Slik skal klippeøya St. Helena lokke turister

Se video: I oktober 2017 skjedde den første kommersielle landingen på St. Helena på deres nye flyplass, også kjent som «verdens mest ubrukelige flyplass».

Fram til 2017 måtte reisende ta postbåt fra Cape Town i fem dager for å komme til Napoleons berømte eksiløy. Nå bretter St. Helena opp ermene for å lokke til seg flere turister.

Den tropiske vulkanøya der Frankrikes keiser Napoleon ble sendt i eksil i 1815 var lenge et av verdens minst tilgjengelige steder. For å komme til St. Helena, 4000 kilometer fra Rio de Janeiro i Sør-Amerika og 1950 kilometer fra Afrikas vestkyst, måtte besøkende først dra til den sørafrikanske byen Cape Town og deretter tilbringe fem dager i en postbåt fra Royal Mail.

Det forandret seg høsten 2017 da Sankt Helena Airport åpnet, og ukentlige flyvninger startet mellom Johannesburg i Sør-Afrika og den vesle prikken på kartet.

Les også: Første rutefly har landet på «verdens mest ubrukelige flyplass»

Nå vil den 121 kvadratkilometer store øya med knapt 4500 innbyggere ta neste steg for å lokke til seg turistene: De fordobler antallet flyvninger i de søratlantiske sommermånedene desember til april, skriver reisenettstedet Lonely Planet.

Napoleon

Til tross for øyas beskjedne størrelse burde St. Helena være interessant for de historieinteresserte. Det var nemlig her Frankrikes keiser Napoleon tilbragte sine siste år etter å ha blitt deportert dit av britene etter nederlaget ved Waterloo i 1815. Napoleons bosted, den forhenværende guvernørboligen midt på øya, finnes fortsatt og går an å besøke. Napoleons første gravsted finnes også.

Les også: Øya hvor Napoléon døde i eksil åpner seg for turisme

Men St. Helena kan også lokke med muligheten til å svømme med verdens største fiskeart, hvalhaien. I sommermånedene på St. Helena, som altså har motsatte årstider enn den nordlige halvkule, samler store stimer av hvalhaier seg ved øya for å fråtse i seg enorme mengder plankton. Det gir de besøkende en ypperlig mulighet til å svømme med de fredelige kjempefiskene på en fornuftig avstand, skriver Lonely Planet.

Å svømme med hvalhaier er noe av det øya St. Helena kan by på for å lokke turister til den avsidesliggende øya i sør-Atlanteren. Foto: AP / NTB scanpix.
Å svømme med hvalhaier er noe av det øya St. Helena kan by på for å lokke turister til den avsidesliggende øya i sør-Atlanteren. Foto: AP / NTB scanpix.

Flere attraksjoner

I tillegg til dykking og Napoleon, har øya førsteklasses kaffeplantasjer, behagelig klima, gode muligheter for spektakulære fotturer i høyder og fjell - samt ikke minst Jacob's Ladder, en trapp på 699 trinn (180 høydemeter, jour.anm) som stiger bratt opp på søndre fjellside av dalen ved hovedstaden Jamestown.

Øya kan dessuten friste med minst 40 plantearter, i tillegg til insekter, fugler og annen fauna som du kun finner her. Nasjonalfuglen Sankthelenalo pryder både våpenskjold og flagg, den er i dag sterkt truet og det finnes kun litt over 300 individer på øya.

De nye flytidene til St. Helena er hver tirsdag og lørdag fra Johannesburg. Doblingen i antallet avganger skjer mellom desember 2018 og april 2019.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden