Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Paulsens Hotell:Lyngdals historiske annerledeshotell

Video: Ta en historisk reise tilbake i tid på Paulsens Hotell.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her reiser gjestene 100 år tilbake i tid, uten jacuzzi og TV på rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LYNGDAL (ABC Nyheter): Å vandre over dørterskelen på Paulsens Hotell i Lyngdal kan best beskrives som å ta en tur med tidsmaskinen til en annen tid. Her er samtlige rom fylt med autentiske møbler, hvite linduker ligger på bordene, og store og små skatter kan få antikvitets- og historieelskere til å gå rundt med beundring i blikket.

– Her reiser gjestene 100 år tilbake i tid, uten jacuzzi og TV på rommet. Det er det som gjør det så spesielt, det at vi har tatt så godt vare på ting som har vært her siden tidligere tider, forteller Edvard Fuglestein til ABC Nyheter etter at vi har satt oss ned ute på terassen fremfor inngangspartiet.

– Samtidig har vi WiFi på hele hotellet, vi har skjermer på veggene og det er stikkontakter i alle rom. Noen bekvemmeligheter må det være, fortsetter han.

Les også: – Det mest naturlige ferieland av alle

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Her benyttes det ikke nøkkelkort til hotellrommene. Foto: Roger Grosvold

Krigsveteraner og britisk overklasse

Det tradisjonsrike hotellet har en omfattende historie, som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet. Viktoriansk storhetstid og engelske laksefiskere er blant stikkordene.

Selve bygget stammer fra 1893. Det ble opprinnelig bygget som en gård. Den store, røde låven som ligger på andre siden av gårdsplassen, foran hotellet, skriver seg fra denne perioden.

– Ikke så mange årene senere døde gårdeieren. Stedatteren, som var gift Paulsen, arvet gård og grunn, og snart gikk det over til å bli et hotell, forteller Tor-Sverre Fuglestein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekteparet Paulsen satt på rettighetene til å fiske laks i elva Lygna som ligger nedenfor. Frem til 1920-tallet huset de en rekke medlemmer av den engelske overklassen, veteraner fra boerkrigen og pensjonerte generaler som kom hit for å nyte norsk friluftsliv, jakt og fiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Får dere fremdeles britiske laksefiskere på besøk, eller har den tradisjonelle gjesten endret karakter siden 1920-tallet?

– Det varierer ut ifra tid på året, men om sommeren og kanskje spesielt på sensommeren så er det en stor mengde turister, både norske og utenlandske. Beveger vi oss ut på senhøsten og vinteren så er det i stor grad forretningsreisende som dominerer. Så det er stor variasjon.

Les også: Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

Ønsker ikke å bli Thon

Fra 1920-tallet og frem til 70-tallet ble det ikke gjort noen form for endringer med hotellet, sannsynligvis fordi eierne ikke hadde råd.

– På den tiden var elva, og ikke minst retten til å fiske laks, kjøpt opp av Norsk Hydro-grunnlegger Sam Eyde. Dermed var det ikke noe fisk igjen til turistene og det ble bråstopp.

Hotelldriften ble startet opp igjen i 2007 og i januar 2017 overtok familien Fuglestein eierskapet. Familien består av far Edvard og mor Else-Lill, og de fem sønnene Tor-Sverre, Stian, Kjetil, Oskar og Anders.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Det var Kjetil Fuglestein som fikk overtalt familien sin til å bli med på å drive Paulsens Hotell i Lyngdal. Foto: Magnus Stedje Fossen

Det var tredjemann i rekken, Kjetil, som grep sjansen da den meldte seg. Han jobbet her som kokk under de forrige eierne, og ved hjelp av overtalelser fikk han med seg foreldrene og samtlige brødre til å drive det som i dag heter Paulsens Hotell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var såpass mange og hadde kompetanse på en rekke felt, dermed følte vi at vi kunne gi det en sjanse. Vi visste sånn noenlunde hva vi gikk til, vi er rimelig realistiske og det var uansett aldri noen intensjon om å skulle bli som Olav Thon, forteller Edvard Fuglestein.

Les også: Elsyklistens beste tips til langturen

Hotellets stjerne

I dag har de ytterligere fire årsverk i løpet av året og hotellet drives som en rendyrket familiebedrift. Hotellet, dets ti rom og restaurant er alle restaurert til sin opprinnelige stil

– Hva er planene for hotellet videre fremover?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedplanene er å få det til å kunne drive seg selv fremover, og vi ønsker å holde driften innenfor familien. Enn så lenge har vi ikke kranglet mellom oss om hvordan det skal drives, humrer pappa Edvard før sønnen Kjetil overtar ordet.

– Vi ønsker å sette fokus på et veldig godt kjøkken, og at stedets historie skal være selve stjernen ved hotellet.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»