Meny

Her er kjendisenes Norges-favoritter

Fjord i Tromsø. Foto: NTB scanpix
Øyer, elver, fjell og bygder: Reisemål fra de som vet hva de snakker om.

Valldal: av forfatter Mah-Rukh Ali

Denne lille dalen ligger omkranset av spektakulær natur: Bugnende åkrer, grønne skoger og ville elver som renner ut i fjordene fra høye fjelltopper. Om sommeren kan du meske deg med jordbær som du kan plukke selv eller kjøpe i butikkene eller fra gårdene, og som smaker bedre enn noe annet sted. Dette stedet er et paradis for de som liker kajakk, rafting og gåturer. Kjør den svingete Trollstigen,

del av Nasjonale turistveger , og ta båten til fossefallet Syv søstre ved Geirangerfjorden. Nyfanget laks og ørret finnes på menyen overalt. Overnatt i en hytte ved Muri Hytteutleige (fra drøyt 500 kroner for to personer) eller slå på stortromma med overnatting på Juvet Landskapshotell (dobbeltrom fra 2500 kroner natten).

Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Mandal: av Ruben Sæveland, eiendomsutvikler

Den sørligste byen i Norge er kjent for sine hvite trehus, strender og vakre øyer. Familier fra hele Norge tilbringer ferien sin her, i hytter ved sjøkanten, og skaper en livlig atmosfære. Lokalbefolkningen elsker musikk og kunst: Hvert år arrangeres det rundt 200 konserter og utstillinger. For meg er Mandal selve definisjonen på sommer, med sol, sjø, sand, reker og noe sprudlende å drikke. Lei en båt hos Tregde Ferie (fra 600 kroner dagen), og overnatt i det gamle fengselet som nå er HI Mandal Vandrerhjem («dobbeltcelle» fra drøyt 500 kroner natten).

Les også: Hotellene for sjokoladeelskeren

Saken fortsetter under

Idylliske Mandal. Foto: NTB scanpix

Øystese: av medieekspert Eirik Solheim

Dette tettstedet ved den vakre Hardangerfjorden er ingen typisk destinasjon for turister; stedets eneste hotell stengte nettopp dørene for renovering. Men, man kan overnatte på rustikke rom i et 270 år gammelt hus hos Kvam Bygdemuseum (om lag 1400 kroner natten for to personer). I Øystese bør du sjekke ut Ingebrigt Viks skulpturer hos museet som er kalt opp etter han. Jeg elsker også å gå gangveien bak den spektakulære Steinsdalsfossen i Steine, gåturer i vakre Fitjardalen, og å ta en pust i bakken ved det merkelige « Gullfiskvatnet », som egentlig heter Skårsvatnet. På Fonna sommerskisenter kan du stå på ski året rundt.

Les også: Bilhistoriens ukjente hvelv: – Det er en tidsmaskin!

Saken fortsetter under bildet

Granvinfjorden fotografert fra tettstedet Eide, innerst i fjorden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Troms: av musiker Lene Marlin

Lene Marlin på kjendisgalla. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Det er noe helt spesielt med lyset i Nord-Norge, og fargene det fører med seg. Du ser dem fra flyet: snøen på toppene i Lyngsalpene, den mørkegrønne skogen, og de forskjellige blåtonene på vannet i fjordene, innsjøene og elvene. Midnattssolen er mektig. Om vinteren er du omgitt av snø, og puster inn frisk luft som noen ganger er så kald at det gjør vondt. Nordlyset blir du aldri lei av. Overnatt i livlige, multikulturelle Tromsø, kalt «Nordens Paris», på hotellet The Edge (dobbeltrom fra drøyt 1200 kroner natten, inkludert frokost).

Les også: Verdens mest populære flyreise: – Asia regjerer luftrommet

Saken fortsetter under

Nydelige Senja. Foto: NTB scanpix

Strand kommune: av politiker Hadia Tajik

En 25 minutters fergetur fra Stavanger over Hidlefjorden bringer deg til Jørpeland. Denne bittelille byen er omgitt av vakre tettsteder. Det bor bare noen få tusen mennesker her, men det er mye å finne på, fra kajakking til gåturer og fisking. Jeg ville sjekket inn på Verkshotellet (dobbeltrom fra 1200 kroner natten, inkludert frokost). Dette flotte hotellet fra 1912 ligger ved havnen, bare ti minutter fra Preikestolen, den 604 meter høye klippen over Lysefjorden som nylig spilte en stor rolle i den nyeste Mission Impossible-filmen.

Les også: Utvider flyplassen på Gardermoen for 3,3 milliarder kroner

Foto: Kommunen.

Oversatt av Henning Scherer Skjærsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Reise
Populært