Helg i Manchester:

Dette er britenes mest radikale by

Fra parade i Manchester. Foto: KingGoya
Fra parade i Manchester. Foto: KingGoya

– Mancunian har bestemt holdning og er svært selvstendige. Ja, vi er ganske radikale, har sans for humor og er vennlige.

MANCHESTER/ENGLAND (KingGoya): To hundre år er gått siden arbeidere gjorde opprør for å få stemmerett. Nå har byen et imponerende nasjonalt museum for demokrati, mens lokalbefolkningen fortsatt er involvert i meninger som er verdt å kjempe for. Manchester har radikalisme bygget i egen grunnmur og erkjenner viktigheten av å kjempe for de mange, ikke nødvendigvis de få.

Den industrielle revolusjonen var viktig for Storbritannias utvikling, og Manchester har alltid tatt del i landets politiske utvikling. Labour, det engelske Arbeiderpartiet, ble grunnlagt her i 1900, med utgangspunkt i fagforeningene. Senere kom den stolte by-erklæringen:

«Radikal tenkning er en gave til verden fra Manchester».

(Saken fortsetter under)

Dette er Festival Square - et sted folk smales for Manchester Festival.

Møt de lokale

Lytt til lokalbefolkningen, er beste råd å bli kjent med et nytt sted og de som bor her. Heldigvis traff jeg Jean Bailo, en ekte mancunian, som er navnet på lokale, og en guide i mesterklassen.
– Mancunian vil nok hevde at vi har bestemte meninger, holdninger og veldig selvstendig. Som by er vi ganske radikale, har sans for humor og er veldig vennlige, forteller Bailo før han fortsetter:

– Ja, dette var lenge en nedslitt by, det var grunnen til at Manchester ble så velstående. Men fra 1980-tallet er alt forandret og forbedret. Nå har vi mange museer, kunstgallerier, byr på vakker arkitektur og en variert kultur. Her lever en ung befolkning som er stolt av sin by – og vi har underholdning uten sidestykke.

Les også: Toppen av Tenerife og byen som reiste seg fra asken

Radikalt museum

For å få kunnskap om Manchesters historie og forstå de som bor her, bør du starte med et besøk i People’s History Museum og bli med på en guidet tur som heter Radical Thinking. Utforsk protestens fortid, nåtid og fremtid, og at det er gått 200 år siden Peterloo-massakren; en viktig begivenhet i Manchesters historie.

Dette er et museum som passer perfekt til denne byen. Her kan du lære om likestilling, sosial rettferdighet, sosialisme og kamp for en rettferdig verden. Museet holder åpent hver dag og det er gratis inngang.

(Saken fortsetter under)

Det politiske venstresiden hadde i sin bokklubb; Left Book Club. Denne finnes på The People's History Museum.

Lokalt matmarked

Store mathaller er blitt en ny trend for å spise ute, og et tidligere kjøttmarked i Swan Street har fått et nytt liv. Her er nye aktører innen mat og drikke kommet inn med et tilskudd til matkulturen i nordvest England.

Markie Mayer i det pulserende Northern Quarter serverer kjøtt, fisk, pizza, deling av salater, mange vegan og glutenfrie alternativer, samt dessert, kaker og drikke under ett tak. Reserver et bord, er et godt råd.

Les også: Ekte luksus på Le Negresco

(Saken fortsetter under)

Mathallen Mackie Mayor har en rekke matboder med spesialiteter.
Mathallen Mackie Mayor har en rekke matboder med spesialiteter.

Cotton City

Historien om industribyen Manchester dukker på alle måter opp på Science and Industry Museum. Her kan du bli med på en tur og se en stor samling som bevis på at Manchester reiste seg til berømmelse som verdens første industrielle by.

Her kan du se den første datamaskinen, verdens første jernbanestasjon og ikke minst hvordan Cottonopolis oppsto, et kallenavn på Manchester som by for verdens bomullsindustri. Dette museet har en samling av innovasjoner som begynte i Manchester og senere påvirket resten av verden.

(Saken fortsetter under)

Science Industry Museum: Her kan du fremdeles oppleve maskiner som lager bomull.

Kunst, håndverk og kultur

For shopping er Northern Quarter kjent for hippe butikker, kafeer, barer og kreativ aktivitet, et tydelig alternativ til de store merkevarer som finnes i byens kjøpesentre som Manchester Arndale. Manchester Craft & Design Center har over 30 designere som selger håndlaget arbeid direkte fra sine studioer.

Det er også en egen kafé som med hjemmelagde supper, stuinger, mindre retter og pizzaer. Dette bohemske området er også hjemsted for gatekunst.

Les også: Ekte italiensk mat og impuls for en Pasta-Mester

Lær mer

Manchester har flere imponerende bibliotek som er verdt å besøke: både for enestående arkitektur så vel som bøker og historiske samlinger. Manchester Central Library minner litt om Pantheon i Roma.

John Rylands Library er en del av Univercity of Manchester og ser ut som et mursteinsrød slott eller katedral fra utsiden. Dette viktoriansk gotiske landemerke har en spektakulær samling inkludert manuskript fra middelalderen og en Gutenberg-bibel.

Fremtidens hage

Etter bare 15 minutters kjøring fra sentrum, kommer du til det største hage-prosjektet i Europa, designet av prisbelønte landskapsarkitekter og som åpner sommeren 2020.

RHS Garden Bridgewater tar sikte på å bringe tilbake den fortapt historiske eiendommen Worsley New Hall i Salford og lage en hage for fremtiden. Vent å se, dette blir imponerende og stort.

Les også: Boknafisk – Heftig halvtørket torsk som begeistrer

(Saken fortsetter under)

RHS Garden Bridgewater blir stor og spektakulær, lover direktør Anna da Silva. Rettere sagt Europas største i sitt slag.
RHS Garden Bridgewater blir stor og spektakulær, lover direktør Anna da Silva. Rettere sagt Europas største i sitt slag.

Tilbake til Manchester

En weekend i denne byen kan på mange måter bli spennende om du er åpen og både utforsker de gode, de dårlige og de mange nyanser av grått det byen byr på der den ligger mellom elver, gamle varehus og en ny moderne skyline med høyhus som dukker opp over alt. Jeg vil tilbake til Manchester – i en visshet at jeg klarte å lage en historie uten å nevne noen av byens to så berømte fotball-klubber. Men også fordi folk jobber hardt, spiller enda hardere og har avgjort sans for tørr humor.

En historisk kommentar hentet fra en video på det radikale museet får avslutte denne historien. En erklæring av Margaret Thatcher, Storbritannias første kvinnelige statsminister, på det konservative landsmøtet i 1981. Kritikere mente hun burde foreta en U-sving, men «Jernkvinnen» sto på sitt:

– You turn if you want to. The Lady´s not for Turning.

Ut på tur

Landing: Manchester ligger i nordvest-England, to timer med tog fra London. Manchester Airport dekkes av internasjonale flyselskaper, som British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines, Cathay Pacific og Emirates, samt lavprisflyselskaper easyJet og Ryanair. Flyplassen har forbindelse til over 200 byer. Metrolink er et trikkesystem som forbinder alle de viktigste turistattraksjonene, og har ofte avganger. Billetten kjøpes på plattformen før du går om bord.

Bo bra: Radisson Blu Edwardian Manchester Hotel er et 5-stjerners alternativ i nær alle attraksjoner. Hotellet er også perfekt for å nyte ettermiddags te eller en cocktail i baren og for sosiale sammenkomster

Spis godt: Peter Street Kitchen serverer smaker og ingredienser i moderne japanske og meksikanske retter. Mackie Mayor er et stort matmarked i Swan Street. Manchester er en av Storbritannias mest spennende mat-destinasjoner.

Natteliv: Manchester International Festival (MIF) er verdens første festival av original, nytt arbeid og spesielle arrangementer som presenterer nye verk fra hele spektret av scenekunst, visuell kunst og populærkultur. Foregår i perioden 4. juli til 21. juli 2019 på ulike steder over hele byen.

Mini-Guide: Å komme rundt i byen og omkringliggende områder er enkelt, takket være flåten av busser, trikker og tog. Transport for Stor-Manchester (TfGM) er den offentlige transportenheten. Nettstedet har all informasjon. Dette er byen der band som Smiths, Oasis og Stone Roses ble inspirert til å lage musikk. Det er hjemstedet for vegetarisme og 25 nobelprisvinnere. Visitmanchester.com er nettstedet for å sjekke ut hva som skjer.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Siste nytt
17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Populært