Meny

Helg i Manchester:

Dette er britenes mest radikale by

Fra parade i Manchester. Foto: KingGoya
Fra parade i Manchester. Foto: KingGoya

– Mancunian har bestemt holdning og er svært selvstendige. Ja, vi er ganske radikale, har sans for humor og er vennlige.

MANCHESTER/ENGLAND (KingGoya): To hundre år er gått siden arbeidere gjorde opprør for å få stemmerett. Nå har byen et imponerende nasjonalt museum for demokrati, mens lokalbefolkningen fortsatt er involvert i meninger som er verdt å kjempe for. Manchester har radikalisme bygget i egen grunnmur og erkjenner viktigheten av å kjempe for de mange, ikke nødvendigvis de få.

Den industrielle revolusjonen var viktig for Storbritannias utvikling, og Manchester har alltid tatt del i landets politiske utvikling. Labour, det engelske Arbeiderpartiet, ble grunnlagt her i 1900, med utgangspunkt i fagforeningene. Senere kom den stolte by-erklæringen:

«Radikal tenkning er en gave til verden fra Manchester».

(Saken fortsetter under)

Dette er Festival Square - et sted folk smales for Manchester Festival.

Møt de lokale

Lytt til lokalbefolkningen, er beste råd å bli kjent med et nytt sted og de som bor her. Heldigvis traff jeg Jean Bailo, en ekte mancunian, som er navnet på lokale, og en guide i mesterklassen.
– Mancunian vil nok hevde at vi har bestemte meninger, holdninger og veldig selvstendig. Som by er vi ganske radikale, har sans for humor og er veldig vennlige, forteller Bailo før han fortsetter:

– Ja, dette var lenge en nedslitt by, det var grunnen til at Manchester ble så velstående. Men fra 1980-tallet er alt forandret og forbedret. Nå har vi mange museer, kunstgallerier, byr på vakker arkitektur og en variert kultur. Her lever en ung befolkning som er stolt av sin by – og vi har underholdning uten sidestykke.

Les også: Toppen av Tenerife og byen som reiste seg fra asken

Radikalt museum

For å få kunnskap om Manchesters historie og forstå de som bor her, bør du starte med et besøk i People’s History Museum og bli med på en guidet tur som heter Radical Thinking. Utforsk protestens fortid, nåtid og fremtid, og at det er gått 200 år siden Peterloo-massakren; en viktig begivenhet i Manchesters historie.

Dette er et museum som passer perfekt til denne byen. Her kan du lære om likestilling, sosial rettferdighet, sosialisme og kamp for en rettferdig verden. Museet holder åpent hver dag og det er gratis inngang.

(Saken fortsetter under)

Det politiske venstresiden hadde i sin bokklubb; Left Book Club. Denne finnes på The People's History Museum.

Lokalt matmarked

Store mathaller er blitt en ny trend for å spise ute, og et tidligere kjøttmarked i Swan Street har fått et nytt liv. Her er nye aktører innen mat og drikke kommet inn med et tilskudd til matkulturen i nordvest England.

Markie Mayer i det pulserende Northern Quarter serverer kjøtt, fisk, pizza, deling av salater, mange vegan og glutenfrie alternativer, samt dessert, kaker og drikke under ett tak. Reserver et bord, er et godt råd.

Les også: Ekte luksus på Le Negresco

(Saken fortsetter under)

Mathallen Mackie Mayor har en rekke matboder med spesialiteter.
Mathallen Mackie Mayor har en rekke matboder med spesialiteter.

Cotton City

Historien om industribyen Manchester dukker på alle måter opp på Science and Industry Museum. Her kan du bli med på en tur og se en stor samling som bevis på at Manchester reiste seg til berømmelse som verdens første industrielle by.

Her kan du se den første datamaskinen, verdens første jernbanestasjon og ikke minst hvordan Cottonopolis oppsto, et kallenavn på Manchester som by for verdens bomullsindustri. Dette museet har en samling av innovasjoner som begynte i Manchester og senere påvirket resten av verden.

(Saken fortsetter under)

Science Industry Museum: Her kan du fremdeles oppleve maskiner som lager bomull.

Kunst, håndverk og kultur

For shopping er Northern Quarter kjent for hippe butikker, kafeer, barer og kreativ aktivitet, et tydelig alternativ til de store merkevarer som finnes i byens kjøpesentre som Manchester Arndale. Manchester Craft & Design Center har over 30 designere som selger håndlaget arbeid direkte fra sine studioer.

Det er også en egen kafé som med hjemmelagde supper, stuinger, mindre retter og pizzaer. Dette bohemske området er også hjemsted for gatekunst.

Les også: Ekte italiensk mat og impuls for en Pasta-Mester

Lær mer

Manchester har flere imponerende bibliotek som er verdt å besøke: både for enestående arkitektur så vel som bøker og historiske samlinger. Manchester Central Library minner litt om Pantheon i Roma.

John Rylands Library er en del av Univercity of Manchester og ser ut som et mursteinsrød slott eller katedral fra utsiden. Dette viktoriansk gotiske landemerke har en spektakulær samling inkludert manuskript fra middelalderen og en Gutenberg-bibel.

Fremtidens hage

Etter bare 15 minutters kjøring fra sentrum, kommer du til det største hage-prosjektet i Europa, designet av prisbelønte landskapsarkitekter og som åpner sommeren 2020.

RHS Garden Bridgewater tar sikte på å bringe tilbake den fortapt historiske eiendommen Worsley New Hall i Salford og lage en hage for fremtiden. Vent å se, dette blir imponerende og stort.

Les også: Boknafisk – Heftig halvtørket torsk som begeistrer

(Saken fortsetter under)

RHS Garden Bridgewater blir stor og spektakulær, lover direktør Anna da Silva. Rettere sagt Europas største i sitt slag.
RHS Garden Bridgewater blir stor og spektakulær, lover direktør Anna da Silva. Rettere sagt Europas største i sitt slag.

Tilbake til Manchester

En weekend i denne byen kan på mange måter bli spennende om du er åpen og både utforsker de gode, de dårlige og de mange nyanser av grått det byen byr på der den ligger mellom elver, gamle varehus og en ny moderne skyline med høyhus som dukker opp over alt. Jeg vil tilbake til Manchester – i en visshet at jeg klarte å lage en historie uten å nevne noen av byens to så berømte fotball-klubber. Men også fordi folk jobber hardt, spiller enda hardere og har avgjort sans for tørr humor.

En historisk kommentar hentet fra en video på det radikale museet får avslutte denne historien. En erklæring av Margaret Thatcher, Storbritannias første kvinnelige statsminister, på det konservative landsmøtet i 1981. Kritikere mente hun burde foreta en U-sving, men «Jernkvinnen» sto på sitt:

– You turn if you want to. The Lady´s not for Turning.

Ut på tur

Landing: Manchester ligger i nordvest-England, to timer med tog fra London. Manchester Airport dekkes av internasjonale flyselskaper, som British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines, Cathay Pacific og Emirates, samt lavprisflyselskaper easyJet og Ryanair. Flyplassen har forbindelse til over 200 byer. Metrolink er et trikkesystem som forbinder alle de viktigste turistattraksjonene, og har ofte avganger. Billetten kjøpes på plattformen før du går om bord.

Bo bra: Radisson Blu Edwardian Manchester Hotel er et 5-stjerners alternativ i nær alle attraksjoner. Hotellet er også perfekt for å nyte ettermiddags te eller en cocktail i baren og for sosiale sammenkomster

Spis godt: Peter Street Kitchen serverer smaker og ingredienser i moderne japanske og meksikanske retter. Mackie Mayor er et stort matmarked i Swan Street. Manchester er en av Storbritannias mest spennende mat-destinasjoner.

Natteliv: Manchester International Festival (MIF) er verdens første festival av original, nytt arbeid og spesielle arrangementer som presenterer nye verk fra hele spektret av scenekunst, visuell kunst og populærkultur. Foregår i perioden 4. juli til 21. juli 2019 på ulike steder over hele byen.

Mini-Guide: Å komme rundt i byen og omkringliggende områder er enkelt, takket være flåten av busser, trikker og tog. Transport for Stor-Manchester (TfGM) er den offentlige transportenheten. Nettstedet har all informasjon. Dette er byen der band som Smiths, Oasis og Stone Roses ble inspirert til å lage musikk. Det er hjemstedet for vegetarisme og 25 nobelprisvinnere. Visitmanchester.com er nettstedet for å sjekke ut hva som skjer.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:47 Hovland ut av seierskampen i Columbus21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre
Siste nytt
21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:47SportHovland ut av seierskampen i Columbus21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre
Populært