Helg i Manchester:Dette er britenes mest radikale by

Fra parade i Manchester. Foto: KingGoya
Fra parade i Manchester. Foto: KingGoya
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mancunian har bestemt holdning og er svært selvstendige. Ja, vi er ganske radikale, har sans for humor og er vennlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MANCHESTER/ENGLAND (KingGoya): To hundre år er gått siden arbeidere gjorde opprør for å få stemmerett. Nå har byen et imponerende nasjonalt museum for demokrati, mens lokalbefolkningen fortsatt er involvert i meninger som er verdt å kjempe for. Manchester har radikalisme bygget i egen grunnmur og erkjenner viktigheten av å kjempe for de mange, ikke nødvendigvis de få.

Den industrielle revolusjonen var viktig for Storbritannias utvikling, og Manchester har alltid tatt del i landets politiske utvikling. Labour, det engelske Arbeiderpartiet, ble grunnlagt her i 1900, med utgangspunkt i fagforeningene. Senere kom den stolte by-erklæringen:

«Radikal tenkning er en gave til verden fra Manchester».

(Saken fortsetter under)

Dette er Festival Square - et sted folk smales for Manchester Festival.

Møt de lokale

Lytt til lokalbefolkningen, er beste råd å bli kjent med et nytt sted og de som bor her. Heldigvis traff jeg Jean Bailo, en ekte mancunian, som er navnet på lokale, og en guide i mesterklassen.
– Mancunian vil nok hevde at vi har bestemte meninger, holdninger og veldig selvstendig. Som by er vi ganske radikale, har sans for humor og er veldig vennlige, forteller Bailo før han fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, dette var lenge en nedslitt by, det var grunnen til at Manchester ble så velstående. Men fra 1980-tallet er alt forandret og forbedret. Nå har vi mange museer, kunstgallerier, byr på vakker arkitektur og en variert kultur. Her lever en ung befolkning som er stolt av sin by – og vi har underholdning uten sidestykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Toppen av Tenerife og byen som reiste seg fra asken

Radikalt museum

For å få kunnskap om Manchesters historie og forstå de som bor her, bør du starte med et besøk i People’s History Museum og bli med på en guidet tur som heter Radical Thinking. Utforsk protestens fortid, nåtid og fremtid, og at det er gått 200 år siden Peterloo-massakren; en viktig begivenhet i Manchesters historie.

Dette er et museum som passer perfekt til denne byen. Her kan du lære om likestilling, sosial rettferdighet, sosialisme og kamp for en rettferdig verden. Museet holder åpent hver dag og det er gratis inngang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Det politiske venstresiden hadde i sin bokklubb; Left Book Club. Denne finnes på The People's History Museum.

Lokalt matmarked

Store mathaller er blitt en ny trend for å spise ute, og et tidligere kjøttmarked i Swan Street har fått et nytt liv. Her er nye aktører innen mat og drikke kommet inn med et tilskudd til matkulturen i nordvest England.

Markie Mayer i det pulserende Northern Quarter serverer kjøtt, fisk, pizza, deling av salater, mange vegan og glutenfrie alternativer, samt dessert, kaker og drikke under ett tak. Reserver et bord, er et godt råd.

Les også: Ekte luksus på Le Negresco

(Saken fortsetter under)

Mathallen Mackie Mayor har en rekke matboder med spesialiteter.
Mathallen Mackie Mayor har en rekke matboder med spesialiteter.

Cotton City

Historien om industribyen Manchester dukker på alle måter opp på Science and Industry Museum. Her kan du bli med på en tur og se en stor samling som bevis på at Manchester reiste seg til berømmelse som verdens første industrielle by.

Her kan du se den første datamaskinen, verdens første jernbanestasjon og ikke minst hvordan Cottonopolis oppsto, et kallenavn på Manchester som by for verdens bomullsindustri. Dette museet har en samling av innovasjoner som begynte i Manchester og senere påvirket resten av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Science Industry Museum: Her kan du fremdeles oppleve maskiner som lager bomull.

Kunst, håndverk og kultur

For shopping er Northern Quarter kjent for hippe butikker, kafeer, barer og kreativ aktivitet, et tydelig alternativ til de store merkevarer som finnes i byens kjøpesentre som Manchester Arndale. Manchester Craft & Design Center har over 30 designere som selger håndlaget arbeid direkte fra sine studioer.

Det er også en egen kafé som med hjemmelagde supper, stuinger, mindre retter og pizzaer. Dette bohemske området er også hjemsted for gatekunst.

Les også: Ekte italiensk mat og impuls for en Pasta-Mester

Lær mer

Manchester har flere imponerende bibliotek som er verdt å besøke: både for enestående arkitektur så vel som bøker og historiske samlinger. Manchester Central Library minner litt om Pantheon i Roma.

John Rylands Library er en del av Univercity of Manchester og ser ut som et mursteinsrød slott eller katedral fra utsiden. Dette viktoriansk gotiske landemerke har en spektakulær samling inkludert manuskript fra middelalderen og en Gutenberg-bibel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremtidens hage

Etter bare 15 minutters kjøring fra sentrum, kommer du til det største hage-prosjektet i Europa, designet av prisbelønte landskapsarkitekter og som åpner sommeren 2020.

RHS Garden Bridgewater tar sikte på å bringe tilbake den fortapt historiske eiendommen Worsley New Hall i Salford og lage en hage for fremtiden. Vent å se, dette blir imponerende og stort.

Les også: Boknafisk – Heftig halvtørket torsk som begeistrer

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

RHS Garden Bridgewater blir stor og spektakulær, lover direktør Anna da Silva. Rettere sagt Europas største i sitt slag.
RHS Garden Bridgewater blir stor og spektakulær, lover direktør Anna da Silva. Rettere sagt Europas største i sitt slag.

Tilbake til Manchester

En weekend i denne byen kan på mange måter bli spennende om du er åpen og både utforsker de gode, de dårlige og de mange nyanser av grått det byen byr på der den ligger mellom elver, gamle varehus og en ny moderne skyline med høyhus som dukker opp over alt. Jeg vil tilbake til Manchester – i en visshet at jeg klarte å lage en historie uten å nevne noen av byens to så berømte fotball-klubber. Men også fordi folk jobber hardt, spiller enda hardere og har avgjort sans for tørr humor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En historisk kommentar hentet fra en video på det radikale museet får avslutte denne historien. En erklæring av Margaret Thatcher, Storbritannias første kvinnelige statsminister, på det konservative landsmøtet i 1981. Kritikere mente hun burde foreta en U-sving, men «Jernkvinnen» sto på sitt:

– You turn if you want to. The Lady´s not for Turning.

Ut på tur

Landing: Manchester ligger i nordvest-England, to timer med tog fra London. Manchester Airport dekkes av internasjonale flyselskaper, som British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines, Cathay Pacific og Emirates, samt lavprisflyselskaper easyJet og Ryanair. Flyplassen har forbindelse til over 200 byer. Metrolink er et trikkesystem som forbinder alle de viktigste turistattraksjonene, og har ofte avganger. Billetten kjøpes på plattformen før du går om bord.

Bo bra: Radisson Blu Edwardian Manchester Hotel er et 5-stjerners alternativ i nær alle attraksjoner. Hotellet er også perfekt for å nyte ettermiddags te eller en cocktail i baren og for sosiale sammenkomster

Spis godt: Peter Street Kitchen serverer smaker og ingredienser i moderne japanske og meksikanske retter. Mackie Mayor er et stort matmarked i Swan Street. Manchester er en av Storbritannias mest spennende mat-destinasjoner.

Natteliv: Manchester International Festival (MIF) er verdens første festival av original, nytt arbeid og spesielle arrangementer som presenterer nye verk fra hele spektret av scenekunst, visuell kunst og populærkultur. Foregår i perioden 4. juli til 21. juli 2019 på ulike steder over hele byen.

Mini-Guide: Å komme rundt i byen og omkringliggende områder er enkelt, takket være flåten av busser, trikker og tog. Transport for Stor-Manchester (TfGM) er den offentlige transportenheten. Nettstedet har all informasjon. Dette er byen der band som Smiths, Oasis og Stone Roses ble inspirert til å lage musikk. Det er hjemstedet for vegetarisme og 25 nobelprisvinnere. Visitmanchester.com er nettstedet for å sjekke ut hva som skjer.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no