker å reise sakte og oppleve et øyrike hvor man kommer tett på naturen og kan besøke små lokalsamfunn som også ligger på øyer. Hvis du skal fort frem anbefaler vi E6. Her blir selve reisen en opplevelse, sier Frode Lindeberg, daglig leder i Kystriksveien reiseliv, et markedsførings- og utviklingsselskap for Kystriksveien. Selskapet har som ide å promotere og utvikle denne reiseruta.

I midten av juni sykler to av ABC Nyheters journalister langs Kystriksveien på sin ferd fra Lindesnes til Nordkapp under prosjektet To på strømmen – Norge på langs på elsykkel.

Les mer om prosjektet her.

Eksotisk

Langs veistrekningen finner man små samfunn og kommuner med noen hundre innbyggere.
– Dette er eksotisk for mange. På dager som vi har hatt nå med mye godt vær er det en fantastisk opplevelse, men vi har også dager der fjellene er innhyllet i tåke.

Kystriksveien langs Aldersundet med utsikt mot øya Aldra i Lurøy kommune i Nordland. Foto: lehic / Shutterstock / NTB scanpix
Kystriksveien langs Aldersundet med utsikt mot øya Aldra i Lurøy kommune i Nordland. Foto: lehic / Shutterstock / NTB scanpix

– Mange av dem som besøker oss nå etterspør muligheter for sykkel og kajakk. Begge deler ligger det svært godt til rette for. Mange kaller området utenfor Sandnessjøen «det optimale padleområdet», med sine tusenvis av øyer, sier Lindeberg.

Les også: Trodde de verste problemene var over – så kom «skogsveien fra helvete»

Steinkjer-Bodø

Kystriksveien begynner i Steinkjer og går til Bodø.

– Det begynner vel på ordentlig i Namsos, byen kjent som «Rock City», der Åge Aleksandersen og DDE kommer fra.

Så fortsetter man enten langs riksvei 17 eller 769 til Rørvik og Vikna-området. Her begynner en enorm skjærgård som går videre nordover.
– Dette sies å være verdens største skjærgård. Like nord for Rørvik ligger Leka, Norges geologiske nasjonalmonument. Øya er knall rød på vestsida, der kan man nærmest se jordas indre. Lenger nord finner man Torghatten og Brønnøysund, sier Lindeberg.

– Torghatten er et must, med sitt hull i fjellet.

Artikkelen fortsetter under.

Hullet i Torghatten, fjellformasjon på Helgeland. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Hullet i Torghatten, fjellformasjon på Helgeland. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Les også: Marinejeger forlot Forsvaret for å satse alt på friluftsturisme

Verdensarv

Like utenfor Brønnøysund ligger verdensarvstedet Vega, en annen spesiell øygruppe.

– Verdensarvstatusen har de fått på grunn av tradisjonen med å sanke dun fra ærfuglen.

Helgelandsbrua er ei 1065 meter lang skråkabelbru som gir Sandnessjøen fergefri fastlandsforbindelse. Foto: Wochit/Getty Images
Helgelandsbrua er ei 1065 meter lang skråkabelbru som gir Sandnessjøen fergefri fastlandsforbindelse. Foto: Wochit/Getty Images

Så nærmer man seg Sandnessjøen med fjellkjeden De syv søstre. Her har vandring og toppturer blitt svært populært. Man finner også de to øyene Herøy og Dønna. På Dønna ligger fjellet Dønnmannen, som er mye besøkt.

– Blant kulturelle høydepunkt i området finner man Petter Dass-museet like sør for Sandnessjøen, sier Lindeberg.

Les også: Øyhopping og vakre omgivelser i Møre og Romsdal

Krigskatastrofe

Litt mer ukjent er den internasjonale kirkegården på Tjøtta, der 10.000 mann ligger begravet. Dette er stort sett russere og jugoslaver som var tyske krigsfanger i området. Krigsfangene fra flere kirkegårder omkring i Nord-Norge ble flyttet hit på 50-tallet.

– Dette hadde sammenheng med frykten for Sovjet, sier Lindeberg. På kirkegården ligger det også cirka 2500 ofre fra skipskatastrofen Riegel.
– Grunnen til at dette er mindre kjent er at det var briter som bombet et tysk fangeskip.

Vilt i nord

Videre nordover forandrer landskapet seg, og det blir lenger mellom butikker og bensinstasjoner. Dess lenger nord man kjører desto høyere blir fjellene og dess villere blir naturen.

– Fra Stokvågen kan man reise til Lovund, der man finner lundefugl. Dette var også stedet der det norske oppdrettseventyret startet. Mens mange andre steder langs kysten sliter med fraflytting ser man her tilflytting og en ung befolkning.

Mektig isbre

Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer. Bildet er fra 2009. Foto: 330-skvadronen/NTB scanpix
Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer. Bildet er fra 2009. Foto: 330-skvadronen/NTB scanpix

Svartisen ved Meløy er Norges nest største isbre. Det er også en mektig naturopplevelse. Like ved ligger Glomfjordfjellet, et spennende fjellområde som er veldig lett tilgjengelig.
– På toppen av fjellet ligger verdens største steinfyllingsdam, som brukes til kraftutvanningen. Dammen er enormt stor og ligger lett tilgjengelig like etter Svartistunnelen, sier Lindeberg.

Her ligger også Làhko nasjonalpark, som er landets nyeste.

– I området Gildeskål finner man Sandhornøy. Her foregår det for tiden et større internasjonalt kunstprosjekt (Salt), sier Lindeberg.

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Saltstraumen

Like sør for Bodø ligger den ultimate kystfiskeplassen langs Kystriksveien, Saltstraumen, et sund som forbinder en fjord med en annen.

– Ved flo og fjære presses vannet mellom sundet, og det oppstår sterke strømmer. Disse gir også godt fiske.

I Bodø finner man blant annet det nasjonale flymuseet, like ved flyplassen i sentrum. Her finner man gjenstander fra hele flyhistorien.

Kjerringøy

Like nord for Bodø finner man det gamle handelsstedet Kjerringøy, som er kjent fra utallige filmer.

– Den gamle kirken Gildeskål sør for Bodø er også verdt et besøk. Det er en middelalderkirke med interessante omvisninger som sier litt om hvordan folk levde. Inskripsjonene på gravsteinene utenfor er også verdt en titt, og forteller en historie om et barskt folkeferd, sier Lindeberg.

Følg ABC Nyheters journalister på turen til Nordkapp på Facebook.

Samleside: Les alle sakene fra prosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet
Siste nytt
19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus