Manchester mer enn fotball; Kunst, shopping og musikk

Manchester Art Gallery har gratis adgang og er åpent syv dager i uken.
Manchester Art Gallery har gratis adgang og er åpent syv dager i uken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår guide til kultur, kunst, butikker, Teatime, musikk og natteliv i en by rik på historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MANCHESTER, ENGLAND (King Goya): La meg først banke noen fakta inn i hodet på alle dere som reiser hit kun for å se fotball; Husk at Manchester har en rik industriell kulturarv kombinert med bredt kulturelt tilbud og mange såkalte ‘quarters’, alle med sin egen karakteristikk.

Northern Quarter er alternativt med sine butikker, kafeer, barer og kulturelle plasser, mens Medieval Quarter er området til byens 600 år gamle katedral. The Quays ligger en kort reise med sporvognen fra sentrum til kultur- og severdigheter som Imperial War Museum North og kunstmuseet The Lowry, samt MediaCityUK der TV-serier som «Coronation Street» blir filmet. Og som mange allerede kjenner til – fotball i verdensklasse.

Kunst

Whitworth Gallery i vakre Whitworth Park er en del av Storbritannias største akademiske campus, renovert og utvidet og med en samlingen historiske kunstverk av William Blake og Rossetti, samtidskunst og skulpturer, pluss en tekstilsamling fra 1800-tallet frem til i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se bildegalleri fra Manchester under:

The Whitworth Art Gallery har en samling på hele 55000 gjenstander - og mye kunst på veggene.

Utforsk stil og håndverk

Nordkvartalet er først og fremst for individuelle butikker og shopping, kjent for håndverk, kafeer, barer og kreativitet, et klart alternativ til merkevarer i byens største gallerier som Manchester Arndale og Intu Trafford Center. På Manchester Craft & Design Centre finnes en rekke designere som selger direkte fra sine studioer. Fig + Sparrow er en kunstnerisk livsstilbutikk og kaffebar – mye av kunsten kommer fra kunstnere som bor i Islington Mill, en annen av byens kreative områder. Andre uavhengige butikker inkluderer herrebutikken Oi Polloi, sjokoladebutikken Bon Bon og ølspesialisten Beermoth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byens bibliotek

Manchester har flere flotte bibliotek med imponerende arkitektur, bøker og historiske samlinger. Manchester Central Library har design som minner om Pantheon i Roma. John Rylands Library, en del av University of Manchester, er et viktoriansk neo-gotisk landemerke i rød murstein, og samlingen inkluderer middelalderlige manuskripter og en Gutenberg-bibel. Lesesalen er en to-etasjers katedral dedikert til litteraturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cocktail og kjøkken

Hawksmoor Manchester er med sin flotte edwardianske innredning en stilig britisk restaurant som spesialiserer seg på kjøtt og deilige cocktailer. Common er et hipt alternativ i Nordkvarteret, en miks av bar, restaurant og et galleri med lokale kunstverk.

Musikk-scenen

Manchester og musikk er to sider av samme sak, og byens musikkscene har produsert mange internasjonalt anerkjente artister. Band on the Wall er et etablert konsertsted for alle sjangere – fra jazz til punk, og også kjent som et sted som oppdager fremtidige talenter.

Guidet app-tur

Last ned den offisielle Manchester Walking Tours-appen, på med hodetelefonene og ta en guidet tur i byen. Til landemerker som Castlefield Basin, The Molly House i byens berømte homofile landsby, Museum of Science and Industry og HOME, Manchesters nye senter for samtidskunst, teater og kino.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Greater Manchester

Ta turen utenfor sentrum for å se hva Greater Manchester har å tilby. Kun 15 minutter vest for sentrum med trikk, ligger Salford Quays med kulturattraksjoner. The Imperial War Museum North , en moderne bygning designet av arkitekten Daniel Libeskind og The Lowry kunstkompleks. Begge har gratis inngang. MediaCityUK er et sted BBC og ITV produserer noen av sine TV-programmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tid til lunsj

Nyt moderne britisk mat og utsikt over Salford Quays og Manchester Ship Canal på Pier Eight, prøv The Lowrys elegante restaurant og bar. Eller på Café Football som er en del av et 4-stjerners hotell med utsikt over Old Trafford. Her serveres nachos, kylling satay samt burger, pizza og pai.

Tea-time

Richmond Tea Rooms er et tradisjonelt engelsk tearoom med en eksentrisk Alice in Wonderland twist, som tar deg på en tur ned i kaninhullet til en fantastisk verden av merkelig porselen og delikate kaker. Blant alternativene er Alices Tea med scones, clotted cream, syltetøy og te, samt Queen’s Tea med smørbrød og kaker) – og du kan til og med legge til champagne for ekstra luksus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk pub

Byen har flere puber som serverer sitt eget lokalt brygget øl. Marble Arch, flaggskipet i Manchesters respekterte Marble Brewery, er en fantastisk gammel viktoriansk pub. Øl som Earl Grey IPA og Ginger Marble serveres her, sistnevnte ble nominert til «Best Vegetarian Pint» av Vegetarian Society. Stedet har også god britisk pubmat – som kan nytes både før og etter fotballkamper hos byens to klubber med fotball på menyen.

Ut på tur

Landing: Manchester ligger i Nordvest-England og det letter mange direktefly fra Oslo med SAS og Norwegian

Bo bra: Motel One et budsjett-hotell åpnet i 2015. One Lounge - et elegant oppholdsrom, bar og frokostområde - er inspirert av byens velkjente musikkarv. Hotel Football er et 4-stjerners hotell med utsikt over Old Trafford. Her finnes en kafé med fotballtema og en fotballbane på taket. Luksuriøse King Street Townhouse ligger i en tidligere bankbygning, og har 40 rom og suiter samt et basseng med flott utsikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis godt: Nyt en gourmetlunsj hos Aiden Byrne, han som oppnådde status i en alder av 22 år og jobbet på flere Michelin-restauranter i London. Helt til han flyttet hjem og åpnet den elegante restauranten Manchester House

Natteliv: Manchester har et fargerikt og variert natteliv, altså noe for enhver smak. Nye området har dukket opp, som omkring Canal Street og ved Gay Village

Mini-Guide: Fotballfans besøker Old Trafford og Manchester United Football Club. Her får du stadiontur og besøker et toppmoderne interaktivt museum. Metroshuttle er en gratis busstjeneste rundt sentrum på tre ulike ruter. Numrene er 1, 2 og 3 og er tydelig merket på alle kart. Metrolink er en trikk for å komme seg til steder som Salford Quays og Old Trafford. Kjøp billett før ombordstigning. Guidet tur starter normalt fra Visitor Information Centre in Portland Street.

Les også:

Vinferie California; Vandring med vintest, mat og luksus

Eventyr og et spøkelse på Dalen Hotel

Ship O´Hoy – ut på Østfolds vakreste sjøreise

Mattest på Hurtigruten – Dra til sjøs for et måltid!

Denne saken ble først publisert hos KingGoya.no