Meny

Fort Myers og Sanibel - Floridas ukjente side

FOLKSOMT: Når kvelden nærmer seg er det kamp om plassene på strandrestaurantene i Fort Myers Beach

De to industri-magnatene Henry Ford og Thomas Edison hadde lenge sørvestkysten for seg selv. Nå er Floridas «Karibia» på (nesten) alles lepper.

FLORIDA, USA (ABC Nyheter): Strømmen av mennesker ned mot havet er som en lemenvandring. Rundt klokketårnet på Times Square i sentrum av den lille strandbyen Fort Myers Beach stopper flere opp for å ta med seg en iskrem eller noe hurtigmat, men fortsetter fort videre igjen.

Ut på piren eller ned på stranden. Som insekt mot lyset går de mot havet til vannet eller et rekkverk stopper dem, og de blir stående som forsteinet.

– Er det ikke vakkert? sier et hyggelig par fra Nederland – uten å ta blikket fra solen.

Det er bare applausen som mangler når ildkulen går ned bak horisonten og kaster et skarlagensrødt skimmer over havet, stranden og de hundrevis av menneskene som ikke klarer å rive seg løs selv lenge etter at øyeblikket er over.

De er som hypnotiserte av den berømte solnedgangen.

Les også: Halvparten av amerikanerne tar ikke sommerferie

Ga verden lys

TIMES SQUARE: Populært samlingspunkt i Fort Myers Beach.

Fort Meyers Beach ligger i forlengelsen av den langt større havnebyen Fort Myers, som et bolverk av sand mot havet som dundrer inn over land. Dagen etterpå har nemlig været snudd igjen og regnet pisker ned.

– Helt unormalt, forsikrer resepsjonisten meg, og jeg tviler ikke på ham. Alt jeg har lest om dette fredfylte hjørnet av Florida har fortalt meg at solen skinner mer enn 300 dager i året, og at klimaet er behagelig subtropisk (men at orkanene både titt og ofte kommer feiende inn fra Mexicogolfen).

Uværet gjorde heldigvis bare en lynvisitt. Etter noen timer klarner det opp, og folk strømmer ut på den brede stranden nedenfor hotellet vårt. Men selv om sol og strand har en sterk dragning på oss etter noen dager med uvanlig mye nedbør i Miami, er det en annen attraksjon som gjør at vi reiser i motsatt retning – inn mot Fort Myers.

– Det var de iskalde vindene i nord som tvang ham sørover, forklarer guiden Mick oss når vi etter en halvtime står på terskelen til Thomas Edisons vinterhjem Seminole Lodge. Navnet på bygningen var en hyllest til de opprinnelige innbyggerne i disse traktene.

Thomas Alva Edison var en av 1800- og 1900-tallets viktigste innovatører. Blant hans mange oppfinnelser rager kanskje glødelampen høyest. Han ga verden lys, ikke som den første, men den som gjorde kunstig belysning anvendelig – og allment tilgjengelig.

– Vi skal gjøre elektrisitet så billig at bare de rike vil bruke stearinlys, skal Edison ha sagt.

På vinterstid dro Edison og familien fra vitenskapsparken Menlo Park i New Jersey til den nærmere seks hektar store strandeiendommen i Fort Myers. Edison utviklet etter hvert et nært samarbeid til den andre store amerikanske innovatøren på den tiden – Henry Ford, som i 1916 kjøpte naboeiendommen The Mangoes.

– Ford stortrivdes. Han fisket, jaktet – og lærte seg sågar folkedans her, forklarer Mick.

På sine respektive strandeiendommer vegg i vegg i Fort Myers var Edison og Ford langt unna kulden i nord – og medienes søkelys.

Les også: Museet som er en reise verdt

MEKTIG: Banyan-treet utenfor laboratoriet til Thomas Edison (statuen er av ham) er et av USAs største, og skal være rundt 90 år gammelt

Et skrik i skogen

Edison & Ford Winter Estates er i dag blant USAs best besøkte private eiendommer. Det skyldes på ingen måte bygningenes beskaffenhet. Utenpå virker de ordinære, nesten enkle. Det er symbolikken de representerer, og eiernes fenomenale liv og betydning for menneskeheten som drar hundretusener hit hvert eneste år.

– Man opplever en fysisk nærhet til disse geniene, som en av gjestene sa det da vi sto foran en av Fords Model T-biler – et kjøretøy som revolusjonerte vår tilværelse mer enn selv Ford forsto den gang.

Litt for å skjønne hvorfor Edison og Ford fortsatte å komme hit år etter år drar vi videre – ut på den kanskje vakreste av alle øyene i Florida – Sanibel Island.

Sanibel er flat og avlang, med myke strender og smaragdgrønt og klart havvann. Strendene befinner seg på vestsiden, der øya er formet i vinkel – som en bumerang. På innsiden ligger det beskyttede våtmarker og laguner som egner seg utmerket for vannbårne ekspedisjoner.

For mer enn 2000 år siden var Sanibel jaktmarker for Calusa-indianerne. De kunne enkelt høste av havets overflod, inne i mangroveskogene. Mangrovenes lange og karakteristiske røtter er viktig oppvekstområde for fisk, og når vi mot ettermiddagen padler innover Tarpon Bay i hver vår kajakk vaker fisken rundt oss hele tiden.

Tarpon Bay er en del av J. N. «Ding» Darling National Wildlife Refuge – et 25 kvadratkilometer stort våtmarksområde som man, som oss, best utforsker på kjøl.

VANNSPORT: Kajakking er en fin måte å komme tett på den beskyttede villmarken rundt Sanibels Tarpon Bay.

– Mangrovene har en enorm betydning for livet her, både over og under havoverflaten, forklarer Kelsey inngående når vi padler inn under mangrovetrærnes store greiner – inn mot land.

Kelsey lever av å guide gjester ut i lagunen. Det er også en måte for henne å være i nærkontakt med et naturområde som etter alle disse årene fortsatt har en magnetisk tiltrekningskraft på henne.

En ørn skriker ut inne i skogen et sted, som for å skremme oss bort fra jaktmarkene hans, og krusningen ute i lagunen er bare et par sjøkuer som nysgjerrig kikker i vår retning.

– Det yrer av liv her, men det er sårbart, sier Kelsey om parken, som også er et av USAs mest populære for fugletitting.

En skygge farer plutselig over kajakken. Det er ørnen som har fått øye på et bytte lengre ut i havet. Vi padler ivrig etter…

Les også: Populære ferieøyer vil forsvinne innen 80 år

Lang vei hjem

For 150 år siden hadde Fort Myers og nabobyen Cape Coral mange av likhetstrekkene med villmarken rundt Tarpon Bay. Da spanjolen Manuel Gonzalez og sønnen som de første settlerne, kom hit fant de bare restene av det som en gang var et fort ved munningen av Caloosahatchee-elven.

Stadige konflikter med indianerne i området – ikke minst seminolene som i stor grad gjemte seg inne i de nærmest ugjennomtrengelige sumpmarkene øst for Fort Myers – skapte mye hodebry.

Indianerkrigene var imidlertid over da Gonzalez etablerte den første bosettingen, som innen 1885 var en by på hele 349 individer. Året etter kom Edison på besøk, falt pladask for området – og sammen med byggingen av Royal Palm Hotel i 1898 med sin blotte tilstedeværelse dro i gang vinterturismen i området.

Det var ikke strendene de først og fremst kom hit for, men det generelt behagelige klimaet.

MYE FUGL: Områdene rundt Fort Myers og Sanibel er noen av de mest fuglerike i hele USA. Pelikanene på piren i Fort Myers Beach er veldig husvarme.

– Vi har kjørt i 15 timer for en weekend her, forteller to kompiser som for å understreke det. De har tatt den lange turen fra Pennsylvania.

– Det er det verdt, sier de når jeg – uten å si det direkte, selvsagt – antyder at de må da være gale.

Vi er tilbake på Fort Myers Beach for å ta en tur ut i Mexicogolfen på vannskutere. Himmelen er skyfri, og når temperaturen stiger er en fartsfylt tur ut på havet en fin måte å komme unna heten på. Om du i tillegg er heldig – som vi er denne gang – kan du komme tett på både sjøkuer og småhval.

De to kompisene fra nord har ikke kommet lengre enn til hver sin campingstol i sanda, og etter tomgodset å dømme blir det ingen skutertur i dag. Etter et halvt døgn i bil på landeveien er det sikkert like greit.

– I morgen, kanskje, sier den ene før kompisen minner ham på at da skal de jo hjem.

Det skal heldigvis ikke vi.


Turistinformasjon

www.fortmyers-sanibel.com

Slik kommer du dit:

Vi fløy med Norwegian til Fort Lauderdale. Derfra leide vi bil (Avis) og krysset halvøya gjennom Everglades til Fort Myers via I 75 (motorvei). Bilturen tok rundt 2,5 timer (ca. 220 km).

Bo godt

Pink Shell Beach Resort & Marina er et flott familiehotell rett på stranda i Fort Myers Beach, med gåavstand til sentrum. På Sanibel Island holder Casa Ybel høy klasse, med en perfekt beliggenhet rett ut mot Mexicogolfen.

Spis godt

ROMANTISK: Mange drar til Fort Myers Beach på bryllupsreise.

Det finnes en rekke gode spisesteder i Fort Myers Beach og ikke minst på Sanibel Island. En av favorittene er Reese’s Restaurant (tlf. + 1 239 463 3933) på Estero Bulevard i Fort Myers Beach. I Fort Myers er det verdt å få med seg Pincher’s Crab Shack like ved Edison & Fort Winter Estates. Lighthouse Café på Sanibel Island har etter sigende «verdens beste frokost». Etter kvaliteten på middagen der å dømme stemmer det kanskje. The Lazy Flamingo, Doc Ford’s Sanibel Rum Bar & Grille og The Island Cow er tre andre hyggelige alternativer.

www.pincherusa.com , www.lighthousecafe.com , www.lazyflamingo.com , www.docfordssanibel.com , www.sanibelislandcow.com

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging
Siste nytt
21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging
Populært