Meny

Fort Myers og Sanibel - Floridas ukjente side

FOLKSOMT: Når kvelden nærmer seg er det kamp om plassene på strandrestaurantene i Fort Myers Beach
De to industri-magnatene Henry Ford og Thomas Edison hadde lenge sørvestkysten for seg selv. Nå er Floridas «Karibia» på (nesten) alles lepper.

FLORIDA, USA (ABC Nyheter): Strømmen av mennesker ned mot havet er som en lemenvandring. Rundt klokketårnet på Times Square i sentrum av den lille strandbyen Fort Myers Beach stopper flere opp for å ta med seg en iskrem eller noe hurtigmat, men fortsetter fort videre igjen.

Ut på piren eller ned på stranden. Som insekt mot lyset går de mot havet til vannet eller et rekkverk stopper dem, og de blir stående som forsteinet.

– Er det ikke vakkert? sier et hyggelig par fra Nederland – uten å ta blikket fra solen.

Det er bare applausen som mangler når ildkulen går ned bak horisonten og kaster et skarlagensrødt skimmer over havet, stranden og de hundrevis av menneskene som ikke klarer å rive seg løs selv lenge etter at øyeblikket er over.

De er som hypnotiserte av den berømte solnedgangen.

Les også:  Halvparten av amerikanerne tar ikke sommerferie

Ga verden lys

TIMES SQUARE: Populært samlingspunkt i Fort Myers Beach.

Fort Meyers Beach ligger i forlengelsen av den langt større havnebyen Fort Myers, som et bolverk av sand mot havet som dundrer inn over land. Dagen etterpå har nemlig været snudd igjen og regnet pisker ned.

– Helt unormalt, forsikrer resepsjonisten meg, og jeg tviler ikke på ham. Alt jeg har lest om dette fredfylte hjørnet av Florida har fortalt meg at solen skinner mer enn 300 dager i året, og at klimaet er behagelig subtropisk (men at orkanene både titt og ofte kommer feiende inn fra Mexicogolfen).

Uværet gjorde heldigvis bare en lynvisitt. Etter noen timer klarner det opp, og folk strømmer ut på den brede stranden nedenfor hotellet vårt. Men selv om sol og strand har en sterk dragning på oss etter noen dager med uvanlig mye nedbør i Miami, er det en annen attraksjon som gjør at vi reiser i motsatt retning – inn mot Fort Myers.

– Det var de iskalde vindene i nord som tvang ham sørover, forklarer guiden Mick oss når vi etter en halvtime står på terskelen til Thomas Edisons vinterhjem Seminole Lodge. Navnet på bygningen var en hyllest til de opprinnelige innbyggerne i disse traktene.

Thomas Alva Edison var en av 1800- og 1900-tallets viktigste innovatører. Blant hans mange oppfinnelser rager kanskje glødelampen høyest. Han ga verden lys, ikke som den første, men den som gjorde kunstig belysning anvendelig – og allment tilgjengelig.

– Vi skal gjøre elektrisitet så billig at bare de rike vil bruke stearinlys, skal Edison ha sagt.

På vinterstid dro Edison og familien fra vitenskapsparken Menlo Park i New Jersey til den nærmere seks hektar store strandeiendommen i Fort Myers. Edison utviklet etter hvert et nært samarbeid til den andre store amerikanske innovatøren på den tiden – Henry Ford, som i 1916 kjøpte naboeiendommen The Mangoes.

– Ford stortrivdes. Han fisket, jaktet – og lærte seg sågar folkedans her, forklarer Mick.

På sine respektive strandeiendommer vegg i vegg i Fort Myers var Edison og Ford langt unna kulden i nord – og medienes søkelys.

Les også:  Museet som er en reise verdt

MEKTIG: Banyan-treet utenfor laboratoriet til Thomas Edison (statuen er av ham) er et av USAs største, og skal være rundt 90 år gammelt

Et skrik i skogen

Edison & Ford Winter Estates er i dag blant USAs best besøkte private eiendommer. Det skyldes på ingen måte bygningenes beskaffenhet. Utenpå virker de ordinære, nesten enkle. Det er symbolikken de representerer, og eiernes fenomenale liv og betydning for menneskeheten som drar hundretusener hit hvert eneste år.

– Man opplever en fysisk nærhet til disse geniene, som en av gjestene sa det da vi sto foran en av Fords Model T-biler – et kjøretøy som revolusjonerte vår tilværelse mer enn selv Ford forsto den gang.

Litt for å skjønne hvorfor Edison og Ford fortsatte å komme hit år etter år drar vi videre – ut på den kanskje vakreste av alle øyene i Florida – Sanibel Island.

Sanibel er flat og avlang, med myke strender og smaragdgrønt og klart havvann. Strendene befinner seg på vestsiden, der øya er formet i vinkel – som en bumerang. På innsiden ligger det beskyttede våtmarker og laguner som egner seg utmerket for vannbårne ekspedisjoner.

For mer enn 2000 år siden var Sanibel jaktmarker for Calusa-indianerne. De kunne enkelt høste av havets overflod, inne i mangroveskogene. Mangrovenes lange og karakteristiske røtter er viktig oppvekstområde for fisk, og når vi mot ettermiddagen padler innover Tarpon Bay i hver vår kajakk vaker fisken rundt oss hele tiden.

Tarpon Bay er en del av J. N. «Ding» Darling National Wildlife Refuge – et 25 kvadratkilometer stort våtmarksområde som man, som oss, best utforsker på kjøl.

VANNSPORT: Kajakking er en fin måte å komme tett på den beskyttede villmarken rundt Sanibels Tarpon Bay.

– Mangrovene har en enorm betydning for livet her, både over og under havoverflaten, forklarer Kelsey inngående når vi padler inn under mangrovetrærnes store greiner – inn mot land. 

Kelsey lever av å guide gjester ut i lagunen. Det er også en måte for henne å være i nærkontakt med et naturområde som etter alle disse årene fortsatt har en magnetisk tiltrekningskraft på henne.

En ørn skriker ut inne i skogen et sted, som for å skremme oss bort fra jaktmarkene hans, og krusningen ute i lagunen er bare et par sjøkuer som nysgjerrig kikker i vår retning.

– Det yrer av liv her, men det er sårbart, sier Kelsey om parken, som også er et av USAs mest populære for fugletitting.

En skygge farer plutselig over kajakken. Det er ørnen som har fått øye på et bytte lengre ut i havet. Vi padler ivrig etter…

Les også:  Populære ferieøyer vil forsvinne innen 80 år

Lang vei hjem

For 150 år siden hadde Fort Myers og nabobyen Cape Coral mange av likhetstrekkene med villmarken rundt Tarpon Bay. Da spanjolen Manuel Gonzalez og sønnen som de første settlerne, kom hit fant de bare restene av det som en gang var et fort ved munningen av Caloosahatchee-elven.

Stadige konflikter med indianerne i området – ikke minst seminolene som i stor grad gjemte seg inne i de nærmest ugjennomtrengelige sumpmarkene øst for Fort Myers – skapte mye hodebry.

Indianerkrigene var imidlertid over da Gonzalez etablerte den første bosettingen, som innen 1885 var en by på hele 349 individer. Året etter kom Edison på besøk, falt pladask for området – og sammen med byggingen av Royal Palm Hotel i 1898 med sin blotte tilstedeværelse dro i gang vinterturismen i området.

Det var ikke strendene de først og fremst kom hit for, men det generelt behagelige klimaet.

MYE FUGL: Områdene rundt Fort Myers og Sanibel er noen av de mest fuglerike i hele USA. Pelikanene på piren i Fort Myers Beach er veldig husvarme.

– Vi har kjørt i 15 timer for en weekend her, forteller to kompiser som for å understreke det. De har tatt den lange turen fra Pennsylvania.

– Det er det verdt, sier de når jeg – uten å si det direkte, selvsagt – antyder at de må da være gale.

Vi er tilbake på Fort Myers Beach for å ta en tur ut i Mexicogolfen på vannskutere. Himmelen er skyfri, og når temperaturen stiger er en fartsfylt tur ut på havet en fin måte å komme unna heten på. Om du i tillegg er heldig – som vi er denne gang – kan du komme tett på både sjøkuer og småhval.

De to kompisene fra nord har ikke kommet lengre enn til hver sin campingstol i sanda, og etter tomgodset å dømme blir det ingen skutertur i dag. Etter et halvt døgn i bil på landeveien er det sikkert like greit.

– I morgen, kanskje, sier den ene før kompisen minner ham på at da skal de jo hjem.

Det skal heldigvis ikke vi.


Turistinformasjon

www.fortmyers-sanibel.com

Slik kommer du dit:

Vi fløy med Norwegian til Fort Lauderdale. Derfra leide vi bil (Avis) og krysset halvøya gjennom Everglades til Fort Myers via I 75 (motorvei). Bilturen tok rundt 2,5 timer (ca. 220 km).

Bo godt

Pink Shell Beach Resort & Marina er et flott familiehotell rett på stranda i Fort Myers Beach, med gåavstand til sentrum. På Sanibel Island holder Casa Ybel høy klasse, med en perfekt beliggenhet rett ut mot Mexicogolfen.

Spis godt

ROMANTISK: Mange drar til Fort Myers Beach på bryllupsreise.

Det finnes en rekke gode spisesteder i Fort Myers Beach og ikke minst på Sanibel Island. En av favorittene er Reese’s Restaurant (tlf. + 1 239 463 3933) på Estero Bulevard i Fort Myers Beach. I Fort Myers er det verdt å få med seg Pincher’s Crab Shack like ved Edison & Fort Winter Estates. Lighthouse Café på Sanibel Island har etter sigende «verdens beste frokost». Etter kvaliteten på middagen der å dømme stemmer det kanskje. The Lazy Flamingo, Doc Ford’s Sanibel Rum Bar & Grille og The Island Cow er tre andre hyggelige alternativer.

www.pincherusa.com , www.lighthousecafe.com , www.lazyflamingo.com , www.docfordssanibel.com , www.sanibelislandcow.com

Reise
Populært