Meny

FERIE I FRANKRIKE:

Lommekjent i Lille: Ti på topp

Foto: Klim Levene/Flickr (CC BY 2.0)

Lille og nabobyen Roubaix har blitt gjenskapt som kulturelle kraftsentre. Kurator Didier Fusillier og den lokale kunstneren Fanny Bouyagui presenterer her sine favoritter.

Midt på hovedtorget i Lille ligger den gamle børsen La Vieille Bourse fra 1652, trolig byens vakreste bygning. I den åpne borggården finner man bokhandlere, sjakkspillere, gatemusikanter og tango (søndagskvelder om sommeren). Det er åtte permanente bouquinistes, bokhandlere som siden 1982 har hatt tusenvis av sjeldne bøker, kinoplakater, andre trykksaker og kart til salgs, samt bandes déssinées, brukte tegneserier på engelsk, fra Marvel og DC til Tintin og Mikke Mus. Vi lever kanskje i Kindles tidsalder, men i Lille lever og ånder trykte verk fremdeles godt. Siden kan man nyte chocolat chaud og den lokale spesialiteten gaufre-vafler ved Meerts tesalong og pâtisserie fra den 17ende århundret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vieille Bourse (den gamle børsen), oppført fra 1652 til 1653, er et viktig landemerke I byen. Bygget består av 24 mindre hus omkring en buet borggård. Foto: AntoineMeu / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Magazine Club

Magazine Club er den viktigste nattklubben i Lille. Lokalet ligner en betongbunker, og har kun rom til 800. Når det er dans og fullt hus kjennes klubben svært intim. Musikken er house og techno, og gjenskaper stemningen fra belgiske elektroklubber på 80-tallet. DJene er hovedsakelig franske, med noen gjester som Jeff Mills fra Detroit og Terry Francis fra London. Stamgjestene står allerede i kø når dørene åpner ved midnatt, og stemningen står i taket omkring klokken 02. Magazine stenger ikke før halv sju om morgenen. Prisene er overkommelige, med cirka 10-15 € (100-150 kroner) i døren, og drinker fra 4 € (40 kr).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magazine Club er en kjent nattklubb i Lille i Frankrike. Foto: http://www.magazineclub.fr/

Gå på markedet

Det åpne markedet Wazemme. Foto: en.lilletourism.com

For å kjenne på den lokale stemningen kan du ta en tur til morgenmarkedet i det tidligere industrielle nabolaget Wazemmes. Markedet er åpent tirsdag, torsdag og søndag morgen. Her sier vi at det er «De hundre nasjonaliteters land», fra portugisere og italienere som jobbet i gruvene og tekstilfabrikkene, til dagens migranter fra Sri Lanka og Bangladesh, Albania og Moldavia, Irak og Afghanistan. Her finnes kafeer, boder og varebiler som selger all slags gods, samt en uimotståelig blanding av mat fra en rekke av verdens kjøkken. I den historiske tildekte mathallen (tirsdag-søndag fra kl. 08) finner man lokale spesialiteter som kraftig maroilles-ost og krukker med potjevleesch , en terrin-delikatesse bestående av kalv, hare, kylling og svin. Ved Le Cheval Blanc på rue des Sarrasins byr Madame Monique på livlig dans og live-musikk.

Dyrenes magi

Musée d’Histoire Naturelle, naturhistorisk museum, er perfekt for familiebesøk og et avbrekk fra trengselen. Det ligger i en diger bygning fra 1822, og er et av Frankrikes viktigste museum av sitt slag. Ved siden av kjempeskjelett av elefanter og hvaler finnes det tusenvis av utstoppede dyr og fugler, merkelige installasjoner med levende insekter og en geologisk fløy med skremmende dinosaurer. Under Lille 3000-festivalen vil museet være vertskap for en utstilling om meksikansk folkekunst. Rett utenfor finner man parken Jean-Baptiste Lebas, velegnet for piknik om sommeren. Parken er et typisk eksempel på hvordan Lille har endret seg, siden grøntområdet med moderne skulpturer og blomsterhager brukte å være en uskjønn parkeringsplass.

  • 19 rue de Bruxelles, mhn.lille.fr , voksne €3.70 (40 kr), 12-25 år €2.60 (25 kr), under 12 år gratis

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Naturhistorisk museum. Foto: mhn.lille.fr

Unge designere

Roubaix ligger 20 minutters t-banetur fra Lille sentrum, og er hjem til La Piscine, et strålende kommunalt svømmebasseng i art deco-stil som har blitt bygget om til museum og galleri. Moteinteresserte bør også stikke innom naboetablissementet Vestiaire , en tidligere tekstilfabrikk som i dag er utstillingslokale for unge motedesignere. Maisons de Mode driver åtte pop-up-forretninger inne i lokalet, ment å hjelpe lovende designere etablere seg. Vestiaire har en kafe med helsekost, men på den andre siden av veien ligger L’Etoile de Damas hvis eier, en syrisk flyktning, har etablert en lokal favoritt. Han bruker å ringe hjem til sin mor for å få familieoppskrifter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Moteshow i Lille. Foto: maisonsdemode.com

Matgata i Lille

Le Petit Bougnat, ostespesialist i Lille. Foto: lepetitbougnat.business.site

En gang var rue des Cochers en rolig bakgate, i dag er det Lilles foretrukne møtested for byens matglade. Bare i løpet av 2018 sprang det opp et halvt dusin nye bistroer. En av de nyeste er Le Petit Bougnat , som spesialiserer seg på oster og spekemat fra Auvergne fra 5 € (fra 50 kr). Naboen er den mer fasjonable Ripaille med to-retter fra 19 € (180 kr), med retter som skalldyr med chorizo-pølse og safran. Bestill bord på Bloempot , en flamsk cafeteria med tre-retters lunsj til 25 € (240 kr), som inkluderer øl og vin. Menyen er satt sammen av Michelin-stjernekokken Florent Ladeyn, og spenner fra multefisk på brassert rosenkål til velouté-saus med sopp og neslesorbet. Etter lunsj kan du spankulere i Lilles fremste galleri for avant-garde-kunst, Cédric Bacqueville, på rue Thiers.

Alternativt kunstsenter

Les Maisons Folie Moulins, senter for gatekunst. Foto: maisonsfolie.lille.fr

Les Maisons Folie Moulins ble grunnlagt i 2009, i et bygg som fra 1800-tallet huset et bryggeri. I dag er det et livlig senter for gatekunst, fotografi, dans og musikk. Her finnes også Micro-Folies, et permanent digitalt museum som stiller ut 250 verk fra en rekke franske museum. Mini-Lab-verkstedet er flott for barnefamilier, og har ikke kun fargebøker og papir-maché, men også de nyeste 3D-printerne. Like oppi veien fra Maison ligger byens beste gatekjøkken, Friterie Sensas, på rue de Cambrai.

Vin og tapas

Lille og størsteparten av Nord-Frankrike er kjent for øl, fra lokale håndbryggere til hundrevis av trappistøl, triple og lambic brygget like over grensen, i Belgia. Nylig har det også åpnet utesteder for vinkjennere og dem som foretrekker en enkel tapastallerken fremfor større retter. Et av de beste utestedene er Jaja, under den kunnskapsrike Fred Challes ledelse. Vinlisten omfatter 600 forskjellige flasker, og du får rikholdige tallerkener med ost, skinke, salami og blekksprut - glimrende til å dele. Dersom du er mer nysgjerrig på hva lokale mikrobryggerier får til bør du slenge innom rock’n’roll-baren Bellerose, som har 11 forskjellige IPA og porter på fat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tapasrestauranten Jaja. Foto: jaja-resto.com

Middag og dans

Etter at den tidligere godsstasjonen St Sauveur ble omgjort til senter for samtidskunst i 2009 har det vært utstillinger, konserter, danseklubber og kino her. Den gamle adgangshallen er nå Bistrot de St So. Til lunsj kan man velge mellom smakfulle retter fra flere nasjoners kjøkken, fra tom yum-suppe til vegetarisk lasagne (to-retters 19 euro, 185 kr). Nattestid ryddes bordene vekk, og kameleonlokalet blir til det populære Apéromix med live-musikk, DJer og karaoke, smakfulle pizzaer, tapas og terriner, vin til 2 euro (20 kr) glasset, cocktail og lokalt øl. Søndager er roligere, med mulighet for familier med barn som ønsker å nyte en lang og rolig brunsj.

• 17 boulevard Jean-Baptiste Lebas, på Facebook

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Klim Levene/Flickr (CC BY 2.0)

Kunst-studioer

Roubaix var Frankrikes tekstilhovedstad i år 1900, men gikk inn i vanskelige tider på 1970-tallet. Siden har byen omgjort seg til et sentrum for kunstnere og håndverkere. Det tidligere tekstilvarehuset Ateliers Jouret var okkupert på 1980-tallet, og lå siden forlatt frem til 30 studioer med multimedia-utstillinger kom på plass i 2017. Dette er en fin anledning til å la publikum få innblikk i Roubaixs kreative miljø. Her arbeider kunstnere med keramikk, trykk, maling, skulpturer og illustrasjoner. Lokale og turister kan melde seg på halvdags-verksteder (hovedsakelig på fransk) til omkring 30 euro. Første helg hver måned blomstrer markedet Jouret, da hele senteret åpnes for besøk og salg, konserter og performancekunst.

  • 13 rue de l’Hospice, Roubaix, på Facebook

Når?

Kunstfestivalen Lille 3000 arragneres for femte gang i år. 27. april åpnes den med en stor parade, og varer helt frem til 1. desember. Her er det over 50 utstillinger, samt gatekunst og banketter. Årets happening, Eldorado, har meksikansk tema.

Hvordan?

Eurostar har sju daglige tog fra London St Pancras til Lille, reisen tar en time og 20 minutter og koster 58 pund (660 kr) tur-retur.

Hvor?

Why Hotel ligger i et kitschy bygg fra 1970-tallet, og har dobbeltrom fra 100 euro (980 kr) natten. Hotel Brueghel er koselig, gammeldags og ligger i sentrum, med dobbeltrom fra 89 (870 kr) euro.

Les også:

Foto: Klim Levene/Flickr (CC BY 2.0)

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Märtha og kjæresten starter foredragsturné12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag05:40 Dette skjedde i natt04:44 På stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California
Siste nytt
14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgeMärtha og kjæresten starter foredragsturné12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeDette skjedde i natt04:44SportPå stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California
Populært