Meny

Bjørns reisetips:

Besøk Newseum: Vaksinen mot falske nyheter

ØYEÅPNER: Fotografen Nick Uts kamera, med det berømte bildet han tok med det nederst til høyre. Han mottok den høythengende Pulitzer-prisen for bildet av ni år gamle Kim Phuc.
Når mediene får gjennomgå er et av Washington, DCs mest underkjente museer en god vaksine for å forstå hvorfor ytringsfriheten vi tar for gitt er så viktig.

Bildet av den panikkslagne, nakne unge jenta forbrent av napalm – løpende mot kamera – har for alltid brent seg inn i minnet til alle dem som fulgte krigen i Vietnam (1955-1975).

Konflikten som spilte seg ut over to tiår ble i all sin gru kondensert ned til 1/250 sekund av fotografen Nick Ut, og bidro på sitt vis til krigens slutt. Den avdekket også grusomheter utført av amerikanske soldater, og det absurde i at et frihetselskende land som USA skulle engasjere seg i en brutal borgerkrig på andre siden av jordkloden.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

I det strålende Newseum-museet i 555 Pennsylvania Avenue – i samme gate som Det hvite hus (1600 Pennsylvania Avenue) – står fotografens Uts verktøy utstilt, et enkelt Leica M2 rammesøkerkamera, som en hissig pekefinger. Oppsettet virker tilforlatelig i all sin enkelhet. Selv om tekster og bilder rundt Leicaen gir en mer utfyllende forklaring på fotografiets rolle i glasskabinettet er kameraet alene nok til å berøre betrakteren.

Det får deg forhåpentligvis også til å sette enda mer pris på at du bor i et demokratisk samfunn, der pressen spiller en avgjørende rolle i å sikre at overgrep som nevnt over kommer til overflaten.

For en som på 1970-tallet fulgte sluttscenene i dramaet i Sørøst-Asia via nyhetsmediene er det enkle oppsettet forstemmende og skjellsettende. For innbyggerne i USA gir kameraet og museet ellers en utførlig innføring i den amerikanske grunnlovens første tillegg, som garanterer retten til fri tale uavhengig av plattform.

Les også: Museet som er en reise verdt

Saken fortsetter under bildet

VERKTØY: Fra taket ved inngangen til Newseum henger det et nyhetshelikopter, som er et sentralt verktøy ikke minst i innhentingen av lokale nyheter i de store byene.

Museet inneholder selvsagt mye mer, fra et eget galleri knyttet til Berlinmuren og en avdeling som forteller om den amerikanske uavhengighetserklæringen, til et tablå som viser hvordan en nyhetsavdeling i et større tv-nettverk fungerer og en presentasjon av FBI.

Newseum er slett ikke bare for oss i media, men for alle som ønsker å forstå hvordan aviser og tv-stasjoner fungerer, og hvorfor de er så viktige.

I dagens polariserte klima – der ideen om falske nyheter sprer seg som bråtebrann på en het sommerdag – har det aldri vært viktigere.

BETYDNING: Teknologi har bidratt til en dramatisk endring både i formidlingen av nyheter, og ikke minst hvordan vi distribuerer dem.
Reise
Populært