Dra til Finnmark – gift deg på et ishotell

Fra uvær og høye bølger til snøballkrig og garantert fangst i et av 60,000 fiskevann.

Se video: Det er mange grunner til å besøke Norges nordligste landsdel.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FINNMARK: Man behøver ikke være rakett-forsker for å skjønne at det neste store turistmålet i Norge blir Finnmark. Av mange spesialiteter her nord i Norge er fisking og god plass trekkplaster, og man må være blottet for fiskelykke for å returnere uten fangst. Vårt nordligste fylke passer best for individuell turisme og små grupper – og er avgjort ikke for pingler vinterstid.

Finnmark er Norges mest undervurderte turistmål og den eneste køen du møter er kø av opplevelser. Her kommer 20 gode grunner til å legge neste ferie til Finnmark slik at du kan planlegge et arktisk eventyr, enten det blir under nordlys eller midnattssol.

Se bilder fra Finnmark

Elvebåter på rekke og rad ved Altaelva - benyttes mest for å fiske laks

Uvær. Ingen i Norge har så mye vær som Finnmark og skal du virkelig oppleve uvær og høye bølger som dundrer mot land, så bør du legge turen til kysten vinterstid. En reise med Hurtigruten i uvær er en opplevelse med fare for å bli sjøsyk. Finnmark vinterstid er ikke for pyser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myter og nordlys. I norsk mytologi er nordlyset beskrevet som en fargerik bro som forbinder himmel med jord, de døde med de levende. Selv i vår tid er det mange ulike teorier om nordlyset. Alta kalles Nordlysbyen og vår tids mest interesserte ”Nordlys-turist” er japanere. Ikke så merkelig – for japanerne tror nordlyset bringer lykke og bidrar til å få vakre barn – om barn blir laget under flammende nordlys. Kanskje er den teorien kommet til Alta – for på kvelden er gatene temmelig folketomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fottur i Sierra Nevada og solferie ved havet

Nordlyskatedralen. Alta er fylkets største by med en ung befolkning, noe som merkes på høye dåpstall i Nordlyskatedralen. Dette er et spennende bygg, en spiralformet konstruksjon dekket av titanplater og rager 47 meter over bakken. Både katedralen og utsmykkingen er inspirert av det spektakulære nordlyset. Her kan man oppleve konserter, opera og andre kulturarrangement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ishotell. Sorrisniva Ishotell i Alta er et hutrende alternativ for bryllup. Vielsen foregår i noen minusgrader inne i hotellet, mens festen med gjester er i langt varmere omgivelser. Ishotellet har rom for overnatting på reinskinn og i varme soveposer. Som gjest kan du være med på aktiviteter som hundekjøring, isfiske og snøskuter-safari på vidda. Et nytt ishotell settes opp i desember hvert år ettersom hotellet har en tendens til å forsvinne med vårsmeltingen. Mer om Sirrisniva Ishotell

Fuglefjell. Vardø og fiskeværet Gjesvær vest på Magerøya har hvert sin samling av sjøfugl. Gjesvær har tre fuglefjell, kalt Gjesværstappan, inkludert Norges største koloni av lundefugler. Her finnes opptil 350,000 lundefugl, havsuler og storskarv. Hørnøya ved Vardø har 100,000 sjøfugl og her kan du også snorkle i sjøen sammen med fugler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens nordligste isbar. Noe så spesielt som en isbar midt i Honningsvåg, byen som er porten til Nordkapp. Isbaren er bygget opp av naturlig. I arktiske omgivelser kan du gjennom hele sommeren la isens iboende skjønnhet fasinere deg i Artico Ice Bar, mens du nyter en drink. Isbarer stenger på høsten og åpnes når våren returnerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elvebåter. Vannrike Tanaelva kan med rette kalles en flod og er sammen med Altaelva to steder det man ferdes med lange og smale elvebåter. Båtene brukes primært til fiske etter laks. Tana har elvebåter som symbol i sitt kommunevåpen.

Multer. Den er ettertraktet skal helst være rød-gul som moden og koster nesten en formue i butikken. Spesielt om den kommer fra kysten av Finnmark. Multebær er og blir en delikatesse som plukkes i august og på Tamsøya i Porsangerfjorden er det mulig for alle å bli med på plukking. Hvert år havner multer fra denne øya på Kongeparets bord. Eierne av Tamsøya er noe så sjeldent som multe-millionærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måsegg. Mackøl og måsegg er et gammelt begrep som har festet seg. Sanking av måsegg har lange tradisjoner og foregår om våren.

Les også: Verdens beste kake og folk på lykkepillen

Kongekrabbe. Den kom bokstavelig talt krypende fra Murmanskområdet til Varangerfjorden på 1960-tallet. Siden har kongekrabben spredd seg vestover og blitt en ressurs. De største veier opp til 10 kilo.

Boknafisk. Dette er en tradisjonell lokal delikatesse. Boknafisk er halvtørket torsk som serveres kokt og med tilbehør som potet, gulrotstuing og stekt bacon eller lettsaltet flesk. Torsken henges til tørk høst, vinter og tidlig vår og får en spesielle aroma fra vær og vind.

Museum. Finnmark har flere museer og den sterkeste opplevelse får du nok ved å besøke Heksemonumentet i Vardø til minne om alle som mistet livet under trolldomsprosessen i Finnmark på 1600-tallet. Og når du først er i Vardø, besøk Vardøhus Festning som har sin opprinnelse på 1300-tallet. De Samiske Samlinger i Karasjok er hovedmuseum for samisk kunst, kultur og historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moloer. Å skjerme mot havets krefter er lettere sagt enn gjort. Finnmark har mange store moloer, men moloene i fiskeværet Berlevåg er ingeniørkust. Faktisk tok det 90 år å bygge moloene i Berlevåg som består av 11,000 støpte betongblokker med fire bein. I Berlevåg kan det komme bølger opp mot ti meter.

Snøballkrig. I Vardø har man gjort leken med snøballkrig om til idrett. Yokigassen er snøballkrig satt i system og arrangeres som en del av vinterfestivalen i mars. Konkurransen kommer fra Japan.

Les også: Pøbel-streker ble gatekunst og nytt liv i Vardø

Rein og samer. Tradisjonell norsk media trekker alltid frem samer når Finnmark skal omtales. Men faktum er at samer bare utgjør fem prosent av befolkningen. Samene har tamrein som om våren flyttes til kysten før reinen returnerer til Finnmarksvidda i oktober. Noen restauranter serverer varianter av reinkjøtt, for eksempel finnebiff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Majestetisk utsikt. Dette er fylket solen aldri går ned fra midten av mai til første uke i august. Mest spektakulært er det å oppleve midnattssol på Nordkapp. Fra dette platået stuper fjellsiden 307 meter rett ned i havet. Om vinteren kan du oppleve landskapet med snøskuter og speide mot det fargerike nordlyset.

Fisking. Finnmark garanterer fisk, enten man prøver lykken i vann, elver eller i havet. Finnmarkinger er så rause at de til og med deler opplysninger om beste fiskevann. Prøv fiske ved Iesjavri, Finnmarks største innsjø, eller fisk langs kysten. Finnmark har 60,000 fiskevann og alle som ikke bor i dette fylket må løse fiskekort. Bare i Porsanger finnes 4,000 fiskevann. For fiske i sjøen anbefales Myrfjord Sjøhus ved Havøysund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Irsk nasjonalsport spilles på mektige Croke Park

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overnatting. Lavvo, rorbu, campingplass eller hotell. Flere stedet i Finnmark kan du bo i en lavvo, som er et stort telt. Rorbuferie kombineres gjerne med aktivitetsferie, som båtleie og fiske.

Typisk finnmarking. Hovedgrunnen for å legge turen til Finnmark bør være å treffe finnmarkinger på hjemmebane. Her møter du folk åpen som ei låvedør, med utsøkt sans for humor og en god historie. Typisk finnmarking er en som har god tid, minst en snøscooter, hytte og er stor i kjeften. En revolusjonerende undersøkelse foretatt av studenter fra sør konkluderte med at her bor bønder og fiskere, at de unge ligger på etterskudd i å følge moten, har en utpreget Harry-kultur og er mer seksuelt aktive enn i andre områder av landet. Til alle søringer må jeg komme med en skuffelse; Isbjørn finnes, men kun i byvåpenet til Hammerfest!

Se flere bilder fra Finnmark

Isfisking er en populær aktivitet. Spør lokale om hvor du bør fiske.

Les også:

Mytene og det magiske Nordlyset

Sommer i Vardø; Evig sol, ingen kø og Cod is Great!

Saken ble først publisert på Kinggoya.no