Reisebrev:

Butikker under en vulkan? Dette er Etnas farlige sjarm

Mount Etna under et utbrudd i august.
Mount Etna under et utbrudd i august. Foto: Salvatore Allegra / AP

Turistene toger bekymringsløst inn i taubanevognen som frakter dem opp på Sicilias rødglødende fjelltopp, uten tanke for potensielle lavabomber. Skribent Morwenna Ferrier blir med på turen.

Den beste utsikten over Mount Etna finner du på tribunen i det antikke greske amfiteateret i Taormina. Herfra ser du hvordan vulkanen henger over kystbyen, kjent for sine pistasjnøtter og for sitt vertskap for G7-toppmøtet. Snøen skaper hvite renner i fjellsidene, til og med tidlig på sommeren. Røykformasjonene stiger mot himmelen. Det ser nesten uvirkelig ut. På den nærliggende Fanaberia Gelateria sier de lokale imidlertid at for dem er vulkanen alltid i live – og i aller høyeste grad virkelig.

Den største vulkanen i Europa, Etna, er også den mest livlige. Lokalisert på Sicilias østkyst strekker den seg 459 kvadratkilometer utover landskapet bestående av spesielle bergarter, skog og dyrket mark. Det mektige fjellet har ofte utbrudd i form av små godmodige salutter – eller «raper» som guiden vår Giuseppe kaller dem.

Siden vulkanen ødela en del av havnen i Catania i 1669, har Etna hatt en god periode med beskjedne utbrudd. Likevel dukket fjellet opp i mediebildet igjen i mars etter et utbrudd hvor lava blandet med snø skadet 10 personer, inkludert et TV-team fra BBC, da kokende bergarter ble slynget ut fra et krater på sør-østsiden.

Les også: Alle veier fører til Romagna

Flere utbrudd i året

Vulkanen har utbrudd flere ganger i året. Det siste utbruddet kom tre dager før vi ankom, noe som resulterer i at vi ikke kunne reise over 2500 meter. Kjøreturen opp fra Zafferana (historisk og velfungerende) eller Nicolosi (mindre og idyllisk) går i hårnålssvinger, men er en utmerket måte å se det skiftende landet på. Det starter med skog og små gjeterhytter. Deretter kommer dvergbuskene med sine gule, jasmineduftende blomster og sommerfugler. Siden dukker vinrankene opp, før alt går svart bortsett fra litt lav her og der.

Lavakratrene dominerer landskapet.

Saken fortsetter under

Etna sett fra lang avstand. Foto: NTB scanpix
Etna sett fra lang avstand. Foto: NTB scanpix

La Rifugio Sapienza fungerer som vår base camp, der den ligger på 1935 meter over havet og ser ut som et lite skianlegg. En kafé bygget i tre som serverer panini selger også postkort av lavastrømmen som jevnet den forrige kafeen med jorden som stod på samme sted.

– Vulkanen får et utbrudd, lavaen kommer, og den ødelegger sakte men sikkert alt på sin vei slik at de må starte på nytt igjen, forklarer Giuseppe, som ofte tar turister opp hit.

Hvorfor fortsetter de å åpne butikker her om de blir tatt av lavaen hele tiden? Han trekker på skuldrene.

– Det er mye penger å tjene.

Guardian-journalist Morwenna Ferrier tok turen til Sicilia.
Guardian-journalist Morwenna Ferrier tok turen til Sicilia.

Det er starten på sommeren og snart vil Etnas kabelbaner utkonkurrere de venetianske vaporettiene. I dag er det amerikanere, kanadiere og en gruppe tyske syklister som er her oppe med oss. Vi står i kø i en halv time og kan ikke la være å legge merke til at den 20 minutter lange taubanen som skal ta oss til de øvre kratersonene stiger i en ganske så bratt vinkel. Under oss skimtes gigantiske svarte steinblokker og små grønne busker, kjent som Svigermors puter på grunn av piggene. Skyene ligger lavt over oss og luften føles tynn.

På toppen blir vi fraktet med buss til et krater og får lov til å vandre fritt, innenfor rimelighetens grenser. Vakter i oransje jakker bjeffer til oss der vi marsjerer langs stier av hard, men fortsatt varm lava som noen av oss knekker små biter av og stjeler med oss.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Vulkanturisme

Vulkanturisme er en naturlig konsekvens av en aktiv vulkan, ifølge den berømte vulkanologen Clive Oppenheimer.

Det er en type geoturisme – en ny måte å tenke ferie på som fokuserer på opplevelsen av et spesifikt geologisk sted. Et annet eksempel er Cornwalls tinnminer, forklarer Oppenheimer. Likevel har vulkaner fortsatt nesten monopol på denne typen turisme. Omtrent 100 millioner mennesker besøker vulkanske steder verden over hvert år.

Det er lett å forstå hvorfor. På 3.350m høyde ser Etna ut som et avsvidd månelandskap. Skikjøringen er utmerket. Men det finnes også visse ulemper. Globalt er dødsfall eller skader i forbindelse med vulkaner økende, en statistikk som drives av den økende populariteten til denne typen ferier. Vel er ikke Etna for farlig, men besøket er heller ikke uten risiko.

Sicilianere selv forholder seg til på Etna på forskjellige måter. De religiøse i lokalbefolkningen pleide å frykte det, og møtte lavaen med krusifikser. På et tidspunkt i historien ble det trodd at Etna var hjem for en enøyd kjempe som kastet lavabomber i blindt raseri rundt deg, mens ved de siste utbruddene kom familier ut for å grille kjøtt og fisk over den langsomt glidende lavaen. De vet også at siciliansk turisme vil slite uten Etna. I tillegg er det takket være mikroklimaet som vulkanen skaper at Sicilia er det tredje viktigste vinområdet i Italia. Nerello-druen, som blir som en slags lys Burgunder, er veldig god.

Etna - en forutsetning for suksess

For Guido Alessandro Coffa som driver Monaci delle Terre Nere, hotellet like sør for Zafferana, er Etna en forutsetning for suksess. Hans hotell er et av vulkanens nærmeste, og ligger stille til ved foten av fjellet. Dette klosteret fra det 19. århundre var en gang i tiden hjem for prester som brukte det som vinlager. Siden forvandlet den tidligere ingeniøren Coffa bygget til et hotell med basseng. Gjennom de siste ti årene har han kjøpt opp omkringliggende uthus og bygget dem om til rom. Gulvet er laget av cocciopesto - en mursteins- og kalkmørtel - og ulike gamle motiver har blitt beholdt.

På rom sju, som tidligere inneholdt en vinpresse, er sengen bygget over selve pressen. Rommet som hviler på toppen av det klassiske terrasserte landsbrukslandskapet ligger like i skyggen av Etna. Andre rom har vegger bygget i Etnas vulkanske stein. Maten som serveres har vokst i næringsrik jord, og har en ekstra fokus på nøtter, appelsiner, Ragusano-ost ​​og honning. Organisk dyrket mat er et sentralt tema på hotellet. Her dyrker de fersken, har vinranker og fiken på diverse terrasser rundt omkring på eiendommens 16 hektar.

Mange tror at Madonna-statuen ved Zafferana stoppet lavastrømmen i 1991. Foto: Wikimedia commons
Mange tror at Madonna-statuen ved Zafferana stoppet lavastrømmen i 1991. Foto: Wikimedia commons

Området er diskret tilrettelagt slik at du knapt ser en levende sjel, og bassenget er en geometrisk drøm; alt er stille, foruten den konstante summingen av bier. Coffa har store planer for dalen og er fullt klar over behovet for (og trenden mot) bærekraftig matproduksjon. I de neste årene er planen å restaurere et amfiteater og bygge et spa.

Likevel kommer du aldri helt fri fra usikkerheten rundt neste utbrudd.

På et øyeblikk blir landskapet stokket om. Lavaen beveger seg i tempoet til en isbre, som tannkrem klemt ut av en kjempetube nedover bakkene. Den svelger trær, hus – hele landsbyer på sin vei.

Når trykket til slutt minker, avkjøles lavaen til en svart skorpe. Innsiden forblir varm som en tandoor-ovn, mens den sakte men sikkert svalner og gråner. Dette er aller tydeligst like over Zafferana. Her du finner et tomt sommerhus, en varebil som selger pistasjkrem med indisk fikenhonning, og et teppe med svart lava som delvis har dekket skogen nesten som maling. Det var under en stor utbrudd her i 1991 at Madonna-statuen sies å ha stoppet lavastrømmen.

Napolitanere glemmer at Vesuv er der, og behandler den som en abstrakt trussel, som noe fra fortiden. Sannheten er at sannsynligheten for at et utbrudd er på trappene er stor, tatt i betraktning «alt dette presset, i alle de årene». På Lanzarote, hvor syv vulkaner brøt ut over en liten periode og dekket den nordlige delen av øya, har utbruddene spilt en stor rolle i skulpturell design, landskapsutforming og arkitektur. Etna, derimot, er mer prosaisk. Den slipper ut damp gradvis. Men alle vet at det er et spørsmål om tid før et nytt ordentlig utbrudd vil komme.

Fjellmassivet buler allerede.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Siste nytt
02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Populært