Meny

Jorda er flat, vi drar på cruise

Se video.

En gruppe mennesker som mener jorda er en stor, flat skive skal på cruise. De kan bli sjokkert over å få vite at skipets navigasjonssystemer tar utgangspunkt i at jorda er rund.

Det «største, modigste og beste eventyret» for flat jord-entusiastene er under oppseiling i form av et cruise i 2020.

Båtturen organiseres av «Flat Earth International Conference» (FEIC), og har som mål å bli en fornøyelig ferd. Rapperen B.o.B. og reality-stjernen Tila Tequila er blant dem som kan hygge seg i restauranter, svømmebasseng og kanskje til og med kunstige bølger.

Det eneste skår i gleden for dem som vil feire jordas flathet: navigasjonssystemene på cruiseskip og andre fartøy, baserer seg på det faktum at jorda ikke er flat.

– Skip navigerer ut fra prinsippet om at jorden er rund, sier tidligere cruise-kaptein Henk Keijer, som seilet jorda rundt i løpet av en 23 år lang karriere.

«Sjøkart utformes med dette utgangspunktet: jorda er rund», sier den forhenværende kapteinen.

– GPS motbeviser

Keijer, som nå arbeider med å granske ulykker til sjøs, sier eksistensen av det globale posisjoneringssystemet GPS alene beviser at jorda er sfærisk, ikke en flat skive. GPS benytter 24 hovedsatellitter i bane rundt jorda til å informere om posisjoner og navigasjon.

– De 24 satellittene brukes på grunn av jordas krumning, sier Keijer.

– Minst tre satellitter behøves for å fastslå en posisjon. Om noen på den andre siden av jorda ønsker å vite sin posisjon er de avhengige av et visst antall satellitter.

– Hadde jorda vært flat ville tre satellitter vært tilstrekkelig til å gi denne informasjonen til alle på planeten. Men det er ikke nok, siden jorda er rund.

Selv om det finnes mange ulike teorier innen Flat Earth-bevegelsen er den sentrale tanken at jorda er flat. Gruppen hevder at «en rekke eksperimenter, analyse og forskning» ligger bak konklusjonen.

En vanlig modell som fremmes av miljøet er at jorda er en stor skive omgitt av en ismur, Antarktis.

Les også: Forsker som tror jorda er flat ble skadd av hjemmelaget rakett

– Forfalsker romferder

Flat Earth Society, en annen gruppe, mener verdens romfartsorganisasjoner kan stå bak en konspirasjon for å «forfalske romfart og -utforskning».

«Dette begynte trolig under den kalde krigen», mener gruppen.

«Sovjet og USA var besatt av å slå hverandre innen romfart, i den grad at de begge forfalsket resultater for å holde tritt med motpartens bragder», heter det i en uttalelse fra Flat Earth Society.

Organisasjonen som står bak cruise-utflukten, FEIC, har ikke besvart The Guardians henvendelser om ferden. Organisasjonen kan forsøke å få et mannskap som ikke tror jorda er rund, men Keijer sier det vil bli vanskelig.

– Jeg har seilt omtrent 3,2 millioner kilometer, og aldri møtt en eneste kaptein som mener jorda er flat, sier han.

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Verdens største cruiseskip i tonnasje har ikke så mye med saken, men er også et artig fenomen. Legg merke til horisonten, som later til å være padde flat! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært