Tacloban reiser seg etter katastrofen: – Vi har ikke flere tårer

Memorial Garden består av av massegraver og tusenvis av hvite trekors, de fleste uten navn. Foto: STR / AFP
Memorial Garden består av av massegraver og tusenvis av hvite trekors, de fleste uten navn. Foto: STR / AFP

Terry Chan mistet alt, men berget livet. Han er stolt over byen som er blitt kvitt kriminalitet og narkotika.

TACLOBAN CITY, FILIPPINENE (KingGoya): Her går livet sin gang, men 8. november vil for alltid være en spesiell dag, en anledning som blir husket. En dag familier samles, tenner sine lys og ber bønner for nære ofre for Yolanda.

For det var dette området som ble aller verst rammet av en tropisk super-tyfon i 2013. På Memorial Garden i utkant av byen Tacloban står tusenvis av hvite kors plantet i jorda, kun noen med navn, resten ukjente. På et stort område ligger ofrene i massegraver, hit kommer filippinere som mistet sine kjære i katastrofen.

Da og nå

I november 2013 slo den tropiske syklonen Yolanda (Haiyan) til på Filippinene. Den er den kraftigste syklon som noensinne er blitt målt over land og etterlot seg gigantiske ødeleggelser. Ingen steder mer enn i Tacloban City, selve episentret for tyfonens herjinger.

Her slo den til med en utrolig vindstyrke og fem meter høye bølger. Alt som kom i Yolandas vei ble ødelagt, ti store skip havnet langt inne på land og tusenvis av mennesker omkom.

– Det opplevdes som å være inne i en vaskemaskin, forteller en som var i byen på den tiden.

(Saken fortsetter under)

Ti store skip havent inne på land og måtte hugges opp etter tyfonens herjinger.
Ti store skip havent inne på land og måtte hugges opp etter tyfonens herjinger.

Knappe seks år senere nekter folk for at Yolanda var et bilde av det normale, men er samtidig ikke fremmed for tanken at noe lignende kan skje igjen. I områder som ble betraktet som steder der ingen ville bo, har små lokalsamfunn dukket opp. I andre områder som ble utryddet er det heller ingen begrensninger. Lokalbefolkningen overlater til fremtiden med å bestemme skjebnen.

Les også: London Pub 150 år; Norsk stamgjest, katter og ni liv

Ferieby

I sentrum i Tacloban City går livet sin gang. Hus er bygget, universitetet fungerer, hotell av rimelig høy kvalitet er på plass, kjøpesentre dukker opp og strender i utkant av sentrum er flotte.

Den tidligere havnebyen er også blitt en turistby, et sted folk kommer for å slappe av, bo og jobbe. Litt etter litt er samfunnet tilbake til en slags normalitet.

Shopping er selvsagt ikke som i hovedstaden Manila, men de som ser etter designer klær, smykker og lokale produkter blir ikke skuffet. Og prisnivået er lavere sammenlignet med hovedstaden. I kjøpesentrene finnes mange spisesteder som tilbyr fast-food og alle slags delikatesser. Dessuten, ansatte er veldig hjelpsomme og vennlige.

Les også: Til Galway for å teste østers og sex-kraften

(Saken fortsetter under)

I helgene strømmer familier til strendene.
I helgene strømmer familier til strendene.

Sang og musikk

For filippinere er livet på stranden normalt i helgene og alle turister får et vennlig smil. Dessuten er filipinene gale etter å synge med Karaoke. På nærliggende Marcos Beach synges det i alle retninger og på alle nivå. White Beach ligger noen kilometer unna byen, men er lett tilgjengelig med bil. Ikke bare en flott strand, men en nærliggende fiskehavn gir også muligheten til å prøve-fiske.

Slutt på tårer

For en nyankommen gjest virker det som samfunnet fungerer og at livet går bra i Tacloban. Under overflaten kommer det likevel frem at selv de unge husker katastrofen som etterlot 6.500 døde og 1,500 som savnet, ifølge en offisiell rapport.

Cristina Gonzales Romualdez forteller om arbeidet med å bringe byen tilbake til det normale.
Cristina Gonzales Romualdez forteller om arbeidet med å bringe byen tilbake til det normale.

– Vi har ikke flere tårer. Men katastrofen har gjort oss sterkere og vi fortsetter å gråte i våre hjerter. Mye gikk tapt, ikke kun bygninger, hus og eiendeler, men vi mistet så mange liv, vi mistet håp og tapte mot, er følelsen til Cristina Romualdez, Taclobans ordfører. Hun legger raskt til at håpet er tilbake.

Naturligvis tok det noen år før samfunnet sto opp etter å ha gått gjennom en smertefull prosess med gjenoppbygging av byen, og ordfører Romualdez sier det er langt fra over.

– Vi har gått videre steg for steg og overfor verden har vi bevist vårt mot og taklet motstand. Men vi kommer aldri til å glemme. Selv om vi selv var ofre så måtte vi først takle ta oss av døde taclobanere som lå strødd i tusentall over store områder, akkurat det var hjerteskjærende, sier Cristina, som på den tiden satt i byrådet.

Les også: Mat i Manchester av kokk med mesterlige påfunn

I skyggen av Yolandas ødeleggelser

Her takker folk det internasjonale samfunnet som sendte hjelp, spesiell takk til president Rodrigo Duterte, som den gang var borgemester i Davao City. Allerede dagen etter Yolanda slo, til kom Duterte med seg hele sitt helsekontor i byen – leger, sykepleiere, paramedikere, medisinsk utstyr og forsyninger, lastebiler av vann og mat pluss en donasjon på to millioner pesos.

Joselyn var ett av skipene som havnet i åkeren. Nå er baugen blitt et minnesmerke.
Joselyn var ett av skipene som havnet i åkeren. Nå er baugen blitt et minnesmerke.

I 2013 var Terry Chan en velstående bonde 35 km fra Tacloban City med geiter og produksjon av frukt og grønnsaker. Tyfonen Yolanda ødela alt og Chan klarte aldri å bygge opp gården. Nå jobber han som guide med lisens for å frakte turister.

– Jeg mistet alt. Men samtidig var jeg heldig for familien min overlevde. Men vår lokale regjering er kritisert for ikke å rapportere virkelige dødstall - her vet alle at mer enn 35.000 døde som følge av Yolanda, forteller han.

Les også: Reis sakte og grønt! Sterke kvinner forandrer turisme

Ingen kriminalitet

Chan er stolt over hvordan lokalbefolkningen håndterte krisen som fulgte, og forteller at han nå bor i en by som i realiteten er uten kriminalitet og heller ikke har narko-problemer.

– Alt er takket være president Duterte. For å være politisk leder og president i Filippinene må du ha større kvalitet enn å være glad i jente-gutter, sier Terry Chan med klar adresse til landets tidligere president.

En by med 250,000 innbyggere uten kriminalitet og svært lavt prisnivå, er normalt et sted for ferie uten å tømme bankkontoen. Når du spaserer gjennom Taclobans gater i dag, er det umulig å forestille seg de apokalyptiske scener fra november 2013. Byen har igjen tatt rollen som det kommersielle hjertet på denne øya – og livet fortsetter nesten som ingen ting har skjedd.

Terry Chan opplevde dramaet i Tacloban på nært hold og overlevde.

Ut på tur: Tacloban City, Filippinene

Landing: Fly til Manila Ninoy Aquino International Airport og reis videre til Tacloban City med Air Asia, Cebu Pacific eller Philippines Airlines. Du kan dra hit med båt og buss. Leiebil er mulig, og offentlige jeepneys bringer deg rundt i byen. Flytid London-Manila er 13 timer

Bo bra: Jeg bodde en uke på Tacloban Plaza Hotel og det var et bra valg midt i byen. Både hotellet og rommet mitt var alltid rent og ryddig, restauranten serverte lokale spesialiteter fra tidlig morgen til sen kveld og alle ansatte var ytterst vennlige og profesjonelle. Romprisene er omlag 30 euro natta med frokost.

Spis godt: Min favoritt er Ochó, hvor du velger fisk eller sjømat og får kokken til å lage maten slik du liker eller basert på lokal tradisjon. Prøv reker med chili og hvitløk. Giuseppe er en italiensk bistro, innredet med teglesten og italienske effekter og utvalg av vin. Prøv fettuccine, pizza og kjøttretten Osso Bucco eller sjømat. Adresse: 173 Avenida Veteranos, Tacloban

Natteliv: Hvis du spiller golf, har San Juanico Park, Golf and Country Club en 18-hullsbane som ligger 10km nord for byen

Mini-Guide: Nesten 100 millioner innbyggere, vel 7,000 øyer. Øyene er vulkanske og er både bratte, har skog, fjell og fruktbare sletter. Rett utenfor finnes havdyp på 11,000 meter.
Høyeste punkt Apo, 2954 moh.Rett over bukta fra Tacloban ligger en nasjonalpark som er minst like bra som alle andre i dette landet. Med over 841 hektar med beskyttede land, tilbyr Sohoton Natural Bridge Natural Park både avslappende og ekstreme aktiviteter for deg å ta del i det, inkludert elver kajakkpadling og trekking.
Holy Cross Memorial Park er det siste hvilestedet for tusenvis av mennesker under tyfonen Yolanda. 3000 hvite krysser ble plassert på toppen av massegraven der familier og venner til de som døde, kan sette blomster, lyse lys og tilby sine bønner. "Eva Jocelyn", et av 10 skip som havnet på land, er blitt et minnesmerke

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38 Kinas virusdødstall overstiger 1.80000:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby
Siste nytt
00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38VerdenKinas virusdødstall overstiger 1.80000:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby
Populært