Midt i gamlebyen ligger det et historisk marked som lever i beste velgående.
Midt i gamlebyen ligger det et historisk marked som lever i beste velgående.
cof
cof

Feriebyen som hadde forbud mot turister

Midt i gamlebyen ligger det et historisk marked som lever i beste velgående. Foto: Morten Risberg

Spania har i lengre tid vært nordmenns feriefavoritt for den årlige sydenturen. Alicante og Valencia er dagligtale blant ferierende, men midt mellom disse byene ligger det en destinasjon du kanskje ikke har hørt om – Javea.

Av Morten Risberg 25. september 2018

JAVEA, SPANIA (ABC Nyheter): Javea , eller Xábia – kjært barn har mange navn – ligger langs Costa Blanca på Spanias østkyst. Pent plassert i et klippelandskap på «tuppen» av kysten, har byen utsikt mot Ibiza på klare sommerdager. For å komme til Javea kan man fly til enten Alicante eller Valencia, som begge ligger en times kjøretur unna. Derifra går det en rask og komfortabel motorvei til Javea, og man vet man nærmer seg byen når man får øye på Montgó – fjellet som ligner et elefanthode.

På veien fra flyplassen i Alicante kjører man forbi flere feriedestinasjoner. Alicante er en norsk feriefavoritt, mens Benidorm er kjent for å huse de britiske charterturistene. Begge disse plassene ter seg som typiske sydenbyer, med en horde av høyreiste hoteller. Når man ankommer Javea derimot, finner man lite av dette.

– Javea skulle aldri være en turistdestinasjon, forklarer Pepé, bartenderen på en av de mange strandbarene langs Arenal-stranden midt i byen.

Etter andre verdenskrig ble Javeá et populært feriested for Spanske ministere, internasjonale kjendiser og politikere, som valgte å bygge feriehus i det pittoreske kystlandskapet, blant annet var Winston Churchill kjent for å feriere i et hus langs strandpromenaden. Den tidligere spanske statsministeren, Francisco Franco, skulle selv ha sagt at Javeá ikke måtte bli ødelagt av turister, og det ble gitt et forbud mot å åpne hoteller i byen.

Sakn fortsetter under

Utsikten fra en av Javeas mange gåturer. Bukten til Javea er populær blant seilbåter og yachter, og i bakgrunnen ser man Montgo og Cap de Sant Antoni
Utsikten fra en av Javeas mange gåturer. Bukten til Javea er populær blant seilbåter og yachter, og i bakgrunnen ser man Montgo og Cap de Sant Antoni

– Penger, damer, yacht og dop – det var det det gikk i!

Pepé flyttet til Javeá med familien sin på 80-tallet, og forteller om det ville nattelivet til de fasjonable ferierende på den tiden.

– Penger, damer, yacht og dop – det var det det gikk i!

Siden den gang har Javeá heldigvis blitt mer familie- og turistvennlig.

Forbudet mot overnattingssteder har i senere tid blitt opphevet, men det er likevel et relativt få hotell å oppdrive, ihvertfall i forhold til andre spanske turistbyer. Det man derimot finner mye av er hus og leiligheter til utleie, fra både privatpersoner og firmaer, norske som sådan, noe som gir gode muligheter for å legge ferieturen til den utradisjonelle feriebyen.

Menneskeskapt sandstrand

Javea byr på stor mangfold innenfor et relativt lite område, men leiebil er absolutt en fordel. Selve kjernen av Javea strekker seg i en bue fra nord til sør, hvor hoveddelen av strandsonen er kantete sandstein, som ikke akkurat byr til badeglede. Derfor har det blitt bygd en menneskelagd sandstrand lengst sør i byen, ved navn Arenal. På solfylte sommerdager samles både internasjonale og spanske ferierende seg her, og det er behagelig med liv og røre i området. I bak-kanten av stranden går det en handlegate med kafeer, cocktailbarer, tapasrestauranter og is-kiosker – og når solen har gått ned yrer det med folk som tusler rundt i den spanske kveldsvarmen, og man slipper den typiske party-stemningen som er på andre sydendestinasjoner.

Sjarmerende gamleby

I nyetablerte turiststeder kan det ofte være mangelvare på den ekte, spanske sjarmen, men Javea har heldigvis en god bit av dette. Nord i sentrumskjernen finner man den sjarmerende gamlebyen Javea Pueblo, med trange, snirklende gater og gamle, hvitmalte steinhus. Her kan man føle på den genuine, spanske atmosfæren som gjorde landet til en feriefavoritt hos de opprinnelige globetrotterene. Kombinasjonen av høyreiste hus og smale gater gir godt med skygge, og gatene er behagelige å vandre rundt i, selv på en varm ettermiddag. Midt i gamlebyen ligger imponerende Iglesia-Fortaleza de San Bartolomé – en kombinert kirke/festning som dateres til 1400-tallet, og rundt kjernen av Puebloen er det flere små torg med nisjebutikker, brukthandler, kafeer og tapasrestauranter. Gamlebyen er også hjem for en historisk markedsplass som nå lever i best velgående med slaktere, fiskehandlere, ferske grønnsaker og en kaffebar.

Saken fortsetter under

Rolig stemning i en kirke i Javea. Foto: Morten Risberg
Rolig stemning i en kirke i Javea. Foto: Morten Risberg

– Vet dere hva tapas egentlig kommer fra?

Om dagen er gatene relativt tomme og rolige, men når solen går ned, ser man plutselig klappbord- og stoler bli bært ut av restaurantene og ut i gatene. Det tar ikke lang tid før det strømmer på med folk, og det er tydelig at dette er et populært møtested på kvelden for både spanjoler og turister.

Selv om gamlebyen er et velbevart, historisk område, er det fullt av lokalbefolkningens daglige aktiviteter.
Selv om gamlebyen er et velbevart, historisk område, er det fullt av lokalbefolkningens daglige aktiviteter.

Vi setter oss ned på en tapasrestaurant og observerer liv og røre rundt oss mens mørket faller på. En ung og sprudlende servitør med kraftig spansk aksent tar seg tid til en lengre prat over bestillingen av diverste tapasretter, og hun spør oss:

– Vet dere hva tapas egentlig kommer fra?

Vi rister på hodet.

– Det var egentlig restene etter måltid på restauranter som ble gjenbrukt i nye retter! Men det har vi selvfølgelig stoppet med. Tapasene vi lager her er helt ferske! – sier hun med et lurt smil.

Kort tid etterpå sitter vi med salig tapasblanding på bordet foran oss, som kan gi vann til den mest kresne turist. Gambas al Ajillo – hvitløksreker, Croquetas de jamon – skinkekroketter, Calamares – Blekksprut, Pimpientas de Padron – stekt, grønn paprika, og listen fortsetter. Nyt det med en god, spansk Rioja, og la servitøren anbefale en – Spanjolene kan tapas og vin.

El Molins er et av Javeas offisielle utkikkspunkt. Noen av vindmøllene har blitt solgt til privatpersoner, mot en lovnad om at de skulle bli pusset opp og bevart.
El Molins er et av Javeas offisielle utkikkspunkt. Noen av vindmøllene har blitt solgt til privatpersoner, mot en lovnad om at de skulle bli pusset opp og bevart.

På nabobordet sitter det en enslig, voksen tysk dame som innleder en samtale med å spørre om vi er fra Norge – da hun kjente igjen språket. Monica flyttet fra Düsseldorf til Javea for 10 år siden, med et ønske om å bo i en ekte del av Spania, som ikke er ødelagt av turismen.

– Ni måneder av året er det helt fabelaktig her, men fra juli til september er det altfor mye folk! Jeg pleier aldri å dra inn hit nå når det er sommerferie-sesong, men gjorde et unntak i kveld. Innbyggertallet dobler eller tredobler seg på sommeren med alle som vil leie hus her, og da sier det seg selv at det er mer behagelig utenom disse månedene.

Utenom Playa Arenal, den menneskeskapte sandstranden, er det nok av spennende friluftsområder å bruke tid på rundt Javea. Det er sågar lagt opp en egen rute ved navn «Miradors de Xabia/Javea», som er en liste over nevneverdige utkikkspunkt mot Javeas severdigheter og naturområder.

Rustikk sjarm

Listen starter med Granadella i sør, som er et skogkledd naturområde og en tilhørende badestrand. Stranden ligger klemt imellom to høye, røde klipper med skarpe og dramatiske steinformasjoner, og bakken består av mørke, avrundede steiner som til tross for dette er ganske behagelige å gå på.

En liten bilvei følger kysten rundt i krappe svinger, og denne tar deg forbi de resterende utkikkspostene. Det er absolutt verdt å stoppe ved et håndfull av de, for å få et inntrykk av det pene landskapet rundt Javea. Punktet ved navn Portixol er spesielt imponerende; her går det en tursti på et par kilometer ut mot tuppen av klippen, og langs veien får man god utsikt mot Javea og innseilingen til havnen. Helt på andre enden av byen klatrer veien opp til de to siste punktene på listen; El Molins som er restene etter oldtidens vindmøller, og Cap de Sant Antoni, som er det absolutt østligste punktet på Costa Blanca.

Fra Cap de Sant Antoni får man også god utsikt mot fjellet og naturparken ved navn Montgo, som er et populært turområde hvis man ønsker å lufte joggeskoene mens man er på ferie.

Javea er med sin rustikke sjarm, og nærhet til flere store flyplasser, en interessant destinasjon for ferieturen. At byen er mindre kjent blant solslikkende turister er også pluss i boken. Har du i tillegg anledning til å planlegge turen utenom sommerferie-rushet, er det en sikker oppskrift på å få en genuin Spansk opplevelse.

Se bildeserie:

Iglesia-Fortaleza de San Bartolomé er en kombinert kirke/festing fra 1400-tallet

Populært
Mer fra ABC Nyheter