Eventyr i Marokko

Få med deg den vakre Majorelle-hagen i Marrakech. Foto: Shutterstock
Få med deg den vakre Majorelle-hagen i Marrakech. Foto: Shutterstock

Marokko er kanskje det mest eksotiske landet du kan nå innen grei flyradius fra Norge. Høsten er en perfekt tid for et besøk! Her er fem favoritter.

1. Marrakech

Heksegryta Marrakech er – heldigvis – like kaotisk, eksotisk og mystisk som den alltid har vært! Fortsatt kan du hamstre ferskt krydder, vakre potter, lærvarer og nydelige tepper i de labyrintiske smugene i den historiske medinaen. Kjenne på den eventyraktige stemningen på torgplassen Djemaa el Fnaa, der historiefortellere, hennamalere og slangetemmere samles hver kveld, når mørket siger på. Og lysene og luktene fra de mange små matbodene, der du inntar aftensmaten, overtar plassen.

(Saken fortsetter under)

Foto: Christine Baglo
Foto: Christine Baglo

Trenger du en time out, er det bare å rømme opp på en av de deilige takterrassene, der du ofte kan se helt til Atlasfjellene i det fjerne på en god dag. Bo på en av de nydelige riadene i byen, små, superkoselige hoteller som er bygget rundt en svalende patio.

Les også: Venezia står under vann

2. Atlasfjellene

Å vandre mellom de øde beliggende berberlandsbyene i Høy-Atlasfjellene er en stor opplevelse! Det beste utgangspunktet er småbyen Imlil, som ligger ved porten til en rekke flotte vandreruter. Her kan du bo på små riader i byen og ta dagsturer, eller bli med på guidede turer innover, i dagevis, til leirelandsbyer der tida har stått stille.

(Saken fortsetter under)

Å gå på vandreturer til berberlandsbyene i de flotte Atlasfjellene er en flott opplevelse! Foto: Christine Baglo
Å gå på vandreturer til berberlandsbyene i de flotte Atlasfjellene er en flott opplevelse! Foto: Christine Baglo

Hit går det bare enkle fjellstier! Eseltransport av bagasje er mulig. Kasbah Toubkal er også et fantastisk sted å bo, med både rimelige rom og svært luksuriøse.

Det er også populært å gå til toppen av Nord-Afrikas høyeste fjell, Jebel Toubkal på 4167 m.o.h., noe som krever minst et par dagsetapper. Den bør gås mellom mars og november, før snøen kommer. Hvitserk og Zbartravel har ferdigpakkede vandreturer hit.

Les også: Verdens beste matmarkeder

3. Vintersol

Essaouira er den desidert hyggeligste kystlandsbyen, som sies å ha fungert som inspirasjon til Thorbjørn Egners Kardemommelandsby. Til tross for at den er populær blant turistene, er den fortsatt litt rufsete – og oser av personlighet. I nærheten finnes det brukbare strender som er populære blant kitere og vindsurfere, siden det er mye vind og bølger.

(Saken fortsetter under)

Essaouira. Foto: Christine Baglo
Essaouira. Foto: Christine Baglo

Vil du bare ligge på stranden, er det Agadir du skal sette kursen mot. De siste årene har strandpromenaden og hotellene her blitt pusset opp, så den framstår som litt mer stilig og moderne. Vannet er også litt varmere her.

Et par mil lenger nord for Agadir ligger den tidligere fiskerlandsbyen Taghazout, som er blitt et populært yoga- og surfested. Her driver norsk-svenske Lapoint egen surfecamp. Kystbyene ligger 2,5 timers bilkjøring eller 3–4 timer i buss, fra Marrakech. Taxi kan bli billigere enn du tror!

Les også: «Slutt å si at det ikke er god mat å få i Norge»

4. Ørkenopplevelser

Ta turen fra Marrakech over Atlasfjellene, og helt ned til Saharaørkenen på den andre siden. Veien er i seg selv en opplevelse, og går over fjellpasset Tizi´n Tichka, 2260 meter over havet! Stopp og nyt utsikten! Vel nede kan du leve landsbyliv i daddelpalmebyene i Draa-dalen, og bli med en kamelkaravane ut for å tilbringe en natt med beduinene ute i sanddynene, med en stjernehimmel du neppe vil glemme.

(Saken fortsetter under)

Bli med på kamelsafari ut i ørenen. Foto: Istock
Bli med på kamelsafari ut i ørenen. Foto: Istock

De mest kjente områdene med store sanddyner i marokkansk Sahara er Erg Chebbi og Erg Chigaga. Zagora og M’Hamid, samt Merzouga, er tre ørkenbyer som er et bra utgangspunkt.

Et par timers kamelritt (du kjenner det fort i rumpa!) og én natt holder for de fleste. Zbartravel og mange andre lokale operatører organiserer alt fra tredagers (det trenger du, minst) utflukter fra Marrakech, men det er også relativt greit å fikse dette på egen hånd.

Les også: På godfot med Cap Ferrat

5. Rock the Kasbah

De ser nesten ut som de sandslottene du så gjerne skulle bygget på stranden! Marokkos røde leirekasbaher rocker på ekte, og er vel verdt et besøk. De fleste turistene setter kursen for den UNESCO-listede byfestningen Ait Benhaddou oppe i Atlasfjellene, som ble bygget på 1100-tallet. Her ble filmer som «Gladiator» og «Lawrence of Arabia» spilt inn.

(Saken fortsetter under)

Aït Benhaddou er en befestet by, eller ksar, langs den gamle karavaneruten mellom Sahara og Marrakech i Marokko, som er et ledd i de transsahariske handelsrutene. Foto: Shutterstock
Aït Benhaddou er en befestet by, eller ksar, langs den gamle karavaneruten mellom Sahara og Marrakech i Marokko, som er et ledd i de transsahariske handelsrutene. Foto: Shutterstock

Den storslåtte kashbaen kan besøkes på dagstur fra Marrakech, eller på vei inn til ørkenområdene i øst. Men det er nesten enda finere å tilbringe en natt i en ekte kashbah, enten oppe i fjellene, eller nede i ørkenens randsone.

Det finnes nå en rekke kasbah-hoteller som tilbyr ulike standarder, fra rimelig og enkelt, til de superluksuriøse, som kasbah Tamadot, eid av kjendisriking Richard Branson.

Reisefakta Marokko:

Norwegian flyr direkte eller med mellomlanding til Marrakech og Agadir flere ganger i uka utover høsten og vinteren. Du kan få sol og gode temperaturer gjennom hele vinteren, men oppe i fjellene kan det bli snø og minusgrader i de kjøligste vintermånedene.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden