Meny

Med snø som trekkplaster i franske Courchevel

Skistedet Courchevel er et eksklusivt skisted som tilhører et av verdens største sammenhengende skisteder, "De tre daler". Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Franskmennene bruker fjellene for å nå målet om 100 millioner turister innen 2020. I Courchevel vil de ha dem med tykkest lommebøker.

COURCHEVEL, FRANKRIKE (Finansavisen): – Jeg er sjef over alt som er høyere enn tusen meter, sier Jean-Marc Silva og gliser rått. Han er direktør i France Montagnes, Frankrikes største skiområde.

– Og for et år vi har hatt! En World Cup, en ung president, en økonomi som bedrer seg og for å toppe det hele: rekordmasse snø, fortsetter han.

I fjor hadde Frankrike 90 millioner turister. Målet er 100 millioner turister innen 2020. Og rundt halvparten av turistene er skiturister. I fjor var Østerrike på førsteplass, målt i antall skiturister, foran Frankrike og USA.

– Det er alltid vi tre som kniver om førsteplassen. Og det er et langt sprang ned til nummer fire på listen. Det kan være Sveits, Italia og andre mindre fjellnasjoner. Hele 23 prosent av Frankrike er dekket av fjell!

(Saken fortsetter under)

Byene blir mer eksklusive og elegante jo høyere man kommer i fjellet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Det handler om luksus

Frankrike har 350 skiområder. For noen er det ikke tvil om hvilket som er regnet som det mest luksuriøse.

– Courchevel, svarer Sissel Dahl Nielsen kontant. Hun leder Frankrikes turistkontor i Norge.

Courchevel ligger tre timer fra flyplassen i Geneve.

– Men det er flere som velger å fly rett til oss. De bestiller bare et helikopter eller et småfly, sier Maxime Godet på Courchevel turistkontor som innrømmer at det handler mye om luksus i Courchevel, men han kan også lete frem noen tostjerners-hotell hvis han blir bedt om det.

Courchevel, som består av seks landsbyer som ligger på mellom 1.100 og 1.850 meter over havet, hadde 8.272 nordiske gjester i fjor.

– Det er gratis busstransport mellom disse, lokker Godet.

– Det er neppe derfor turistene velger Courchevel…

– Vi er en del av 3 Vallees, verdens største skiområde. Der er det løyper som passer for alle ferdigheter. Vi har også tusen skiinstruktører. Hvis du bestiller tidlig, kan du få en skiinstruktør som snakker norsk. Vi har også fire barnehager som passer på barna hele dagen. For dem som er opptatt av gastronomi, kan vi lokke med 50 restauranter både i og utenfor løypenettet i tillegg til hotellenes restauranter. Syv av dem er Michelin-restauranter.

Les også: Reisenedgang - men disse reisene går mot trenden

– Også for dem som ikke liker ski

På Norges nasjonaldag skjedde det også noe som vil øke oppmerksomheten rundt Courchevel – dog ikke riktig ennå: De ble tildelt alpin-VM i 2023 sammen med Méribel. Da skal 600 utøvere fra 75 nasjoner kjempe om medaljer foran 600 millioner tv-seere. 1.800 journalister får akkreditering og det vil bli tv-sendt 1.000 timer fra mesterskapet.

(Saken fortsetter under)

Courchevel er et skisportsområde i regionen Savoie i de franske alpene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

– Courchevel passer også for dem som ikke liker å stå på ski. Vi har for eksempel 66 kilometer med preparerte langrennsløyper, sier han og glemmer at han snakker med en nordmann. Ikke veldig imponerende.

– Men heiskort er gratis for alle under fem og over 75 år, klinker han til.

Snittprisen for et heiskort i de franske alper i fjor var på 250 kroner per dag. I Courchevel koster heiskortet over 500 kroner per dag og 2.700 kroner for en uke per person. Nytt av året: du blir tatt bilde av i heisen, så slipper du å risikere din egen smarttelefon når du tar en snap eller selfie.

– Vi har også inkludert snøgaranti!

Les også: Tre av ti nordmenn blir stresset av ferien

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 27. oktober

Reise
Populært