Hete tilstander

Sommer-Norge byr på muligheter for både bonanza og nederlag.

I Nordfjord har de åpnet verdens bratteste taubane. På Vestlandet klatrer turister opp fjell, samtidig som selskaper bestiger nye rekorder i regnskapsgrafene. Utenfor Oslo går det både opp og ned i besøkstallene til de som driver berg- og dalbane.

Finansavisen har tatt temperaturen på noen av dem som gjør det godt på norsk turisme i sommervarmen - og de som ikke er fullt så heldige.

Det er når gradestokken kryper mot rødt vi ser mest turisme i Norge, med over halvparten av alle gjestedøgn fra mai til august. Og interessen for Norge som reisemål stiger jevnt, selv om det er svingninger i besøkstallene fra år til år. I 2005 var det eksempelvis 27 prosent færre gjestedøgn enn i dag. Endrede reisevaner har også påvirket hvilke tilbud som er populære.

– Den tiden man bare ville sitte og se Norge fra et bussvindu er over. Turistene vil gjøre mange aktiviteter. Vi ser eksempelvis en stor økning av kulturaktiviteter. Den typiske norgesturisten i dag er aktiv. De vil ha det moro og lade batteriene, oppleve naturen med fjorder og fjell, men også besøke bygninger og steder, smake lokal mat og drikke lokale varer, forklarer Margrethe Helgebostad. Hun er seniorrådgiver for reiseliv i Innovasjon Norge og skriver årlig rapporten om nøkkeltallene for norsk turisme.

– I sommersesongen i fjor hadde alle landsdeler en økning i gjestedøgn, men ser du året samlet var det kun Fjord-Norge og Nord-Norge som hadde en vekst i kommersielle gjestedøgn, avslutter hun.

Les også: Hit vil vi på norgesferie

Ærverdig hotell

Richard Grov er en travel mann. Og det med god grunn. Som administrerende direktør for Hotel Alexandra i Loen har han like mye å gjøre som å glede seg over. Det ærverdige hotellet fra 1884 ligger innerst i Nordfjorden blant høystrakte fjell med iskremtopper, og har et av de høyeste resultatene blant de mer frittstående i Hotell-Norge. Årsresultatet for 2017 var på nesten 11 millioner kroner. En dobling fra året før. Aksjonærene kunne dermed motta et utbytte på 2,3 millioner kroner. Dette til tross for at veksten i hotellbesøkende i Norge ikke holdt tritt med resten av verden.

– Vi har gjort en langsiktig oppbygging og det er dette vi ser resultatene av nå. Alexandra var første og største investor i Loen Skylift og vi fikk med oss andre bedrifter som gjorde at vi fikk reist 150 millioner kroner i aksjekapital. Dette har forandret mye av virksomheten vår. Nå har vi kjøpt ut den tredje største aksjonæren og den andre har stilt seg bak oss, forteller Grov, som snakker på både inn- og utpust.

Se video: Loen skylift passer godt overens med det flest turister søker etter på nett når de vurderer Norge.

Loen Skylift

Med åpningen av Loen Skylift, en stupbratt taubane som tar med besøkende fra bunnen av fjorden og opp til høyfjellet rundt, håper de nå på et enda større løft av turismen i Nordfjord.

– Selve ideen er det mange som har lekt med tidligere. Det hele startet for oss da vi arrangerte Skåla Opp, et lokalt bakkeløp. Gjennom dette fikk vi mange viktige kontakter i både kommunen og fylket. Da lærte vi mye om hva som er mulig å få til. Når vi satte i gang med premissene for skyliften begynte ballen å rulle. Dette gjorde at vi satset på prosjektet, fortsetter Grov.

Med på laget fikk de også Innovasjon Norge, som har stilt opp med millionlån og tilskudd. Resultatet ble 92.000 besøkende og et resultat på 12 millioner før skatt allerede etter første driftsår.

– Noen var pessimister og ville være forsiktige. Det var likevel mye entusiasme bak prosjektet, som mange ikke så på som en investering. Likevel kunne vi allerede etter første driftsår betale ut aksjeutbytte, forteller direktøren.

Nøkkelen til deres suksess begrunner han også som at de nå har flere bein å stå på.

Nordlysbonanza

Lenger nord er det mange som nå kan ta seg råd til å oppgradere både Norrøna-buksen og snøscooteren takket være pågang sommerstid. Den pågående nordlysbonanzaen har ført til en slags valfart av utenlandske turister til regionen også i perioden med midnattsol. Nord-Norge så god vekst i sommermånedene i fjor, ifølge tall fra Visit Norway.

Reiselivsnæringen på de nordlige breddegrader har opplevd en drømmevekst etter at det store utland virkelig fikk øynene opp for hva norsk natur kan tilby. Interessen begynte virkelig å sette fart etter at BBCs Joanna Lumley gjorde dokumentaren «Drømmen om nordlyset» tilbake i 2008. Langveisfarende fra Amerika og Asia er blant de som trives best her.

Hurtigruten i nord er en av gigantene. Spesielt har deres avdeling på Svalbard gjort det stort de siste årene. I 2017 kunne de vise til driftsinntekter på 294,6 millioner kroner, med et resultat på 24,7 millioner kroner.

Les også: Hurtigruter skiltes på kinesisk

Saken fortsetter under bildet

IKKE VARMT: Men likevel valfarter turistene til Svalbard om sommeren. Foto: Aud Ingebjørg Barstad / Hurtigruten Svalbard.
IKKE VARMT: Men likevel valfarter turistene til Svalbard om sommeren. Foto: Aud Ingebjørg Barstad / Hurtigruten Svalbard.

Høysesong om sommeren

– Sommerhalvåret er høysesong, og naturligvis svært viktig for oss. Stadig flere oppdager at Svalbard er eksotisk og spektakulært, også i sommerhalvåret, og vi forventer at enda flere skal få øynene opp for den arktiske sommeren, forteller Vebjørn Andersen. Han er fungerende destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard.

– Dere har hatt god vekst de siste årene, hva kommer dette av?

Vi vokser fordi vi leverer unike, bærekraftige opplevelser til våre gjester. Vi har jobbet målrettet med å utvide vår portefølje og kapasitet, mht. våre hoteller, restauranter, og opplevelser. Samtidig har det vært viktig å øke antallet flyankomster til Svalbard for å utnytte den globale interessen for arktisk opplevelsesturisme. Så er det flere muligheter enn før med å reise med Hurtigruten til eller rundt Svalbard.

SOMMER: Solen er fremme, skyfri himmel, aperol spritz, reker - nei vent. Tur på terrengsykkel i full bekledning er det som foretrekkes på Svalbard. Foto: Agurtxane Concellon / Hurtigruten Svalbard.
SOMMER: Solen er fremme, skyfri himmel, aperol spritz, reker - nei vent. Tur på terrengsykkel i full bekledning er det som foretrekkes på Svalbard. Foto: Agurtxane Concellon / Hurtigruten Svalbard.

Reiselivsgiganten har gjort en rekke tiltak for å øke omesetningen på sommerhalvåret. Blant annet har selskapet investert rundt 200 millioner kroner de siste to årene.

Vi tilbyr et bredt spekter av unike utflukter og opplevelser, både sommer og vinter. Våre gjester skal få mulighet til opplevelser som de ikke kan få andre steder. Verdens mest avanserte ekspedisjonsskip, MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen kommer til å seile til Svalbard, i tillegg til andre unike destinasjoner. Utover dette utvikler vi nye, spennende opplevelsesprodukter til våre gjester, som vil bidra til fortsatt vekst for selskapet, og for lokalsamfunnet i Longyearbyen.

– Hvilke turister er de mest lønnsomme gjestene?

Vi tror fornøyde gjester er de mest lønnsomme. Svalbard er en unik perle og vi tilbyr kvalitetsopplevelser basert på bærekraft og kunnskap. Svalbard er ikke for masseturisme. Det er betalingsvillighet så lenge kvaliteten på produktene er så høy og opplevelsene så unike som i dag, avslutter Andersen.

Cruiseturismen som industri stiller også med tall som burde gi vann i munnen til mang en CFO. 2017 viste en stigning på 14 prosent i antall besøkende fra året før, ifølge Visit Norway.

Preikestolen

Turister på fjellplatået Preikestolen ved Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Turister på fjellplatået Preikestolen ved Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.

For de Instagram-hungrige turistene utstyrt med selfie-stang, piratbukse og bøttehatt er Preikestolen den hellige gral. Skal du øke antall følgere på «grammen» er dette stedet å besøke, bare husk å pakke Fjellreven-sekken med dramatiske filtre og gnagsårplaster. Da er du klar for alt naturen kan utsette deg for.

Les også: Preikestolen lagt til India i ny «Mission: Impossible»-film

Etter at den spektakulære fjellformasjonen har gått som er farsott på sosiale medier i både inn- og utland har antall besøkende steget jevnt.

– Det er mange muligheter å tjene penger på det som er gratis, da de fleste naturopplevelsene i Norge er helt kostnadsfrie. Her kan næringsdrivende lage pakker og tilby noe som folk vil kjøpe, slik som guidede turer, forklarer Helgebostad i Innovasjon Norge.

Tredobling

Den lokale næringen rundt attraksjonen har sett et stort løft. Johannes C. Apon driver Outdoorlife Norway og selger guidede turer opp til Preikestolen og Kjerag, noe han har gjort i fire år. Selskapet hadde en tredobling i omsetningen fra 2015 til 2016 og en dobling fra 2016 til 2017. I år forventer han en økning på 50 prosent.

– Da jeg jobbet ved turistinformasjonen i Stavanger så jeg at alle tilbyderne gjorde det samme. Masseturisme med busser og båter. Storskala i småskala. Det var få bedrifter som leverte, men nå går heller trenden mot at folk vil ha småskala, personlige opplevelser. Jeg er fan av å bidra til småskala i stor skala. Da blir det masse kule ting å gjøre i Norge, som fører til at flere vil komme hit og legge igjen mer penger, forklarer Apon.

Han er ikke i tvil om hva som er mest gunstig for industrien videre.

– Det jeg ser for meg som nøkkelfaktoren for opplevelsesbasert turisme i Norge er differansiering og samarbeid. Det er rom for konkurranse mellom aktørene, men vi må utvikle nye produkter som er forskjellige. Da vil det være mye lettere å samarbeide. Eksempelvis kan turistene være på Preikestolen i dag og kajakktur i morgen. Dermed blir gjestene lengre og legger igjen mer penger. Det gir gode ringvirkninger.

Er det noen trender blant de du har med deg opp?

– Vi ser at folk forventer at kvaliteten er topp fra starten av. Det må vi levere. Til gjengjeld kan vi ta en høyere pris enn tidligere.

Han kan nå glede seg over enda et godt år for bedriften.

– Flere kunder kommer i år. Mai var meget bra. I fjor og året før hadde vi en kanselleringsrate på 12 prosent grunnet dårlig vær i år er den derimot mye lavere. Bare det alene gjør utslag, samtidig som vi får flere bookinger og flere gjester pr. tur. På en annen side ser vi effekten av fotball-VM på tallene i juni og starten av juli. Mange blir heller hjemme og ser på TV.

– Tjener mest på amerikanere

Hvem tjener man mest på i Sommer-Norge?

– Det vil jeg tro er amerikanerne. USA leverer et stort besøksvolum kombinert med god betalingsvillighet. Det gir resultater.

Apon forteller at næringen i lokalområdet også opplever gode tider.

– Vi hører at hotellene melder om høyere belegg, grunnet økende turisme i nærområdet. I Lysebotn er det for eksempel for lite overnattingskapasitet. Etterspørselen etter kajakkturer er også større enn tilbudet. Det er en generell økende interesse for området, avslutter turguiden.

Saken fortsetter under bildet

Foto: NTB scanpix.
Foto: NTB scanpix.

Tusenfryd

I bransjen for solbrent hud, hyl og iskremflekker på t-skjorten, også populært kalt fornøyelsesparker, finner vi Tusenfryd. I fjor hadde de en omsetning på 184,6 millioner kroner, som førte til et årsresultat på 12,2 millioner kroner. Dog en nedgang fra 2016, da de hadde et dobbelt så stort overskudd.

Fornøyelsesparken er eid av spanske Parques Reunidos som i sin portefølje har en rekke andre attraksjoner verden over, blant andre norske Bø Sommarland. Heldigvis betales ikke konsernbidraget i pesos.

Men for berg- og dalbanene på Vinterbro er den ytterst høye sommervarmen ikke nødvendigvis en positiv faktor.

– Jeg har ikke eksakte besøkstall, men vi har hatt en veldig bra start. Nå når temperaturene er på det varmeste faller det litt i besøkstallene. Da foretrekker folk heller stranden, selv om vi tilbyr noen vannaktiviteter, forklarer Tusenfryds markedssjef Erik Andersen.

– Er det noen spesielle trender blant de besøkende dette året?

– Jeg har ingen analyse av gjestemiksenen ennå, men jeg kan si at vi har et stort antall lokale og vi ser en god økning i sesongkort. Tradisjonelt er det utover i juli at de som kommer langveisfra blir flere.

– Hva gjør dere for å passe på at de besøkende kommer til dere i stedet for konkurrentene i for eksempel Kristiansand og Hunderfossen?

– Vi gjør det vi kan for å kommunisere de unike tilbudene vi har, både tøffe og barnevennlige aktiviteter, samt show. Jeg antar at flere og flere nordmenn gjerne besøker mer enn én park i løpet av sesongen, avslutter han.

Les også: Dette vil nordmenn flest gjøre en god deal på

Hallingdal Feriepark

Daglig leder Ranveig Haugen i Hallingdal Feriepark. Foto: Privat.
Daglig leder Ranveig Haugen i Hallingdal Feriepark. Foto: Privat.

«Spitzenplatz». Et topp sted. Slik blir Hallingdal Feriepark omtalt i det tyske bobilmagasinet ECC-Campingführer. Det er uvisst om den tyske camping-inspektøren dominant klappet sammen lærhælene på sine sorte ridesko da det ble sagt hva magasinet syntes om stedet. Uansett har flere andre aktører også gitt parken skryt, blant andre NHO Reiseliv, som tilga stedet fem stjerner.

På ferieparkens nettsider heter det at planen er å «overgå alle kjente campingplasser rent teknisk byggmessig, utvikle det beste aktivitetstilbudet og tilføre store doser med glaskap». Dessverre er det ikke slik at gode planer nødvendigvis umiddelbart resulterer i god butikk. Siden første regnskapsår i 2013 har selskapet gått flerfoldige millioner i underskudd. I 2017 endte resultatet på røde 6,4 millioner kroner. Det kan være brutalt i den sesongavhengige turistindustrien.

– Hvor mye har dere investert i fasilitetene?

– 120 millioner. Det underskuddet vi har hatt til nå har vært i henhold til det vi trodde, svarer Thorstein Berg i moderselskapet Hallingdal Feriepark Eiendom. Han har er også på eiersiden av House of Control og tidligere Christiania Kaffebyggeri. Nå har han blitt en ringrev innen camping og har fått for seg å industrialisere en bransje hvor han mener det har vært lite utvikling.

Les også: Turismeforsker: – Dropp «10 på topp»-attraksjonene på ferie

Selskapet har også kjøpt opp kjenningene Ekeberg og Bogstad camping, hvor det skal rustes opp for en turistbølge. Dermed satses det stort på turisme på fire hjul.

– Målet er å ha seks til sju forskjellige parker rundt om i Norge.

Til tross for gigantinvesteringer virker ikke Berg redd for at regnskapet skal vise rødt lenge.

– Vi forventer at parken leverer positivt resultat dette året. Med en såpass stor investering i Hallingdal vil det ta tid før vi ser inntjening. Vi er i ferd med å bygge 30 hytter på eiendommen også. Mange er solgt, og dette vil styrke resultatet, sier Berg.

Viktig sommersesong

På ferieparken i Hallingdal er Ranveig Haugen på plass. Hun tok over som daglig leder i april.

– Sommerhalvåret er absolutt viktigst. Vi driver med mye forskjellig, ikke bare overnatting, men det er særlig med tanke på camping og ankomst av bobiler at sommeren er viktigst for oss. Vi har hytter vi leier ut – også på vinterstid, men campingvognene slutter å komme når det er frost på veiene.

– Hva er den største utfordringen deres?

– Å fylle opp resten av året. Sommeren går av seg selv. Vi må levere så godt vi kan og skape gode opplevelser for gjestene. Høsten blir travel også, men på en annen måte, da vi må planlegge for resten av året. Vi driver også med leirskole.

Tiden vil nå vise om investeringene gjør opp for seg.

Derimot er det ikke alle som kan feire med sprudlevann, tubemajones og halvfrosne reker når regnskapet telles opp etter å ha satset på norsk turisme. I den norske sommerheten er det det lett å bli solbrent i både nakken og trynet.

Les også: Nordmenn på ferie snakker ikke med nordmenn

Venter på resultater

På Fefor Høifjellshotell i Oppland ble det lagt store planer for å gjenopplive virksomheten til fordums prakt. Til tross for både strikkefestival, curling og håndbakkonkurranse ser ikke årsregnskapet ut til å lande på sort. I 2012 stod den nye daglig lederen, Anne Grethe Horten, frem i lokalavisen Gudbrandsølen Dagningen med klare mål for fremtiden:

– Vi er i en investeringsfase. Jeg ser ikke etter overskudd de tre første årene. Det er mange år siden det har vært plusstall på Fefor. Jeg gir meg selv tre til fem år, da skal vi ha resultater.

Hun er datter av Horten Hus-gründeren Gunnar Horten, som er blant Opplands rikeste. Da årsresultatet for 2017 ble publisert endte hotellets underskudd på 5,4 millioner kroner. Fjoråret føyer seg da inn i rekken av sesonger hotellet har gått med millionunderskudd – noe de har gjort helt siden 2009.

Fremtiden er nå usikker. På mail svarer bestyreren at hun er i en «alvorlig tenkeboble» rundt videre strategi.

Jeg vil holde tankene for meg selv inntil jeg har laget meg et tydelig bilde av hvordan jeg vil arbeide med Fefor videre fremover, melder hotellsjefen.

Les også:
Sparetipsene til norgesferien

Les også:
Appene du bør laste ned før ferien

Fristende avstikkere for en annerledes Norgesferie Sommer i Vardø: Evig sol, ingen kø og Cod is Great

Vi gjør oppmerksom på at ansvarlig redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar, er styreleder og tredje største eier i Hurtigruten.

Denne saken ble først publisert i Finansavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært