Meny

Toppen av Tenerife og byen som reiste seg fra asken

Vill, uberørt natur i nord gir sannelig mer spenning enn ei solseng sør på øya.

TENERIFE (Kinggoya.com) : Nordover og opp i høyden. Få ting kan sammenlignes med adrenalinet når man kommer opp til 3.718 meter etter å ha kjempet seg til toppen av fjellet Teide. Vel, det må i så fall være når man retter blikket nedover fra Teide Nasjonalpark i en bil på smale veier. Når man etter tusen svingher kommer til den lille byen Garachico på nordkysten av Tenerife, lurer man bare på om dette vakre stedet er glemt eller ennå ikke oppdaget. Mens Sør Tenerife tiltrekkes av solhungrige, tilbyr nord mere spenning du finner på ei solseng – fra fantastiske fjell, turstier, varianter av natur rundt hvert hjørne og formasjoner formet av lava og vulkaner.
I Garachico prøvde jeg å finne ut om det er mulig å være både pen og uheldig – eller på samme tid være den vakreste og ulykkeligste. Ta en spasertur langs gatene, men byens dramatiske fortid er neppe det første som slår deg.

Saken fortsetter under

Spennende og merkelige fjellformasjoner skapt av lava.

Ødelagt av lava. For mer enn 300 år siden hadde Garachico alt. Byen hadde den attraktive hovedhavna, rikdom, gater belagt av marmor, imponerende bygninger og mange velstående. Dette var et fargerikt og spennende sted – helt til 1706 da Montana Negra brøt ut og lava feide gjennom byen og ødela mer eller mindre alt, inkludert den viktige havna. Husk, her var historie som kunne ha kommet rett fra noen sider i Det Gamle Testamentet.

Alle i Garachico overlevde og naturkatastrofen gjorde dem sterkere, selv om status med den inntektsbringende havna forsvant. Det som skjedde var at lavaen som fylte havna ble forvandlet til attraktive basseng som fremdeles tiltrekker gjester. Ellers skiller Garachico seg ut fra andre steder – som blomst på et mandeltre midt i et hav av kaktus.

Les også: Smak Karibien – der maten er en reise i seg selv

Mitt råd; Ta en tur på brosteinsbelagte gater og utforsk sentrum med kirker og gamle bygninger som slottet San Miguel, en festning fra 1575. De fleste gjester har en tendens til å forlate byen om ettermiddagen og dermed gjøre Garachico til en soveby. Men blir du lenger og møter noen av de 5.000 innbyggerne, så får du historier om glede og konflikter, og at det er mulig å reise seg fra asken.

Les også: Bodø har ny attraksjon - årets arktiske kokk

Månen på jorden. Start eller avslutt turen i nord i Puerto de la Cruz, tradisjonell spansk og det viktigste turiststedet, en by med flotte hager, elegante bygninger og mye sol året rundt. Selve ikonet på Tenerife er imidlertid Teide nasjonalpark midt på øya med vegetasjon og det vakreste vulkanske landskap som tenkes kan.

«Det nærmeste jeg har kommet over et månelandskap på jorden”, sa Neil Armstrong etter et besøk på Tenerife. Astronauten visste hva han snakket om etter som han var den første som gikk på månen. Det er mulig å følge Armstrong og bestige Teide, Spanias høyeste topp på 3,718 m. Fra et stykke opp i fjellet tar du gondolen til 2.356 m, herfra må du ut på en 40 minutters strevsom tur til toppen. Tiden du sliter i tynn luft kan du bruke til å tenke på din egen stolthet når du skal fortelle venner at du har vært på toppen av Spania på egne føtter og opplevd en velsignet utsikt i alle retninger. En selfie fra toppen av Teide bør slå de fleste pin-up bilder på Instagram.

På min reise i nord var jeg innom fjellbyen Masca, et unikt eksempel på naturens arkitektur og øyas dypeste kløft, fjellformasjoner, svimlende utsikt og en smal vei som nesten bare besto av svinger. Fjellsiden, kirken, plassmangel og gater av stein forteller flere historier enn du finner i noen bok.

Les også: Gode grunner for å føle seg hjemme i Liverpool

Anaga County Park. Laura Alvarez hos Anaga Experience er den lokale guiden du bør leie når du besøker Anaga County Park, området som ligger nordvest og starter en liten kjøretur fra hovedstaden Santa Cruz. Området har enda flere fjell, dype daler og kløfter, strender og et utvalg av fauna og aktiviteter som Laura kan mye om. Legg gjerne turen hit på en søndag og kombiner natur ute med en lunsj inne hos Bar Casa Santiago der tradisjonell mat står på menyen pluss levende musikk i baren.

Tre byer. La Orotava er en gammel og attraktiv by med pittoreske hus, palasser, barokk-kirke og brosteinsgater. I den historiske delen finnes Casa de los Balcones, hus med balkonger og en unik arkitektur. Sentrum av byen La Laguna har alltid liv og røre, underholdning, tavernaer, restauranter og barer. En universitetsby med flotte butikker, også med brukte ting og et marked åpent lørdag og søndag. På nordsiden regnes Orotava, La Laguna og Garachico som de vakreste byene på øya.

Puerto de la Cruz. Etter utflukt i den ville naturen, sett lava-skulpturert landskap, vandret gjennom grønne parker og nådd til toppen av Teide, er det på tide å returnere til Puerto de la Cruz. Det var til denne fiskelandsbyen de første turistene til Tenerife kom for 100 år siden. Fiskebåter er i aktivitet og Plaza del Charco ligger fortsatt i hjertet av byen, sannsynligvis den vakreste plaza på øya i en by med passe miks av fastboende og turister og det store saltvann-bassenget Lago Martianez.

Les også: På pilgrimsferd langs El Camino til Santiago

Grande Fiestas. Til tross for spennende opplevelser, glem for all del ikke Garachico. Ta en dukkert i sjøen mellom lavaklipper og få følelsen av møte med de lokale i en by som fortsatt lever som om de har reist seg fra asken. Bli med på en fiesta om høsten når vinen flyter fritt. Enda mer spektakulært er Fiesta Lustrales som arrangeres hvert femte år, avgjort det mest bisarre og spektakulære på Tenerifes festival-kalender – når de setter full fyr på stranden og sender svære høyballer i flammer fra toppen av fjellet i retning av byen. Neste Lustrales går av stabelen i 2019 – og du kan bli med på å feire lava-utbruddet som ødela havnen for godt over tre hundre år siden. Brann-baller i Garachico er avgjort en Fiesta vanskelig å slå.

Turguide Laura Alvarez, foran, med finske Kriistia i høyden over Anaga.

Ut på tur

Landing: De fleste fly lander på Reina Sofia sør på Tenerife, mens flyplassen i nord har ruter til og fra fastlandet i Spania. Fra sør er det en times kjøretur til byer som Puerto de la Cruz og Santa Cruz. Flyplassen i sør ligger like ved området Los Americanos

Bo bra: Tigaiga Suits ovenfor sentrum av Puerto de la Cruz har både hotellrom og leiligheter. Pluss et par gode restauranter, bar og basseng. La Laguna Grand Hotel ligger midt i byen La Laguna og kan anbefales. Restaurant med spennende mat, utmerket frokost og svømmebasseng på taket. Hotel Aguere i La Laguna opererer bare med en-stjerne, men har i tillegg en historie som tilsier seks stjerner. Den historiske bygningen ble tatt i bruk som hotell i 1885.

Spis godt: Restaurant Mirador de Garachico i byen Garachico serverer spanske retter på et høyt nivå. Her vil en fire-retters lunsj koste omlag 30 euro. Parador-kjeden har hotell og restaurant like ved stedet man drar opp til Teide. Parador de las Canadas del Teide serverer spennende retter. Om du vil kombinere vin-historie med god mat og lokal vin, så er restauranten på Casa del Vino stedet. Øyas vin-museum ligger på vei fra Puerto de la Cruz mot Santa Cruz. Adresse: Calle San Simón, 49, 38360 El Sauzal.

Natteliv: En natt for stargazing. På organisert tur for å oppleve solnedgang og stjernehimmelen på Mount Teide med en astronomguide. Turen tar ni timer

Mini-Guide: Anaga er et naturområde med spektakulær vulkanske formasjoner, for laurbær-skog, dragetrær og kaktuser. Kanariøyene har minst 25 ulike poteter, alle like viktige. Prøv papas arrugadas med den lokale sausen mojo. Her finnes ni golfbaner og en golfsesong som varer hele året. Prisene på Tenerife er lave, takket være lav skatt på varer og tjenester. Karnevalet i Santa Cruz på Tenerife er det største utenfor Rio de Janeiro. Åpner 27. februar 2019.

Saken er først publisert på Kinggoya.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama
Siste nytt
20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama
Populært