Der marerittet blir virkelighet: Giftslangenes øy

<p>Ilha da Queimada Grande er vakker sett fra avstand. Men nede på bakken under de grønne trekronene skjuler det seg glidende død. Foto: Wikimedia</p>
Ilha da Queimada Grande er vakker sett fra avstand. Men nede på bakken under de grønne trekronene skjuler det seg glidende død. Foto: Wikimedia

På avstand kan Ilha da Queimada Grande utenfor den brasilianske kysten virke forlokkende for et strandhugg. Men på denne øya er det livsfarlig å gå i land.

Omkring 33 kilometer utenfor den brasilianske delstaten São Paulo ligger det en grønn øy der det er forbudt for mennesker å bosette seg, rett og slett fordi det er livsfarlig å oppholde seg der. Ilha da Queimada Grande kalles «Slangeøya» på folkemunne og lokale fiskere advarer alle om i det hele tatt å tenke tanken på å ville avlegge øya et besøk.

Og årsaken er opplagt: Øya er nemlig bosted for 4.000 slanger av arten Bothrops insularis som kun finnes på denne øya. Det spesielle med denne arten er at den har en gift som er tre til fem ganger sterkere enn giften slangene har på fastlandet. Giften skal være så sterk at den kan etse om den kommer i kontakt med menneskehud.

Dødelige skattevoktere

Det sies at pirater gravde ned skattene sine på øya og at de satte ut slangene for å vokte over de nedgravde rikdommene. Det er over et århundre siden det bodde mennesker på «Slangeøya» og ifølge fiskere «60 Minutes»-journalist Tara Brown har snakket med skal etter sigende en hel familie ha mistet livet på øya.

– Fiskerne sa at de aldri dro dit, for da ville de dø , forteller Brown til news.com.au.

(Saken fortsetter under)

Det sies at det finnes mellom en og fem giftslanger per kvadratmeter på Ilha da Queimada Grande. Foto: Wikimedia
Det sies at det finnes mellom en og fem giftslanger per kvadratmeter på Ilha da Queimada Grande. Foto: Wikimedia

Det ligger et fyr på øya som i dag er automatisert. Brasils marine vokter øya kontinuerlig og de eneste som slipper forbi for å sette sin fot der, er forskere og de «heldig» utvalgte som vedlikeholder fyret en gang i året. Men da Brown fikk en gylden mulighet til selv å ta turen dit sammen med en gruppe forskere, var hun ikke i tvil om å gripe muligheten.

Les også: Reisemålene som gir frykt og mareritt

Spiser fugler

Slangene på øya er fem ganger mer giftige enn slektningene inne på fastlandet, og det er ifølge Brown god grunn til hvorfor de er blant verdens ti giftigste slangearter.

– De jager og spiser fugler. Ikke de lokale, for de er blitt for smarte for slangene. I stedet lever de på større trekkfugler som kommer innom øya underveis i migrasjonen. Slangenes gift er blitt sterkere fordi byttedyrene deres er større.

Brown møtte flere giftslanger i løpet av oppholdet. Overfor news.com.au beskriver hun dyrene som et utrolig interessant evolusjonært eksperiment for forskere å kunne observere.

– Selv om slangene ikke nødvendigvis er de dyrene jeg er mest glad i, betyr det ikke at jeg ikke beundrer deres motstandskraft og hvordan de responderer på omgivelsene. Og de er ganske vakre – fra avstand.

VIDEO: Se «60 Minutes»-reportasjen fra et av de dødeligste stedene på kloden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden