Meny

Frister tur til USA? Her er fem stater ikke «alle» besøker

Se video.

USA har hele 50 stater å besøke, men de fleste nordmenn besøker bare fem av dem. Kanskje på tide å utvide horisonten litt?

Nordmenn drømmer om å dra til USA i 2019, ifølge en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av FINN Reise. USA troner kåringen for andre år på rad - men i år deles førsteplassen med Canada.

– USA har jo enormt mye å by på, fra filmbyen Los Angeles i vest til shopping- og opplevelseseldoradoet New York i øst. Med flere direkteruter og økt konkurranse har det blitt enklere og rimeligere for mange å oppfylle USA-drømmen, sier kommersiell direktør for FINN Reise, Terje Berge i en pressemelding om undersøkelsen.

Statene New York, Florida, California, Nevada og Hawaii besøkes hyppigst, men sammen maler de bare et lite bilde av alt det USA har å by på. Hva med å besøke en stat som ikke «alle» besøker?

Les også : Hetebølge, tørke og varmerekorder i Sør-Australia

Minnesota

Minnesota omtales som en av USAs mest unike stater av livsstilsnettsiden Thrillist . Her kan man oppleve et bredt spenn av natur, og komme helt nær de store naturopplevelsene - nasjonalparken Superior National Forest er et enormt, vernet naturområde som tilbyr gode tur- og kanomuligheter. Nasjonalparken favner Lake Superior, den største av De store sjøer som grenser mellom Canada og USA. Villmarksområdet Boundary Waters ligger i nasjonalparken, som tilbyr noen av USAs beste kano- og fiskemuligheter, og er et populært reisemål for turglade amerikanere, ifølge reisenettstedet PlanetWare.

Det er gode muligheter for kanoturer i Superior National Forest, Minnesota. Foto: Wildnerdpix / Shutterstock / NTB scanpix
Det er gode muligheter for kanoturer i Superior National Forest, Minnesota. Foto: Wildnerdpix / Shutterstock / NTB scanpix

Skulle ikke naturopplevelser friste, huser Minnesota også USAs største kjøpesenter, nemlig «Mall of America». Her har du 230.000 kvadratmeter med handleareal, fordelt på 520 butikker ifølge kjøpesenterets nettsider. I tillegg finner man også en fornøyelsespark midt i senteret. Blir det mer amerikansk enn det?

«Mall of America» har både shoppingmuligheter og en fornøyelsespark - selvfølgelig. Foto: AFP PHOTO/Karen Bleier
«Mall of America» har både shoppingmuligheter og en fornøyelsespark - selvfølgelig. Foto: AFP PHOTO/Karen Bleier

I tillegg har Minnesota en rik, norsk kultur fra emigrasjonens tid - på folkemunne kalles staten for USAs norske hovedstad, ifølge nyhetskanalen CBS Minnesota. Mange norske familier bosatte seg og videreførte familiene sine i Minnesota, og derfor er det fortsatt et tydelig norsk preg på staten med mange norskættede amerikanere.

Fossefall ved Lake Superior i Minnesota. Foto: Jacob Boomsma / Shutterstock / NTB scanpix
Fossefall ved Lake Superior i Minnesota. Foto: Jacob Boomsma / Shutterstock / NTB scanpix

Minnesota grenser til Canada, og har kanskje arvet noe av høfligheten nabolandet er så kjent for - «Minnesota nice» er nemlig et eget begrep for å omtale spesielt høflige og vennskapelige mennesker, oppkalt etter statens innbyggere.

Les også : Tilbake til fortiden i Minneapolis

Louisiana

Kulturelt sett finner du kanskje ikke mer spennende stater enn Louisiana. Den største byen i staten er New Orleans, og her avholdes det et årlig, enormt karneval - Mardi Gras. Da fylles byen med utkledde mennesker og gatene med parader, og det hele utarter seg til en to uker lang festival hvor byen har fest i fokus.

Fra fjorårets Mardi Gras, februar 2018. Foto: Emily Kask / AFP
Fra fjorårets Mardi Gras, februar 2018. Foto: Emily Kask / AFP

Jazz har sin opprinnelse fra New Orleans på begynnelsen av 1900-tallet ifølge Store norske leksikon , og byen hedrer sin kulturelle historie ennå. Det er ikke manko på jazzbarer og konserter for hyggelige, musikalske opplevelser spesielt i sentrum av byen, French Quarter. Det er også smekkfult av barer og utsteder i området, og området vekkes virkelig til liv ved kvelds- og nattestid.

New Orleans er kjent for yrende nattliv, kultur og helt spesiell arkitektur. Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix
New Orleans er kjent for yrende nattliv, kultur og helt spesiell arkitektur. Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix

Louisiana er også kjent for det kreolske og cajunske kjøkken, med signaturretter som «crawfish» - en type kreps - og «gumbo» - statens mest kjente og populære rett ifølge matnettstedet Southern Food Ways. «Gumbo» er en tykk suppe som kan lages med uendelige varianter. Fire ingredienser går igjen; kjøtt, belgfrukten okra, creolsk krydder og cajunsk krydder. En typisk matrett som familier har sin egen vri på, og som du kan spise utallige varianter av i New Orleans.

Les også : Landsbyen Portmeirion: – Én manns visjon, realisert

Maryland

Den lille staten Maryland ligger helt på østkysten. Staten er nabo til Washington D.C., USAs hovedstad, som forøvrig ikke ligger i en stat. En tur til den idylliske staten Maryland kan dermed enkelt slås sammen med et besøk til for eksempel Capitol Hill og Det hvite hus.

Capitol Hill i Washington D.C. Foto: Lee Snider / Shutterstock / NTB scanpix
Capitol Hill i Washington D.C. Foto: Lee Snider / Shutterstock / NTB scanpix

Er du i det lærerike hjørnet tilbyr hovedstaden også et stort antall museer - blant annet USAs nasjonalmuseum; Smithsonian National Museum of American History. Det finnes også et spionmuseum, romfartsmuseum og et museum om det amerikanske urfolk - for å nevne noen få.

Hovedstaden i Maryland, Annapolis, rommer blant annet Chesapeake Bay - en vakker bukt som er et mekka for seilere hvor du kan velge blant et stort utvalg båter å leie.

Vil du heller holde deg på land, er det verdt et besøk til Naval Academy , krigsskolen i den amerikanske marinen. Her kan du få omvisning på campus og besøke museet til skolen for å få et sjeldent innblikk i hvordan den amerikanske marinen blir lært opp.

Les også : Kontrastfylte Argentina; Lyd av stillhet og tango i gata

Chesapeake Bay med Naval Academy i bakgrunnen. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB scanpix
Chesapeake Bay med Naval Academy i bakgrunnen. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB scanpix

Arizona

Sørstaten Arizona kan bli brennhet om sommeren, ifølge reisenettstedet TripSavvy . Staten er derimot vel verdt et besøk i kaldere måneder. Her kan du besøke et av USAs største turistmål, nemlig Grand Canyon. Canyonen er nesten 500 kilometer lang og anslås til å være rundt 5-6 millioner år gammel. Naturperlen er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Grand Canyon er Arizonas fremste turistmål. Foto: Anton Foltin / Shutterstock / NTB scanpix
Grand Canyon er Arizonas fremste turistmål. Foto: Anton Foltin / Shutterstock / NTB scanpix

Arizona har også en rik historie med det amerikanske urfolket. Stammen Navajo har dype røtter i staten, og har i dag sitt eget område - Navajo Nation. Her kan man blant annet besøke Navajo National Monument som rommer tidlige bebyggelser og konturene av tidlige samfunn. Det gir et unikt innblikk i hvordan man levde over 900 år siden.

Monumentet ligger litt øde til, men som en Trip Advisor-bruker sier:

– JA, det er verdt den lille omveien!

Navajo National Monument gir et innblikk i hvordan man levde for 900 år siden. Foto: Zack Frank / Shutterstock / NTB scanpix
Navajo National Monument gir et innblikk i hvordan man levde for 900 år siden. Foto: Zack Frank / Shutterstock / NTB scanpix

Får du ikke nok naturopplevelser etter Grand Canyon og Navajo National Monument, har Arizona mer natur å by på. På grensa til nabostaten Utah ligger Monument Valley, som har et helt unikt naturlandskap - røde sanddyner og steinformasjoner som skyter til værs.

Les også : Jorda er flat, vi drar på cruise

Georgia

Savannah er den eldste byen i Georgia, og kanskje en av de vakreste. Byen er en favoritt for amerikanere å ta en helgetur til. Den pittoreske byen har et bredt tilbud for besøkende; historisk sus, hyggelige gatekafeer, strender, flotte katedraler, vakre fontener, dampbåter og kuriøse butikker.

Den største parken, Forsyth Park , har 120 m² med grønne områder og trealleer med stier mellom, og den største attraksjonen er fontenen. Den er bygget i 1858, og er det perfekte sted å ta Instagram-bilder, ifølge National Geographic.

Savannah, Georgia er statens eldste by. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB scanpix
Savannah, Georgia er statens eldste by. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB scanpix

Georgia ligger helt sør i USA, og er dermed en del av det særegne sørstats-kjøkkenet. Maisbrød, fritert kylling, BBQ, pekanpai - dekadent, mektig mat som gis i store porsjoner. Sørstatene er kjent for å være spesielt generøse i flere aspekter, og er kjent for å være et vennlig folk som ønsker alle velkommen.

Typisk sørstatsmat. Kanskje ikke stedet å besøke hvis du går på diett? Foto: Mina709 / Shutterstock / NTB scanpix
Typisk sørstatsmat. Kanskje ikke stedet å besøke hvis du går på diett? Foto: Mina709 / Shutterstock / NTB scanpix

I hovedstaden i staten, Atlanta, kan du blant annet besøke det nye museet «National Center for Civil and Human Rights» . Museet åpnet i 2014, og det er ingen tilfeldighet at det ble plassert i Atlanta. Byen er nemlig barndomsbyen til Martin Luther King, Jr., og man kan besøke barndomshjemmet til rettighetskjemperen.

Les også : Turister svikter USA på grunn av Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09 Hovland ut av seierskampen i Columbus20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av
Siste nytt
21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09SportHovland ut av seierskampen i Columbus20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av
Populært