Meny

Reisebrev:

Butikker under en vulkan? Dette er Etnas farlige sjarm

Mount Etna under et utbrudd i august. Foto: Salvatore Allegra / AP

Turistene toger bekymringsløst inn i taubanevognen som frakter dem opp på Sicilias rødglødende fjelltopp, uten tanke for potensielle lavabomber. Skribent Morwenna Ferrier blir med på turen.

Den beste utsikten over Mount Etna finner du på tribunen i det antikke greske amfiteateret i Taormina. Herfra ser du hvordan vulkanen henger over kystbyen, kjent for sine pistasjnøtter og for sitt vertskap for G7-toppmøtet. Snøen skaper hvite renner i fjellsidene, til og med tidlig på sommeren. Røykformasjonene stiger mot himmelen. Det ser nesten uvirkelig ut. På den nærliggende Fanaberia Gelateria sier de lokale imidlertid at for dem er vulkanen alltid i live – og i aller høyeste grad virkelig.

Den største vulkanen i Europa, Etna, er også den mest livlige. Lokalisert på Sicilias østkyst strekker den seg 459 kvadratkilometer utover landskapet bestående av spesielle bergarter, skog og dyrket mark. Det mektige fjellet har ofte utbrudd i form av små godmodige salutter – eller «raper» som guiden vår Giuseppe kaller dem.

Siden vulkanen ødela en del av havnen i Catania i 1669, har Etna hatt en god periode med beskjedne utbrudd. Likevel dukket fjellet opp i mediebildet igjen i mars etter et utbrudd hvor lava blandet med snø skadet 10 personer, inkludert et TV-team fra BBC, da kokende bergarter ble slynget ut fra et krater på sør-østsiden.

Les også: Alle veier fører til Romagna

Flere utbrudd i året

Vulkanen har utbrudd flere ganger i året. Det siste utbruddet kom tre dager før vi ankom, noe som resulterer i at vi ikke kunne reise over 2500 meter. Kjøreturen opp fra Zafferana (historisk og velfungerende) eller Nicolosi (mindre og idyllisk) går i hårnålssvinger, men er en utmerket måte å se det skiftende landet på. Det starter med skog og små gjeterhytter. Deretter kommer dvergbuskene med sine gule, jasmineduftende blomster og sommerfugler. Siden dukker vinrankene opp, før alt går svart bortsett fra litt lav her og der.

Lavakratrene dominerer landskapet.

Saken fortsetter under

Etna sett fra lang avstand. Foto: NTB scanpix

La Rifugio Sapienza fungerer som vår base camp, der den ligger på 1935 meter over havet og ser ut som et lite skianlegg. En kafé bygget i tre som serverer panini selger også postkort av lavastrømmen som jevnet den forrige kafeen med jorden som stod på samme sted.

– Vulkanen får et utbrudd, lavaen kommer, og den ødelegger sakte men sikkert alt på sin vei slik at de må starte på nytt igjen, forklarer Giuseppe, som ofte tar turister opp hit.

Hvorfor fortsetter de å åpne butikker her om de blir tatt av lavaen hele tiden? Han trekker på skuldrene.

– Det er mye penger å tjene.

Guardian-journalist Morwenna Ferrier tok turen til Sicilia.

Det er starten på sommeren og snart vil Etnas kabelbaner utkonkurrere de venetianske vaporettiene. I dag er det amerikanere, kanadiere og en gruppe tyske syklister som er her oppe med oss. Vi står i kø i en halv time og kan ikke la være å legge merke til at den 20 minutter lange taubanen som skal ta oss til de øvre kratersonene stiger i en ganske så bratt vinkel. Under oss skimtes gigantiske svarte steinblokker og små grønne busker, kjent som Svigermors puter på grunn av piggene. Skyene ligger lavt over oss og luften føles tynn.

På toppen blir vi fraktet med buss til et krater og får lov til å vandre fritt, innenfor rimelighetens grenser. Vakter i oransje jakker bjeffer til oss der vi marsjerer langs stier av hard, men fortsatt varm lava som noen av oss knekker små biter av og stjeler med oss.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Vulkanturisme

Vulkanturisme er en naturlig konsekvens av en aktiv vulkan, ifølge den berømte vulkanologen Clive Oppenheimer.

Det er en type geoturisme – en ny måte å tenke ferie på som fokuserer på opplevelsen av et spesifikt geologisk sted. Et annet eksempel er Cornwalls tinnminer, forklarer Oppenheimer. Likevel har vulkaner fortsatt nesten monopol på denne typen turisme. Omtrent 100 millioner mennesker besøker vulkanske steder verden over hvert år.

Det er lett å forstå hvorfor. På 3.350m høyde ser Etna ut som et avsvidd månelandskap. Skikjøringen er utmerket. Men det finnes også visse ulemper. Globalt er dødsfall eller skader i forbindelse med vulkaner økende, en statistikk som drives av den økende populariteten til denne typen ferier. Vel er ikke Etna for farlig, men besøket er heller ikke uten risiko.

Sicilianere selv forholder seg til på Etna på forskjellige måter. De religiøse i lokalbefolkningen pleide å frykte det, og møtte lavaen med krusifikser. På et tidspunkt i historien ble det trodd at Etna var hjem for en enøyd kjempe som kastet lavabomber i blindt raseri rundt deg, mens ved de siste utbruddene kom familier ut for å grille kjøtt og fisk over den langsomt glidende lavaen. De vet også at siciliansk turisme vil slite uten Etna. I tillegg er det takket være mikroklimaet som vulkanen skaper at Sicilia er det tredje viktigste vinområdet i Italia. Nerello-druen, som blir som en slags lys Burgunder, er veldig god.

Etna - en forutsetning for suksess

For Guido Alessandro Coffa som driver Monaci delle Terre Nere, hotellet like sør for Zafferana, er Etna en forutsetning for suksess. Hans hotell er et av vulkanens nærmeste, og ligger stille til ved foten av fjellet. Dette klosteret fra det 19. århundre var en gang i tiden hjem for prester som brukte det som vinlager. Siden forvandlet den tidligere ingeniøren Coffa bygget til et hotell med basseng. Gjennom de siste ti årene har han kjøpt opp omkringliggende uthus og bygget dem om til rom. Gulvet er laget av cocciopesto - en mursteins- og kalkmørtel - og ulike gamle motiver har blitt beholdt.

På rom sju, som tidligere inneholdt en vinpresse, er sengen bygget over selve pressen. Rommet som hviler på toppen av det klassiske terrasserte landsbrukslandskapet ligger like i skyggen av Etna. Andre rom har vegger bygget i Etnas vulkanske stein. Maten som serveres har vokst i næringsrik jord, og har en ekstra fokus på nøtter, appelsiner, Ragusano-ost ​​og honning. Organisk dyrket mat er et sentralt tema på hotellet. Her dyrker de fersken, har vinranker og fiken på diverse terrasser rundt omkring på eiendommens 16 hektar.

Mange tror at Madonna-statuen ved Zafferana stoppet lavastrømmen i 1991. Foto: Wikimedia commons

Området er diskret tilrettelagt slik at du knapt ser en levende sjel, og bassenget er en geometrisk drøm; alt er stille, foruten den konstante summingen av bier. Coffa har store planer for dalen og er fullt klar over behovet for (og trenden mot) bærekraftig matproduksjon. I de neste årene er planen å restaurere et amfiteater og bygge et spa.

Likevel kommer du aldri helt fri fra usikkerheten rundt neste utbrudd.

På et øyeblikk blir landskapet stokket om. Lavaen beveger seg i tempoet til en isbre, som tannkrem klemt ut av en kjempetube nedover bakkene. Den svelger trær, hus – hele landsbyer på sin vei.

Når trykket til slutt minker, avkjøles lavaen til en svart skorpe. Innsiden forblir varm som en tandoor-ovn, mens den sakte men sikkert svalner og gråner. Dette er aller tydeligst like over Zafferana. Her du finner et tomt sommerhus, en varebil som selger pistasjkrem med indisk fikenhonning, og et teppe med svart lava som delvis har dekket skogen nesten som maling. Det var under en stor utbrudd her i 1991 at Madonna-statuen sies å ha stoppet lavastrømmen.

Napolitanere glemmer at Vesuv er der, og behandler den som en abstrakt trussel, som noe fra fortiden. Sannheten er at sannsynligheten for at et utbrudd er på trappene er stor, tatt i betraktning «alt dette presset, i alle de årene». På Lanzarote, hvor syv vulkaner brøt ut over en liten periode og dekket den nordlige delen av øya, har utbruddene spilt en stor rolle i skulpturell design, landskapsutforming og arkitektur. Etna, derimot, er mer prosaisk. Den slipper ut damp gradvis. Men alle vet at det er et spørsmål om tid før et nytt ordentlig utbrudd vil komme.

Fjellmassivet buler allerede.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært