Meny

Frister tur til USA? Her er fem stater ikke «alle» besøker

Se video.

USA har hele 50 stater å besøke, men de fleste nordmenn besøker bare fem av dem. Kanskje på tide å utvide horisonten litt?

Nordmenn drømmer om å dra til USA i 2019, ifølge en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av FINN Reise. USA troner kåringen for andre år på rad - men i år deles førsteplassen med Canada.

– USA har jo enormt mye å by på, fra filmbyen Los Angeles i vest til shopping- og opplevelseseldoradoet New York i øst. Med flere direkteruter og økt konkurranse har det blitt enklere og rimeligere for mange å oppfylle USA-drømmen, sier kommersiell direktør for FINN Reise, Terje Berge i en pressemelding om undersøkelsen.

Statene New York, Florida, California, Nevada og Hawaii besøkes hyppigst, men sammen maler de bare et lite bilde av alt det USA har å by på. Hva med å besøke en stat som ikke «alle» besøker?

Les også : Hetebølge, tørke og varmerekorder i Sør-Australia

Minnesota

Minnesota omtales som en av USAs mest unike stater av livsstilsnettsiden Thrillist . Her kan man oppleve et bredt spenn av natur, og komme helt nær de store naturopplevelsene - nasjonalparken Superior National Forest er et enormt, vernet naturområde som tilbyr gode tur- og kanomuligheter. Nasjonalparken favner Lake Superior, den største av De store sjøer som grenser mellom Canada og USA. Villmarksområdet Boundary Waters ligger i nasjonalparken, som tilbyr noen av USAs beste kano- og fiskemuligheter, og er et populært reisemål for turglade amerikanere, ifølge reisenettstedet PlanetWare.

Det er gode muligheter for kanoturer i Superior National Forest, Minnesota. Foto: Wildnerdpix / Shutterstock / NTB scanpix

Skulle ikke naturopplevelser friste, huser Minnesota også USAs største kjøpesenter, nemlig «Mall of America». Her har du 230.000 kvadratmeter med handleareal, fordelt på 520 butikker ifølge kjøpesenterets nettsider. I tillegg finner man også en fornøyelsespark midt i senteret. Blir det mer amerikansk enn det?

«Mall of America» har både shoppingmuligheter og en fornøyelsespark - selvfølgelig. Foto: AFP PHOTO/Karen Bleier

I tillegg har Minnesota en rik, norsk kultur fra emigrasjonens tid - på folkemunne kalles staten for USAs norske hovedstad, ifølge nyhetskanalen CBS Minnesota. Mange norske familier bosatte seg og videreførte familiene sine i Minnesota, og derfor er det fortsatt et tydelig norsk preg på staten med mange norskættede amerikanere.

Fossefall ved Lake Superior i Minnesota. Foto: Jacob Boomsma / Shutterstock / NTB scanpix

Minnesota grenser til Canada, og har kanskje arvet noe av høfligheten nabolandet er så kjent for - «Minnesota nice» er nemlig et eget begrep for å omtale spesielt høflige og vennskapelige mennesker, oppkalt etter statens innbyggere.

Les også : Tilbake til fortiden i Minneapolis

Louisiana

Kulturelt sett finner du kanskje ikke mer spennende stater enn Louisiana. Den største byen i staten er New Orleans, og her avholdes det et årlig, enormt karneval - Mardi Gras. Da fylles byen med utkledde mennesker og gatene med parader, og det hele utarter seg til en to uker lang festival hvor byen har fest i fokus.

Fra fjorårets Mardi Gras, februar 2018. Foto: Emily Kask / AFP

Jazz har sin opprinnelse fra New Orleans på begynnelsen av 1900-tallet ifølge Store norske leksikon , og byen hedrer sin kulturelle historie ennå. Det er ikke manko på jazzbarer og konserter for hyggelige, musikalske opplevelser spesielt i sentrum av byen, French Quarter. Det er også smekkfult av barer og utsteder i området, og området vekkes virkelig til liv ved kvelds- og nattestid.

New Orleans er kjent for yrende nattliv, kultur og helt spesiell arkitektur. Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix

Louisiana er også kjent for det kreolske og cajunske kjøkken, med signaturretter som «crawfish» - en type kreps - og «gumbo» - statens mest kjente og populære rett ifølge matnettstedet Southern Food Ways. «Gumbo» er en tykk suppe som kan lages med uendelige varianter. Fire ingredienser går igjen; kjøtt, belgfrukten okra, creolsk krydder og cajunsk krydder. En typisk matrett som familier har sin egen vri på, og som du kan spise utallige varianter av i New Orleans.

Les også : Landsbyen Portmeirion: – Én manns visjon, realisert

Maryland

Den lille staten Maryland ligger helt på østkysten. Staten er nabo til Washington D.C., USAs hovedstad, som forøvrig ikke ligger i en stat. En tur til den idylliske staten Maryland kan dermed enkelt slås sammen med et besøk til for eksempel Capitol Hill og Det hvite hus.

Capitol Hill i Washington D.C. Foto: Lee Snider / Shutterstock / NTB scanpix

Er du i det lærerike hjørnet tilbyr hovedstaden også et stort antall museer - blant annet USAs nasjonalmuseum; Smithsonian National Museum of American History. Det finnes også et spionmuseum, romfartsmuseum og et museum om det amerikanske urfolk - for å nevne noen få.

Hovedstaden i Maryland, Annapolis, rommer blant annet Chesapeake Bay - en vakker bukt som er et mekka for seilere hvor du kan velge blant et stort utvalg båter å leie.

Vil du heller holde deg på land, er det verdt et besøk til Naval Academy , krigsskolen i den amerikanske marinen. Her kan du få omvisning på campus og besøke museet til skolen for å få et sjeldent innblikk i hvordan den amerikanske marinen blir lært opp.

Les også : Kontrastfylte Argentina; Lyd av stillhet og tango i gata

Chesapeake Bay med Naval Academy i bakgrunnen. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB scanpix

Arizona

Sørstaten Arizona kan bli brennhet om sommeren, ifølge reisenettstedet TripSavvy . Staten er derimot vel verdt et besøk i kaldere måneder. Her kan du besøke et av USAs største turistmål, nemlig Grand Canyon. Canyonen er nesten 500 kilometer lang og anslås til å være rundt 5-6 millioner år gammel. Naturperlen er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Grand Canyon er Arizonas fremste turistmål. Foto: Anton Foltin / Shutterstock / NTB scanpix

Arizona har også en rik historie med det amerikanske urfolket. Stammen Navajo har dype røtter i staten, og har i dag sitt eget område - Navajo Nation. Her kan man blant annet besøke Navajo National Monument som rommer tidlige bebyggelser og konturene av tidlige samfunn. Det gir et unikt innblikk i hvordan man levde over 900 år siden.

Monumentet ligger litt øde til, men som en Trip Advisor-bruker sier:

– JA, det er verdt den lille omveien!

Navajo National Monument gir et innblikk i hvordan man levde for 900 år siden. Foto: Zack Frank / Shutterstock / NTB scanpix

Får du ikke nok naturopplevelser etter Grand Canyon og Navajo National Monument, har Arizona mer natur å by på. På grensa til nabostaten Utah ligger Monument Valley, som har et helt unikt naturlandskap - røde sanddyner og steinformasjoner som skyter til værs.

Les også : Jorda er flat, vi drar på cruise

Georgia

Savannah er den eldste byen i Georgia, og kanskje en av de vakreste. Byen er en favoritt for amerikanere å ta en helgetur til. Den pittoreske byen har et bredt tilbud for besøkende; historisk sus, hyggelige gatekafeer, strender, flotte katedraler, vakre fontener, dampbåter og kuriøse butikker.

Den største parken, Forsyth Park , har 120 m² med grønne områder og trealleer med stier mellom, og den største attraksjonen er fontenen. Den er bygget i 1858, og er det perfekte sted å ta Instagram-bilder, ifølge National Geographic.

Savannah, Georgia er statens eldste by. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB scanpix

Georgia ligger helt sør i USA, og er dermed en del av det særegne sørstats-kjøkkenet. Maisbrød, fritert kylling, BBQ, pekanpai - dekadent, mektig mat som gis i store porsjoner. Sørstatene er kjent for å være spesielt generøse i flere aspekter, og er kjent for å være et vennlig folk som ønsker alle velkommen.

Typisk sørstatsmat. Kanskje ikke stedet å besøke hvis du går på diett? Foto: Mina709 / Shutterstock / NTB scanpix

I hovedstaden i staten, Atlanta, kan du blant annet besøke det nye museet «National Center for Civil and Human Rights» . Museet åpnet i 2014, og det er ingen tilfeldighet at det ble plassert i Atlanta. Byen er nemlig barndomsbyen til Martin Luther King, Jr., og man kan besøke barndomshjemmet til rettighetskjemperen.

Les også : Turister svikter USA på grunn av Trump

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært