Meny

Lucca Toscana:

Slik leves livet innenfor store bymurer

En gang var denne plassen et amfiteater, nå byens flotteste piazza.
En gang var denne plassen et amfiteater, nå byens flotteste piazza.

Den store revolusjonen skjedde da Napoleon sendte sin søster Elisa til byen.

LUCCA, ITALIA (King Goya): Toscana er en strålende del av Italia og før jeg kom hit ble jeg fortalt at det er noe spesielt ved Lucca. Denne historiske byen har hele tre bymurer, den første bygget omkring 200 f.Kr., alltid med noen seriøse romerske byporter. I utgangspunktet blir jeg sjelden imponert over romerske murer og i hvert fall ikke gamle kirker. Men når en by med 8,000 innbyggere innenfor bymurene har 48 kirker, må man undersøke hva disse menneskene egentlig er laget av.

Ytterste bymur danner en fire kilometer sirkel av trær, en grønn strekning med arter som blomstrer og skifter farger med årstidene. Derfor er den grønne muren perfekt for spasertur med panoramautsikt, med kirker og tårn i Lucca på den ene siden og alpene i horisonten. Ikke rart Lucca er trendy for mange som besøker Toscana.

Gå deg vill

Innenfor massive murer oppdaget jeg fort skjønnheten ved denne romerske byen, med trange gater og elegante palasser. Etter å ha vandret rundt med den utmerkede guiden Gabrielle Calabrese, vet jeg mer om en salig blanding av historie og historier, om musikeren Giacomo Puccini, den moderne innbygger som kaller seg Lucchese og om bekymring for ekstremt mange turister på samme tid.

(Saken fortsetter under)

Guiden Gabriela Calabrese er kunnskapsrik og underholdende.
Guiden Gabriela Calabrese er kunnskapsrik og underholdende.

– Mitt beste råd for å bli kjent med denne byen er å gå seg vill, sier Gabrielle. Han har også et par råd til dere som vil bli kjent med Lucca.

– Sett deg litt inn i vår historie, bli litt utdannet før du kommer og respekter vår kultur.

Les også: Trentino; Sjelden blanding av fjell, snø, kunst og kultur

Historie og kultur

Jeg kom hit for å lære om lokale forhold, om folk, historien og kulturen, jeg ville utforske Lucca gjennom gastronomien – altså den behagelige måten. Kanskje til og med få noen tips om hvordan man lager velsmakende retter, som for eksempel pastasaus.

Lucca har en samling av ulike kjøkken og kokker som beskytter tradisjonen som er typisk for denne byen og området, eller som gjenoppdager gamle oppskrifter og smaker og servere dem med en moderne vri.

(Saken fortsetter under)

Den aller flotteste Piazza i Lucca med butikker, leiligheter og servering utendørs på plassen.

Hemmeligheter

Vi har en tendens til å tenke på italiensk mat som en blanding av pasta, pizza og en berømt skinke fra Parma. Virkeligheten er en helt annen. Ingen regioner spiser det samme, ingen byer snakker samme kulinariske dialekt og – spesielt når det gjelder mat – hver lille by har sine egne velsmakende hemmeligheter.

Lucca ligger ved foten av de apuanske alper og mindre enn en halv time fra kysten i Versilia og ikke langt fra Pisa og Firenze. Etter noen velsmakende og delikate dagers må jeg erklære; det er noe spesielt ved Lucca.

Les også: Eksotiske øyer skapt for romantisk ferie på påler

Mat og vin

Mye av maten som serveres her er upretensiøs i sin enkelhet, men samtidig mer utsøkt enn noe du får servert på en fancy restaurant i en eller annen storby.

Enda viktigere, tradisjonell lokal mat herfra finner du neppe utenfor Italia – knapt nok andre steder i Italia.

(Saken fortsetter under)

Luciano Bertonicini fra den lokale fotografklubben. Motivet summerer opp noe av mat-profilen.

Vi må ikke glemme at olivenoljen er stjernen i Luccas mattradisjon, takket være noen små, lokale produsenter. Prøv vin fra Montecarlo og flasker med etiketten Colline Lucchesi laget av druer og vingårder som strekker seg fra hav til fjell og lages av områdets mange unge vinmakere.

Hundre kirker

Denne grafittien på kirkeveggen er omlag 700 år gammel.
Denne grafittien på kirkeveggen er omlag 700 år gammel.

Lucca er kjent som byen med hundre kirker, bymuren og en gang i tiden virksomhet knyttet til handel med silke som gjorde byen så velstående og viktig. I dag er bare 48 små og store kirker åpne, men ingen katedral.

På en yttervegg av kirken San Michele Foro finner du den eldste graffiti i byen, mer enn 700 år gammel.

Pass på at du finner Piazza San Michele og Piazza dell`Anfiteatro, de to eldste. Lucca står frem som en bastion med en 12 meter høy bymur laget av millioner av murstein og kaserner for militsen som en gang kontrollerte byportene.

Les også: Boknafisk – Heftig halv-tørket torsk som begeistrer

Napoleon

I sin tid besøkte Julius Caesar Lucca og enda viktigere da den fra 1396 ble en uavhengig stat. Senere kom også Napoleon med sin kone Josephina, mens den store revolusjonen skjedde da Napoleon i 1805 sendte sin søster Elisa Baiocchi til byen. Hun åpnet skoler og nytt sykehus, fremmet industri og landbruk, importerte Champagne og etablerte Swiss Guard mens hun styrte Republikken Lucca.

Puccini

Både i og rundt Lucca er man stolte over den store komponisten Giacomo Puccini, selve symbolet på en epoke med livlig intellektuell og kulturell aktivitet, og fremdeles en del av liv og røre rundt samtidskunst, fotografi og tegneserier. Stikk innom Puccini Opera og Casa Museo Puccini og lær mer om kjente operaer som La Bohéme og Madame Butterfly – og om den store Maestro.

De lokale

Tårnet som kalles Guingi er ikonisk og har trær på toppen 45 meter over bakken.
Tårnet som kalles Guingi er ikonisk og har trær på toppen 45 meter over bakken.

I Toscana vurderer mange Lucca som «det er ikke toskansk». Det kan komme av dialekten til Lucchesere, eller at byen bevarte sin uavhengighet helt til 1847 – eller kanskje henger det sammen med brødet som er saltet i Lucca og ikke andre steder i Toscana.

Til tross for eventuelle ulikheter, Lucca er som en øy og et hjem til noen av det beste Toscana har å by på.
Jeg fant en ekstra kvalitet: Innbyggerne i Lucca stoler på folk, selv på turister. En Lucchese er en gentleman, ikke utpreget åpen men heller ikke spesielt lukket. Og slett ikke som innbyggerne i Roma som heller dør enn å skifte mening. En Lucchese ber ikke om betaling før du er ferdig med kaffen og klar til å forlate kaféen. Han stoler på folk.

Les også: Speakers Corner: Fritt frem for sterke meninger

Turister

For tjue år siden var det svært få turister i Lucca. Nå kommer stadig flere på dagstur og forlater byen om kvelden, omtrent som flokken på 28 millioner som årlig oversvømmer Venezia. Historisk har de lokale klart å håndtere alt fra herskerne i Roma til paver og Napoleon, men er de forberedt på å mestre horder av turister som stiller på dørstokken i fremtiden?

Man skulle tro at en by omgitt av hele tre bymurer som beskyttelse, den siste skanse fullført i 1644, er klar til å hindre at Lucca havner i en lignende turistfelle. Og skulle pågangen blir for stor, så har borgermesteren syv digre porter som alle kan lukkes. Forhåpentlig er portene åpne på mitt neste besøk – fordi både maten, vinen og byens befolkningen gjorde at jeg følte meg som hjemme.

Ut på tur

Landing: Galileo Galilei Airport i Pisa er hovsflyplass for å besøke Pisa, Lucca og Firenze. Det går tog til Pisa og hvorfra kan få et tog til Firenze etter at du har sett det skjeve tårnet. Du kan fly direkte til Firenze fra London City Airport. Lucca er veldig lett å nå både med bil og tog, perfekt for å komme seg rundt med offentlig transport.

Bo bra: Hotel Alla Corte degli Angeli har romslige rom med store bad og en hyggelig atmosfære i restauranten. Faktisk serveres også utmerket frokost og god mat om kvelden. Adresse: Via Degli Angeli 23, Lucca Fra andre halvdel av 2019 kan du booke rom på Grand Universe, byens første 5-stjerners hotell

Spis godt: For et kveldsmåltid anbefales restaurant Gli Orti di via Elisa i Lucca for tradisjonell retter med ny vri og utmerket kjøtt. For søndagsbrunch og kveldsmåltid, prøv "Osteria Al Manzo", Via Cesare Battisti 28. For lunsj prøv "Antica Locanda dellÁngelo" i byen. Utmerket mat. For å nyte en god kopp kaffe, for eksempel macciato, espresso eller cappuccino, prøv Bar Pasticceria Elisa, på Via Elisa 1, åpning fra 7am. Kun kontant.

Natteliv: Festivaler: I oktober hvert år arrangeres Lucca Comics & Games - en festival som forandrer livet innenfor murene til et karneval. Lucca om sommeren er mye musikk og en sommerfestival med kunstnere og artister på internasjonalt nivå. Sommeren 2019 kommer Elton John til byen.

Mini-Guide: Havet: Ikke langt fra Lucca ligger kystbyen Versilia og dens strender, Apuan-Alpene og den fantastiske Garfagnana med sine små karakteristiske landsbyer som Barga. Det er mye å gjøre og se også i omgivelsene til Lucca! Kurs: Matlagingskurs er en populær aktivitet. Her kan du lære hvordan pasta lages fra grunnen eller få kunnskap om viner, fra å ta en ettermiddagsleksjon til en kurs over en uke. Se opp: Lucca har historiske tårn og 45 meter høye Torre Guinigi er det mest ikoniske tårnet, kjent for hage på taket og noen vakre eiketrær. Like utenfor byen ligger Villa Torrigiani di Camigliano, bygget i begynnelsen av 1500-tallet og åpen for publikum fra mars til november. Den engelske hagen ble i 2018 kåret til den beste i Italia.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:32 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang
Siste nytt
01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:32NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang
Populært