OMFATTENDE: Oppdal byr på et gedigent fjellterreng, med bakker du ofte har nesten helt for deg selv. (Foto: Tore Meirik)
OMFATTENDE: Oppdal byr på et gedigent fjellterreng, med bakker du ofte har nesten helt for deg selv. (Foto: Tore Meirik)

Oppdals naturlige fortrinn

OMFATTENDE: Oppdal byr på et gedigent fjellterreng, med bakker du ofte har nesten helt for deg selv. (Foto: Tore Meirik)

Oppdal har ikke bare et strålende alpinskiterreng. Bygda er også et ypperlig utgangspunkt for den som vil utforske den arketypiske norske fjellheimen.

Av Bjørn Moholdt 12. september 2018

Like sørøst for Trollheimen, vest for Forollhogna, med Rondane, Snøhetta og Dovrefjell i synsranden mot sør, og de takkete Sunnmørsalpene i vest, ligger Oppdal som en sporveksler til noe av det mest storslåtte fjell-Norge har å by på. Når sola sprer sine fangarmer av glitrende stråler over de svulmende fjellene, rundt de staselige gårdsbrukene i Oppdals randsone, blir selv den mest blaserte betatt.

Landets største

Stabilt godvær med lite nedbør har en nedside. Oppdal er denne vakre marsdagen magert tilgodesett med skikjøringens viktigste ingrediens: Snø. På fjellet og ned bakkene er den nemlig smurt tynt utover, dog akkurat nok til å dekke de viktigste nedfartene.

− Men det er bedre enn i fjor, forsikrer Halvor meg om.

Han går på skigymnaset Oppdal Alpin, som har fostret mange av våre fremste alpinister. Vår største stjernekjører, Aksel Lund Svindal, var en av elevene som 16 år gammel ankom Oppdal som middels lovende skikjører. Tre år senere forlot han bygda som en av verdens beste.

Saken fortsetter under bildet

OMFATTENDE: Oppdal byr på et gedigent fjellterreng, med bakker du ofte har nesten helt for deg selv. (Foto: Tore Meirik)
OMFATTENDE: Oppdal byr på et gedigent fjellterreng, med bakker du ofte har nesten helt for deg selv. (Foto: Tore Meirik)

For på Oppdal kan de ski. Skilegenden Erik Håker har bakker og renn oppkalt etter seg, men han, sammen med andre fordums lokale helter som Odd Sørli og Håkon Mjøen, er først og fremst milepæler i det solide grunnfjellet bygget opp rundt bygdas skimiljø. Om Sondre Norheim og Morgedal var den moderne skisportens far og vugge, er Håker og Oppdal de naturlige arvtagerne.

Det var med andre ord passende at Oppdal fikk landets første gymnas med egen linje for alpin skikjøring. Oppdal Alpin fostrer fremdeles toppkjørere, samt en skikultur med sterke forbindelseslinjer til kommunens satsing på reiseliv.

Alt henger sammen med Oppdals gode forutsetninger fra naturens side. Terrenget rundt bygda er imponerende, det største sammenhengende skiområdet i Norge. Selv Trysil kommer til kort. Løyper for bortoverski er det heller ikke mangel på. Langrennsentusiaster langt bortenfor Oppdals bygdegrenser kommer hit for å gå den tradisjonsrike turen fra Osen til Gjevilvasshytta, eller den fra Storli gård i Storlidalen inn til Tovatna. Fra Vangslia, den vestligste av de tre alpinstasjonene i Oppdal, går det løype til Grøtsetra videre til Skaret og Nerskogen.

Saken fortsetter under bildet

FINT ANLEGG: Alt ligger til rette for den gode skiopplevelsen i Oppdal.
FINT ANLEGG: Alt ligger til rette for den gode skiopplevelsen i Oppdal.

Alt i alt har bygda 140 kilometer med preparerte langrennsløyper fra Vora i nord til Storlidalen i vest.

Stort potensiale

Mange av de beste skibakkene i Oppdal ligger godt over tregrensa. Fra Aurhøa på 1280 meter helt øst i anlegget har du på klare dager utsikt helt til Trollhetta i nordvest og Snøhetta i sør. Landskapet under meg breier seg kritthvitt og mykt utover i alle himmelretninger. Her er ingen dramatiske, spisse tinder, men avrundede topper formet av isen da den seg ned i havet for mer enn ti tusen år siden. Fjellene skygger med andre ord ikke for solen før sent på ettermiddagen, og på skyfrie dager ligger hele alpinsenteret badet i sollys fra morgen til sen ettermiddag.

Som ofte ellers i Norge oppfattes reiseliv som en bigeskjeft av folk flest, og i Oppdal kombinerte de involverte grunneierne jordbruk og sauehold med drift av skianlegget på vinterstid. Det var lenge en grei kombinasjon, men uten en helhetlig strategi. Etter hvert har alpin skikjøring i Norge blitt en milliardindustri, og det er først de siste årene, etter at skisenteret havnet på én hånd, at det har blitt løft på satsingen i Oppdal.

Paradoksalt nok, med den formidable fjellnaturen rundt seg, er Oppdals beliggenhet den største utfordringen. Det er en time eller to i lengste laget for dem som skal hit for eksempel fra Danmark eller Østlandet.

Saken fortsetter under

I SKIFER: Bygdas nye hotell holder et høyt nivå, også på maten.
I SKIFER: Bygdas nye hotell holder et høyt nivå, også på maten.

− Alle her er enige om potensialet, nå må vi få andre til å se det samme, mener Tore Meirik, som tidligere arbeidet ved alpinsenteret, og som så mange andre ble boende her etter tre år på skigymnaset.

− Mange tidligere studenter er blitt viktige drivere i bygdas næringsliv. Det er pumpet friskt, nytt blod inn i lokalsamfunnet, noe som lover godt for fremtiden, mener Meirik

At Oppdal flere ganger er kåret til Norges beste alpinanlegg tyder på at stadig flere mener at bygda ikke lenger ligger i bakevja. En time eller to i ekstra reisetid er sånn sett bare en liten bagatell.

Turistinformasjon

Å reise dit

Tog er et utmerket transportmiddel. Det stopper midt i Oppdal sentrum, og det er kort vei til hoteller eller andre overnattingssteder. Fra Oslo er reisetiden fem timer, med bil cirka seks.

Å bo

Skifer Hotel holder god standard. Andre hotell- og overnattingsalternativer samt skipakker og transporttilbud kan ordnes gjennom Oppdal Booking.

www.skiferhotel.no , www.oppdalbooking.no

I SKIFER: Bygdas nye hotell holder et høyt nivå, også på maten.
I SKIFER: Bygdas nye hotell holder et høyt nivå, også på maten.

Mer fra ABC Nyheter