Toppen av Tenerife og byen som reiste seg fra asken

Vill, uberørt natur i nord gir sannelig mer spenning enn ei solseng sør på øya.

TENERIFE (Kinggoya.com) : Nordover og opp i høyden. Få ting kan sammenlignes med adrenalinet når man kommer opp til 3.718 meter etter å ha kjempet seg til toppen av fjellet Teide. Vel, det må i så fall være når man retter blikket nedover fra Teide Nasjonalpark i en bil på smale veier. Når man etter tusen svingher kommer til den lille byen Garachico på nordkysten av Tenerife, lurer man bare på om dette vakre stedet er glemt eller ennå ikke oppdaget. Mens Sør Tenerife tiltrekkes av solhungrige, tilbyr nord mere spenning du finner på ei solseng – fra fantastiske fjell, turstier, varianter av natur rundt hvert hjørne og formasjoner formet av lava og vulkaner.
I Garachico prøvde jeg å finne ut om det er mulig å være både pen og uheldig – eller på samme tid være den vakreste og ulykkeligste. Ta en spasertur langs gatene, men byens dramatiske fortid er neppe det første som slår deg.

Saken fortsetter under

Spennende og merkelige fjellformasjoner skapt av lava.

Ødelagt av lava. For mer enn 300 år siden hadde Garachico alt. Byen hadde den attraktive hovedhavna, rikdom, gater belagt av marmor, imponerende bygninger og mange velstående. Dette var et fargerikt og spennende sted – helt til 1706 da Montana Negra brøt ut og lava feide gjennom byen og ødela mer eller mindre alt, inkludert den viktige havna. Husk, her var historie som kunne ha kommet rett fra noen sider i Det Gamle Testamentet.

Alle i Garachico overlevde og naturkatastrofen gjorde dem sterkere, selv om status med den inntektsbringende havna forsvant. Det som skjedde var at lavaen som fylte havna ble forvandlet til attraktive basseng som fremdeles tiltrekker gjester. Ellers skiller Garachico seg ut fra andre steder – som blomst på et mandeltre midt i et hav av kaktus.

Les også: Smak Karibien – der maten er en reise i seg selv

Mitt råd; Ta en tur på brosteinsbelagte gater og utforsk sentrum med kirker og gamle bygninger som slottet San Miguel, en festning fra 1575. De fleste gjester har en tendens til å forlate byen om ettermiddagen og dermed gjøre Garachico til en soveby. Men blir du lenger og møter noen av de 5.000 innbyggerne, så får du historier om glede og konflikter, og at det er mulig å reise seg fra asken.

Les også: Bodø har ny attraksjon - årets arktiske kokk

Månen på jorden. Start eller avslutt turen i nord i Puerto de la Cruz, tradisjonell spansk og det viktigste turiststedet, en by med flotte hager, elegante bygninger og mye sol året rundt. Selve ikonet på Tenerife er imidlertid Teide nasjonalpark midt på øya med vegetasjon og det vakreste vulkanske landskap som tenkes kan.

«Det nærmeste jeg har kommet over et månelandskap på jorden”, sa Neil Armstrong etter et besøk på Tenerife. Astronauten visste hva han snakket om etter som han var den første som gikk på månen. Det er mulig å følge Armstrong og bestige Teide, Spanias høyeste topp på 3,718 m. Fra et stykke opp i fjellet tar du gondolen til 2.356 m, herfra må du ut på en 40 minutters strevsom tur til toppen. Tiden du sliter i tynn luft kan du bruke til å tenke på din egen stolthet når du skal fortelle venner at du har vært på toppen av Spania på egne føtter og opplevd en velsignet utsikt i alle retninger. En selfie fra toppen av Teide bør slå de fleste pin-up bilder på Instagram.

På min reise i nord var jeg innom fjellbyen Masca, et unikt eksempel på naturens arkitektur og øyas dypeste kløft, fjellformasjoner, svimlende utsikt og en smal vei som nesten bare besto av svinger. Fjellsiden, kirken, plassmangel og gater av stein forteller flere historier enn du finner i noen bok.

Les også: Gode grunner for å føle seg hjemme i Liverpool

Anaga County Park. Laura Alvarez hos Anaga Experience er den lokale guiden du bør leie når du besøker Anaga County Park, området som ligger nordvest og starter en liten kjøretur fra hovedstaden Santa Cruz. Området har enda flere fjell, dype daler og kløfter, strender og et utvalg av fauna og aktiviteter som Laura kan mye om. Legg gjerne turen hit på en søndag og kombiner natur ute med en lunsj inne hos Bar Casa Santiago der tradisjonell mat står på menyen pluss levende musikk i baren.

Tre byer. La Orotava er en gammel og attraktiv by med pittoreske hus, palasser, barokk-kirke og brosteinsgater. I den historiske delen finnes Casa de los Balcones, hus med balkonger og en unik arkitektur. Sentrum av byen La Laguna har alltid liv og røre, underholdning, tavernaer, restauranter og barer. En universitetsby med flotte butikker, også med brukte ting og et marked åpent lørdag og søndag. På nordsiden regnes Orotava, La Laguna og Garachico som de vakreste byene på øya.

Puerto de la Cruz. Etter utflukt i den ville naturen, sett lava-skulpturert landskap, vandret gjennom grønne parker og nådd til toppen av Teide, er det på tide å returnere til Puerto de la Cruz. Det var til denne fiskelandsbyen de første turistene til Tenerife kom for 100 år siden. Fiskebåter er i aktivitet og Plaza del Charco ligger fortsatt i hjertet av byen, sannsynligvis den vakreste plaza på øya i en by med passe miks av fastboende og turister og det store saltvann-bassenget Lago Martianez.

Les også: På pilgrimsferd langs El Camino til Santiago

Grande Fiestas. Til tross for spennende opplevelser, glem for all del ikke Garachico. Ta en dukkert i sjøen mellom lavaklipper og få følelsen av møte med de lokale i en by som fortsatt lever som om de har reist seg fra asken. Bli med på en fiesta om høsten når vinen flyter fritt. Enda mer spektakulært er Fiesta Lustrales som arrangeres hvert femte år, avgjort det mest bisarre og spektakulære på Tenerifes festival-kalender – når de setter full fyr på stranden og sender svære høyballer i flammer fra toppen av fjellet i retning av byen. Neste Lustrales går av stabelen i 2019 – og du kan bli med på å feire lava-utbruddet som ødela havnen for godt over tre hundre år siden. Brann-baller i Garachico er avgjort en Fiesta vanskelig å slå.

Turguide Laura Alvarez, foran, med finske Kriistia i høyden over Anaga.

Ut på tur

Landing: De fleste fly lander på Reina Sofia sør på Tenerife, mens flyplassen i nord har ruter til og fra fastlandet i Spania. Fra sør er det en times kjøretur til byer som Puerto de la Cruz og Santa Cruz. Flyplassen i sør ligger like ved området Los Americanos

Bo bra: Tigaiga Suits ovenfor sentrum av Puerto de la Cruz har både hotellrom og leiligheter. Pluss et par gode restauranter, bar og basseng. La Laguna Grand Hotel ligger midt i byen La Laguna og kan anbefales. Restaurant med spennende mat, utmerket frokost og svømmebasseng på taket. Hotel Aguere i La Laguna opererer bare med en-stjerne, men har i tillegg en historie som tilsier seks stjerner. Den historiske bygningen ble tatt i bruk som hotell i 1885.

Spis godt: Restaurant Mirador de Garachico i byen Garachico serverer spanske retter på et høyt nivå. Her vil en fire-retters lunsj koste omlag 30 euro. Parador-kjeden har hotell og restaurant like ved stedet man drar opp til Teide. Parador de las Canadas del Teide serverer spennende retter. Om du vil kombinere vin-historie med god mat og lokal vin, så er restauranten på Casa del Vino stedet. Øyas vin-museum ligger på vei fra Puerto de la Cruz mot Santa Cruz. Adresse: Calle San Simón, 49, 38360 El Sauzal.

Natteliv: En natt for stargazing. På organisert tur for å oppleve solnedgang og stjernehimmelen på Mount Teide med en astronomguide. Turen tar ni timer

Mini-Guide: Anaga er et naturområde med spektakulær vulkanske formasjoner, for laurbær-skog, dragetrær og kaktuser. Kanariøyene har minst 25 ulike poteter, alle like viktige. Prøv papas arrugadas med den lokale sausen mojo. Her finnes ni golfbaner og en golfsesong som varer hele året. Prisene på Tenerife er lave, takket være lav skatt på varer og tjenester. Karnevalet i Santa Cruz på Tenerife er det største utenfor Rio de Janeiro. Åpner 27. februar 2019.

Saken er først publisert på Kinggoya.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg
Siste nytt
00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg
Populært