Egypt bygger verdens største arkeologiske museum

I 2020 åpner Egypts enorme Grand Egyptian Museum, som med verdens største samling arkeologiske gjenstander skal lokke turistene tilbake til Egypt.

BERLIN, REISELIVSMESSEN ITB (ABC Nyheter): Like ved de storslåtte pyramidene i Giza jobber rundt 5000 arbeidere natt og dag for å ferdigstille det som skal bli Egypts store, nye attraksjon:

Grand Egyptian Museum, et arkeologisk museum som med sine 480.000 kvadratmeter og 100.000 unike gjenstander vil bli det største museet i sitt slag i verden når det etter planen åpner i 2020.

Rundt 5000 arbeidere jobber døgnet rundt for å ferdigstille det som skal bli Egypts store, nye attraksjon. Foto: AP / NTB scanpix.
Rundt 5000 arbeidere jobber døgnet rundt for å ferdigstille det som skal bli Egypts store, nye attraksjon. Foto: AP / NTB scanpix.

– Fremtidens museum, omtaler museumsdirektør Tarek Tawfik museet som.

Alt Egypt har å by på av antikke skatter, vil samles her.

Teknologi

Under den store reiselivsmessen i Berlin i mars hadde turistnæringen en egen stand med presentasjon av det enorme museet. Her demonstrerte de også hvordan de planlegger å gjøre fortidens historie mer levende for de besøkende.

Les også: Egypt: Har funnet gravkamre med 40 mumier

– Vi ønsker å satse på bruk av teknologi og nye presentasjonsmåter for en best mulig opplevelse, sier Raafat på museets presentasjonsstand.

Han viser fram et flere meter høyt stålskjelett på standen og tar fram en ipad som han retter mot skjelettet. Betraktet gjennom ipaden bygges det opp en statue som fremstår som ekte og detaljert.

Den store Ramses-statuen ble flyttet til inngangen av det nye Grand Egyptian Museum vinteren 2018. Foto: AP / NTB scanpix.
Den store Ramses-statuen ble flyttet til inngangen av det nye Grand Egyptian Museum vinteren 2018. Foto: AP / NTB scanpix.

– Dette er en modell av statuen som vil møte de besøkende ved inngangen til museet. En 12 meter høy og 83 tonn tung granittstatue av kong Ramses II, lik den du kan se her, forteller Raafat til ABC Nyheter.

Tutankamon

Den største attraksjonen i det nye museet vil likevel være Tutankamons gravsted, som for første gang skal vises i sin helhet for publikum.

En tredjedel av det nye museet er viet gravstedet til den egyptiske faraoen og de omlag 5400 gjenstandene som ble funnet da graven ble åpnet i 1922.

Les også: 4400 år gammelt gravkammer oppdaget i Egypt

– Grand Egyptian Museum vil være et stort og viktig steg for turismen i Egypt. Vår rike historie og arkeologi er de to viktigste komponentene for å klare å lokke folk tilbake til Egypt. Det er helt essensielt at vi klarer dette, for vi har stedene vi trenger, vi har røttene. Det er viktig å få formidlet, særlig overfor de som kanskje er uinformerte, understreker Raafat.

Turistene kommer tilbake

Etter flere år med svikt i turistnæringen har Egypt igjen begynt å markere seg på turistkartet. I 2017 besøkte 8,3 millioner turister landet. Det var en økning på hele 55 prosent fra året før. De endelige tallene for 2018 er ikke klare, men foreløpige tall fra det egyptiske turistdepartementet viser fortsatt god vekst.

Håpet er at Grand Egyptian Museum skal bidra til ytterligere økning.

Les også: Katakombene har ligget delvis under vann - nå åpnes det for turister

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden